Populärvetenskapligt café: Vad innebär årets Nobelpris? Högskolans forskare vet!

Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2018-12-05 18:30 - 21:00
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Aldrig har väl Nobelpriset varit så omskrivet och omdiskuterat som detta år. Det uteblivna Nobelpriset i litteratur alltså. Självklart blir det ett av ämnena när Högskolan i Skövdes experter onsdagen den 5 december samlas för sitt årliga framträdande i de populärvetenskapliga caféerna. Då ska de på ett så begripligt sätt som möjligt presentera priserna och pristagarna i kemi, fysik, medicin och ekonomi. Och ge senaste nytt kring litteraturpriset och Svenska Akademin.

Vill man känna sig uppdaterad och lite extra kunnig när man bänkar sig framför teven under Nobelkvällen måndagen den 10 december är årets sista populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde att rekommendera. Med de kunskaper som forskarna på Högskolan förmedlar fem dagar tidigare i ryggen så förbereder du dig på ett utmärkt sätt för festligheterna i teve och för att förstå vad som ligger bakom världens finaste pris.

Moderator för kvällen är Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och prodekan i fakultetsnämnden. De fem föreläsarna är doktorand Erik Lagerstedt som tar sig an fysikpriset, biträdande professor Mikael Ejdebäck kemipriset, professor Katarina Ejeskär medicinpriset och en ännu inte utsedd expert från institutionen för handel och företagande som ska berätta om ekonomipriset. Dessutom har lektor Stefan Ekman lovat att reda ut de senaste turerna kring det uteblivna litteraturpriset. Kanske gör han en topplista på de författare han tycker borde få priset, eller så spekulerar han i vem eller vilka som kan få priset nästa år. Det kan ju bli både ett eller två pris, eller kanske inget alls!

Onsdagen den 5 december blir en kväll där frågetecken ska rätas ut kring laserfysik och upptäckten av optiska pincetter, om så kallad fagdisplay av peptider och antikroppar, om en ny typ av cancerbehandling där man får immunförsvaret att angripa cancerceller och om innovation, klimat och ekonomi i samverkan.

Onsdagen den 5 december kl 18.30 - 21.00. Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110
Fri entré. Kom och festmingla från kl 18.00.

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55, e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

pop café ht 2018
Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap, håller i Nobelkvällen på Högskolan i Skövde.