Världsmästaren i minne Jonas von Essen tränade adepter och mentorer

För två år sedan hade Jonas von Essen från Skövde ett medelmåttigt minne. I december 2013 blev han världsmästare och rankad näst högst i världen genom tiderna i att komma ihåg. 29 januari 2014 hänförde han adepter och mentorer med sina färdigheter

Hur gick det till och hur kan du själv förvandla dig till en vandrande minnesmaskin? Det var några av frågorna som Jonas svarade på när han gästade mentorprogrammets första gemensamma träff för 2014.

Det blev  precis som Jonas lovat en färgstark redogörelse för hur hakstudsande mini-kängurus, en raketflygande Dolly Parton och en arg kille med en kycklingklubba i ögat kan hjälpa oss att komma ihåg precis vad du vill!

Det var i december 2013 som Jonas tog hem världsmästartiteln i minne vid en minnesvärd tävling i London. Efter det har han fått ta ganska många uppehåll från studierna till lärare i Göteborg - och frågan är hur han ska hinna med plugget i fortsättningen. Det har blivit många inhemska och utländska morgonsoffor de senaste månaderna och oräkneliga tidningsintervjuer.

Vid 2014 år första mentorträff trollband han - jo, han är duktigt på att trolla också! - både adepter och mentor. Han visade på ett mycket illustrativt sätt hur enkelt det är att minnas världen till ytans tio största länder - roligt illustrerat i hans presentation. Han berättade om sin favoritgren i minnestävlingar, binära tal. Alltså att komma ihåg tal som enbart är skrivna med siffrorna 0 och 1. VM:et består av tio olika grenar och en av de grenar som han tog hem var just bInära tal där han under 30 minuter lade 3 841 ettor och nollor i följd!

Var är då Jonas von Essens hemlighet bakom världsmästartiteln? Egentligen ingen hemlighet alls om man får tro honom själv. Alla som deltar i minnestävlingar, inklusive honom själv, använder samma knep - att tänka i bilder. Frågan är bara hur många bilder man använder.
- Sedan är det bara att ta steg två och tre - association och repetition så kommer du att minnas lättare i fortsättningen!

Här hittar du Jonas von Essens presentation - han är en mästare på Powerpoint också!

 

Bild av Jonas von Essen

jonasmedpresentation