Populärvetenskapligt café: Expertpanel från Högskolan i Skövde förklarar årets Nobelpris

Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2017-12-06 18:30 - 21:00
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal g 110

Nu är det dags igen - onsdagen den 6 december presenterar och förklarar forskare från Högskolan i Skövde årets Nobelpris. Det sker traditionsenligt i föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer. Det blir en extra festlig finalkväll när de populärvetenskapliga caféerna avslutas för hösten.

Moderator för kvällen är Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och prodekan i fakultetsnämnden. Det var också Alexandra som tog hem första priset vid Forskar-Grand Prix under Högskolans jubileumsvecka i oktober och som gick till den nationella finalen i Stockholm i slutet av november.

Nobelkvällen på Högskolan i Skövde ligger helt rätt i tiden för Nobelprisutdelningarna som alltid är den 10 december, och som i år infaller på en söndag. Med de kunskaper som forskarna på Högskolan förmedlar fyra dagar tidigare i ryggen så förbereder man sig på utmärkt sätt för festligheterna i teve och för att förstå vad som ligger bakom världens finaste pris 

De fem föreläsarna under kvällen är doktorand Erik Lagerstedt som tar sig an fysikpriset, biträdande professor Mikael Ejdebäck kemipriset,  professor Katarina Ejeskär medicinpriset, professor Stefan Tengblad ekonomipriset och sist ut blir lektor Stefan Ekman som ska berätta om litteraturpristagaren, den japansk-engelske författaren Kazuo Ishiguro..

Det blir en kväll där frågetecken ska rätas ut kring hur bristande självkontroll påverkar ekonomiska beslut, om gravitationsvågor, om molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm, om avbildningen av biomolekyler och om vad som kännetecknar Kazuo Ishiguros författarskap.

Kanske får frågan om varför det nästan bara är män som får Nobelpris få sitt svar. Och om när en kvinnlig författare ska belönas.

Onsdagen den 6 december kl 18.30 - 21.00. Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Fri entré. Kom och festmingla från kl 18.00.

Ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet.

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

Pop cafe ht 2017
Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, leder Nobelkvällen på Högskolan den 6 december.

 

 

 

 

 Kontakt