Mätta din nyfikenhet under årets ForskarFredag

Fredagen den 28 september är det ForskarFredag. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela landet. Tillsammans vill vi skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det är att vara forskare. Välkomna till Balthazar Science Center i Skövde.

ForskarFredag Skövde 2018

Vi bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda där allmänhet och inbjudna besökare till Balthazar får ta del av allt ifrån artificiell intelligens, smart industri och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Konferencier för dagen är Fritte Fritzon, komiker och radiopratare. Det är fri entré till Balthazar hela dagen. Under eftermiddagen är det öppet hus med aktiviteter, dagen avslutas med science quiz och den sedvanliga fredagsrätten. 

Program ForskarFredag 28/9

 • 7:30-9:00 ForskarFredag-frukost. Allt du velat veta om AI
  ASSAR och Näringslivsforum Skövde bjuder in till en gemensam frukost där näringslivsaktörer får träffa Högskolans forskare och veta mer om det senaste inom digitalisering, hållbarhet och artificiell intelligens (AI). Föranmälan krävs.

 • 9:00-11:00 Skolprogram: (r)evolution, smart industri för ett hållbart samhälle 
  Elever och lärare träffar forskare från ingenjörsvetenskapen från Högskolan i Skövde. De får prova på olika stationer som visualiserar forskningsresultat och metodutveckling inom digitalisering och en smart industri. Föranmälan krävs.

 • 11:00-12:00 Skolprogram: Tre forskare berättar 
  Att presentera och förmedla forskning är en del av en forskares vardag. Elever och lärare får möta tre forskare från Högskolan i Skövde för att ta del av hur deras arbete kan bidra till hållbara lösningar för extrema situationer och för att inspireras till nya frågeställningar. Uppdraget ”Into Orbit” är en del av den internationella forsknings- och tekniktävlingen FIRST LEGO league. Föranmälan krävs.

ÖPPET HUS STARTAR

 • 13:30-14:45 Forskar Grand Prix - kora årets vinnare
  Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Sju av Högskolans forskare ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren som får tävla på den nationella finalen i Stockholm. Fritte Fritzon leder passet. Här kan du läsa mer om årets deltagare. Läs mer konceptet Forskar Grand Prix.

 • 15:00-19:00 Allt du velat veta om smarta lösningar
  Välkomna till en upptäckardel med prova på aktiviteter för hela familjen. Här får du som besökare uppleva en mängd olika sätt att arbeta med teknik genom interaktiva stationer. Allt för att visa att alla som vill har en plats i teknikens värld! Genom att utforska Balthazar och ta del av forskningen som bedrivs på Högskolan i Skövde får du dessutom svar på några av frågorna i science quizen.

  Exempel på upplevelsebaserade stationer. Forskarna berättar.
  Digitaliserad bilindustri: Tobias Andersson och Daniel Svensson berättar
  Digital tvilling: Martin Birtic berättar
  Minimala ytor: Yohannes Tadesse Aklilu berättar
  Smarta arbetskläder: Anna Brolin och Aitor Iriondo Pascual berättar
  Analog och digital design: prova-på aktivitet
  3D-printning: prova-på aktivitet
  Laserskärning: prova-på aktivitet
  Programmering: prova-på aktivitet
  VR & AR-teknik: prova-på aktivitet
  Människa-robot-samarbete i montering och simulering: prova-på aktivitet
  AI-tävla mot datorn: prova-på aktivitet 
  Skapa din forskare: prova-på aktivitet
 • 15:00-19:00 Allt du velat veta om ASSAR
  ASSAR är en plats för tillverkningsindustri och teknikföretag att mötas på för att inspireras, få ny kunskap och nya kontakter. Under ForskarFredag öppnar vi upp så alla kan ta del av ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin. 

 • 15:00-19:00 Lär dig allt om hållbara material
  Material ConneXion är världens största materialbibliotek av avancerade, innovativa och hållbara material och processer. Ta chansen att kika runt i biblioteket bland alla spännande material och ställ frågor till experterna! 

 • 17:30-18:30 Science quiz - anta utmaningen!
  Vår konfrencier Fritte Fritzon håller i årets science quiz och vi garanterar en skrattfest. Ta med dig familjen, några vänner eller kollegor och utmana varandra i vetenskap! Tacobuffé står uppdukad för den som är hungrig. Pris: 99 kr per person. Barn upp till 12 år betalar 49 kr per person. 
 • 18:45-19:00 Avslutning
  Fritte tillkännager vinnaren av science quiz och tar pulsen på dagens segrare i Forskar Grand Prix varefter Högskolan i Skövde, Balthazar och ASSAR tackar för årets arrangemang. 

ForskarFredag arrangeras av

arrangörer ForskarFredag Skövde arrangörer

ForskarFredag samordnas av

ForskarFredag samordnas av

SamarbetspartnersSamarbetspartners ForskarFredag

Fritte Fritzon ForskarFredag Skövde
Leder eftermiddagen gör Fritte Fritzson, komiker och radiopratare. Fritte driver humorklubben Oslipat och den populärvetenskapliga podcasten Allt du velat veta. Fotograf: ErikbyErik

 

Lär mer och möt våra forskare:

Vid frågor, kontakta:

Jill Elmshorn
Forskningskommunikatör
Avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation
jill.elmshorn@his.se
Telefon: 0500-448064