Nyheter

Prenumerera

Nationella vårdkompetensrådet hämtar expert från Högskolan i Skövde

2020-01-27

Nationella vårdkompetensrådet är tillsatt av regeringen och ska samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården. En av experterna som regeringen har utsett att ingå i rådet är Lena Mårtensson, professor och prorektor vid Högskolan i Skövde.


Två miljoner till forskningsprojekt som leds av Högskolan

2020-01-22

Det krävs innovativa lösningar inom hälso- och sjukvården för att hantera nya utmaningar. Nyligen beviljade Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, två miljoner kronor till ett projekt som ska kartlägga innovationssystemet för Skaraborgs Sjukhus. Projektet pågår till och med 2021 och leds av Högskolan i Skövde.


Nu börjar vårterminen på Högskolan

2020-01-20

I dag började en ny termin på Högskolan i Skövde. Bland annat påbörjar blivande sjuksköterskor och lärare sina studier under veckan. Det är över 300 nya studenter som inleder sina studier på Högskolan den här vårterminen.


Okända fenomen och verklighetens Arkiv X vid föreläsningscafé på Högskolan i Skövde

2020-01-20

Onsdagen den 22 januari kommer Clas Svahn till vårens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde. Clas Svahn är ordförande för stiftelsen Archives for the unexplained (AFU), världens största arkiv om ”det okända”, och till vardags journalist på Dagens Nyheter i Stockholm. – Jag kommer att berätta vad som döljer sig bakom dörrarna till AFU och hur det kommer sig att världens alla mysterier hamnar där. Dessutom ska jag berätta om några av de mest spännande händelserna i Skaraborg som rör oidentifierade flygande föremål, ufo.


Nya internationella studenter på plats

2020-01-16

Den här veckan välkomnar vi nya internationella studenter till en ny vårtermin vid Högskolan i Skövde. Studenterna kommer mestadels från Asien, USA och Europa.


Invigde gemensamt konstverk i Götasalen

2020-01-13

Du kanske har sett det under lunchen eller på fikarasten. På en av väggarna i Götasalen har någonting avlångt hängt sedan december, övertäckt med papp. Under högtidliga former på måndagseftermiddagen avslöjades vad det var – ett över sex meter långt konstverk som skapats i samarbete med Skaraborgs hemslöjdsförening och Högskolans studenter.


Avslutning för nyexaminerade specialistsjuksköterskor

2020-01-08

Det har under lång tid varit brist på specialistsjuksköterskor inom enheten för anestesi- och operationssjukvård på Skaraborgs Sjukhus (SkaS). För att lösa situationen ger Högskolan i Skövde en uppdragsutbildning i samarbete med SkaS för att utbilda specialistsjuksköterskor. Tio operationssjuksköterskor och tio anestesisjuksköterskor har nu tagit sin examen.


Ny nationell forskarskola inom smart industri

2019-12-20

Forskarskolan Smart Industry Sweden är ett unikt samarbete mellan fem svenska högskolor som alla har forsknings- och utbildningsmiljöer med stark koppling till svensk industri: Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Jönköping University, Högskolan i Halmstad och Mittuniversitetet. Forskarskolan kommer att utgöra en strategisk plattform för samarbete både mellan lärosäten och mellan de företag som medverkar. Satsningen omfattar över 100 miljoner kronor, där KK-stiftelsen beviljar 20 994 573 miljoner kronor, medan företagen och lärosätena investerar 69 miljoner kronor tillsammans.


Högskolan i Skövde räknar med att fortsätta växa under 2020

2019-12-20

Högskolan i Skövde räknar med öka sin omsättning med ungefär 20 miljoner kronor under 2020 jämfört med prognosen för 2019. Det står klart sedan Högskolans styrelse beslutat om lärosätets budget för nästa år.


Miljonbelopp till sepsisforskning på Högskolan från KK-stiftelsen

2019-12-12

Forskningsprojektet Framtida diagnostik av sepsis på Högskolan i Skövde har fått 2,6 miljoner av KK-stiftelsen.


Kävrestads lärobok prisad av SISA

2019-12-09

Stort grattis till Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi på Högskolan i Skövde, som fått SISA:s pedagogiska pris 2019 för sin lärobok.


Skövdestudenter vann Sveriges finaste spelpris

2019-12-05

Söndagen 1 december delades Swedish Game Awards ut under Dreamhack på Elmia i Jönköping. Studenter från Högskolan i Skövde var, precis som många tidigare år, nominerade i ett flertal kategorier. I kategorin Best Diversity Execution var alla fyra nominerade spelen skapade av Skövdestudenter.


Bioprinting i fokus för Skövdeforskare i Kanada

2019-12-03

Jonas Christoffersson, postdoktor i bioinformatik vid Högskolan i Skövde, befinner sig nu i Kanada. Tillsammans med ett forskarlag i Vancouver arbetar Jonas med en cellodlingsteknik som heter Bioprinting för att tillverka och bygga upp vävnad av ett hjärta.


Höga testosteronnivåer under graviditeten ökar risken för PCOS i flera generationer

2019-12-03

Döttrar till kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) har femfaldigt ökad risk att diagnostiseras med PCOS i vuxen ålder; höga nivåer av manligt könshormon under graviditeten bidrar till att syndromet förs vidare till nästkommande generationer. Resultaten som bygger på två kliniska studier och djurstudier i tre generationer publiceras nu i Nature Medicine.


Högskolans forskning prisad vid American Heart Scientific Sessions

2019-12-02

Högskolans forskning har fått två pris vid American Heart Scientific Sessions i Philadelphia i USA. På deras konferens tilldelades vår forskning tillsammans med kollegor i Nepal två pris.


Medicinforskare årets vinnare av Forskar Grand Prix

2019-11-28

På tisdagseftermiddagen avgjordes finalen i Forskar Grand Prix på ett fullsatt Nalen i Stockholm. Medicinforskaren Keivan Javanshiri från Lunds Universitet tog hem förstaplatsen.


Studenter och Volvo IT löser utmaningar tillsammans – igen

2019-11-27

För andra året i rad anordnas nu ett hackaton mellan Högskolans studenter och Volvo IT. Fokus ligger på att lösa riktiga, verksamhetsrelaterade problem. – Hackaton är ett evenemang för att möjliggöra samarbete mellan anställda på Volvo och studenter från Högskolan i Skövde, säger András Márki, adjunkt i informationsteknologi, och en av arrangörerna.


Volvos VD är årets hedersskaraborgare

2019-11-27

I över 20 år har Skaraborgs Akademi utsett årets hedersskaraborgare. I år är det AB Volvos VD Martin Lundstedt som får motta den ärofulla utmärkelsen, med motiveringen att han är ”en utmärkt ambassadör för Skaraborg varhelst i världen han är verksam”. Hederstiteln delas ut på Högskolan i Skövde 28 november.


Avhandling om patienters delaktighet i sin vård prisas

2019-11-26

Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi, tilldelas i år Skaraborgs Akademis pris till en avhandling skriven av en doktorand vid Högskolan i Skövde. Hennes forskning belyser hur informationssystem kan förbättra kvaliteten på vården genom att underlätta vårdpersonalens tillgång till information och förbättra patientens delaktighet i sin egen vård.


Arn och Putin samsas med hedersskaraborgare när Skaraborgs Akademi besöker Högskolan

2019-11-25

En minst sagt innehållsrik kväll väntar när Skaraborgs Akademi gör sitt årliga besök på Högskolan i Skövde. Torsdagen 28 november kommer dessa skaraborgare i förskingringen med ett fullspäckat program där Årets hedersskaraborgare får en alldeles speciell plats. Dessutom föreläser Akademins två nya ledamöter – Anja Praesto om tiden efter Arn, och Maria Persson Löfgren är förhäxad av Putin. En doktorsavhandling från Högskolan får också pris.


Finaldags för Tejaswi Badam

2019-11-19

Efter den spännande finalen under Skövdes deltävling av Forskar Grand Prix utsågs Tejaswi Badam till årets vinnare. Den 26 november tävlar han i Stockholm mot forskare från andra lärosäten – och allt livesänds på storbild på Högskolan i Skövde.


Stöttar företag i att nyttja sina IT-system bättre

2019-11-14

Små och medelstora företag har inte alltid själva den kunskap som behövs för att nyttja olika IT-lösningar för maximal effektivitet inom verksamheten. Kristens Gudfinnsson, doktorand vid Högskolan i Skövde, har i sin forskning tagit fram ett ramverk som ska hjälpa företagen att använda sina IT-lösningar på ett bättre sätt, utefter verksamhetens behov.


Invigning av forskningsmiljön Digital HEAlth Research

2019-11-12

Den 6 november invigdes DHEAR vid Institutionen för hälsovetenskaper vid Högskolan i Skövde. DHEAR är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö med fokus på hälsa och hållbar utveckling i det digitaliserade samhället, och inkluderar ämnena biomedicin, engelska, folkhälsovetenskap, omvårdnad, RPSH (Reproduktiv, Perinatal och Sexuell Hälsa), socialpsykologi och svenska.


Unik utbildning med blåljuspersonal i virtuell miljö

2019-11-08

Går det att använda virtuell simulering för att träna personal från räddningstjänster och andra blåljusorganisationer? Svaret är ja och under hela veckan har det genomförts utbildning med stöd av virtuell simulering på Övningsfält Hasslum i Skövde. Utbildningen är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Räddningstjänsten Östra Skaraborg.


Företag sökte studenter för hjälp med problem

2019-11-06

Under onsdagseftermiddagen var Portalen på Science Park Skövde fylld med företag och studenter. Ett trettiotal företag deltog i årets ExjobbExpo för att hitta sistaårsstudenter som kunde hjälpa dem lösa ett problem, eller undersöka en idé i sitt examensarbete.


Tidig Nobelkväll när Högskolans forskare förklarar årets priser

2019-11-04

Redan andra veckan i november är det i år dags för experterna på Högskolan i Skövde att förklara Nobelpriserna och presentera pristagarna. Det sker vid höstens fjärde populärvetenskapliga café, onsdagen den 6 november, och är alltså en extra tuff utmaning för lärosätets forskare.


En dag med informationssäkerhet i fokus

2019-10-22

Högskolan i Skövde arrangerar nu för tredje året i rad Informationssäkerhetsdagen. Den 24 oktober träffas politiker, forskare och representanter från näringslivet för att diskutera framtidens utmaningar inom informationssäkerhet.


Skövdeforskare föreläser om kampen om våra patientjournaler

2019-10-21

Att köpa en resa, böcker eller andra tjänster och varor via nätet är för många något självklart. Men det är en helt annan sak när gäller sjukvården. Där är patienterna fortfarande hänvisade till telefon och fax, något som forskaren Hanife Rexhepi på Högskolan i Skövde vill ändra på. Onsdagen den 23 oktober ger hon en offentlig föreläsning på det egna lärosätet om kampen om våra patientjournaler.


Hållbarhet i fokus på årets Sweden Game Conference

2019-10-16

För tionde året i rad arrangeras Sweden Game Conference i Skövde. Under flera dagar samlas både spelföretag, spelutvecklare, forskare och högskolestudenter på Arena Skövde för att diskutera årets tema ”Sustainability and games”. På lördagen öppnas dörrarna för allmänheten som då kan testa spel, träffa spelutvecklare och ta del av det som ställts ut under veckan.


DONNA-dagen – nationell nätverksträff för kvinnliga spelutvecklare

2019-10-15

I samband med årets Sweden Game Conference arrangeras nätverksträffen DONNA-dagen, som tvärtemot vad namnet säger, faktiskt är två dagar. 50 kvinnliga spelstudenter från hela Sverige kommer under de två dagarna att delta i workshops och diskussioner ledda av kvinnliga mentorer från branschen.


Högskolan i Skövde vidareutvecklar sitt kvalitetsarbete

2019-10-10

Högskolan i Skövdes styrelse har fattat beslut om att revidera lärosätets kvalitetspolicy. Beslutet är en del i arbetet med att vidareutveckla hela Högskolans kvalitetsarbete och göra lärosätets kvalitetskultur ännu starkare än vad den redan är.


Två dagar med platsutveckling, storytelling och spelmekanik

2019-10-04

För åttonde året i följd hålls i två dagar ett kulturarvsseminarium på Högskolan i Skövde. Seminariet fungerar som en träffpunkt för studenter, forskare, kulturarvsaktörer, samt medie- och spelutvecklare med intresse för kulturarvsområdet. Årets tema handlar om att genom kreativitet utveckla ett nyskapande berättande om kulturarv och besöksmål.


Religionshistoriker föreläser i Skövde om religionskollision, minoriteter, majoriteter och tolerans

2019-09-30

Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts? Svar på frågan ges vid oktobers första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdag 2 oktober.


Treårigt projekt för välbefinnande i yrkeslivet avslutas

2019-09-30

Nu avslutas det treåriga projektet Hållbart arbetsliv i Skaraborg (HAS) som bedrivits vid Högskolan i Skövde. Projektet har verkat för förebyggande åtgärder kring sjukfrånvaron inom Vård- och omsorgssektorn i fyra skaraborgska kommuner; Götene, Hjo, Lidköping och Karlsborg.


Tejaswi Badam årets vinnare av Forskar Grand Prix

2019-09-27

Under fredagseftermiddagen gjorde sex forskare från Högskolan i Skövde upp i Skövdes deltävling av Forskar Grand Prix. Nu har vinnaren korats: Tejaswi Badam, doktorand på Institutionen för biovetenskap. I november bär det av till Stockholm för den stora slutfinalen.


Skövdeforskare deltar under Konstnatten i Falköping och Tidaholm

2019-09-25

Forskare från Högskolan i Skövde medverkar nu till helgen i evenemanget Konstnatten i Tidaholm och Falköping. Deras konstverk kommer att ställas ut på Sagabiografen i Tidaholm. Dessutom kommer det framföras nykomponerad musik till filmen Vampyr.


Prisas för forskning om samarbete mellan människor och robotar

2019-09-25

Wei Wang, biträdande lektor inom automatiseringsteknik på Högskolan i Skövde, har fått Best Paper Award, på den internationella konferensen ICMR 2019 Conference i Belfast. – Jag känner mig stolt, säger han.


Spelkunskap på schemat under Bokmässan

2019-09-25

Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang. Under fyra dagar besöker tusentals människor Svenska mässan och flera hundra utställare deltar. Jonas Linderoth, professor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde, kommer att vara på plats för att tala om olika aspekter av spel.


Skövdeprofessor talar på Unesco-konferens

2019-09-24

Jonas Linderoth, professor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde, medverkar på UNESCOs konferens Global Media and Information Literacy Week 2019, MIL, i Göteborg. Han kommer att tala om vilken kunskap om spel som är central ur ett medie- och informationskunnighetsperspektiv.


Digitalt barnboksprojekt från Högskolan på Bokmässan

2019-09-23

Kiras och Luppes Bestiarium - KLUB är ingen vanlig barnboksserie. Kopplingen mellan böcker, digitalt medium och verkliga platser runt om i Skaraborg gör den unik. Innehållet i både böcker och app skapas av studenter från Högskolan i Skövde. Nu är det tredje året som Lars Vipsjö, projektledare och lektor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde medverkar på Bokmässan i Göteborg för att visa KLUB.


Johan Zaxmy nominerad till nationellt lärarpris

2019-09-20

Johan Zaxmy, adjunkt i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, är nominerad till det nationella priset Guldäpplet. Den 27 september koras årets pristagare på Bokmässan i Göteborg.


Skövdestudenter har räknat insekter och inventerat våtmarker

2019-09-19

Inventerat våtmarker, satt upp fällor och sorterat insekter. Under sommaren har tio studenter vid Högskolan i Skövde gått kursen Praktik i miljövetenskap. – Det har varit väldigt kul att få testa sina kunskaper i praktiken, konstaterar Ida Johansson som nu går tredje året på programmet Biovetenskap - biologiska resurser och hållbar utveckling.


Volvo och Högskolan utbildar framtidens ledare

2019-09-18

Ledare från Volvo Group Trucks Operations läser högskolekurser i socialpsykologi och företagsekonomi. Sedan 2017 samarbetar Volvo med Högskolan i Skövde kring en uppdragsutbildning för att vidareutbilda ledare och i våras avslutade de första Volvostudenterna sina studier. Nu börjar fyra nya Volvostudenter sin specialutbildning på Högskolan i Skövde.


Världsunikt lärospel lär barn sätta gränser på nätet

2019-09-16

Parkgömmet är ett lärospel som erbjuder Sveriges skolor redskap för att samtala med barn mellan 8-10 år om grooming, gränssättning och rättigheter. Spelet är initierat av stiftelsen Change Attitude och utvecklat av forskare vid Högskolan i Skövde. Under hösten kommer Parkgömmet göras tillgängligt för alla grundskolor i Sverige, helt kostnadsfritt.


Skövdeforskare utvecklar snabbare diagnos av sepsis

2019-09-13

I dag är det Världssepsisdagen och fokus är på att öka kunskapen om sepsis, blodförgiftning. På Högskolan i Skövde pågår flera forskningsprojekt kring sjukdomen. – Vi hoppas att forskningen ska leda till att det blir lättare att diagnostisera sepsis och därmed minska den höga dödligheten, säger Diana Tilevik, lektor i systembiologi och forskare.


Högskolan unik aktör i EU-projekt om kultur

2019-09-12

Den här veckan är det kulturaktivitetsvecka i Mariestad. Som en del av det EU-finansierade Kreativa Europa-projektet Off Season Art Gardening bjuds konstnärer och allmänhet in att delta i föreläsningar och konstaktiviteter. Högskolan i Skövde är som första svenska lärosäte med och deltar i ett Kreativa Europa-projekt.


Skaraborgs Hälsoteknikcentrum prisas för samarbete kring välfärdsteknik

2019-09-12

Skaraborgs Hälsoteknikcentrum är en samverkansarena för offentlig sektor, näringsliv och Högskolan kring tester och utveckling av välfärdsteknik, metoder och tjänster. Här kan välfärdsteknik och arbetssätt testas och studeras innan de når målgruppen. Nu uppmärksammas projektet och tilldelas det nyinstiftade priset Årets Digitaliseringsinitiativ av Västra Götalandsregionen.


Belönad Skövdeforskare föreläser om typ 2 diabetes och hur den behandlas

2019-09-06

Ca 450 000 människor i Sverige har typ 2 diabetes. Det är en sjukdom som i viss utsträckning kan förebyggas bland annat genom fysisk aktivitet och kostförändringar. Margareta Hellgren är specialist i allmänmedicin och verksam sedan nästan 25 år tillbaka i Skövde. Hon har doktorerat på diabetes och forskar på området. I våras fick hon som första allmänläkare i Sverige ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. Tisdagen den 10 september föreläser hon vid höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.


Festligt mottagande av nya studenter

2019-09-02

Nu är den efterlängtade terminsstarten här och introt har satt i gång på riktigt. Såväl nya som nuvarande studenter samlades idag på campus för att välkomnas till Högskolan med upptaktsceremoni, fika, underhållning och tal från bland annat Studentkåren samt rektor Lars Niklasson.


Verkligheten i en app ska aktivera unga

2019-08-28

Sedan förra året bedrivs det EU-finansierade forskningsprojektet Studio Ludum vid Högskolan i Skövde. Projektet ska med dataspel som drivkraft stötta spelintresserade ungdomar som inte studerar eller funnit sin plats på arbetsmarknaden. Ett nytt sätt att motivera ungdomarna är via en mobilapp, som ska fungera som en brygga mellan den digitala miljö ungdomarna är bekväma med och den fysiska världen.


Varmt välkomnande av 200 nya internationella studenter

2019-08-26

Måndagen 26 augusti var det terminsstart för alla nya internationella studenter vid Högskolan i Skövde. I år är det ungefär 200 nya internationella studenter som inleder sina studier under höstterminen – betydligt fler än förra året.


Spel i fokus under internationell sommarskola för doktorander

2019-08-22

Högskolan i Skövde är ett av få lärosäten i Sverige som har doktorander inom spelforskning. I Skövde strålar de nu samman under tre dagar med professorer och doktorander från Uppsala universitet och Södertörns högskola, för att delta i HEVGA Europe Games Research Summer School 2019. – Vi har den expertis som behövs för att ge besökande doktorander värdefull kunskap från alla tänkbara perspektiv, säger Björn Berg Marklund, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.


Högskolan värd för internationell konferens om öppen samverkan

2019-08-21

Just nu pågår den internationella konferensen OpenSym 2019 på Högskolan i Skövde. Konferensen behandlar det viktiga och ständigt aktuella ämnet ”öppen programvara” och forskare, doktorander samt representanter från företag och organisationer i hela världen, har samlats för att för att ta del av föreläsningar och intressanta samtal. Förra året arrangerades konferensen i Paris – nu har turen kommit till Skövde.


Välbesökt konferens om hållbar digitalisering

2019-08-19

Ett femtiotal deltagare från kommuner, landsting och näringsliv, samlades idag på Högskolan i Skövde för att delta i konferensen Hållbar digitalisering: Möjligheter och hinder.


Bättre beslut när Lean kombineras med simulering och optimering

2019-08-13

Är det möjligt att kombinera Lean med simulering, för att ge ett bättre underlag till beslutsfattarna när de jobbar med systemdesign och förbättring? Ainhoa Goienetxea, doktorand i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, har i sin forskning kommit fram till ett sätt att kombinera dem, vilket resulterar i en win-win-situation för de som jobbar med Lean eller simulering. Resultatet kommer kunna stödja organisationer till att öka sin prestanda.


Framgångsrikt spelsamarbete mellan svenska och kinesiska studenter

2019-08-08

För första gången har Högskolan i Skövde gett en sommarkurs i spelutveckling tillsammans med två kinesiska universitet. På bara några veckor har samarbetet resulterat i flertalet spel. Under torsdagsförmiddagen hölls en avslutningsceremoni för kursen.


Första industridoktoranden på ett spelföretag skapat av Skövdestudenter

2019-07-15

Företaget Insert Coin, som ursprungligen startades av studenter vid Högskolan i Skövde, jobbar med spelifiering och vill bli bäst inom sitt område. En del i strävan att uppnå det målet är att satsa på forskning. Under fyra år finansieras därför Adam Palmquist som industridoktorand vid Högskolan i Skövde. Det är första gången Skövdestudenter som startat ett spelföretag kommer tillbaka och samarbetar med Högskolan i den formen.


Högskolan i Skövde ökar antalet antagna studenter

2019-07-11

Högskolan i Skövde är ett av de svenska lärosäten som ökar antalet antagna mest inför höstterminen 2019. Ökningen är drygt 10 procent jämfört med förra året. Utvecklingen ligger helt i linje med Högskolan i Skövdes ambition att växa för att kunna erbjuda fler människor utbildning och livslångt lärande.


Möjligheter och hinder med hållbar digitalisering

2019-07-08

Den 19 augusti genomförs konferensen ”Hållbar digitalisering: Möjligheter och hinder” på Högskolan i Skövde. Konferensen behandlar hur olika aktörers agerande möjliggör och stimulerar en innovativ och hållbar digitalisering.


Hållbarhet är hett, men är det en hållbar digitalisering vi står inför?

2019-07-04

Molninlåsning, filformatsinlåsning och leverantörsinlåsning. Högskolan i Skövdes sista seminarium under Almedalsveckan 2019 handlade om hur myndigheter kan undvika inlåsning av information och anskaffa olika IT-lösningar som tillåter dem att komma åt sin data även i framtiden.


Äldres digitala innanförskap i fokus under Almedalen

2019-07-03

Under onsdagseftermiddagen bjöd Visby på strålande väder när seminariet ”Kan utbildning minska digitalt utanförskap bland äldre?” hölls i Högskolan i Skövdes regi på Västsvenska arenan. Eva Söderström, biträdande professor i datavetenskap på Högskolan i Skövde var på plats för att presentera forskningsdelen i projektet ”Mer Digital”.


Informationssäkerhet prioriteras men kunskapen saknas

2019-07-03

Varför är det så svårt för organisationer att få till en säker och effektiv informationshantering? Det diskuterades under onsdagsförmiddagen på Högskolan i Skövdes andra seminarium under årets Almedalsvecka. Panelen var av åsikten att informationssäkerhetsarbetet visst prioriteras, men okunskapen inom organisationerna är stor.


Hur kan de två styrningsidealen inom vården mötas?

2019-07-02

Regnet öste ned och hårda vindar drog så att det smällde i tältdukarna på Västsvenska arenan när Högskolan i Skövde under tisdagseftermiddagen höll sitt seminarium ”Hur integrerar vi olika styrningsideal inom vården?”. Representanter från olika vårdorganisationer fanns på plats för att diskutera två motstridiga styrningsideal – och hur de kan samverka för att ge bästa möjliga vård.


Så kan myndigheter få kontroll över sin egen information

2019-06-27

Medborgarnas förtroende för våra offentliga institutioner förutsätter att myndigheter har rådighet över sin egen information och kontroll på de IT-system som används för att förvalta viktiga data och handlingar. Under ett seminarium i Almedalen torsdagen den 4 juli diskuterar vi hur myndigheter både ska kunna uppnå rådighet och undvika inlåsning.


Utmaningarna i att få en säker och effektiv informationshantering

2019-06-25

Vi lever i ett informationssamhälle. Ändå ser vi gång på gång hur säkerheten brister kring hur organisationer hanterar sin information. Skandalerna avlöser varandra. Under ett seminarium i Almedalen den 3 juli kommer vi att diskutera informationssäkerhet, och varför det är så svårt för organisationer att få till en säker och effektiv informationshantering.


Svenska lärosäten tar helhetsgrepp om sitt klimatarbete

2019-06-25

36 universitet och högskolor har tagit fram ett gemensamt klimatramverk. Utifrån det ska varje anslutet lärosäte ta fram varsin konkret klimatstrategi, med målet att ligga i linje med 1,5-gradersmålet år 2030. De höjda ambitionerna rymmer både sänkta egna utsläpp och större effekt på samhällets omställning. Högskolan i Skövde är ett av de läroästen som har anslutit sig ramverket.


Enkel ekvation kan förklara hur immunförsvaret aktiveras

2019-06-24

Forskare vid Högskolan i Skövde har upptäckt att det går att förklara hur immunförsvaret aktiveras mot till exempel virus, bakterier eller cancerceller. Allt som behövs är en enkel ekvation. Andreas Tilevik, docent i molekylärbiologi, bedriver forskning som bygger vidare på en upptäckt som nyligen fått Nobelpris. Nu publiceras hans upptäckter i den ansedda tidskriften PNAS.


Så integrerar vi olika styrningsideal inom vården

2019-06-20

Svensk sjukvård präglas av olika synsätt kring hur verksamheten ska bedrivas. För att möta dagens och framtidens utmaningar måste chefer och medarbetare hitta större förståelse för varandras perspektiv. Under ett seminarium i Almedalen, tisdagen den 2 juli, diskuterar representanter från olika organisationer hur vi får de olika perspektiven att mötas och samverka, med målet att ge bästa möjliga sjukvård.


Nytt avtal stärker samarbetet mellan Volvokoncernen och Högskolan i Skövde

2019-06-19

Högskolan i Skövde har än en gång blivit utvald till Preferred Research Partner inom Volvokoncernens Academic Partner Program. Ett nytt avtal mellan Volvokoncernen och Högskolan skrevs under den 19 juni 2019. Avtalet gör att samarbetet mellan Högskolan och Volvokoncernen stärks ytterligare inom tre utvalda forskningsområden.


Så minskar vi det digitala utanförskapet bland äldre

2019-06-17

Digitaliseringen är en stor möjlighet för samhället. Det innebär att Sveriges invånare har en större närhet till samhällsservice, jämfört med hur det såg ut för tio år sedan. Men för många äldre har digitaliseringen istället blivit ett hinder. På ett seminarium i Almedalen onsdagen den 3 juli diskuterar vi hur det digitala utanförskapet bland äldre kan brytas – och det rejält.


Forskningens samhällsnytta är fokus för Högskolan under Almedalsveckan

2019-06-13

Under årets Almedalsvecka arrangerar Högskolan i Skövde fyra seminarier på Västsvenska Arenan. Seminarierna har fokus på bland annat digitalisering samt styrning inom vården, men mest av allt visar de på samhällsnyttan med den forskning som bedrivs vid Högskolan i Skövde.


Distriktssköterskelärarna i Sverige nätverkar på Högskolan i Skövde

2019-06-11

Under två dagar per år träffas lärare på distriktssköterskeutbildningarna i Sverige på en gemensam nätverksträff. Den hålls på olika lärosäten varje år och nu har turen kommit till Högskolan i Skövde.


Från idé till färdigt spel på åtta veckor

2019-06-05

Under onsdagen 5 juni presenterade studenter från de olika programmen inom dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde sina spelprojekt. Andraårsstudenterna har under åtta veckor skapat spel som redan var färdiga att både visas upp och testas på riktigt – direkt på plats – och via livesändning med programledaren Angelica Norgren från radioprogrammet P3 Spel.


Ingenjörer visar upp exjobb idag

2019-05-29

Idag visar studenter från två av Högskolans ingenjörsprogram – Maskiningenjör och Designingenjör upp sina examensarbeten i Portalen. (Produktionsingenjörernas examensarbeten ställs ut på ASSAR.)


Stamcellsforskning i samverkan utvecklar säkrare läkemedel

2019-05-28

När forskare samverkar med det omgivande samhället kan det ske ett kunskapsutbyte som ger stort genomslag i samhället. Gustav Holmgren på Högskolan i Skövde är en sådan forskare. Han har tagit fram en testmodell i samverkan med företaget Takara Bio och hans forskning är nu ett verktyg för att försöka bota sjukdomar och testa nya läkemedel.


Välbesökt avslutning för avgångsstudenter

2019-05-24

Under fredagseftermiddagen fylldes Götasalen med stipendiater, avgångsstudenter och deras nära och kära, när Högskolan i Skövde tackade av sina studenter under en högtidlig avslutningsceremoni.


Årets lärare prisades av Studentkåren

2019-05-24

Under fredagens avslutningshögtid vid Högskolan i Skövde tilldelades fem lärare Guldäpplet, Studentkårens pris för årets lärare. Det är studenterna själva som fått nominera sina lärare och i motiveringarna beskrivs de utsedda vinnarna med ord som ”passionerad”, ”tillmötesgående” och ”exceptionellt pedagogisk”.


Global Swede Award till Ahmed Mohamed

2019-05-22

Ahmed Mohamed från Egypten studerar sista terminen på masterprogrammet Molekylär bioteknik vid Högskolan i Skövde. Igår var han i Stockholm för att under högtidliga former motta stipendiet Global Swede Award.


Skövdeforskare deltar på Nordens största e-hälsokonferens

2019-05-21

Under tre dagar möts tusentals representanter från myndigheter, kommuner, akademin, industrin och den privata vården på e-hälsokonferensen Vitalis, som hålls på Svenska Mässan i Göteborg. Sanja Jurcevic, biträdande lektor i systembiologi vid Högskolan i Skövde, föreläser onsdagen 22 maj om sin forskning.


Forskningsprojekt för mobil närvård får 2,8 miljoner

2019-05-20

Mobil närvård är en vårdmodell utvecklad i Skaraborg och som anses vara en nationell förebild. I forskningsprojektet ”Mobil närvård i hemmet i Skaraborg” ska forskare ta del av patienters och närståendes upplevelse av mobil närvård i hemmet. Projektet har nyligen beviljats 2,8 miljoner i forskningsmedel från Familjen Kamprads stiftelse.


EU-projekt med det nordiska biet i fokus

2019-05-16

Biet är en viktig del av naturen och vår nordiska fauna. De pollinerar både blommor och våra livsviktiga grödor. Faktum är att bin är nödvändiga för mänsklighetens överlevnad. Nu ska forskare, tillsammans med Nordens Ark, kartlägga de nordiska bina och deras olika egenskaper.


Varmt mottagande av inkluderande spel

2019-05-13

Ett spel som är spelbart för alla, designat på ett sådant sätt att det även går att spela om man är blind. Så låter idén bakom spelappen Frequency Missing, utvecklad vid Högskolan i Skövde. Spelet, som först lanserades på svenska och som sedan sensommaren 2018 också funnits på engelska, har fått ett mycket varmt mottagande.


Pilotstudie igång inom projektet Smartdiagnos

2019-05-10

Nu är de nya diagnostiska instrumenten för POC och LAB installerade för en första utvärdering. Pilotstudien inom Smartdiagnos ska pågå under maj månad, då vi drar igång testningen av helblod från patienter med misstänkt sepsis på SkaS i Skövde.


Studenter bidrar till produktutveckling i Töreboda

2019-05-09

Ericsindustrier i Töreboda är ett litet industriföretag som samarbetar med studenter från Högskolan i Skövde för att hitta nya lösningar för sin produktutveckling. Ett samarbete som ser ut att leda till stor industrinytta för företaget.


Lärosäten kraftsamlar för att stärka svensk industri

2019-05-08

För att hänga med när digitaliseringen ändrar industrins förutsättningar och möjligheter behövs ny kunskap, inspiration och innovation. Nu kraftsamlar fem lärosäten kring en ny nationell företagsforskarskola inom området smart industri.


Populärvetenskapligt café: Meteorolog om het sommar, klimatet och framtiden

2019-05-06

Sommaren 2018 var speciell på många sätt. Alla minns vi de ovanligt höga temperaturerna, den dramatiska torkan, missväxten och de många svårsläckta bränderna. Var det en engångsföreteelse eller något vi måste förbereda oss på kan hända snart igen? Hur hänger det ihop med annat extremväder och förändringar av klimatet? En som förmodligen vet är meteorologen Martin Hedberg. Han har ett förflutet på TV, men har de senaste åren främst arbetat med förändringar av klimat och väder. Onsdag 8 maj kommer han till Högskolan i Skövde för att föreläsa.


Så blir idrottsklubbar framgångsrika

2019-05-06

Kan företag och organisationer hämta inspiration från framgångsrika idrottsklubbar? Forskare vid Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde har följt åtta framgångsrika klubbar för att hitta svaret. Resultatet presenteras nu i deras nya bok ”Vinnande ledarskap”.


Ingenjörsstudenter hjälper till att skapa jobbmöjligheter i Sydafrika

2019-04-29

Martin Karlgren och Marcus Berglund läser båda till ingenjör vid Högskolan i Skövde och är inne på sin sista termin. Under vårterminen har de varit i Sydafrika för att, som examensarbete, hjälpa ett lokalt företag med en ny maskin som i förlängningen ska kunna skapa fler jobbmöjligheter för lokalbefolkningen.


Om betalsystemet kraschar: Hur sårbart är vårt digitala samhälle?

2019-04-24

Digitaliseringen går i en hisnande fart och medborgaren blir allt mer beroende av en fungerande infrastruktur. Vad händer i samhället när funktioner som tas förgivet, såsom vårt betalsystem, drabbas av en teknisk störning eller saboteras? Klarar Sverige en vecka utan kortbetalning eller banktransaktioner? Hur kan samhällsaktörer i alla de sektorer som drabbas utveckla ett gemensamt agerande som dämpar eskalering och lindrar konsekvenser av ett långvarigt avbrott i betalsystemet?


Nytt forskningsprojekt ska kartlägga sällsynta ryggradslösa djur

2019-04-23

Sonja Leidenberger, doktor i biovetenskap och marinbiolog vid Högskolan i Skövde, har nyligen beviljats tre miljoner kronor i forskningsmedel från FORMAS för sitt projekt ”Stoppa biodiversitetsförlusten genom förbättrad spårning av hotade evertebrater”. Projektets syfte är att försöka ta fram ett sätt som kan göra att det går att få fram mer data på ett mer effektivt sätt kring tillståndet för havslevande och sötvattenlevande ryggradslösa djur.


Framtidens boende för seniorer

2019-04-18

Världens första äldremanikiner, en magisk spegel och ett virtuellt bibliotek med samlad kunskap om design för seniorer. Det är en del av resultaten i EU-projektet BaltSe@nioR, där Högskolan i Skövde har deltagit. – Det här skapar förutsättningar för att kunna möta välfärdsutmaningen med en åldrande befolkning på bästa sätt, säger projektledaren Lotten Svensson.


Antalet förstahandssökande till Högskolan i Skövde fortsätter öka

2019-04-17

Antalet förstahandssökande till Högskolan i Skövde ökar inför höstterminen 2019. Det är de fristående kurserna som står för ökningen.


Digitala redskap ska aktivera unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

2019-04-17

Högskolan i Skövde har nyligen beviljats en halv miljon kronor för ett forskningsprojekt inom forskningsmiljön DHEAR (Digital HEAlth Research). I projektet, som heter FUN, ska det tas fram digitala hjälpmedel som ska få elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) mer fysiskt aktiva.


Hjärnmarkör för ilskna drömmar

2019-04-16

Forskare vid Högskolan i Skövde har identifierat ett mönster i vår hjärnaktivitet, som förutspår upplevd ilska under tiden vi drömmer. Forskningen kan potentiellt hjälpa oss att förstå den biologiska grunden till det känslomässiga innehållet i mardrömmar. Studien är publicerad i The Journal of Neuroscience.


Högskolan bjuder på ett litterärt kåseri om Evert Taube

2019-04-15

Evert Taube är kanske vår mest älskade skald – lika mycket kompositör, trubadur, författare och konstnär som globetrotter. Onsdagen den 17 april tar Evert Taubeexperten David Anthin med sig besökarna till det populärvetenskapliga caféet på Högskolan i Skövde på en kryss med nationalskalden.


Lena Mårtensson fortsätter som prorektor för Högskolan i Skövde

2019-04-12

Lena Mårtensson är professor i omvårdnad och prorektor vid Högskolan i Skövde. Nu har Högskolans styrelse förlängt hennes prorektorsuppdrag fram till 30 juni 2022. Prorektorn är i praktiken Högskolans näst högsta chef efter rektor.


Från The Sims till Högskolan i Skövde

2019-04-04

Vigfus Omarsson är i grunden tech artist och programmerare. Han har jobbat på stora speltitlar som The Sims och Eve Online och har rört sig mellan stora och små företag i USA och Europa. Nu är han adjunkt inom informationsteknologi och lärare inom dataspelsutveckling vid Högskolan i Skövde. Men det karriärvalet var inte självklart.


Skövdeforskarna Hanife och Marcus tävlar i Science Slam

2019-04-03

Idag riktar vi Hanife Rexhepi och Marcus Nohlberg, forskare vid Högskolan i Skövde lite extra uppmärksamhet. På endast tre minuter ska de presentera sin forskning i tävlingsmoment Science Slam under den pågående Vetenskapsfestivalen i Göteborg.


Skövdeforskare deltar i Vetenskapsfestivalen i Göteborg

2019-04-02

Mer än 1000 timmar vetenskap står på agendan när Vetenskapsfestivalen hålls i Göteborg under veckan. Högskolan i Skövde är på plats med forskare som på olika sätt kommer att presentera sin forskning inom spel och informationssäkerhet.


Kulturarv engagerar genom digitalt berättande

2019-03-29

Går det att göra berättandet kring besöksmål mer spännande och är det i så fall möjligt att använda digital teknik på ett hållbart sätt för att lyckas? Det undersöker forskare och studenter vid Högskolan i Skövde genom projektet KASTiS. Projektet har visat sig så framgångsrikt att det förnyats och kommer pågå i ytterligare tre år.


Stadsbyggarna – Spel som får barn att prata stadsplanering

2019-03-27

Högskolan i Skövde har fått en betydande roll i ett samarbetsprojekt gällande arbetet med Lidköpings nya stadsutvecklingsplan. En grupp studenter på magisterutbildningen Serious games har arbetat fram ett spel i syfte att locka en yngre publik att börja prata stadsplanering.


Ingenjörsstudenter med på Möjligheternas värld

2019-03-26

Under hela vecka 13 finns Högskolan i Skövde med på Möjligheternas värld på Balthazar Science Center i Skövde.


Konspirationer tema för föreläsning på Högskolan i Skövde

2019-03-25

Hur kommer det sig att många människor tror att USA:s regering låg bakom 11 september? Att vacciner är farliga? Att finansmannen George Soros dirigerar flyktingströmmarna? Att medierna ljuger för oss? Om detta har journalisten och författaren Kent Werne skrivit en uppmärksammad bok. Onsdagen den 27 mars kommer han till månadens populärvetenskapliga café för att föreläsa på temat ”I konspirationsteoriernas tid”.


Forskare från Högskolan huvudtalare på nationellt möte kring digital biblioteksutveckling

2019-03-25

Den 26-28 mars samlas bibliotekspersonal från hela landet i Skövde kulturhus för Svenska Kohanätverkets sjunde användarmöte. Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde, är huvudtalare under dagarna i sin roll som en av Sveriges ledande experter på öppen källkod.


Lyckat studentprojekt med Skara sommarland

2019-03-21

Under andra året ska studenterna på programmet Informationsteknologi – Business Intelligence vid Högskolan i Skövde göra ett projekt tillsammans med ett företag. Olof Almqvist och Henrik Mellgren tog fram ett beslutsstödsystem åt Skara sommarland. Programmet beräknar antalet förväntade besökare under en viss dag och resultatet föll så väl ut att Skara sommarland nu kommer att använda det i sin verksamhet.


Högskolan i Skövde arrangerar NSA Hack Event – landskamp i hacking!

2019-03-19

För fjärde året i rad arrangerar Högskolan i Skövde NSA Hack Event. Tävlingen går ut på att studenter under 17 timmar får tävla i att knäcka koder och lösa andra kluriga problem. Till årets NSA Hack Event har ett rekordstort antal deltagare anmält sig – 101 deltagare fördelade mellan 32 lag kommer att kämpa om vinsten. Som en extra dimension fungerar tävlingen också som en landskamp i hackning då universitetet Howest i Belgien kör samma tävling, samtidigt.


Högskolan i Skövde besöker världens största dataspelskonferens GDC

2019-03-14

Snart inleds Game Developers Conference i San Francisco. GDC är världens största konferens för yrkesverksamma inom dataspelsindustrin och Högskolan i Skövde kommer, som en del av Sweden Game Arena, vara på plats med monter.


Skogens mäktiga ekar och mystiska väsen – fotoutställning med BaltSe@nior

2019-03-13

Ta del av en historia kring skogens mystiska varelser, ekens uråldriga kunskap och gemenskap över generationsgränserna.


Forskning: Så tar vi bort det farliga med robotar

2019-03-04

Industrirobotar har alltid stått bakom lås och bom på grund av säkerhetsrisker för människor som arbetar nära dem. Men i en allt mer föränderlig värld måste maskiner bli mer flexibla. Så hur skapar vi en miljö där människa och robot kan samverka på ett säkert sätt? Det har Högskolan i Skövde forskat på under de senaste fyra åren. Och Sverige: vi har ett resultat!


Skövdeforskare del av världsnyhet om insektsdöd

2019-02-21

Få har nog undgått att under senaste tiden först nås av världsnyheten om insektsdöd, för att sedan läsa uppföljningen där forskare tonar ned larmet. Vad som däremot inte nådde läsarna var att en lektor på Högskolan i Skövde ligger bakom en del av den forskning som den senare artikeln baseras på.


Forskning: möjligt att minimera avbrottens påverkan inom industrin

2019-02-21

Hur påverkas monteringspersonal inom tillverkningsindustrin av avbrott från datorbaserade informationssystem? Varför påverkar oss vissa typer av avbrott som de gör och hur kan vi skapa strategier för att hantera dem? I sin forskning har Ari Kolbeinsson, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, tagit fram ett teoretiskt ramverk som förenar kognitiva teorier med forskning på just avbrott.


Tidig anmälan för specialistsjuksköterskor öppen

2019-02-15

Nu är anmälan öppen för specialistsjuksköterskeprogrammen som startar höstterminen 2019. Precis som förra året har Högskolan i Skövde i år tidigarelagt ansökningsperioden för specialistsjuksköterskeprogrammen.


Forskning om biologisk mångfald får medel från Naturvårdsverket

2019-02-13

Naturvårdsverket har nyligen beviljat Annie Jonsson, docent i ekologi vid Högskolan i Skövde, 4,8 miljoner kronor för projektet “Biologiskt mångfaldsindex för mätning, övervakning och skötsel på landskapsnivå”. Projektet handlar om att bevara och öka naturens biologiska mångfald och ska pågå i tre år.


Högskolan i Skövde vill skapa 450 nya utbildningsplatser fram till 2022

2019-02-08

Med ett högre anslag skulle Högskolan i Skövde kunna öka antalet programutbildningsplatser med nästan 450 stycken fram till år 2022. Antalet fristående kurser på Högskolan skulle också kunna byggas ut kraftigt till motsvarande cirka 400 helårsstudieplatser. Det konstaterar Högskolan i Skövdes styrelse i sitt budgetunderlag till regeringen.


Hur ser framtidens smarta städer ut?

2019-02-05

Företagsforskarskolan IPSI fick nöjet att välkomna Professor Enrique Alba från Universitetet i Málaga till Högskolan i Skövde. Under en halvdag talade Prof. Alba om vikten av att utveckla nya smarta system med individen och staden i fokus.


Spel visar hur samhället påverkas när betalsystemet kraschar

2019-01-31

Vad händer om vi plötsligt inte kan betala med våra bankkort? Vilka konsekvenser får det för oss och viktiga delar av samhället? Det studerar forskningsprojektet Om betalsystemet kraschar finansierat av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) under ledning Joeri van Laere, Högskolan i Skövde som är på turné i Sverige, idag kom turen till Skövde.


TorTalk – talsyntes tillgänglig för alla

2019-01-23

Med talsyntesen TorTalk har du möjlighet att lyssna på all text du ser på datorskärmen. Nu finns programmet tillgängligt för nedladdning för studenter och anställda vid Högskolan i Skövde.


Start för vårterminen på Högskolan i Skövde

2019-01-21

Idag, måndag, börjar vårterminen på Högskolan i Skövde. Studenter som ska bli sjuksköterskor, läser teknisk basutbildning och magisterprogram i folkhälsovetenskap samt bioinformatik inleder nu sina program. Det är också andra året då Högskolan i Skövde tar in studenter på de lärarprogram som ges i samarbete med Högskolan i Borås.


Testmiljö för äldre lockade många

2019-01-21

Intresset var stort när Skaraborgs Hälsoteknikcentrum öppnade lokalerna för allmänheten. Besökarna kunde bland annat besöka den tillgänglighetsanpassade testlägenheten och prova en äldredräkt.


Högaktuella populismen ämnet för vårens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde

2019-01-21

Populism var ett av det mest använda politiska orden under 2018 och kommer säkert att bli det även i år. Det är också ämnet för vårens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde. Hur definieras populism och hur tar den sig uttryck i olika länder under olika tidsepoker? I vilken riktning går populismen? Frågor som statsvetaren Ann-Cathrine Jungar ställer och svarar på när hon kommer till Högskolan onsdagen den 23 januari.


Skövdestudenter del av normbrytande spelprojekt

2019-01-18

Som en del av utbildningen har studenter vid dataspelsutvecklingsprogrammen på Högskolan i Skövde kunnat delta i utvecklingen av spelet Alex och Alkemistens hemlighet, tillsammans med Doris Film. Spelet är för barn i åldern 8-12, kostar inte pengar, är fritt från stereotyper och är producerat av ett team som bestått nästan uteslutande av kvinnor. Lördagen 19/1 är det världspremiär för spelet på Göteborgs Lilla filmfestival.


Första studenterna tar examen från unikt magisterprogram

2019-01-17

Vad är det som påverkar vår hälsa, hur förhindras smitta och hur förebyggs olika sjukdomar vårdpersonal i framtiden kan ställas inför? Det har de elva studenter som under två dagar haft slutexaminationer i magisterprogrammet Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien, fördjupat sig i under utbildningen. Efter examen går de flesta tillbaka till arbeten inom vården, kunnigare och mer beredda på att förhindra och förebygga smittspridning.


Let's have a walk - Inomhuspromenad för ökat samspel med Alzheimersjuka

2019-01-09

Att promenera inomhus och samtidigt få känslan av gräs eller sand under fötterna. Det är möjligt med redskapet Let’s have a walk, som har testats på seniorer bland annat i Skövde under hösten. Verktyget har utvecklats av den lettiska designern Lasma Kondrate, som ville hitta på något att göra tillsammans med sin Alzheimersjuka farmor.


Optimism över Högskolans utveckling men oro över studentbostäderna

2018-12-19

Högskolan i Skövdes styrelse antar en utvecklingsinriktad budget för 2019. Flera miljoner kronor satsas i olika utvecklingsprojekt som ska stärka Högskolans arbete med temat "Digitalisering för hållbar utveckling" och förbereda lärosätet för en expansion. Ett orosmoln syns dock på horisonten, bristen på studentbostäder i Skövde.


Forskningsprojekt som studerar matematiska modeller för ekologiska system beviljas medel från Vetenskapsrådet

2018-12-19

På Högskolan i Skövde forskar Tomas Jonsson på matematiska modeller som beskriver hur arter uppför sig och påverkar varandra i ekologiska system. Syftet är att få bättre verktyg för att förstå hur och varför arter varierar i förekomst och talrikhet, och därmed kunna förutsäga vad som händer med arter och ekosystem om vi människor påverkar dessa. Tomas vill nu, genom kontrollerade experiment och teoriutveckling, studera hur dessa verktyg kan utvecklas genom att ta hänsyn till organismers energianvändning.


KK-stiftelsen beviljar Högskolan medel för tre nya projekt

2018-12-17

Under 2019 startar Högskolan i Skövde tre nya projekt inom sin forskningsmiljö INFINIT. I samtliga fall rör det sig om projekt som drivs i samverkan med näringslivet och där KK-stiftelsen är den huvudsakliga finansiären. Totalt omfattar projekten närmare 35 miljoner kronor, pengar som därmed stärker både näringslivets och Högskolans konkurrenskraft.


MinION, världens minsta DNA sekvenseringsanordning finns nu på Högskolan

2018-12-06

Nu har världens minsta DNA sekvenseringsanordning MinION anlänt till Högskolan i Skövde, aningen större än ett USB. Den kan användas för att sekvenserna DNA i realtid - även ute på fält. Sekvensering bygger på en unik teknologi framtagen av Oxford Nanopore Technologies, som man även refererar till som tredje generations sekvensering. MinION kopplas till en dator för att kunna göra avancerade analyser med bioinformatiska verktyg.


Andreas forskning vilar på nobelpristagarnas upptäckt

2018-12-06

Forskning handlar om att bygga vidare på vad andra redan har upptäckt. Andreas Tilevik vid Högskolan i Skövde gläds över att James P. Allison och Tasuku Honjo nu får Nobelpriset i Medicin. Stora delar av Andreas egen forskning vilar nämligen på de grundläggande upptäckter som Allison och Honjo gjorde under 1990-talet.


Kvaliteten på och kostnaden för personlig assistans påverkas av vem som utför den

2018-12-04

I veckan släpps en ny forskningsantologi som undersöker den personliga assistans människor med funktionsnedsättning kan ha rätt till. En av forskarna som bidrar till antologin är John Magnus Roos från Högskolan i Skövde. Hans forskning visar att både kvaliteten på och kostnaden för den personliga assistansen påverkas av om den ges av kommunen eller av någon alternativ part.


Nobel har huvudrollen vid höstens sista föreläsningskväll på Högskolan i Skövde

2018-12-03

Det har varit mycket Nobel hela det här året, och som vanligt kulminerar det i december. Något som traditionsenligt också uppmärksammas på Högskolan i Skövde där lärosätets egna experter inom respektive prisområde ger sin syn på utmärkelserna. Vid höstens sista populärvetenskapliga café, onsdagen den 5 december, tar Högskolans forskare sig an uppgiften att förklara vad som ligger bakom årets Nobelpriser.


Hanife på väg mot Forskar Grand Prix

2018-11-23

Hon vann deltävlingen i Skövde i stor stil och den 27 november är det dags för final i Stockholm. Kan Hanife Rexhepi vinna Forskar Grand Prix med sina saga om en patientjournal?


Karriärlunch – en mötesplats för gymnasielever, högskolestudenter och företag

2018-11-21

Karriärlunchen är ett initiativ för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Tanken är att främja kompetensförsörjningen i regionen.


Big data, artificiell intelligens, maskininlärning, och business intelligence - ny bok förklarar begreppen

2018-11-15

Nyligen släpptes boken Data Science in Practice där flera av Högskolans forskare från forskningsgruppen SAIL varit bidragande. SAIL, som står för Skövde Artificial Intelligence Lab (SAIL), forskar inom tillämpad AI i nära samarbete med främst näringslivet.


Kunskapsglapp i arbetet med samhällets digitalisering

2018-11-14

Hur tar vi tillvara på och samordnar den kunskap som finns i dag och i framtiden för samhällets digitalisering? Det är någonting som Ulf Melin, professor i informatik har fått i uppdrag att utreda. Nu efterlyser han ett tankeledarskap. Resultaten från hans utredning kommer att stå i fokus under ett panelsamtal i Stockholm den 28 november. Högskolan i Skövde är en av initiativtagarna till Ulf Melins utredning.


Innovation och digital hälsa i fokus

2018-11-13

Digital hälsa och företagande stod i fokus när högskolan bjöd in till innovationsdag 8 november, inom ramen för Skaraborgs Innovativa Miljöer. Under hela dagen pågick föreläsningar och en mässa och det hela avslutades med en politikerdebatt mellan riksdagsledamöterna från Skaraborg.


Forskning: Ett steg mot spelet som anpassar sig till dina känslor

2018-11-13

Forskare vid Högskolan i Skövde har "tränat" ett artificiellt neuronnät som med hjälp av en vanlig webbkamera kan upptäcka känslomässiga tillstånd hos en person som spelar ett datorspel. Detta kan öppna för en framtid där datorspel anpassar sig efter spelarens känslor.


Studenter och anställda på Volvo IT löser problem tillsammans

2018-11-12

Studenter och anställda på Volvo IT arbetar tillsammans i grupper för att lösa olika produktionsnära problem. Det är upplägget för det hackaton som Högskolan och Volvo IT arrangerar tillsammans den 14 och 15 november.


Ny forskningsprofil ska stärka tillverkningsindustrins konkurrenskraft

2018-11-05

Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering (VF-KDO) är profilen som under åtta år, med närmare 100 miljoner i beviljat anslag, ska leverera innovationer till nästa generations tillverkningsprocess. Måndagen den femte november invigdes profilen på ASSAR Industrial Innovation Arena.


Pris till avhandling om stöd till förstagångsföräldrar

2018-11-05

Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som förtjänar särskild uppmärksamhet. Årets pristagare är Caroline Bäckström, lektor i omvårdnad. Resultatet av hennes forskning visar vilken skillnad stöd till förstagångsföräldrar, från både vården och anhöriga, kan göra i samband med barnafödande.


Förenklad process ska få fler studenter att plugga utomlands

2018-11-05

Att åka studera utomlands kan verka krångligt. Men det behöver verkligen inte vara så. Sedan 2016 har institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde ingått ett internationaliseringsarbete från Universitets- och högskolerådet (UHR). Och en tydlig, och förenklad, process bidrar nu till att fler studenter prövar sina vingar utomlands.


Valexpert och kamelryttare föreläser på Högskolan i Skövde när Skaraborgs Akademi utser årets skaraborgare och delar ut pris

2018-11-05

Lika säkert som att Nobeldagen firas i mitten av december varje år så går det nästan att ställa klockan efter Skaraborgs Akademis gästspel på Högskolan i Skövde. Precis som tidigare sker besöket i mitten på november, i år torsdag 15:e, och då föreläser akademiledamöterna Marianne Ahrne och Sören Holmberg. Dessutom delar akademin ut pris och utser årets hedersskaraborgare.


Studenter prisas för uppsats om mätningar i HR-arbete

2018-10-31

Hur arbetar egentligen HR-chefer med siffror och mätningar? Det frågade sig Henrik Olsson och Sofia Andersson, studenter vid Högskolan i Skövde, i sitt examensarbete. Nu belönas deras uppsats med ett fint pris.


Högskolans IT-support nominerade till internationellt pris

2018-10-29

Högskolan i Skövdes självlärande IT-guider för studenter och medarbetare tillhör de allra bästa. Även i en internationell konkurrens. När Self Service Awards delades ut var Högskolan nominerade som en av tre finalister.


AI ska lösa stålindustrins utmaningar i nytt forskningsprojekt

2018-10-25

Högskolan i Skövde, Sandvik och SSAB genomför forskningsprojektet Swedish Metal, finansierat av KK-stiftelsen och med stöd av branschorganisationen Jernkontoret. I projektet kommer det genomföras omfattande, och för branschen, unika produktionsdataanalyser. Analyserna ska leda till nya orsakssamband blir kända – vilket kan resultera i att ståltillverkningen blir mer effektiv och hållbar.


Barnboken om varulven Petrus lanseras i Töreboda

2018-10-24

På fredag är det dags för boksläpp för den elfte barnboken i serien om Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) som drivs vid Högskolan i Skövde. Den här gången utspelar sig historien i Töreboda kommun och temat passar väl in i dessa Halloweentider. Lagom läskig läsning och operation rädda pojke från varulvsförbannelse utlovas i boken Petrus.


Studenten Anna siktar mot OS-guld i tyngdlyftning

2018-10-23

För tre år sedan tränade hon lite på gym, för skojs skull. Nu är Anna Fomina, som läser programmet för Personal, organisation och ledarskap vid Högskolan i Skövde, en av Sveriges – och Europas – bästa tyngdlyftare.


Designprofessor föreläser på Högskolan i Skövde om nationalklenoden Ikea

2018-10-22

Sara Kristoffersson är skribent och professor i designhistoria vid Konstfack i Stockholm. Onsdagen den 24 oktober kommer hon till Högskolan i Skövdes föreläsningsserie populärvetenskapliga caféer för att tala om möbelföretaget Ikea.


Informationssäkerhetsdagen pekar på samhällsutmaningar

2018-10-22

Onsdagen den 24 oktober är det särskilt fokus på informationssäkerhet, integritet och cybersäkerhet vid Högskolan i Skövde. Då sammanstrålar, för andra året i följd, forskare, näringsliv och offentliga aktörer för att diskutera de minst sagt aktuella samhällsfrågorna. – Informationen flödar, men det saknas fortfarande systematik för säkerhetsfrågorna på många sätt. Inte minst på nätet, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor i informationsteknologi, vid Högskolan i Skövde.


Tre dataspel från Högskolan tävlar om spelutmärkelse

2018-10-16

På torsdagskväll, under Sweden Game Conference, delas årets Skövde Academic Game Award (SAGA) ut av Skövde kommun. Priset går till årets bästa spel utvecklat av högskolestudenter. I år gör Llama Palooza, Cateau och Cossette’s Cassettes upp om prissumman på 20.000 kronor.


Spel och politik i fokus under årets Sweden Game Conference

2018-10-15

Vad har dataspel med politiska frågor att göra? Mycket! Nu är det dags för en av Sveriges största dataspelskonferenser och mässor i Skövde, Sweden Game Conference. I år på just temat ”Games and Politics”.


I ljuset av strömavbrotten: Nytt spel för bättre krisberedskap

2018-10-11

Vad händer egentligen när det oförutsedda blir verklighet? Och hur agerar individer, företagare och samhälle? Det blev stora delar av Växjö varse under onsdagens längre strömavbrott. – Många butiker och restauranger ser inget annat val än att stänga, konstaterar Joeri van Laere, lektor i datavetenskap och specialiserad på krishantering, vid Högskolan i Skövde.


Skövdestudenter utvalda till internationellt sjuksköterskenätverk

2018-10-10

Roberta Eriksson och Amanda Ahlin, båda från sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan i Skövde, har blivit utvalda som medlemmar i det internationella nätverket Queen Silvia Nursing Award Alumni. Syftet med nätverket är att knyta kontakter, få värdefulla idéutbyten och tillsammans kunna utvecklas i sina professioner – över landsgränserna.


Nya hedersdoktorer föreläste om betydelsen av en sann världsbild

2018-10-05

Högskolan i Skövdes nya hedersdoktorer, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, höll under fredagen sin installationsföreläsning.


Högskolan i Skövdes styrelse besökte ASSAR

2018-10-04

Högskolan i Skövdes styrelse hade inga beslutspunkter på sitt möte den 4 oktober. Istället ägnade styrelsen mötet åt att sätta sig djupare in Högskolans verksamhet, bland annat genom att besöka innovationsmiljön ASSAR.


Skaraborgska kommuner fortsätter att kraftsamla för ett hållbart arbetsliv

2018-10-03

Projektet Hållbart arbetsliv, som har som mål att få ner sjuktalen inom vård- omsorgen i Götene, Hjo, Karlsborg och Lidköping, går in i en allt mer intensiv fas. Under onsdagen samlades ett åttiotal verksamhetschefer och HR-medarbetare vid Högskolan i Skövde för att lära sig mer om betydelsen av gott ledarskap och medarbetarskap.


”Det bästa jag gjort – i hela livet”

2018-10-03

Markus Hessedahl kan det här med att plugga utomlands. Ifjol var han i Österrike. Nu i höst har han korsat Atlanten för en utbytestermin i Rockford, USA. Hemma bra men borta bäst? – Det är otroligt roligt, och nyttigt. Jag märker att jag växer och mognar som människa hela tiden. Så ja, åk!


Mexikos ambassadör imponerades av Högskolans innovationskraft

2018-10-02

Under tisdagen besökte Mexikos ambassadör Agustín Gasca Pliego Högskolan i Skövde. – Det är häftigt att en kommun med runt 50 000 invånare kan ha ett lärosäte av den här storleken – och de möjligheterna.


Personlighetsskillnader större mellan män och kvinnor i jämställda länder

2018-10-02

När personer själva skattar sina personligheter – de fasta drag som bildar vår karaktär – är skillnaderna mellan män och kvinnor större i jämställda länder. Det visar en studie från Göteborgs universitet i samarbete med Högskolan Väst och Högskolan i Skövde.


Skövdeforskare föreläser om ditt digitala privatliv och om ”storebror” som ser dig

2018-10-02

Var du än går läcker du information om dig själv - genom din mobil, övervakningskameror och betalkort. Vilka risker och möjligheter finns när privatlivet digitaliseras? Frågan ställs av Oskar MacGregor, lektor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde, vid det populärvetenskapliga caféet på Högskolan, torsdag 4 oktober.


Högskolan firar Akademisk högtid - Roslings föreläser

2018-10-01

Vartannat år firar Högskolan i Skövde Akademisk högtid. Nu är det dags igen. På fredag promoveras nya doktorer och professorer installeras. Dessutom föreläser de nya hedersdoktorerna Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, författarna till den uppmärksammade boken Factfulness.


Hanife Rexhepi vinnare av Forskar Grand Prix

2018-09-28

Under fredagseftermiddagen gjorde sju av Högskolan i Skövdes forskare upp i deltävlingen av årets Forskar Grand Prix. Efter en nervkittlande röstgenomgång kunde vinnaren koras: Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi. Nu väntar slutfinalen på Nalen i Stockholm.


En studie av verkligheten

2018-09-27

Under ett fullsatt seminarium på ambulansstationen i Skövde berättade medlemmar ur projektet Skaraborgs Innovativa Miljöer hur man under de senaste tre åren lyckats bygga upp ett Europaunikt prehosptalt träningscenter. Ett center som ger fantastiska möjligheter att studera den verklighet som ambulanspersonalen möter i sitt arbete.


Digitalisering och hållbarhet i fokus under ForskarFredag

2018-09-26

Årets ForskarFredag kläds i ny kostym när en storsatsning görs mellan Högskolan i Skövde, Balthazar Science Center och ASSAR med digitalisering och hållbarhet i fokus. Balthazar bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda fredagen den 28 september. Allmänhet och inbjudna besökare kan ta del av allt från artificiell intelligens, smart industri, prova-på aktiviteter, tävla i science quiz och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Självklart är det fri entré till Balthazar hela dagen.


Kvalitet inom äldreomsorgen - mer än bara mätningar

2018-09-24

Hur mäter vi kvalitet i äldreomsorgen? Och vad är det som ger värde åt en äldre person på ett äldreboende? Under måndagen diskuterades frågorna utifrån de nya forskningsrönen från Högskolan i Skövde tillsammans med företrädare från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen, politiker, vårdpersonal och äldreföreningar.


Studenten Hanna ser till att prideparaden blir verklighet

2018-09-21

Länge såg det ut som att årets prideparad i Skövde skulle ställas in. Dessbättre ville Hanna Forsling, student vid Högskolan i Skövde, annorlunda.


Nya fynd kring muskelsjukdomen Laing’s sjukdom

2018-09-19

Nu öppnas nya möjligheter för framtida behandling av den ovanliga Laing’s sjukdom, som får muskler i bland annat fötter och händer att förtvina. I en studie, publicerad i tidskriften PNAS, har forskare vid Högskolan i Skövde och Sahlgrenska akademin identifierat ett enzym med tydlig koppling till hur sjukdomen utvecklas.


Ny forskning ska förbättra beräkningstunga datorprogram inom industrin

2018-09-19

Vägen fram till den bästa lösningen för en produktionskedja är inte alltid självklar, därför tar industrin hjälp av speciella datorprogram. Martin Anderssons forskning vid Högskolan i Skövde ska öka förståelsen för hur programmen kan användas på bästa sätt.


Högskolan i Skövde - förstavalet för franske Etienne

2018-09-17

Högskolan i Skövdes spelforskning står ut. Även i västra Frankrike. För när den franske ingenjörsstudenten Etienne skulle hitta praktikplats var det Högskolan i Skövde, och forskningen kring Serious Games, som blev valet.


Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskaranda

2018-09-14

​Fredagen den 28 september är det dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firas över hela landet. På Balthazar Science Center i Skövde kan skolklasser och allmänhet ta del av allt från artificiell intelligens, smart industri och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Konferencier för dagen är Fritte Fritzon, komiker och radiopratare.


Skövdeforskare inbjuden som expert till EU

2018-09-13

Högskolan i Skövde har under lång tid haft framgångsrik forskning kring öppen programvara och öppna standarder. När EU nu gör en utredning på området har Björn Lundell, professor i datavetenskap, bjudits in som expert i Bryssel.


Nytt brädspel om skaraborgsk sagokultur

2018-09-07

Nu blir sagorna om Kira och Luppe också till brädspel. På lördag testas spelet, som utvecklats av Högskolan i Skövde-studenterna Pontus Hållberg och Robin Ahlström, på Kulturfabriken i Skövde.


Skövdeforskare prisade för nya perspektiv på förändringar inom vården

2018-09-04

Christian Gadolins och Thomas Anderssons vetenskapliga artikel om medarbetares syn på förbättringsarbete i vården har utsetts som en av de främsta i tidskriften International Journal of Health Care Quality Assurance.


Högskolan välkomnade nya studenter

2018-09-03

Nu är den nya terminen på Högskolan i Skövde igång på allvar. Under måndagen samlades såväl nya som nuvarande studenter på ett soligt campus för upptaktsceremoni med fika, underhållning och tal från bland andra rektor Lars Niklasson.


Hasse & Tage temat för höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde

2018-09-03

Det nästan 30-åriga samarbetet mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Det är också temat för höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, torsdag 6 september. Johanna Broman Åkesson är doktor i musikvetenskap och en av landets Sveriges största auktoriteter på populärmusik. Hennes föreläsning handlar om Hasse&Tages digra produktion och stora betydelse för svensk kultur.


Så kan AR-teknik hjälpa tillverkningsindustrin

2018-08-31

Framstående tillverkningsindustri jobbar ständigt med förbättringar. Produktionsupplägg kan också testas på förhand med datorbaserade simuleringar. Ny forskning från Högskolan i Skövde sätter nu även fingret på hur annan modern teknik kan komma till nytta. Med hjälp av Augmented Reality (AR) kan förbättringar visualiseras – och ligga till grund för verklig utveckling.


Studiestart för 150 internationella studenter

2018-08-27

Under måndagen var det dags för terminsstart för Högskolan i Skövdes nya internationella studenter.


Människor med inre frid har lyckligare drömmar

2018-08-24

Människor med inre frid drömmer mer positiva drömmar medan människor som lider av ångest i vaket tillstånd drömmer mer negativa drömmar. Detta visar en ny studie från Högskolan i Skövde och Åbo universitet.


Henrik Engström är Högskolans 50:e docent

2018-08-21

Ifjol fyllde Högskolan i Skövde 40 år. Nu kommer nästa milstolpe. För nu har Högskolan utnämnt sin 50:e docent, i Henrik Engström.


Nya instrument för blodförgiftning ska rädda liv

2018-08-20

Sepsis (blodförgiftning) har ett snabbt förlopp. På bara några få timmar kan läget bli livshotande. Idag används blododling för diagnos vid sepsis, en metod som oftast tar ett par dygn att få svar på. Men via nya diagnostiska instrument, som just nu utvecklas i EU-projektet SMARTDIAGNOS, är målet att snabba upp den tiden betydligt. Och på så sätt rädda liv. I dagarna träffas projektets deltagare i Skövde.


Spel från högskolestudenter vann pris på Swedish Game Awards

2018-08-13

Under fredagskvällen belönades spel från dataspelsstudenter vid Högskolan i Skövde med pris på Swedish Game Awards.


Ambassadör besökte Högskolan i Skövde

2018-08-08

Under onsdagen gästades Högskolan i Skövde av Etiopiens ambassadör, professor Merga Bekana. På programmet stod en presentation av Högskolan och en beskrivning av det pågående samarbetet med Addis Ababa University.


Högskolan i Skövde erbjuder cirka 2 100 personer plats på utbildningsprogram

2018-07-12

I dagarna får närmare 2 100 personer besked om att de har fått en plats på något av Högskolan i Skövdes utbildningsprogram. Det är en ökning jämfört med förra året som beror på att Högskolan har flera nya utbildningsprogram. Samtidigt har Högskolan ökat utbudet av kurser.


En bättre hemmamiljö för äldre i fokus på internationellt läger

2018-07-09

Befolkningen blir allt äldre. Och många bor kvar i sina egna hem allt längre. Det gör att hemmamiljön – med möbler och interiör – behöver utvecklas och anpassas. Under ett internationellt läger i Danmark har Högskolan i Skövdes designingenjörsstudenter och forskare sammanstrålat med möbelföretag och designers från en rad länder. För en bättre livskvalitet för äldre.


Samtal om statens IT-system i Almedalen

2018-07-06

Finns det en fara med att våra myndigheters data hamnar i ”molnet” och hur ska offentlig sektors IT-system utformas för att bli långsiktigt hållbara? Det var några av de frågor som paneldeltagarna diskuterade under Högskolans i Skövdes sista seminarium under Almedalsveckan 2018.


Solcellsenergi får Högskolans elräkning till 0

2018-07-05

Här kommer en strålande nyhet. De senaste två månaderna har elen till Högskolan i Skövdes huvudbyggnad helt och hållet drivits av förnybar energi från solceller.


När nytt möter gammalt – den digitala berättelsen lyftes fram i Almedalen

2018-07-04

Kultur- och naturarvet, med berättelser om platser och lokala historier, har med den nya teknikens möjligheter chansen att tilltala en ny generation. Men hur kan det göras i praktiken? Under Högskolan i Skövdes seminarium i Almedalen lyftes goda exempel fram där modern spelutveckling och forskning kan kombineras med lokala traditioner. Som kan få en ny generation att föra arvet vidare.


"ASSAR är tillverkningsindustrins bästa vän”

2018-07-03

Tillverkningsindustrin står idag för 20 procent av Sveriges BNP. Men den står samtidigt inför utmaningar – inte minst i ljuset av digitalisering och globalisering. Lösningen kan stavas ASSAR. Mötesplatsen, och dess möjligheter, var diskussionsinnehållet under tisdagens seminarium i Almedalen.


Fullsatt när dataspel och ungdomsarbetslöshet stod i fokus i Almedalen

2018-07-02

Högskolan i Skövdes första seminarium på årets Almedalsvecka var minst sagt välbesökt. När Högskolans Katrin Dannberg, och övriga i panelen, tog plats på scenen var publikplatserna fyllda till sista stol. Hur dataspelens drivkrafter kan få unga i sysselsättning engagerar.


Skövdeforskare kan vinna prestigefullt pris i Oxford

2018-06-29

Hälso- och sjukvården har blivit bättre de senaste decennierna. En del av förklaringen är att läkarkår och ledning fått en bättre förståelse för varandra – genom en särskild samverkan. Det visar Thomas Anderssons, biträdande professor i företagsekonomi, nya forskning. Nu är hans studie nominerad till bästa vetenskapliga artikel av Journal of Professions and Organization i Oxford.


Så ska svenska myndigheter behålla kontrollen över sin data

2018-06-28

Demokratin behöver en förvaltning som har kontroll över samhällets data. Under det senaste året har dock flera myndigheters anskaffning av IT-system gått fel, vilket har granskats av media. Hur kan vi undvika riskfylld inlåsning i IT-system och därmed bristande kontroll över samhällets viktiga data? Under ett seminarium i Almedalen fredagen den 6 juli är säkerheten av data i fokus. Då presenteras också resultatet av en enkät där riksdagspartier fått svara på frågor i ämnet.


Så samverkar vi för en livskraftig svensk tillverkningsindustri

2018-06-26

Tillverkningsindustrin är avgörande för Sveriges långsiktiga utveckling. Samtidigt står landets industriföretag inför stora utmaningar där digitaliseringen driver på förändringsbehovet och ökar utvecklingstakten. På ett seminarium i Almedalen tisdagen den 3 juli blickar vi framåt och fördjupar oss i hur konkurrenskraften för svenska industriföretag kan stärkas – med hjälp av nya samverkansformer.


Så gör vi natur- och kulturarvet mer levande - digitalt

2018-06-20

För att skydda och trygga vårt natur- och kulturarv förs ofta digitalisering fram som en lösning. Men hur undviker vi att digitaliseringen inte bara blir ytterligare en form av magasinering? Är berättande via dataspelsteknologi en möjlig lösning? Under ett seminarium i Almedalen, den 4 juli, djupdyker Högskolan i Skövde i frågan med stöd av konkreta exempel.


Så ska datorspelens drivkrafter få fler i unga i sysselsättning

2018-06-19

Idag saknar 80 000 unga mellan 15 och 24 år sysselsättning. Samtidigt har många ungdomar, i målgruppen, ett starkt intresse för datorspel, spelteknik och spelkultur. Med ett nytt forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde är målet att datorspelens positiva drivkrafter ska komma till nytta på nya sätt – för att få fler unga i jobb eller studier. Måndagen den 2 juli tas nästa avstamp, vid ett seminarium i Almedalen.


Nyfiken på vår Biomarkörsdemonstrator?

2018-06-15

På Högskolan i Skövde bedriver vi forskning inom identifiering av nya biomarkörer från storskalig biologisk data som kan tillämpas för utveckling av bättre diagnostik, läkemedelsutveckling och miljöövervakning. Vi har kompetensen och erfarenheten att hjälpa er organisation att identifiera biomarkörerna som ni behöver inom samverkansprojektet Skaraborgs innovativa miljöer.


Forskning i framkant när lärosäten samarbetar

2018-06-14

Under ett seminarium på Högskolan i Borås på onsdagen fick publiken se hur roboten Pepper kan förstå och interagera med en människa genom beröring tack vare smarta textilier. Det är ett av många resultat från fem års forskningssamarbete mellan högskolorna i Skövde och Borås.


Nöjdhet i äldreomsorgen uppnås genom gott bemötande – inte pengar

2018-06-13

Med en allt äldre befolkning sätts en redan ansträngd äldreomsorg på prov. Då måste fokus läggas på rätt saker: att skapa mest värde för den äldre. Och ny forskning från Högskolan i Skövde visar att största nöjdhet, och vägen till de äldres hjärtan, inte går genom på pengar – utan via personalens bemötande.


Högskolan i Skövde fokuserar på digitalisering för hållbarhet under Almedalsveckan

2018-06-12

Högskolan i Skövde arrangerar fyra seminarier på den Västsvenska Arenan under årets Almedalsvecka. Alla seminarierna berör på olika sätt digitalisering kopplad till social eller ekonomisk hållbarhet.


Mats Jägstam ny vicerektor för samverkan

2018-06-12

Mats Jägstam blir ny vicerektor för samverkan på Högskolan i Skövde Högskolan i Skövde förstärker sitt samverkansarbete. Från den 1 september blir Mats Jägstam vicerektor för näringslivssamverkan samtidigt som prorektor Lena Mårtensson tar ett större ansvar för samverkan med offentlig sektor.


Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund blir hedersdoktorer vid Högskolan i Skövde

2018-06-11

Microsoft-grundaren Bill Gates har kallat deras bok Factfulness för en av de viktigaste i vår samtid – och den toppar de svenska försäljningslistorna. Nu utses författarna, och grundarna till stiftelsen Gapminder, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund till hedersdoktorer i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.


Nytt samarbete med amerikanskt universitet

2018-06-05

I ett nytt samarbete med University of Illinois, College of Medicine i Rockford ska amerikanska läkarstudenter lära sig mer om det svenska välfärdssystemet med fokus på hälso- och sjukvård. Framöver finns även planer för att sjuksköterskestudenter, lärare och forskare från Högskolan i Skövde ska kunna resa västerut för erfarenhetsutbyte. Nu är det dags för uppstart.


Ny forskning hjälper till att ta bort flaskhalsar i industrin

2018-06-04

Även framgångsrik industriproduktion har ofta saker att förbättra – och flaskhalsar som sinkar. Men vilken förbättring har egentligen störst effekt? I sin forskning har Jacob Bernedixen automatiserat och effektiviserat en modell som sätter fingret på vilken förbättring företaget tjänar mest på att lösa.


Engagerade styrelseledamöter diskuterade framtidsvisioner med Högskolans institutioner

2018-06-01

Högskolan i Skövdes styrelse har haft årets långa strategimöte. Den här gången fick Högskolans fem institutioner möjlighet att diskutera sina framtidsvisioner direkt med styrelseledamöterna. Styrelsen beslutade också att förlänga löptiden på Högskolan i Skövdes strategiska investeringsprogram. Pengarna i programmet kommer nu vara tillgängliga för utvecklingsprojekt även under 2020.


Framtidens dataspelsutvecklare visar framfötterna

2018-06-01

Under fredagen visade studenter från programmen inom dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde sina spelprojekt. Under tio veckor har studenterna skapat spel som, redan nu, var redo att visas och testas på riktigt. Live på plats på Högskolan – och via livesändning.


Skövdestudenter inbjudna till stor spelmässa i Kina

2018-05-31

Från studentlivet på Högskolan i Skövde – till att bli inbjudna som talare på Kinas första officiella spelkonferens och festival. Det är tredjeårsstudenterna William Cliffords och Victor Banklers verklighet.


Ingenjörsettor visade upp projekt

2018-05-30

Studenter från ingenjörsprogrammen som läst sitt första år visade under onsdagen upp kreativa lösningar, och framtida förbättringsförslag, för den automatiska kattmataren "Katt-o-maten”.


Krisforskare: Vi ska inte vara rädda – men förberedda

2018-05-30

Den här veckan pågår krisberedskapsveckan. Samtidigt skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut en broschyr till allmänheten som berättar vad vi ska göra när krisen kommer. Joeri van Laere, lektor i datavetenskap, vid Högskolan i Skövde som har genomfört 150 utbildningar med svenska kommuner och myndigheter i krisberedskap välkomnar arbetet. Men manar till lugn. – Vi ska ta det på allvar. Både som samhälle och som individer. Men rädda ska vi inte vara.


Theresa studerade psykisk ohälsa på Sri Lanka

2018-05-29

Varje år skriver några av Högskolans studenter sina examensarbeten i utvecklingsland, genom Minor Field Studies (MFS), ett Sida-finansierat stipendium. En av dem är Theresa Skaf. Hon åkte till Sri Lanka för att förstå varför landet har högst andel självmord i världen. I resväskan på vägen packade hon ner slutsatser – och också upplevelser som är de mest spännande hon någonsin varit med om.


Ny forskning kan leda till snabbare produktutveckling

2018-05-24

När en ny produkt ska tas fram finns inte sällan olika krav att uppfylla. Det kan till exempel handla om maxmått, vikt och produktens form. Men det kan vara svårt att optimera det ena kravet – utan att fallera på ett annat. Fram tills nu. För med stöd av Kaveh Amouzgars forskning och modell kan industrier, genom att kombinera virtuella simuleringar och beräkningar, hitta en gyllene medelväg.


Designingenjörsstudenter visade upp nya smarta produkter

2018-05-23

Under onsdagen visade designingenjörsstudenterna upp sina examensarbeten. Alla har tagit fram prototyper till nya, smarta produkter i samarbete med olika företag inom vitt skilda branscher. Alltifrån reskit och förpackning för schampo – till en snabbkoppling som kan användas för att kyla serverhallar.


Så arbetar Högskolan i Skövde enligt nya dataskyddsförordningen

2018-05-23

På fredag börjar den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Syftet med förordningen är att på olika sätt stärka den personliga integriteten. På Högskolans webbplats finns nu därför utökade uppgifter om hur vi hanterar dina personuppgifter och dina rättigheter publicerade.


Nytt innovationsprojekt förbereder industrin för framtida hållbara lösningar

2018-05-23

Den teknologiska förändringen sker blixtsnabbt. Det märks inte minst inom industriproduktionens väggar. Det kräver flyfotade lösningar som svarar upp mot samhällets krav på miljö och hållbarhet. Genom ett nytt innovationsprojekt, som Högskolan i Skövde nu beviljats medel för, testas nya produkter i skarp miljö med snabb utvecklingsmetodik. Det ska leda till att fler svenska industriföretag är redo för, och drar nytta av, förändringar på marknaden.


Avslutning för avgångsstudenter

2018-05-18

Under fredagens avslutningsceremoni tackade Högskolan i Skövde av, och lyckönskade, sina avgångsstudenter.


Ann-Britt, Ola, Cinikka, Tomas och Caroline är årets lärare

2018-05-18

Fem lärare tilldelades Studentkårens pris som årets lärare, Guldäpplet, vid fredagens avslutningshögtid vid Högskolan i Skövde. I motiveringarna från studenterna själva beskrivs vinnarna med superlativ som ”fantastisk”, ”helt otrolig” och ”guldlärare”.


Sjukvårdens informationssystem otillräckliga – för både vårdpersonal och patienter

2018-05-16

Hälso- och sjukvårdens informationssystem behöver bli bättre. För vårdpersonal tar det för lång tid hitta, sovra och använda vetenskaplig kunskap. Dessutom upplever patienter att deras elektroniska tillgång till information är begränsad, vilket minskar deras möjlighet att aktivt delta i sin vård och påverka den utifrån sin roll. Det visar Hanife Rexhepis, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, nya forskning.


Medarbetare mår bättre när arbetsplatser får hälsofokus

2018-05-15

Ny forskning visar att regelbundna mikropauser i en massagefåtölj får människor att må bättre på jobbet bara efter bara några veckor. Samma avhandling från Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, visar också att psykiska och fysiologiska aspekter hos individer faktiskt kan förbättras ”bara” genom att arbetsplatser deltar i en sådan studie.


Högskolans sociala robot Pepper inviger produktionsmässa

2018-05-14

Sociala robotar som på olika sätt kan interagera och samspela med människor är i ropet. Vid Högskolan i Skövde pågår flera forskningsarbeten som just undersöker hur de sociala robotarnas förtjänster kan komma till nytta. Exempelvis inom industrin. Och under tisdagen inviger Högskolan i Skövdes robot Pepper och åttaåriga Rut en av Sveriges största industrimässor. Tillsammans knyter de upp invigningsbandet – som en symbol för nästa generations medarbetare inom industrin.


Ny metod kan minska underhållskostnader inom industrin med 40 procent

2018-05-11

Industriproduktion kan vara komplicerad och många faktorer spelar in till varför, exempelvis, maskiner slutar att fungera. Men med ett bättre beslutsstöd – där fler informationskällor vägs in – kan det göra skillnad på sista ekonomiska raden. Bernard Schmidt, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, har i sin avhandling, utvecklat en modell som kan leda till minskade underhållskostnader.


Utbytesstudenten Sergey mottar pris på Utrikesdepartementet

2018-05-09

Sergey Redyuk, som läser masterprogrammet Data Science vid Högskolan i Skövde, har utsetts till årets Global Swede-stipendiat. Nu har han mottagit priset under en ceremoni på Utrikesdepartementet.


Högskolan i Skövde uppmärksammar Europaveckan

2018-05-07

Mellan den 5 och 9 maj genomförs Europaveckan i Skövde kommun. Och under veckans gång kommer Högskolan i Skövdes internationella studenter att gästa flera Skövdeskolor och andra mötesplatser för ungdomar – för möten över nationsgränserna.


Småföretag behöver smart innovationsstrategi för att överleva

2018-05-04

Att vara framåtlutad och utveckla produkter eller tjänster är viktigt. Även för små- och medelstora företag. Men det måste finnas en strategi för att hantera öppenhet kring idéer och hur man ska ta marknadsandelar. Annars ökar risken för uppköp eller intern kunskapsbrist. Det visar Susanne Dursts, biträdande professor i företagsekonomi på Högskolan i Skövde, nya forskning.


Vätterjungfrun dyker upp i Karlsborg

2018-05-03

Nu släpps den tionde boken i barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB). Den här gången utspelar sig berättelsen i Karlsborg där Vätterjungfrun – med hjälp av Kira och Luppe – försöker undkomma den onde cirkusdirektören. På lördag är det dags för lansering på Karlsborgs bibliotek.


Skövdestudenter kan vinna Ekonomi-SM

2018-05-02

Den 5 maj koras årets vinnarlag i Ekonomi-SM. Och då hoppas Amanda, Viktoria och Louise från Högskolan i Skövde stå som segrare.


Vad ska vi ha konsten till? Och finns det fin och ful konst? Konstchef föreläser på Högskolan i Skövde

2018-04-28

Vad spelar konsten för roll i samhället? Finns det ”fin” och ”ful” konst? Kan man ställa olika kulturformer och kulturupplevelser mot varandra? Kultur, och inte minst konst, skapar känslor och engagerar. Det vet Jörgen Svensson, chef för Dalslands konstmuseum och själv konstnär. Onsdagen den 2 maj kommer han till Skövde för att ge svar på de här frågorna vid Högskolan i Skövdes sista populärvetenskapliga café för våren.


Dataspel som drivkraft ska få hemmasittare i sysselsättning

2018-04-27

Högskolan i Skövde har fått medel från Europeiska socialfonden (ESF) för att genomföra ett treårigt innovationsprojekt. Målet är att testa nya arbetssätt för att stötta unga dataspelsintresserade personer som har svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden.


Dataspelsstudenter och forskare på export till Kina

2018-04-26

För bara några år sedan var dataspel ett nischat intresse i världens största land. Men tack vare mobilens inträde och annan inställning har Kina på kort tid blivit en av världens största spelmarknader. Och det som tidigare var isolation från omvärlden börjar nu luckras upp – med kinesiska spelföretag, och universitet som efterfrågar utbyte med västerländsk spelkultur. Till deras hjälp? Högskolan i Skövdes studenter och forskare.


Kim jobbar för användarens bästa på webben

2018-04-25

Att arbeta med data och IT handlar om digital teknik. Men den det betyder inte att människan, eller användaren, är oviktig. Tvärtom. För Kim Hultgren, som tog examen från programmet för User Experience Design 2017, är personen bakom skärmen allra viktigast.


När verkligheten blir en kopia av det digitala originalet

2018-04-24

Kan det digitala vara original och verkligheten en kopia? Det kanske låter som science fiction. Men när det handlar om simuleringar för framtidens sjukvård och industri fungerar det just så. Under tisdagens konferens på Högskolan i Skövde sammanstrålade företrädare från svensk sjukvård och industri samman med forskare inom områdena för att utbyta erfarenheter och diskutera framtidens möjligheter med simuleringar i stort.


Ny modell kan utveckla underhållsarbete på industrier

2018-04-19

Oförutsedda störningar och avbrott i industriell produktion är kostsamma – men ses ofta som en oundviklig del av vardagen. Men genom en ny modell för att arbeta mer systematiskt med underhållsarbete och tidigt uppmärksamma småfel kan antalet stora, kostsamma avbrott, bli färre. Det kan också göra industrierna mer lönsamma.


Nära 100 miljoner till Högskolan i Skövdes nya forskning

2018-04-18

Högskolan i Skövde har av KK-stiftelsen beviljats finansiering för forskningsprofilen Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering. Totalt omfattar medel för den åtta år långa forskningsprofilen nära 100 miljoner kronor.


Fler söker till Högskolan i Skövde

2018-04-18

Natten mot tisdag stängde ansökningsperioden för höstens utbildningar hos alla Sveriges lärosäten. Enligt statistik hos Universitets- och högskolerådet är ansökningarna totalt sett en minskning med två procent jämfört med förra året. Men vid Högskolan i Skövde ökar antalet sökanden jämfört med i fjol.


Joeri van Laere förmedlar krisberedskap i SVT

2018-04-13

Under torsdagskvällen medverkade Högskolan i Skövdes lektor i datavetenskap, Joeri van Laere, i SVT:s Go'kväll-program för att berätta om krishantering och beredskap.


Ny uppdragsutbildning stärker skydd mot cyberhot i Västra Götaland

2018-04-12

Nu ska Västra Götalands offentliga sektor bli mer säker. Genom den nya uppdragsutbildningen inom informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde får regionens kommuner konkreta verktyg för att identifiera och skydda sin information. Det ska minska risken för dataintrång.


Framtida vårdprodukter diskuterades i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum

2018-04-11

Den 3 april genomförde Skaraborgs Hälosteknikcentrum (SHC) en workshop med fokus på produktanalys för företaget Innovation Partners AB. Ett företag med två, i Sverige, unika produkter som kommer att underlätta för både vårdtagare och vårdgivare; en portabel toalett och en portabel tvättenhet.


”Digitaliseringen kommer att ifrågasätta allt”

2018-04-11

I Högskolan i Skövdes utvecklingsplan (2017-2022) finns ett övergripande tema som löper genom utbildning, forskning och samverkan: digitalisering för hållbar utveckling. Och sedan en tid tillbaka jobbar Anders Källström, i rollen som adjungerad professor, dedikerat för att Högskolan ska bli en aktör som gör skillnad för framtidens företagare och samhälle – med digitalisering som samlande kraft.


Ingenjörsstudenter väcker intresse hos 1200 åttondeklassare

2018-04-10

Vad ska man egentligen bli när man blir stor? Denna svåra fråga är förstås inte helt lätt att svara på. Särskilt inte som 15-åring. Men kanske blir det lite lättare av att faktiskt se vad olika utbildningar handlar om – på riktigt? Under veckan träffar Högskolans ingenjörsstudenter 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg på Balthazar och Möjligheternas värld.


Sveriges ledande historieprofessor föreläser om kristendomen och det medeltida Skaraborg

2018-04-09

Till vårens fjärde populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdagen den 11 april, kommer en av Sveriges ledande medeltidshistoriker – professor emeritus Thomas Lindkvist. Västergötland hade en särställning i det svenska riket under tidig medeltid. Mycket tyder på att här fanns de som kristnades först i det som skulle bli Sverige. Men sen hände något…


Praktik som gör skillnad

2018-04-05

Walid Khlaili har sedan i november praktiserat på IT-avdelningen vid Högskolan i Skövde. Fem månader som betytt mycket. Dels för Högskolan som fått in en bra resurs som gör skillnad i det vardagliga arbetet – och dels för Walid själv som kommit in på arbetsmarknaden.


Utbildning kan minska digitalt utanförskap bland äldre

2018-03-28

Regeringen är tydlig med att Sverige ska vara bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter och att digitaliseringen av offentlig sektor ska snabbas på. Samtidigt står hundratusentals svenskar i pensionärsåldern fortfarande utanför det digitala samhället. Men genom utbildning kan det digitala utanförskapet bland äldre brytas – och det rejält. Det visar satsningen ”Mer Digital”, anordnad av Sunne kommun och Telia, där Högskolan i Skövde står för forskningsinsats.


Lansering för barnboken Alva

2018-03-23

Måndagen den 26 mars sker det nionde boksläppet i barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB). Lanseringen sker på Tidaholms museum. Och just i Tidaholm utspelas boken. Hit har nämligen Kira och Luppe följt de elaka cirkustrollen. Och precis som i tidigare böcker i serien är det dataspelsstudenter från Högskolan i Skövde som skapat innehållet.


Projekt vid Högskolan i Skövde ska göra det enklare att köpa och sälja företag

2018-03-22

Starta-eget är ett begrepp som de flesta känner till. Och stödet från myndigheter och andra hjälpfunktioner är väl etablerad. Men företagsöverlåtelse, när ett företag köps eller säljs, får inte lika stor uppmärksamhet och det finns heller inte ett lika utbrett stöd. Resultatet? Företag läggs ner och jobb försvinner. Projektet INBETS, där Högskolan i Skövde samverkar med Drivhuset Skaraborg och 12 andra partners i Europa, ska ta reda på behov – och få fler sunda företag att leva vidare.


Mot en spännande teknologisk framtid

2018-03-21

Martin Birtic läser sin sista termin på Produktionsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde och är snart på väg ut i arbetslivet. Han har alltid haft ett starkt teknikintresse, och framtiden ser minst sagt spännande ut. – Jag tror att vi kommer att uppleva stora tekniska framsteg inom min livstid.


Högskolan i Skövde skiner på dataspelkonferens i Kalifornien

2018-03-20

Just nu pågår en av världens största konferenser inom dataspel i San Francisco. Och Högskolan i Skövde, är som enda svenska lärosäte på plats med monter, tillsammans med Sweden Game Arena.


Tävling ska få fler studenter och elever att knäcka koden

2018-03-20

För tredje året i rad arrangeras NSA Hack Event på Högskolan i Skövde - en tävling där studenter och gymnasieelever ska knäcka koder och lösa andra kluriga uppgifter under 18 timmar. Nytt för i år är en högre prispott och att fler gymnasieskolor och högskolor, runtom i Västsverige, bjuds in för att tävla om den åtråvärda titeln.


Statsvetaren Jenny Madestam föreläser i Skövde om hur Sverige kan ledas efter höstens val

2018-03-19

Hur blir man vald till politiska uppdrag? Hur klarar man det stora ansvaret att leva upp till väljarnas förtroende – inte minst i tider med oroliga parlamentariska lägen? Vid vårens tredje populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdag 21 mars, föreläser Jenny Madestam, statsvetare och verksam som lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola.


Skaraborgs framtidsstrateg kommer från Högskolan i Skövde

2018-03-15

Ingen kan med säkerhet säga vad framtiden har att erbjuda. Men genom omvärldsbevakning och trendanalys går det att få en hint. Om det, och mycket mer, vet Isabelle Waldenvik, tidigare student på socialpsykologiska programmet på Högskolan allt om. Hon är nämligen certifierad framtidsstrateg.


Öppet hus öppnade dörren till Victorias framtid

2018-03-14

För ett år sen visste hon ingenting om Högskolan i Skövde. Men ett impulsivt besök på Öppet hus senare hade Victoria Lindeberg bestämt sig: Skövde och programmet Biovetenskap - Molekylär biodesign var helt rätt.


Mobilapp för framtidens operatörer

2018-03-13

Forskare från Högskolan i Skövde har i samarbete med Volvo Group Trucks Operations (GTO) tagit fram en ny IT-lösning med tillhörande mobilapp som ska optimera produktionen och locka unga operatörer till industrin.


Sök sommarkurs senast 15 mars

2018-03-12

Kommer du sakna doften av kurslitteratur eller sorlet innan föreläsningen, under sommaren? Då kan du söka en av våra sommarkurser, senast 15 mars på antagning.se.


Skövdeforskare i riksdagen: Vad gör vi om betalsystemet kraschar?

2018-03-12

Du har ätit det som fanns hemma i frysen och skafferiet den senaste veckan, men nu gapar hyllorna tomma. Kontanterna tog slut redan efter ett par timmar första dagen efter att hackergruppen slog ut hela betalsystemet. Bilen är sedan i förrgår parkerad på obestämd tid, eftersom det inte finns någon bensin att tillgå. Dessutom har du sett plundringståg i matbutikerna, så dit vågar du dig inte.


Högskolan i Skövde i samarbete för mer bekväma bilar

2018-03-09

Forskare vid Högskolan i Skövde samarbetar med fordonsindustrin för att utveckla en mjukvara som hjälper designingenjörer att förbättra ergonomin i bilar och lastbilar. Projektet heter Virtual Driver Ergonomics.


Människa och robot – en vinnande kombination

2018-03-07

Hur kan en robot bli ett väl fungerande verktyg i ett laboratorium? Det undersöker nu Eurofins och Högskolan i Skövde i ett samverkansprojekt.


Högskolan i Skövde uppmärksammar den Internationella kvinnodagen

2018-03-06

På torsdag är det den Internationella kvinnodagen. På Högskolan i Skövde finns flera nätverk, relaterade till utbildningsprogram, som jobbar för att göra branscher mer jämställda. Ett av dem är DONNA, en intresseorganisation för en jämställd spelkultur och spelutbildning. Under torsdagen delar de med sig av sina insikter på Högskolan och på Elins Esplanad i Skövde.


Ny ingenjörsutbildning vid Högskolan i Skövde riktad till byggbranschen

2018-03-01

Nu är det klart att Högskolan i Skövde startar en ny treårig utbildning till byggproduktionsingenjör. De första studenterna tas in höstterminen 2018.


Invigning av ASSAR Industrial Innovation Arena

2018-02-26

Den 2 mars 2018 invigs den fysiska miljön av ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde. Regionen får därmed en världsledande integrerad fysisk och virtuell utvecklingsmiljö för forskning, teknikutveckling innovation och utbildning. Högskolan i Skövde är en av fem initiativtagare till arenan.


Yohannes undervisar utomlands i matematikens tjänst

2018-02-26

Tänk dig att ha hela världen som arbetsyta och få jobba med det du tycker är roligast av allt? För Yohannes Tadesse Aklilu, lektor i matematik på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde, är det verklighet. Nu närmast till Rwanda.


Digitalisering, vård och nyttiggörande blir fokus i nytt uppdrag mellan högskolor

2018-02-22

Högskolan i Skövde har tillsammans med Högskolan i Borås och Högskolan Väst fått i uppdrag från lärosätenas ledningar att undersöka möjligheten till forskningssamverkan inom digitalisering, vård och nyttiggörande.


Belönat mångfaldsarbete på Högskolan i Skövde kan ge stöd åt människor med bipolär sjukdom

2018-02-20

Kim Hultgren belönas med 2017 års mångfaldsstipendium vid Högskolan i Skövde.


Skövdeforskare lär ut hur vi kan agera vid kriser och katastrofer

2018-02-19

Joeri van Laere är lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde. Han har genomfört och utvärderat över 140 krisövningar. På onsdag, 21 februari, föreläser han på det egna lärosätet för att lära publiken vid det populärvetenskapliga caféet hur man kan bete sig när det händer en allvarlig kris eller inträffar en katastrof.


Skövdeforskare huvudtalare på FN-konferens

2018-02-13

Vad gör att vissa företag och organisationer överlever kriser, och utvecklas, medan andra går under? Det frågar sig Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi på Högskolan i Skövde, i sin nya bok The Organizational Resilience Framework. Nu vill en av världens viktigaste organisationer fråga Stefan. I mars är han huvudtalare, och ger sina svar, för FN i New York.


Högskolan vill växa med 30 procent på tre år

2018-02-09

Högskolan i Skövdes styrelse vänder sig återigen till regeringen med en önskan om att få möjlighet att öka lärosätets utbildningsvolym med 30 procent på tre år. Samtidigt håller styrelsen ögonen på utvecklingen av det nya system som ska fördela pengar till Sveriges högskolor och universitet i framtiden. Ett system som kan få stor påverkan på hela Skaraborgsregionen.


Molnspelet lär barn att förstå vattnets kretslopp

2018-02-09

Dataspelsstudenterna Paul Löwen-Åberg och Viktor Enghed ville göra ett spel som fick barn att förstå naturens kretslopp. Sagt och gjort. Det som började med en idé 2015 har nu blivit verklighet. På måndag invigs Molnspelet på Dalénium Science Center i Stenstorp.


Utbildning om stress ska minska sjukskrivningar i vården

2018-02-05

I vården kan tiden vara knapp. Inte sällan med stress som följd. Nu får undersköterskor, sjuksköterskor och chefer från fyra skaraborgska kommuner lära sig mer om hur betydelsen av god arbetsmiljö och metoder för att förebygga och hantera stress. Målet? Att minska sjukskrivningarna.


Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare

2018-01-30

I år tidigarelägger Högskolan i Skövde ansökningsperioden för barnmorskor och fyra specialistsjuksköterskeprogram. Det ska underlätta för yrkesverksamma att få tjänstledigt från sina ordinarie tjänster för att vidareutbilda sig.


Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare

2018-01-30

I år tidigarelägger Högskolan i Skövde ansökningsperioden för barnmorskor och fyra specialistsjuksköterskeprogram. Det ska underlätta för yrkesverksamma att få tjänstledigt från sina ordinarie tjänster för att vidareutbilda sig.


Stöd i samband med graviditet stärker föräldrar – och utvecklar parrelationen

2018-01-24

Att bli förälder är en omvälvande förändring. Ofta en härlig sådan, men ibland en utmaning och rentav jobbig tid för somliga. Men med hjälp av stöd från vården och familj och vänner kan omställningen gå bättre – och parrelationen kan utvecklas. Det visar Caroline Bäckströms, adjunkt på Högskolan i Skövde, nya forskningsresultat. Den 2 februari är det dags för disputation.


Kombinationen film, mode och lyx temat när de öppna föreläsningarna startar för våren på Högskolan i Skövde

2018-01-22

Vårens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde gästas av Louise Wallenberg, filosofie doktor i filmvetenskap och docent i modevetenskap vid Stockholms universitet. Onsdagen den 24 januari föreläser hon om den intima relationen mellan film, mode och lyx – från sent 1800-tal till idag.


Nu börjar vårterminen på Högskolan i Skövde

2018-01-15

Idag, måndag, börjar vårterminen på Högskolan i Skövde. Och studenter som ska bli sjuksköterskor, läser teknisk basutbildning och magisterprogram i folkhälsovetenskap samt bioinformatik inleder nu sina program. Vårterminen 2018 innebär även uppstart för två lärarutbildningar i Skövde som sker i samarbete med Högskolan i Borås.


Nya internationella studenter börjar på Högskolan i Skövde

2018-01-10

På måndag är det uppstart för vårterminen på Högskolan i Skövde. Men redan nu äntrar de nya internationella studenterna skolan. Och under introduktionsdagarna får de, förutom viktig studieinformation, också möjlighet att lära känna plugglivet i Sverige. På riktigt. ”Swedish fika” och sittning tillhör förstås då några av aktiviteterna.


Julkalendern Marvinter lever vidare genom spelet

2017-12-27

Den 1 december släppte Högskolan i Skövde spelet Marvinter, som hör ihop med årets julkalender från Sveriges Radio. Marvinter är årets julkalender i Barnradion och som vanligt är det en ljudligt berättad kalender med hög spänning och igenkänning. Den handlar om Hugo och hans kamp för att tända de fyra eviga ljusen. Det är första gången som radiokalendern fått sällskap av ett spel, där lyssnaren får möjlighet att interagera med berättelsen.


Utveckling trots tufft 2018

2017-12-19

Högskolan i Skövde räknar med att göra ett ekonomiskt underskott på 21 miljoner kronor under 2018. Orsaken till underskottet är att Högskolan driver ett antal framåtblickande utvecklingsprojekt. Pengarna till utvecklingsprojekten kommer från det sparade myndighetskapitalet.


Nya forskningsprojekt stärker näringslivets konkurrenskraft

2017-12-15

2018 startar Högskolan i Skövde sju nya projekt inom sin forskningsmiljö INFINIT. I samtliga fall rör det sig om projekt som drivs i samverkan med näringslivet och där KK-stiftelsen är den huvudsakliga finansiären. Totalt omfattar projekten 13 miljoner kronor, pengar som därmed stärker både näringslivets och Högskolans konkurrenskraft.


Balans ger livskraftiga företag

2017-12-15

I ett samarbete mellan högskolorna i Borås och Skövde studerar forskarna vad som gör att vissa företag överlever och är framgångsrika över tid – att de har organisatorisk resiliens. Nu kommer andra boken om vad de har kommit fram till, den här gången vänder de sig till forskarvärlden.


Skövdeforskare vinner nationellt pris i företagsekonomi

2017-12-14

Caroline Teh, lektor i företagsekonomi på Högskolan i Skövde, tilldelas Oskar Sillén-priset för årets bästa doktorsavhandling inom företagsekonomi.


Minimässa arrangerades på Högskolan i Skövde

2017-12-13

Nyligen besöktes högskolan av cirka 75 personer då en minimässa arrangerades med fokus mot vård och undersköterskor. På mässan fanns representanter från arbetslivet och utbildning, politiker och lärare från vuxenutbildning. Högskolan i Skövdes forskare fanns också på plats och höll en föreläsning kring Skaraborgs Hälsoteknikcentrum.


Spelet om trafficking kan rädda liv

2017-12-13

Spelvärlden är global. Det gör också att viktiga internationella samhällsfrågor kan kommuniceras, och attityder och beteenden kan förändras, genom digitala spel. Det indiska spelet Missing, som handlar om trafficking, har just den möjligheten. På Högskolan i Skövde pågår just nu ett forskningsprojekt som ger kunskaper om hur spelet tas emot och når ut globalt.


Hypnotisk påverkan kan förändra den upplevda verkligheten

2017-12-13

En grupp av forskare med bred kompetens från Högskolan i Skövde och Universitetet i Åbo, Finland, menar att man genom hypnos kan framkalla upplevelser som man inte är möjligt genom övning eller fantasi, något som forskare tidigare trott. Resultat ger fortsatt stöd till forskargruppen som menar att hypnos hos vissa individer orsakar en förändring i hjärnans sätt att processa information. I den senaste undersökningen kunde forskarna med hjälp av hypnos, framkalla ett tillstånd liknande synestesi*. Resultatet av studien och den nära kopplingen till synestesi kommer vara av stort intresse för forskarvärlden och hjärnforskningen.


Högskolans forskare förklarar årets Nobelpris i podd

2017-12-08

Nobeldagen står för dörren. Nu kan du, med hjälp av Högskolans forskare, lära dig mer om årets pristagare och deras innovationer och uppfinningar. Lyssna på vår podd om Nobelpriset.


Högskolan i Skövde fördjupar samarbete med nepalesiska universitet

2017-12-04

Nyligen besökte nepalesiska forskare från Kathmandu University och Tribhuvan University Högskolan i Skövde. Förutom att utbyta erfarenheter i ett nuvarande forskningssamarbete togs också ett avstamp framåt. Genom ett nytt avtal ska forskare, lärare och administratörer från lärosätena stärka varandras kompetens. Tillsammans.


Populärvetenskapligt café: Expertpanel från Högskolan i Skövde förklarar årets Nobelpris

2017-12-04

Att förstå sig på vad upptäckterna bakom Nobelprisen egentligen handlar om och betyder är inte helt enkelt – men intressant och spännande! Och det finns hjälp att få. För på onsdag, 6 december, är det dags igen för forskare från Högskolan i Skövde att presentera och förklara årets Nobelpris. Det sker traditionsenligt i föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer. Det blir en extra festlig finalkväll när de populärvetenskapliga caféerna avslutas för hösten.


Gymnasielever, högskolestudenter och företag lunchar tillsammans

2017-11-21

Karriärlunchen är ett initiativ för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Tanken är att främja kompetensförsörjningen i regionen.


Fördjupad samverkan ska stärka Skaraborgsområdet

2017-11-21

En ny avsiktsförklaring mellan Skaraborgs kommunalförbund och Högskolan i Skövde knyter kommunerna och akademin närmare varandra.


Julkalenderspelet Marvinter gör att fler barn kan känna delaktighet

2017-11-16

Högskolan i Skövde har tillsammans med Sveriges Radio utvecklat ett spel till årets julkalender Marvinter i Barnradion. Det är första gången radiokalendern får ett spel kopplat till sin berättelse. Spelet Marvinter har en berättelse som löper parallellt med radiokalendern, utifrån en av bikaraktärernas perspektiv. Spelet är utvecklat för att inkludera barn och ungdomar med syn- eller hörselnedsättning. Spelforskningen på Högskolan har en profil kring inkluderande spelutveckling. Projektet är finansierat av Post- och telestyrelsen, Högskolan i Skövde och Sveriges Radio.


Kraften finns i samtalet

2017-11-15

Det handlar om att fokusera på det man som människa faktiskt kan göra något åt i sitt liv och inte på alla hinder och problem som ändå inte går att påverka. Det är utgångspunkten för forskningsprojektet Reflekterande KRAFT-givande samtal som drivs av Högskolan i Skövde. I projektet finns deltagare från vård- och omsorgen i Lidköpings kommun, där både hälso- och sjukvårdspersonal och äldre personer deltar.


Skaraborgs Akademi till Skövde för att utse hedersskaraborgare, dela ut pris och föreläsa om Skaraborg och Melodifestivalen

2017-11-14

Det är alltid lika uppskattat när Skaraborgs Akademi fram på höstkanten besöker de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde. Akademin, som består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen, kommer i år torsdagen den 16 november och ska då utse Årets hedersskaraborgare, som också finns på plats.


Ett utbyte för personlig utveckling

2017-11-13

Från Skövde till femmiljonstaden Pune i västra Indien kan steget tyckas långt. Men trots det geografiska avståndet är högskolans samarbete med D.Y. Patil University (DPU) nära och tätt. För Helena Enroth, adjungerad professor i molekylärbiologi, som nyss är hemkommen från flermiljonstaden blev resan ett flöde av nya kunskaper.


Två Skövdeforskare delar på fint akademipris

2017-11-13

I år är det två forskare vid Högskolan i Skövde som delar på Skaraborgs Akademis pris. Detta sällskap, 18 välkända skaraborgare i förskingringen, uppmärksammar varje år den doktorsavhandling som särskilt förtjänar uppmärksamhet och som har lagts fram av forskare verksamma vid Högskolan i Skövde. I år är det alltså inte bara en utan två pristagare, Lotten Svensson och Erik Brolin, som får ta emot utmärkelsen. Det sker nu på torsdag, 16 november, när Skaraborgs Akademi gästar Högskolan i Skövde för en helkväll.


Projekt ska minska sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa inom vården

2017-11-10

Under hösten pågår första insatsen i projektet Hållbart Arbetsliv i Skaraborg på Högskolan i Skövde. I den första insatsen deltar vård- och omsorgsförvaltningarna i kommunerna Götene, Hjo, Karlsborg och Lidköping med totalt 180 undersköterskor och vårdbiträden. Hållbart Arbetsliv i Skaraborg undersöker hur man effektivt kan arbeta med att förebygga psykisk ohälsa. Västra Götalandsregionen har störst andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, men problemet är inte bara regionalt utan är ett stort bekymmer i hela landet.


Hälsa och IT-konferens – mötesplats för framtidens smarta lösningar

2017-11-09

Studenter, forskare och samverkanspartners från hela Västsverige samlades på Högskolan i Skövde under torsdagen. I fokus? Framtiden för vård- och omsorg – och hur IT och teknologi kan användas för att stödja patienter och medarbetare inom vårdsektorn.


Team nyskapar vården med spel om palliativ vård

2017-11-02

Framtidsgalan är ett arrangemang av Framtidsverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som nu går av stapeln för tredje året i rad. Syftet med Framtidsgalan är att lyfta fram alla de personer som gör skillnad varje dag inom offentlig sektor. Genom att lyfta fram ambassadörer som kan inspirera unga så hoppas arrangörerna att inspirera fler till att vilja arbeta och göra karriär inom den offentliga sektorn, och på så sätt möta de stora pensionsavgångar som väntar. I år är det första gången som kategorin Årets team är med – där en grupp från Högskolan i Skövde är med och tävlar i finalen med fem andra team av totalt 400 nomineringar.


ExjobbExpo – där studenter träffar företag och löser verkliga problem

2017-11-01

Tisdagens ExjobbExpo-mässa slog rekord i antal utställare. Och i vimlet var det många studenter som passade på att knyta kontakter med näringslivet.


Skövde kommun och Högskolan i Skövde fördjupar sin samverkan

2017-11-01

Ett nytt samarbetsavtal banar väg för ett fördjupat samarbete mellan Skövde kommun och Högskolan i Skövde.


FORSKNING: tidigare okänd genetisk variation orsakar missbildningar hos nyfödda

2017-10-27

Nyligen upptäckte ett forskarteam, lett av Högskolan i Skövde, en tidigare okänd genetisk variation som orsakar så kallad artrogrypos AMC – missbildningar hos nyfödda. Upptäckten är en förändring av DNA i en särskild gen som orsakar en svår form av artrogrypos AMC, som är relaterad till den mer kända sjukdomsgruppen dystoni*


Ett kontaktnät av möjligheter

2017-10-26

Nätverkande, kontakter och två mentorer. För Kristoffer Gustafsson var det så receptet såg ut för att ta sig framåt på arbetsmarknaden. Och allt detta fanns att hämta i Skövde.


Sambandet mellan kultur och hälsa temat för föreläsning på Högskolan i Skövde

2017-10-23

Sambandet mellan kultur och hälsa kan se ut på många sätt, beroende på vilket perspektiv man har och kan därmed lära oss något mer om att vara människa. En som vet mycket om kopplingen mellan kultur och hälsa är Gunnar Bjursell, professor emeritus vid Karolinska Institutet, som har skapat begreppet den kulturella hjärnan. Onsdagen den 25 oktober gästar han de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde


Bergsklättaren som brinner för handelns utveckling

2017-10-19

Nej, shopping är inte någon av Mikael Hernants favoritsysselsättningar. Trots att han vet det mesta om både köpvanor och butikshandel. Eller kanske just därför. – Du hittar mig allra helst hängande i block och talja från ett norskt berg eller ute i Sareks ödemark, säger Mikael som till vardags är lektor i företagsekonomi och forskare på Högskolan i Skövde.


Mentorprogrammet ger extra bra start i yrkeslivet

2017-10-13

”Det är roligt, intressant och en fantastisk möjlighet!” säger Carina Tysk om Högskolans mentorprogram. Carina läser tredje året på ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde och deltar i höst med som adept för andra året rad.


Kårhuset Boulogner – från fallfärdigt ruckel till het festlokal

2017-10-12

Det är nu precis 25 år sen Kårhuset Boulogner invigdes. Här är historien om hur det anrika huset fick sin nya glansperiod tillsammans med högskolans studenter.


Jobbar för en mer hållbar Högskola

2017-10-12

Ida Winter läser tredje året på programmet för biovetenskap inriktning mot biologiska resurser och hållbar utveckling. Strax före sommaren startade hon och ytterligare fyra studentkollegor föreningen NATRIX, där Ida nu är ordförande. En förening för studenter med uppdrag att sprida kunskap om hållbar utveckling och miljöfrågor. Föreningen har nu 50-talet medlemmar och är en underförening till Studentkåren.


Problem med Högskolans telefoner

2017-10-11

Högskolan i Skövde har just nu tekniska problem med sin telefoni och arbetar för att lösa problemen.


Hållbart på Högskolan i Skövde

2017-10-10

I en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) framkommer att Högskolan i Skövde ligger i topp vad gäller arbetet med hållbar utveckling inom utbildning. Utvärderingen bygger på självvärderingar och de riktlinjer som finns vid respektive lärosäte. Underlaget har sedan legat till grund för UKÄ:s bedömning.


Lär ut för livet

2017-10-05

Torsdagen den 5 oktober är den internationella lärardagen. Och vad hade Högskolan i Skövde varit utan engagerade lärare? En betydligt sämre plats, förmodligen. Cecilia Gillgren har undervisat på Högskolan i över 20 år – och trots att över 3000 studenter passerat revy – är föreläsningarna fortfarande en stor motivationsskälla.


Kärt återseende för Högskolans pensionärer

2017-10-05

Onsdagen den 4 oktober höll Högskolan i Skövde ett jubileumsinspirerat populärvetenskapligt café. Till cafékvällen hade pensionerade Högskoleanställda bjudits in. Totalt deltog ett 50-tal Högskolepensionärer som började med mingel med rektor i Kanslihuset. Många bor kvar i Skaraborgsområdet, men det fanns också resenärer från Östergötland, Stockholm och Lund.


Jubileumscafé med egna forskare när Högskolan i Skövde fyller 40 år

2017-10-02

År 1977 slog Högskolan i Skövde upp sina portar och började utbilda de första studenterna. Det är alltså 40 år sedan, och under hösten 2017 kommer jubileet att uppmärksammas och firas på olika sätt. Onsdagen den 4 oktober kl 18.30 arrangeras därför ett speciellt populärvetenskapligt café i jubileets tecken. En föreläsningskväll som uppmärksammar Högskolans egen forskning och forskare som utbildats på det egna lärosätet.


Första mötet för nya styrelsen vid Högskolan i Skövde

2017-09-28

Högskolan i Skövdes nya styrelse har haft sitt första möte. Det formella styrelsemötet var snabbt avklarat. Styrelsen lade istället mycket tid på att sätta sig in i Högskolans verksamhet och planera sitt framtida arbete.


Med intresset som drivkraft

2017-09-27

Det började med ett intresse för medieproduktion och för outdoor-aktiviteter. Efter två år på Högskolan i Skövde och en karriär som kantats av högt tempo och ett flertal olika ledarroller arbetar Sara Wänseth nu som generalsekreterare för Scandinavian Outdoor Group. - Det viktigaste för mig har alltid varit att göra det jag brinner för.


Nio nya utbildningsprogram på Högskolan i Skövde

2017-09-26

Hösten 2018 kommer Högskolan i Skövde att erbjuda minst nio nya utbildningsprogram. Dessutom återstartar det populära socialpsykologiska programmet. De nya utbildningsprogrammen är en del av det stora utvecklingsarbete av Högskolans utbildningsutbud som har pågått under 2016 och 2017.


Informationssäkerhet en angelägenhet för hela samhället

2017-09-25

Oktober månad är utsedd till den europeiska informationssäkerhetsmånaden (European Cyber Security Month). Högskolan i Skövde, tillsammans med Gothia Science Park, vill öka organisationernas förmåga att förbättra sin informationssäkerhet.


Ambulansträningscenter gav Skaraborg vinst

2017-09-22

Skaraborgs sjukhus ambulanspersonal har tilldelats Svenska prehospitala priset som delas ut på den årliga Flisa-kongressen (Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård). Bakom utvecklingen av ambulanspersonalen vid Skaraborgs sjukhus finns forskning från Högskolan i Skövde.


Högskolan i Skövde firar 40 år

2017-09-22

2017 är året då Högskolan i Skövde firar 40 år. Det som började med några ihärdiga lokala aktörer i slutet av 1970-talet som försökte förmå den nationella politiken att placera en högskola i Skövde har blivit en nationell högskola som är relevant för regionen.


Datormodell av människan utvecklar morgondagens fordonsindustri

2017-09-20

Svensk fordonsindustri strävar ständigt efter bättre ergonomi. Här är den svenska programvaran IMMA ett viktigt verktyg i utvecklingsprocessen.


Från Falun till Skövde och vidare mot Europa

2017-09-15

Ett intressant och stimulerande arbete hos en attraktiv arbetsgivare, gärna som tillsvidareanställd. Det är målet för många som söker till Högskolan. För Joakim Sjöblom handlade det om något helt annat. En nystart, nätverksmöjligheter och finansiering för sitt Startup-bolag var vad som tog Joakim till Skövde.


Lärarutbildningar till Skövde

2017-09-12

Genom ett samarbete med Högskolan i Borås kommer det nu gå att läsa till förskollärare och grundlärare F3 på Högskolan i Skövde.


Falska nyheter, yttrandefrihet och källkritik när debattören Ola Larsmo inleder föreläsningshösten på Högskolan i Skövde

2017-09-08

Falska nyheter, källkritik, yttrandefrihet och demokrati har stått i centrum för mediediskussionen detta år när USA fått en ny president. Ola Larsmo är författare, debattör och frilansjournalist, främst i Dagens Nyheter. Tisdagen den 12 september är han höstens första föreläsare vid de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde med att tala om dessa ämnen.


Forskning om integration och samhällsentreprenörskap i Skövde

2017-09-06

Under 2017 pågår två projekt vid Högskolan i Skövde och institutionen för handel och företagande; Vägen till arbete: en studie i integrationsarbete samt Samhällsentreprenörskap för ett livskraftigt Skaraborg. Båda ingår i Centrum för Ledarskap och Arbetsliv i Skaraborg (CLAS) som är en samverkansplattform. Genom CLAS ska akademi och arbetsliv gemensamt utveckla Skaraborg till en kunskapsregion. De två projekten finansieras av Skövde kommun.


Med uppdrag att växa

2017-08-28

Tipset från en familjemedlem resulterade i tre år på Högskolan i Skövde. En fråga i förbifarten under första dagen på Högskolan blev till ett år som kårordförande. Konsultuppdraget ledde till en roll som VD.


Skövdeforskare ger lösningar för hur företag ska kommunicera förbättringsarbete

2017-08-28

Tillverkande företag är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt. En vanlig metod för företagen att öka sin konkurrenskraft är att jobba med det som kallas Ständiga förbättringar, ett resultatorienterat förbättringsarbete. Trots att teorin är välkänd misslyckas många företag med att införa Ständiga förbättringar. Det vill Carina Larsson, forskare vid Institutionen för Ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde, ändra på. 30 augusti lägger hon fram sin licentiatavhandling i ämnet.


Välkomnar nya studenter

2017-08-23

Den 28 augusti inleder Högskolan och Studentkåren introduktionsveckan för nya studenter. Men redan måndagen den 21 augusti hälsades 180 internationella studenter välkomna. För de 1850 studenter som snart ska börja och är för nyfikna för att kunna låta bli campus ordnar Högskolan en smygstart redan fredagen den 25 augusti.


Hormon från fettväv kan ge skydd vid PCOS

2017-08-09

Fetma och nedsatt insulinkänslighet är vanligt vid polycystiskt ovariesyndrom, så kallad PCOS, som drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder. Ny forskning visar nu att hormonet adiponektin, som frisätts från fettväv, kan skydda mot dessa förändringar.


Nya barnböcker från Högskolan i Skövde utspelar sig i Mariestad och Tidan

2017-08-07

Nu är det dags för två nya böcker i barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB). 9 augusti kommer Mariestadsboken ”Kåffan” och den 12 är det premiär för ”Lindormen” som utspelas i Tidan. Berättelserna om Kira och Luppe skrivs och illustreras av spelutvecklingsstudenter på Högskolan i Skövde och utformas tillsammans med museipedagoger.


Intressanta resultat av hälsokontroll bland assyrier i Skövde

2017-07-31

Invandrare från Mellanöstern har högre risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med infödda svenskar. Därför ville en forskargrupp i Skövde genomföra en studie i gruppen assyrier i Skövde för att hitta personer som hade diabetes och därmed också risk för hjärt-kärlsjukdomar. Samtidigt fick forskarna fram intressanta resultat när de frågade personerna om deras inställning till att delta i en så kallad screeningprocess.


Högskolan i Skövde erbjuder drygt 1 800 personer plats på utbildningsprogram

2017-07-13

I dagarna får närmare 1 850 personer besked om att de har fått en plats på något av Högskolan i Skövdes utbildningsprogram. Det är en minskning jämfört med förra året vilket bland annat beror på att Högskolan erbjuder färre utbildningsprogram än tidigare år.


Labbar för delaktighet

2017-07-07

Det är fredag förmiddag i en av Skaraborgs minsta kommuner. Essunga. I biografhuset pågår ett labb. Dock utan vita rockar, skyddsglasögon och pysande provrör. Här är det diskussioner och strategier det handlar om. "Jag ser labbet som en tankesmedja", säger projektledare Lina Oskarsson.


Digitala verktyg ökar äldre människors välbefinnande

2017-07-05

Den digitala utvecklingen går allt snabbare och stödfunktioner behöver göra ett bättre jobb för att hänga med. Idag skapas nära ett nytt digitalt hjälpmedel varje dag och det är omöjligt för medborgare, kommun och landsting att hänga med. Frågan visade sig skapa ett stort engagemang och inspelen var många vid dagens seminarium i Almedalen.


Stort engagemang och många frågor när IT-upphandlingar diskuterades

2017-07-04

Under seminariet ”Hur kan IT-standarder och upphandlingar hindra innovation samt diskriminera individer och företag?” delades flera olika vinklar på problematik och lösningar men alla utifrån öppna standarder och upphandlingar.


Åsa Roos sommarpratar om spelkulturen

2017-07-04

Vill du höra mer om spelkulturen – och kampen för att skapa en mer jämställd sådan? Missa då inte när Högskolan i Skövdes hedersdoktor i informationsteknologi Åsa Roos sommarpratar hos P4 Skaraborg.


Stannar samhället utan kontanter?

2017-07-04

Under Almedalsveckan i Visby finns fler än 4000 evenemang att gå på. Ett av dem, onsdagen den 5 juli kl. 11-12, handlar om vad som händer med samhället när det elektroniska betalsystemet slutar att fungera.


Det digitala samhällets utmaningar diskuterades i Almedalen

2017-07-04

Temat för dagen var digitaliseringen i samhället och intresset var stort. Seminariet på den Västsvenska arenan samlade experter från västsvenska högskolor och universitet i en panel för att tillsammans med publiken söka svar på frågor inom digitalisering. Publiken fick vara delaktig och svarade på frågor via mentometerfunktion som redovisades och diskuterades under seminariet.


Fullsatt seminarium inledde årets Almedalen

2017-07-02

Strålande solsken och nära 130 personer hade sökt sig ner till Västsvenska arenans tält för att få höra Högskolan i Skövdes forskare Oskar MacGregors föreläsning ”Vad får du veta om mitt digitala privatliv?”.


Lektor Lotten Svensson drar in miljoner

2017-06-29

Ju tuffare det är på jobbet, desto högre hinder klarar Lotten Svensson av. Adrenalinpåslaget är enormt. Och häftigt. 600 kilo tunga stoet Lady Cortezze och Lotten samarbetar fint.


IT-upphandlingar diskriminerar och hämmar nytänkande

2017-06-29

Små kommuner eller stora myndigheter spelar ingen roll, alla upphandlar de olika former av IT-system. Men om upphandlingen görs på fel sätt hämmas konkurrensen mellan leverantörer och myndigheten riskerar att bli inlåst i vissa IT-system. I många projekt refererar myndigheter till specifika IT-standarder som diskriminerar enskilda individer och företag. Hur kan upphandlingar av IT stimulera innovation och undvika inlåsning?


Kraftsamling för att möta industrins utmaningar

2017-06-28

Inom ASSAR Industrial Innovation Arena är man övertygad om att samverkan och öppenhet skapar de allra bästa förutsättningarna för att utvecklas, växa och bli starkare. I Skövde slår man snart upp portarna till en öppen innovationsmiljö som ska möta industrins framtida utmaningar.


Ditt digitala privatliv – en teknisk, etisk och juridisk resa

2017-06-28

Din mobiltelefon meddelar var du är, övervakningskameror fångar in dig och betalkortet registrerar dina inköp. Ditt agerande på internet loggas och sparas i sökmotorernas databaser. Vad händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva? Vilka risker och möjligheter finns när privatlivet digitaliseras? Hur bör vi hantera fenomenet?


Ge äldre en bra digital hemmiljö

2017-06-27

Vilka krav kan vi ställa på den teknik som omger äldre människor? Digitala verktyg ökar äldre människors välbefinnande och möjlighet att bo kvar i hemmet. Någon måste dock identifiera behovet av, utveckla och testa ett digitalt verktyg innan marknaden kan börja använda det. Hur tar vi oss igenom de stegen?


Forskningsmiljoner till Högskolan i Skövde för analys av biologisk data

2017-06-26

Högskolan i Skövde har beviljats 12 miljoner kronor i nya forskningsbidrag från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling. Projektet kommer att bidra starkt till utvecklingen av forskningsmiljön INFINIT vid Högskolan och kommer att fokusera på datautvinning för identifiering, urval och validering av biomarkörer.


Gränsfria utmaningar i Tibro

2017-06-22

Tänker du ”hon” om en sjuksköterska? Att det är flickor som åker konståkning? Att en person är rullstolsbunden, inte rullstolsburen? Att en chef är en ”han”? "Det är några vanliga normer som vi lever i. Även vi som ingår det så kallade labbet i Tibro får ständigt nya aha-upplevelser i vår strävan efter ett mer gränsfritt samhälle", säger projektledare Hanna Larsson.


Barnmorskor från Högskolan i Skövde och SkaS till världskongress i Kanada

2017-06-15

Inte mindre än åtta barnmorskor från Skaraborg åker till Kanada I helgen. Målet är Toronto där de ska delta i världens största barnmorskekongress. – Vi tre från Högskolan i Skövde får sällskap av fem barnmorskor från Skaraborgs sjukhus i Skövde, berättar Caroline Bäckström, adjunkt och doktorand vid Institutionen för hälsa och lärande.


Tre magisterstudenter mottog Svenska Institutets diplom

2017-06-09

Tre av Högskolans magisterstudenter har fått diplom av Svenska Institutet; Abdelhamid Yousef, Belinda Priscilla Achieng och Joseph Kirangwa.


Skövde mötesplatsen för framtidens industri – ASSAR Industrial Innovation Arena drar igång verksamheten

2017-06-01

Den 1 juni 2017 gick startskottet för verksamheten inom ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde; en öppen innovationsarena som ska stärka konkurrenskraften för den tillverkande industrin och teknikföretag i regionen. I december inviger man sedan den fysiska miljön som kommer att ligga i samma hus som Balthazar Science Center.


Nu lägger hon all kraft på forskning och utbildning

2017-05-31

Inga-Lill Johansson ser tillbaka. När hon blev doktorand vid Företagsekonomiska institutionen på Göteborgs universitet fanns det tre kvinnliga lärare/forskare på hela institutionen. Idag är fördelningen jämnare men andelen kvinnor som fortsätter sin forskarkarriär efter att ha disputerat, är lägre än för män. Kvinnor ägnar sig i större utsträckning åt undervisning och administration när de är klara.


Global Swede Award till Luis Alejandro Hernández Rentería

2017-05-23

Luis Alejandro Hernández Rentería från Mexiko och student vid masterprogrammet Serious Games är Högskolans Global Swede 2017.


Spelstudenter presenterar nya spel live på nätet

2017-05-23

Den 30 maj är det dags för studenter från programmen inom dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde att presentera sina spelprojekt live på webben.


Högskolans stipendiater 2017

2017-05-22

Under fredagens avslutningshögtid delades årets stipendier ut.


Funderar du på att börja plugga här?

2017-05-18

Då finns ett nytt avsnitt av Högskolans podd för dig som vill lära känna staden Skövde och hur det är att flytta till en ny stad för att studera.


Bäst är förändringar i pyttesmå steg

2017-05-18

Skaffa sig ett yrke och bilda familj. Det skulle hon göra före 25 års ålder. – Jag hade en idé om det en gång i tiden. Jo, mamma blev jag i och för sig tidigt. Men det där med utbildning, det har hon aldrig lagt bakom sig. I princip har Nomie Eriksson studerat hela tiden efter att hon fyllde 25 år.


Nu tar vi ännu bättre vara på solen - Helios 2.0

2017-05-18

Solcellsanläggningen som installerades på Hus G våren 2015 är nu kompletterad med ytterligare 140 solcellspaneler. Från början installerades 448 st vilket gör att det totala antalet efter uppgraderingen är 588 st.


Förskollärarutbildning i Skövde vårterminen 2018

2017-05-05

Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde har ingått en fördjupad avsiktsförklaring. Målet är att Högskolan i Borås ska utbilda förskollärare i Skövde från vårterminen 2018. På sikt kan detta bidra till att minska bristen på förskollärare i Skaraborgsområdet.


Bristande resurser i länsstyrelsernas informationssäkerhetsarbete

2017-05-04

Rose-Mharie Åhlfeldt, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde, har genomfört en studie på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med syfte att kartlägga länsstyrelsernas faktiska möjligheter att samordna och stödja kommunernas arbete avseende informationssäkerhet.


Populärvetenskapligt café: Skaraborgskeramikern Katarina Botwid föreläser om handens kunskap som verktyg för arkeologisk tolkning

2017-04-28

Ämnet arkeologi är redan idag en mångfacetterad vetenskap som bygger på tolkningar av naturvetenskapliga, filosofiska och sociologiska kunskapsområden. Katarina Botwid, med rötterna i Skaraborg är sedan 1997 yrkesverksam keramiker och bland annat lärare vid Hellidens Folkhögskola i Tidaholm.


Bröstcancersjuka får lindrigare depressioner och förbättrat immunförsvar med mindfulness

2017-04-27

En studie genomförd på Skaraborgs sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att gruppbehandling i mindfulness lindrar depression och minskar stress hos kvinnor med bröstcancer. Studien visar även att mindfullness hos bröstcancersjuka förbättrar hälsan, stärker immunförsvaret och ökar förmågan att hantera stress.


Skövdeforskare visar att tillverkningsindustrin behöver speciellt anpassade beslutsstödsystem

2017-04-26

En nyckel till framtida konkurrenskraft och effektivitet för svensk tillverkningsindustri är operatörerna på verkstadsgolvet, de som dagligen hanterar produktionssystemen. Det säger Magnus Holm, forskare vid Högskolan i Skövde, som i början av året disputerade vid De Montfort University i Leicester, England.


3000 studenter i Skaraborg har fått lära sig entreprenörskap

2017-04-24

Alla studenter ska få möjligheten att se sig själva som entreprenörer. Det är den kortfattade beskrivningen av projektet Entreprenörskapsspridning som i vår avslutas på Högskolan i Skövde. På onsdag, 26 april, presenteras projektet vid en eftermiddag med fokus på nyttiggörande av studenters kunskaper.


Elektroakupunktur kan förbättra reglering av blodsocker hos överviktiga kvinnor

2017-04-24

Ny forskning presenterad i FASEB Journal tyder på att elektrisk stimulering av akupunkturnålar som placeras i muskler och fettvävnad stimulerar muskelsammandragningar och aktiverar ämnesomsättningen, vilket leder till förbättrad reglering av blodsockret.


Högskolans styrelse pekar ut särskilt viktiga mål

2017-04-21

Högskolan i Skövdes styrelse har nu beslutat vilka indikatorer som styrelsen särskilt ska följa upp under de kommande åren. Bland annat ska styrelsen hålla ett särskilt öga på att andelen utbildning på avancerad nivå ökar samt effekten och resultatet av Högskolans forskning. Indikatorerna är hämtade från Högskolan i Skövdes nya utvecklingsplan.


Ny podd från Högskolan i Skövde

2017-04-13

Nu släpper Högskolan i Skövde en ny podd med namnet En kvart om...


Att göra studievalet

2017-04-13

Är det dags att börja plugga i höst? Att söka till högskolan är för många ett av de största valen man gör i livet och det kan kännas både spännande och skrämmande. Vilken väg borde jag välja? Vad passar jag som? Vad är jag bra på?


Sju strategier för hållbar digitalisering presenteras i riksdagen

2017-04-12

Den 17 maj kan ledamöterna i Sveriges riksdag lära sig mer om upphandlingar av IT-system. Då presenterar forskare på Högskolan i Skövde sju strategier för hållbar digitalisering vid ett seminarium i riksdagshuset.


Högskolans flaggor på halv stång

2017-04-09

På förmiddagen den 10 april flaggar Högskolan i Skövde på halv stång. 12:00 deltar Högskolan i den nationella tysta minut som statsministern har utlyst.


Erfarna mentorer bidrar till Högskolans utveckling

2017-04-07

Mikaela Stang ”gillar sociala kontakter”, lägg till att det inte ingår praktik i ekonomprogrammet. Sammantaget innebar detta att hon anmälde sig till mentorprogrammet på Högskolan i Skövde. Sedan i höstas har nu Mikaela en mentor i Marie Lindholm, kontorschef vid Nordea i Skövde.


Högskolan i Skövde får en ny styrelse

2017-04-06

Regeringen har utsett en ny styrelse för Högskolan i Skövde. Ny styrelseordförande blir Kerstin Norén som bland annat varit rektor för Högskolan Väst och för Karlstads universitet.


”Hemma” finns inombords

2017-04-05

Hennes farfar kunde tidigt resa till ett stängt Kina. Något som möjliggjordes genom hans arbete som ingenjör. Det är längesedan nu, men Susanne Durst minns fortfarande den där fascinationen och lyckan hon kände när farfar berättade och visade bilder.


Från lokförardröm till forskning

2017-04-04

Han vill inte flytta, inte pendla. Och framförallt trivs Thomas Andersson väldigt bra med sitt arbete vid Högskolan i Skövde. "Som forskare behöver man dock nya intryck. I och med att jag är gästforskare i Göteborg har jag tillträde till nya miljöer. Men jag behöver inte byta miljö. Det är skillnad. Och positivt."


Populärvetenskapligt café: Göteborgsprofessor föreläser om utmaningar för tidningsmarknaden, i synnerhet den västgötska

2017-04-03

Krisen på den svenska dagstidningsmarknaden är inget nytt fenomen. Vid ”tidningsdöden” på 1950-talet lades en mängd tidningar ner. Dagens kris handlar om affärsmodellen som fått stora problem på grund av internet. Ingela Wadbring är professor i medieutveckling på Mittuniversitetet i Sundsvall och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet. Hon kommer till nästa populärvetenskapliga café den 5 april på Högskolan i Skövde.


”Välmående medarbetare ger oss bättre arbetsklimat och resultat”

2017-03-31

Idag är behovet av stöd för att främja individers välbefinnande hos arbetsgivare stort. I programmet Kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi, som tidigare hette Psykologisk coach, får studenterna både en solid akademisk grund men också kompetens för att i praktiken möta arbetsgivarnas behov av förebyggande insatser. Utbildningen vid Högskolan i Skövde är unik med sin kombination av kognitiv neurovetenskap och forskningen om individuellt välbefinnande. Programmet har stadigt blivit mer populärt och till hösten antas den 10:e studentkullen.


Dataspel för studenter

2017-03-31

Högskolan i Skövde är bra på dataspelsutveckling. Nu tar man ännu ett steg, och kopplar ihop den digitala tekniken med omvårdnadsämnet och pedagogik i olika projekt. Ett vänder sig till studenter vid sjuksköterskeutbildningen, ett annat till vårdpersonal vid äldreboenden.


Sebastian och Michelle – laddade ingenjörer på väg ut i arbetslivet

2017-03-28

Sebastian Eklind och Michelle Larsson är inne på sluttampen i sina studier på Produktionsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. Det är en hektisk tid. De varvar just nu examensarbete med jobbintervjuer och båda två ser väldigt positivt på framtiden.


Vill du engagera dig och få bättre kontakt med arbetslivet i Skaraborg?

2017-03-28

Nu har du som är student på något av Högskolan i Skövdes utbildningsprogram på grundnivå möjlighet att anmäla dig till Högskolans uppskattade mentorprogram.


Högskolan i Skövde och Volvokoncernen skriver nytt avtal

2017-03-27

Högskolan i Skövde är åter utvald till Preferred Research Partner inom Volvokoncernens Academic Partner Program och parterna skrev på ett nytt avtal den 28 mars.


Disputation: Christian vill bidra till större förståelse av förbättringsarbete i vården

2017-03-24

Den traditionella professionella styrningen av vården är inte i samklang med den nyare och mer managementinriktade styrningen. Det beror på olikheter i prioriteringar och värderingar. Något som Christian Gadolin, doktorand vid Högskolan i Skövde, tagit fasta på. Den 7 april lägger han fram sin doktorsavhandling som han hoppas ska bidra till en ökad förståelse för de mekanismer som gör att hälso- och sjukvården förblir tämligen rigid – trots en mängd förändringsförsök.


Lundaforskare till Högskolan i Skövde för att föreläsa om mänskliga och medborgerliga rättigheter

2017-03-20

Motsvaras ”mänskliga rättigheter” av ”medborgerliga rättigheter”? Vad innebär en kosmopolitisk respektive nationalistisk politisk inställning? Frågorna ställs av Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Onsdag 22 mars kommer hon till Högskolan i Skövde för att föreläsa på det populärvetenskapliga caféet.


Högskolan i Skövde arrangerar NSA Hack Event

2017-03-16

NSA Hack riktar sig både till gymnasieelever och högskolestudenter. Problemen som ska lösas kommer att sträcka sig från att lösa sudoku till att hacka sig in i en lösenordsskyddad fil. För det vinnande laget väntar ett pris som har ett värde av 10 000 kronor. Förra årets tävling bjöd på en rafflande avslutning där flera lag var med i matchen fram till slutet, tävlingen kom att avgöras under de sista fem minuterna!


En 40-åring som gör skillnad

2017-03-15

Den 15 mars startar Högskolan i Skövde sitt 40-års jubileum. Viljan att dela med sig av kunskap och innovationskraft till staden Skövde och regionen Skaraborg kommer att prägla jubileumsåret. Högskolan vill också visa den positiva skillnad som lärosätet gör, både för människor i Skaraborg och för människor ute i världen


Skövdeforskare disputerar och vill se fler robotar i jordbruket

2017-03-10

Inom industrin har robotar används i årtionden för automation, och nu har många villaägare robotar som tar hand om gräsklippningen. Nästa steg är att robotar även sköter om våra åkrar. För att klara detta krävs ny teknik och en viktig del är att kunna mäta robotens position, något som skulle kunna göras med kameror. Det visar Stefan Ericsons doktorsavhandling som han lägger fram vid disputationen fredagen den 24 mars på Högskolan i Skövde.


Högskolestudenter vinnare i Drivhuset24

2017-03-06

Under tävlingen Drivhuset24 ska studenter under ett dygn lösa uppdrag åt olika företag. Juryns pris för bästa lösning gick till laget som utvecklade ett nytt koncept för stationshuset i Mariestad.


ESF-projektet Hållbart Arbetsliv i Skaraborg startar 1 mars

2017-03-01

Om man tidigare i första hand sjukskrevs för fysiska besvär som ont i rygg och nacke, är det idag vanligare att man mår dåligt på grund av psykiska orsaker. Allt fler sjukskrivs på dessa grunder. Med projektet Hållbart Arbetsliv Skaraborg som inleds idag hoppas Högskolan i Skövde kunna medverka till att sjukskrivningarna inom psykisk ohälsa minskar.


Forskning: Fler företag i Skaraborg ska stimuleras att börja växa igen

2017-02-28

Det finns många små och medelstora företag i Skaraborg som skulle kunna ta steget och börja växa. Det anser en forskargrupp på Högskolan i Skövde som nu fått ett anslag på 3,7 mkr för de närmaste tre åren för att arbeta med projektet ”Företagsrevitalisering i Skaraborg”. Forskningsuppdraget involverar ett nära samarbete med Skaraborgs femton kommuner med ett särskilt fokus som kommer att riktas mot Skara, Götene, Vara, Essunga och Lidköping.


Att organisera för ett hållbart arbetsliv

2017-02-24

Att organisera för ett hållbart arbetsliv Kraven på organisationer har ökat till följd av en ökad konkurrens, individualisering och tillgänglig information. För organisationsledningar innebär detta en hel del stress och ledningsutmaningar. Hur kan man organisera för att möta de utmaningar som den ökande komplexiteten och kravbilden ställer? Tisdag den 28:e februari arrangeras ett Reväst seminarium vid Högskolan i Skövde.


Högskolan i Skövde storsatsar på Game Developers Conference i San Francisco

2017-02-22

Game Developers Conference i San Francisco är världens största konferens inom dataspelsutveckling och arrangeras i San Francisco 27 februari – 3 mars. Högskolan i Skövde fortsätter att positionera sig internationellt, som del av klustret Sweden Game Arena, och finns på plats för visa upp norra Europas bredaste och spetsigaste utbud av dataspelsutbildningar.


Föreläsare från Högskolan i Skövde frågar om det är rätt att följa sin intuition och magkänsla

2017-02-20

Hur fattar vi beslut av olika slag? Hur bestämmer vi oss för det ena eller det andra alternativet? Paul Hemeren är lektor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde. Onsdagen den 22 februari föreläser han på det populärvetenskapliga caféet vid det egna lärosätet. I sin forskning vill Paul Hemeren visa på hur vi kan bli bättre och förnuftigare beslutsfattare


Kulturell förståelse genom spel belönas med Högskolans mångfaldstipendium

2017-02-17

Christian Nyman Gomez, tidigare student på magisterprogrammet Serious Games, belönas med 2016 års mångfald¬stipendium vid Högskolan i Skövde. På onsdag, 22 februari, får han ta emot diplom och 5000 kr ur rektor Lars Niklassons hand. Samma dag berättar Christian mer om sitt vinnande examensarbete vid en lunchföreläsning på Högskolan.


Kajsa Bergqvist till karriärmässan Framtid

2017-02-14

Kajsa Bergqvist är årets huvudföreläsare på karriärmässan Framtid den 22 februari på Högskolan i Skövde. Mässan arrangeras årligen av Studentkåren i Skövde.


Högskolan satsar 20 miljoner i strategiskt investeringsprogram

2017-02-10

Högskolan i Skövde skapar ett internt strategiskt investeringsprogram på totalt 20 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för att utveckla Högskolan i Skövdes samlande tema ”Digitalisering för hållbar utveckling”.


Högskolans styrelse ber regeringen om ett kraftigt utökat utbildningsanslag

2017-02-10

I sitt årliga budgetunderlag till regeringen ber Högskolan i Skövdes styrelse om ett kraftigt ökat utbildningsanslag för de kommande åren. Pengarna behövs för att ge Skaraborg samma möjligheter som övriga landet när det gäller tillgång till högre utbildning i framtiden.


Ny ordförande för Studentkåren i Skövde

2017-02-09

Tommy Borovac har tagit över ordförandeskapet i Studentkåren vid Högskolan i Skövde. Tommy Borovac betonar att Studentkårens roll som studenternas organiserade röst är väldigt viktig men ser samtidigt en utmaning i att öka medlemsantalet i Studentkåren.


Forskning: Smart diagnos av blodförgiftning räddar liv

2017-02-09

Sepsis, även kallat blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som uppträder i kroppen som en reaktion på en infektion. Sjukdomstillståndet uppstår ofta snabbt, ibland på några timmar. Sedan ett år tillbaka deltar forskare vid Högskolan i Skövde i ett EU-projekt för att utveckla snabbare diagnostik av sepsispatienter.


Forskning: Högskolan i Skövde samarbetar för att förbättra hjärt-kärlhälsa i Nepal

2017-02-03

Hjärt-kärlsjukdomar är numera en av de främsta dödsorsakerna även i låginkomstländer som Nepal, där trenden även visar en ökning av riskfaktorer och en begränsad kunskap hos befolkningen vad gäller dessa sjukdomar. Nu ska en tvärvetenskaplig forskargrupp av nepalesiska och svenska forskare, bland annat från Högskolan i Skövde, bygga ett nätverk för forskning kring hjärt-kärlsjukdom i Nepal. Vetenskapsrådet finansierar projektet, som löper på tre år, med 1,2 miljoner kronor.


Forskning: Spelintresse ska bli ny väg för unga att etablera sig på arbetsmarknaden

2017-01-30

”Spel som etableringsverktyg” är ett nytt projekt på Högskolan i Skövde som handlar om att hitta nya vägar för att långsiktigt förbättra möjligheterna för unga att etablera sig på arbetsmarknaden. Tanken är att undersöka om ungdomarnas intresse för spel, spelteknik och spelkultur kan underlätta för fler att etablera sig på arbetsmarknaden.


Minskad social tillit ämnet för vårens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde

2017-01-23

Minskad social tillit är ett hot mot det svenska samhället. Det anser Susanne Wallman-Lundåsen, universitetslektor vid Mittuniversitetet i Sundsvall, som gästar Högskolan i Skövde onsdagen den 25 januari. Då drar vårsäsongen för den uppskattade föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer igång.


21 barnmorskor examinerade

2017-01-18

I en tid då det råder brist på barnmorskor i landet har nu Högskolan i Skövde examinerat 21 sjuksköterskor som valt att vidareutbilda sig till barnmorskor.


Forskning: Trendanalys för att förutsäga framtid

2017-01-12

”Spännande att nu vara igång” – så löd Projektgruppens sammanfattning av den kick off som arrangerades i slutet av december. Projektet går under namnet PET (förkortning av ”Picking Emergent Technology”) och fokuserar på att utföra trendanalys baserat på ett stort antal källor på Internet för att förutsäga framtida intressanta teknologier.


Lars Niklasson vill att Högskolan i Skövde ska växa

2017-01-02

Den 1 januari 2017 tillträdde Lars Niklasson som ny rektor för Högskolan i Skövde. Han blir högsta chef på ett lärosäte som står inför en spännande utveckling. Profilering och excellens kommer även framöver att vara i fokus, men Lars Niklasson menar också att Högskolan i Skövde behöver växa för att kunna bidra till Skaraborgsområdets utveckling på bästa sätt.


Skövdeforskare disputerar om hur man försvarar prioriteringar inom äldrevården

2016-12-27

Hur beskriver personal i äldreomsorgen hur de gör för att prioritera rätt i sitt arbete med äldre personer? Det har Anette Lundin, doktorand på Högskolan i Skövde, tagit reda på och resultatet presenterar hon i sin doktorsavhandling som hon försvarar vid disputationen 13 januari.


Professor vid Högskolan får 1 350 000 från Barncancerfonden

2016-12-20

Katarina Ejeskär, professor i biomedicin vid Högskolan, har fått ett forskningsanslag på 1 350 000 från Barncancerfonden för sin forskning på den aggressiva hjärntumörformen neuroblastom.


Framgångsrik Indienresa för dataspelsforskare från Skövde

2016-12-20

Kunskaperna och erfarenheterna hos dataspelsforskarna på Högskolan i Skövde sprider sig över Asien. Efter ett besök i Kina tidigare i höst har nu Marcus Toftedahl och Per Backlund varit i Indien. De har träffat spelutvecklare, spelutbildare, studenter - och haft ett alldeles speciellt möte på ett museum!


Stor satsning på hållbart arbetsliv i Skaraborg

2016-12-16

Högskolan i Skövde och projekt Hållbart arbetsliv i Skaraborg har tilldelats 9,2 miljoner kronor från Europeiska socialfonden (ESF).


Ny utvecklingsplan ger Högskolan i Skövde nya utmanande mål

2016-12-16

Betydligt fler studenter på avancerad nivå och ytterligare två forskarutbildningsrättigheter. Högskolan i Skövde har fått en ny utvecklingsplan som sätter upp nya utmanande mål för lärosätet.


Guld för Eveline och Lina i Sveriges HR-förenings uppsatstävling

2016-12-16

6 december fick Eveline Andersson och Lina Dahlén pris från Sveriges HR Förening för bästa uppsats inom HR-området. Tjejerna tog examen från Personal, organisation och ledarskap i somras.


Pengar till forskning om hot mot svenska kraftnätet

2016-12-16

Polismyndigheten har beviljat 5,7 miljoner kronor till Högskolan i Skövde från EU:s fond för inre säkerhet.


Högskolestudenter från Skövde på givande utbyte i Tanzania

2016-12-15

Tre studenter från Högskolan i Skövde, Ulrika Johansson, Mario Irsara och Anneli Sandberg, och på yrkeslärarutbildningen, har i höst varit på utbyte i Tanzania i Östafrika. – Det är med stöd av utbytesprogrammet Linnaeus Palme som vi inom pedagogikämnet fått möjlighet att starta upp ett utbytesprojekt mellan Yrkeslärarutbildningen på Högskolan i Skövde och densamma i staden Morogoro i Tanzania, berättar Ingela Gyllspång, adjunkt i pedagogik vid Institutionen för hälsa och lärande.


22 miljoner stärker både akademi och näringsliv

2016-12-14

Häromdagen beslutade KK-stiftelsens styrelse att ge 22 miljoner kronor till nio forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde. Samtliga projekt utförs i samarbete med näringslivet.


Forskning: Skövdeprofessor får miljonanslag för att forska på datasekretess

2016-12-13

Vicenç Torra, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, har fått närmare fyra miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet för att forska på datasekretess. En mycket stor del av våra liv utspelas numera i en virtuell miljö, vilket avger digitala spår som företag kan använda sig av för att härleda information om oss som privatpersoner.


Samarbete kan stärka konkurrenskraften på landsbygden

2016-12-09

Är det möjligt att stimulera informellt samarbete mellan landsbygdsföretag och lokala offentliga aktörer tillsammans med föreningslivet inom den privata sektorn? Och kan de tillsammans stärka konkurrenskraften för företagen på platsen? Det är frågor som Lotten Svensson, doktorand vid Högskolan i Skövde, ägnat sig åt i sin forskning. Svaren ska hon ge vid sin disputation, fredag den 16 december.


Moa och Stina knep silverplatsen i personalvetar-SM

2016-12-06

21-22 november var studenterna Moa Rosén och Stina Andersson som båda läser Personal, Organisation och ledarskap i Stockholm för att tävla i Personalvetar-SM. Tjejerna tog sig hela vägen till final och kammade till slut hem andraplatsen.


Forskning: Stort forskningsanslag till Högskolan i Skövde för att förebygga arbetsskador

2016-12-06

Fysiska belastningsskador kostar det svenska samhället uppskattningsvis 50 miljarder kronor årligen. Skador som orsakas av dåligt utformade arbetsplatser och produkter, och arbetstagare som använder sig av ergonomiskt felaktiga tekniker.


Forskning: Skövdeforskare vill ersätta riskbedömning av kemikalier på djur med nya metoder

2016-12-06

Riskbedömning av kemikalier står inför ett regimskifte. Det handlar om hur giftigheten i läkemedel, kemikalier samt ingredienser i mat och kosmetika undersöks. Gamla testmetoder, som djurförsök, kan komma att ersättas med helt nya. Det visar Skövdeforskaren Gustav Holmgren i sin doktorsavhandling som han lägger fram 15 december.


Dags för Högskolans forskare att förklara årets Nobelpris

2016-12-05

Föreläsningshösten på Högskolan i Skövde avslutas första veckan i december med ett extra festligt populärvetenskapligt café. Traditionsenligt ställer Högskolans egna forskare upp för att onsdag 7 december på ett lättfattligt och populärvetenskapligt sätt förklara vad som ligger bakom Nobelprisen i ekonomi, fysik, kemi, medicin och litteratur.


Klart att Lars Niklasson blir ny rektor

2016-12-01

Regeringen har fattat sitt beslut. Lars Niklasson blir ny rektor för Högskolan i Skövde.


Nytt utbytesavtal med universitet i USA

2016-12-01

Högskolan i Skövde har ingått ett utbytesavtal med University of Illinois College of Medicine Rockford och National Center for Rural Health Professions i USA.


Forskning: Stridspiloter och deras stödsystem ämne för licentiatavhandling på Högskolan i Skövde

2016-12-01

Stridspiloter och utvecklingen av deras komplexa stödsystem är föremål för en licentiatavhandling vid Högskolan i Skövde. Det är industridoktoranden Ulrika Ohlander som undersökt hur piloterna utför uppdragen, och hur de som användare deltar i utvecklingen av taktiska stödsystem, så kallade TSS.


Forskning: Skövdeforskare tilldelas medel i ett samarbete mellan Indien och Sverige

2016-11-29

Neha Singh, forskare vid Högskolan i Skövde, tilldelades nyligen forskningsfinansiering på 560 000 kronor under en period på två år. Det är Vetenskapsrådet och Department of Science & Technology i Indien som har nått ett gemensamt beslut kring forskningsbidragen.


Forskning: Skövdeforskare vill hitta de bästa lösningarna genom flermålsoptimering

2016-11-24

Virtuell simulering är en kraftfull teknik för att förbättra olika typer av system, men en utmaning är att systemen som simuleras ofta har ett inslag av slump. Det gör att upprepade simuleringar med samma förutsättningar leder till olika resultat. Florian Siegmund är doktorand vid Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde och den 12 december lägger han fram sin doktorsavhandling om flermålsoptimering.


Sagobestar i Kyrkparken under Stad i ljus

2016-11-23

Novembermörkret har sänkt sig och juletiden närmar sig, vad kan då vara mer inspirerande än att ta med sig barnen och kliva in i sagans värld? Under Stad i ljus i Skövde finns chansen. Fredag 25 – lördag 26 nov samarbetar Högskolan med Next Skövde och bjuder på barnbokstema i Kyrkparken. Sagoväsen från bokserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) har förvandlats till isskulpturer och i parken finns ett tält där det blir sagoläsning.


Betydande forskningssatsning vid Högskolan i Skövde inom öppen programvara

2016-11-22

Forskningsmiljön INFINIT vid Högskolan i Skövde stärks med en ny satsning på området öppen programvara. Forskningsprojektet LIM-IT är en fyraårig satsning som möjliggörs genom insatser från KK-stiftelsen samt från deltagande företag och som involverar experter från partners och forskare inom programvaruutveckling, öppen programvara, organisationsteori samt immaterialrätt.


Skaraborgs Akademi belönar två av Högskolan i Skövdes doktorer

2016-11-22

Skaraborgs Akademi delar årligen ut pris till en doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som förtjänar särskild uppmärksamhet. Priset delas ut torsdagen den 24 november i samband med att Skaraborgs Akademis gör sitt numera traditionella besök på Högskolan. I år delas priset första gången mellan två forskare – Margaretha Larsson och Jesper Holgersson.


Skaraborgs Akademi till Skövde för att utse hedersskaraborgare, föreläsa om memoarer och om Trump

2016-11-22

Skaraborgs Akademi består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen. Torsdagen den 24 november gästar akademin Högskolan i Skövde i serien Populärvetenskapliga caféer för att utse Årets hedersskaraborgare, som också kommer att finnas på plats. Dessutom berättar akademiledamoten och författaren Jan Mårtensson om sitt liv. Direkt från USA kommer Sören Holmberg, också han akademiledamot, för att analysera presidentvalet och framtiden med Donald Trump.


Licentiatseminarium: Krav på flexibilitet skapar ökad osäkerhet för mobila enheter

2016-11-16

Under de senaste åren har fler och fler organisationer fått problem med att de tappar kontrollen över sin information på grund utav förändrat användande av mobila enheter, som bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Detta är något som intresserar Martin Brodin, industridoktorand vid Högskolan i Skövde, som försvarar sin licentiatavhandling i ämnet i slutet av november.


Tidigare lärare vid Högskolan i Skövde tar plats i myndighetsråd

2016-11-15

Hans Johansson, universitetslektor i elektroteknik på Högskolan i Skövde, har av regeringen utsetts till att ingå i insynsrådet för Myndigheten för yrkeshögskolan de närmaste tre åren.


Nationell forskarskola inom medicinsk bioinformatik

2016-11-10

Vetenskapsrådet har beviljat 15 miljoner kronor för uppbyggnad av en nationell forskarskola inom medicinsk bioinformatik. Högskolan i Skövde är en av de medverkande parterna i arbetet som koordineras av Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan.


Forskare inom dataanalys träffas i Skövde

2016-11-07

Ett trettiotal forskare inom området dataanalys kommer till Högskolan i Skövde den 10 och 11 november för att lyssna till inbjudna talare och ta del av den senaste forskningen. Orsaken är den fjärde upplagan av ”Swedish Data Science Workshop”.


Europaforskare föreläser på Högskolan i Skövde om ett säkrare Sverige i ett osäkert Europa

2016-11-07

Europaforskaren Björn Fägersten föreläser vid det populärvetenskapliga caféet onsdagen den 9 november på Högskolan i Skövde. Han kommer att berätta om de konflikter som återigen omger Europa samtidigt som EU-samarbetet haltar, och hur vi i Sverige bör agera.


Lyckat fyrfaldigt Mångfaldsforum avslutas med att rekrytera värdegrundat

2016-11-04

Att rekrytera värdegrundbaserat är temat för årets sista Mångfaldsforum i Portalen, Gothia Science Park i Skövde. Gästföreläsare tisdagen den 8 november är Eva Löfgren, initiativtagare till Equalprojektet FAIR, som bland annat arbetat fram riktlinjer för framtidsanpassad inkluderande rekrytering.


Forskning: Så kan morgondagens informationsteknik bäst användas vid svåra militära förhållanden

2016-10-31

Smarta datanät som kopplar upp sig själva i krisområden och säkerhetssystem som själva kan fatta beslut om vad som är en cyberattack. Det är exempel på tekniker som Johan Sigholm, doktorand i militärteknik, studerat i sin avhandling ”Secure tactical communications for inter-organizational collaboration”. Johan Sigholm är knuten till Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och försvarar sin avhandling den 11 november.


Forskning: Vintertiden är här – så här kan personer med årstidsbunden depression påverkas

2016-10-27

I helgen går vi över till vintertid. Personer som drabbas av årstidsbunden depression har oftare mardrömmar och sömnproblem än andra. Det visar i forskning av Katja Valli, lektor i kognitiv neurovetenskap vid Institutionen för biovetenskap, Högskolan i Skövde. Forskningsresultat som nyligen publicerades i tidskriften Journal of Sleep Research.


Problem med slutna standarder vid IT-upphandlingar

2016-10-25

I en ny forskningsrapport från Högskolan i Skövde ger författarna praktiska tips på hur man kan minimera riskerna för inlåsning i olika typer av IT-standarder. Rapporten är framtagen på uppdrag av Konkurrensverket.


Populärvetenskapligt café: Vad tänker robotar? Om artificiell intelligens med mera

2016-10-25

Robotar blir allt vanligare. De har kommit in i vår vardag i form av dammsugare och gräsklippare, och de har länge varit en självklarhet inom industrin och försvarsmakten. Till det populärvetenskapliga caféet på Högskolan i Skövde, torsdag 27 oktober, kommer Erik Billing, biträdande lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde för att tala om människor och robotar.


Internationell konferens och spelfestival

2016-10-19

Nu är det dags - Sweden Game Conference och Spelfestival i Arena Skövde, 20-23 oktober. Årets internationella konferens och spelfestival är en fyra dagar lång spelupplevelse med fokus på inkluderande spelutveckling i arrangemang av Sweden Game Arena. På plats finns bland annat närings- och innovationsminister Mikael Damberg.


Högskolan i Skövdes uppskattade mentorprogram startar

2016-10-14

Mentorprogrammet på Högskolan i Skövde är mycket uppskattat hos studenter, näringsliv och organisationer i Skaraborg. I år är det drygt 50 mentorpar som startar sitt samarbete nu på tisdag, 18 oktober.


Barnbokserie av studenter på Högskolan i Skövde kombineras med speciell app

2016-10-13

En bokserie som vänder sig till barn ca sju till tio år släpps nu i helgen i Skara och Falköping. Och det är bara en början – det kan komma att bli en bok för varje kommun i Skaraborg. Huvudpersonerna i serien är vännerna Kira, som är vampyr, och Luppe, som är hamnskiftare. Tillsammans upplever de äventyr runt om i Skaraborg. Första boken, ”Trollforskaren” utspelar sig i Skara medan nästa bok, ”Jättinnan”, har Falköping som bakgrund för äventyret. Båda släpps nu i helgen.


Ingenjörsstudenter belönades med pris

2016-10-12

Hanna Lindkvist och Amanda Nilsson från Högskolan i Skövde vann årets upplaga av Automation Student med sitt examensarbete om produktionspersonalen i framtidens smarta fabrik. Prisutdelningen genomfördes den 4 oktober 2016 på fackmässan Scanautomatic och ProcessTeknik i Göteborg.


USA-forskare föreläser om det spännande presidentvalet

2016-10-10

Kampen om vem som ska bli USA:s nästa president är mer oviss och spännande än någonsin. Vem tar hem valet 8:e november - Hillary Clinton eller Donald Trump? Ett val som inte bara påverkar USA utan också kommer att ha betydelse för resten av världen. Vid höstens andra populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdagen den 12 oktober, kommer statsvetaren och USA-forskaren Frida Stranne att ge sin syn på valet och kandidaterna.


Högskolan i Skövde skapar mötesplats för framtidens industri

2016-10-05

ASSAR Industrial Innovation Arena är en innovationsmiljö för näringsliv och akademi inom kunskapsdriven industri. Högskolan i Skövde är en av fem initiativtagare och målet med satsningen är att skapa världsledande industri.


Högskolan låter utbildningar vila för att kunna utveckla nytt

2016-10-04

Höstterminen 2016 tog Högskolan i Skövde in nya studenter på drygt 50 olika utbildningsprogram. Men höstterminen 2017 kommer åtta utbildningsprogram att läggas vilande och inte ta in nya studenter. Kraften som frigörs använder Högskolan till att utveckla nya utbildningar.


Förkämpe för jämställd spelkultur blir Högskolan i Skövdes nya hedersdoktor

2016-09-30

Åsa Roos, så heter Högskolan i Skövdes andra hedersdoktor. En skaraborgare med mångårig erfarenhet av dataspel och spelindustrin, nu verksam som UX-designer i Kanada. Fredagen den 7 oktober promoveras hon till hedersdoktor i informationsteknologi vid den akademiska högtiden på Högskolan i Skövde. Ceremonin hålls i Sankta Helena kyrka.


Högskolan i Skövde installerar rekordmånga professorer

2016-09-30

Högskolan i Skövde firar Akademisk högtid på hösten vartannat år. I år hålls ceremonin fredagen den 7 oktober. I år installeras inte mindre än tio nya professorer.


Högskolestyrelsen föreslår att Niklasson anställs som rektor

2016-09-27

Högskolan i Skövdes styrelse har beslutat att vända sig till regeringen och föreslå att Lars Niklasson anställs som rektor vid lärosätet.


Högskolan i Skövde gör en strategisk satsning på vårdområdet

2016-09-27

Högskolan i Skövde gör en strategisk satsning på vårdområdet. Satsningen är på totalt 25 miljoner kronor och görs för att de redan idag högkvalitativa och populära vårdutbildningarna ska bli ännu starkare. Pengarna öppnar också för möjligheten att skapa en brygga mellan lärosätets vårdforskning och Högskolans starka forskning inom informationsteknologi.


Migrationens utmaningar och möjligheter temat för föreläsning på Högskolan

2016-09-12

Förra året sökte ett rekordstort antal människor skydd i Sverige. Lisa Pelling är statsvetare och migrationsexpert och hon inleder höstens serie av populärvetenskapliga caféer på Högskolan i Skövde. Onsdagen den 14 september föreläser hon under rubriken ”Migrationslandet Sverige – utmaningar och möjligheter”.


Forskning: Sanering av tungmetaller med hjälp av bakterier skyddar människors hälsa och miljön

2016-09-08

Avfall av tungmetaller som släpps ut i ekosystemet förorenar dricksvatten för miljontals människor och djur i många regioner i världen. Långvarig exponering för dessa metaller leder till flera dödliga sjukdomar så som cancer, kallbrand, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Aminur Rahmans doktorsavhandling, som han lägger fram vid Högskolan i Skövde, handlar om hur man kan sanera dessa giftiga tungmetaller från jord, vatten och övrig miljö med hjälp av naturligt förekommande jordbakterier och på så sätt skydda människors hälsa och miljön.


Forskning: Det går att minimera fel och risker vid avbrott inom tillverkningsindustrin

2016-09-05

Hur påverkas monteringspersonal inom tillverkningsindustrin av avbrott från datorbaserade informationssystem? Det är något som Ari Kolbeinsson försökt ta reda på i sin forskning på Högskolan i Skövde. Han är doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap och presenterar sin licentiatavhandling, måndag den 19 september i Portalen, Högskolan i Skövde.


Den inkluderande arbetsplatsen tema för årets tredje Mångfaldsforum

2016-09-02

Nu är det dags för årets tredje Mångfaldsforum i Skövde. Mångfaldsforum, som vänder sig till företag och organisationer i Skaraborg, är en serie föreläsningar och workshops som arrangeras under hela året och som erbjuder verktyg och kunskap för mångfald i arbetslivet. Tisdagen den 6 september kommer Nim Vaker Akech från MINE, Sydsveriges största nätverk av mångfaldssmarta företag och organisationer, till Insikten i Gothia Science Park.


Högskolan utvecklar framtidens utbildningsutbud

2016-08-29

Högskolan i Skövde kommer att genomföra förändringar av sitt utbildningsutbud. Förändringarna är en del i arbetet med Högskolan i Skövdes nya utvecklingsplan. Lärosätet bromsar inom vissa utbildningsområden för att få möjlighet att gasa inom andra.


Smidigt och intensivt välkomnande väntar Högskolans nya studenter

2016-08-28

Inte en lugn stund – det är vad de nya studenterna som börjar Högskolan i Skövde i höst kan räkna med. I alla fall de första två veckorna för då bjuds de på ett stort välkomnande och ett fullspäckat introduktionsprogram. Terminsstarten är måndag 29 augusti men redan fredag 26:e tjuvstartade nyttigheterna och festligheterna. – Vi vill att alla våra nya studenter ska känna sig riktigt välkomna till Högskolan i Skövde och vill ge dem en både smidig och rolig start hos oss, säger Christina Johansson, ansvarig för introduktionen.


Lars Niklasson är styrelsens kandidat till rektorsjobbet på Högskolan i Skövde

2016-08-24

Högskolan i Skövdes styrelse har beslutat att föreslå Lars Niklasson som kandidat till jobbet som rektor på lärosätet. Lars Niklasson är idag prorektor på Jönköping University.


Skövdeforskare inspirerade Arbetsgivarverket

2016-08-15

Medarbetarskapet bör genomsyra den dagliga verksamheten och inte drivas som ett projekt från HR-avdelningen. Det är en slutsats man kan dra efter Arbetsgivarverkets andra träff i aktivitetsserien om medarbetarskap. Slutsatsen drog deltagarna efter att ha lyssnat till Thomas Andersson, biträdande professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde


Högskolan i Skövde erbjuder över 2 000 personer plats på ett utbildningsprogram

2016-07-12

I dagarna får cirka 2 200 personer besked om att de har fått en plats på något av Högskolan i Skövdes utbildningsprogram. Det är en marginell ökning jämfört med förra året. Högskolan i Skövde följer därmed den nationella trenden.


Högskolan i Skövde vann vänskaplig tävling mellan västsvenska lärosäten

2016-07-08

Högskolan i Skövde avslutade sin närvaro under Almedalsveckan med flaggan i topp. Prorektor Lena Mårtensson blev segrare i en vänskaplig tävling där de västsvenska lärosätenas forskare tävlade om att presentera sin forskning på ett medryckande sätt.


Okunskap bakom IT-inlåsning

2016-07-08

Myndigheter behöver få mer kunskap om de problem som kan uppstå i framtiden om vi är oaktsamma när vi utvecklar och upphandlar IT-system. Det menade Björn Lundell, forskare vid Högskolan i Skövde, när han höll ett seminarium under Almedalsveckan.


KRAFT-en sitter i samtalet

2016-07-07

Forskare på Högskolan i Skövde har visat att KRAFT-givande samtal kan ha positiva effekter för äldre med svår smärta. Onsdagen den 6 juli presenterades metoden vid ett seminarium under Almedalsveckan.


Forskningssamarbetet Skövde-Borås får fortsatt finansiering

2016-07-04

Forskningssamarbetet mellan Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås får fortsatt finansiering från Västra Götalandsregionen i ytterligare två år.


Västsvenska lärosäten vill skapa ett nationellt forskningscentrum om digitalisering

2016-07-01

Digitalisering är en kraft som påverkar alla samhällssektorer, till exempel industri, transport, massmedia, undervisning, sjukvård och handel. Men få företag och myndigheter utnyttjar den nya tekniken fullt ut. Det krävs ny kunskap och metoder som hjälper organisationer att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Därför vill sju västsvenska lärosäten tillsammans skapa ett nationellt forskningscentrum om digitalisering placerat i Västsverige.


Journal via nätet: Patienterna är nöjda men vården tvekar

2016-06-30

E-tjänsten Journalen är här för att stanna. Patienterna är positiva och ser det som sin rättighet att kunna nå journalen via nätet. Men vårdpersonal känner oro inför möjligheten, ända till de själva blir patienter, då de får större förtroende för tjänsten.


Tio år med informationsfusion

2016-06-23

Under det senaste årtiondet har Högskolan i Skövde drivit ett forskningsprogram inom informationsfusion som nu har gått in i en ny fas. Sten F Andler, professor i datavetenskap vid institutionen för informationsteknologi, summerar det senaste decenniets resultat från området, reder ut begreppen och sätter ljus på forskning och framgångar.


Högskolan startar plattform för samverkan med arbetslivet i Skaraborg

2016-06-21

Nu startar Högskolan i Skövde en plattform för samverkan med arbetslivet. Projektet kallas CLAS, som är en förkortning av Centrum för Ledarskap och Arbetsliv i Skaraborg. Syftet med CLAS är att akademi och arbetsliv gemensamt ska bidra till utvecklingen av Skaraborg till en kunskapsregion.


Forskning: Rätt företagsstrategier kan ge positiv effekt på hållbar utveckling och konkurrenskraft

2016-06-16

Kan små och medelstora företag ta ett miljöansvar utan att samtidigt förlora i konkurrenskraft? Det ska en grupp forskare på Högskolan i Skövde ta reda på i projektet ”Hållbar lönsamhet och lönsam hållbarhet”, där de i första hand ska koncentrera sig på tillverkande företag.


Nu vet Isabelle från Skövde vad det innebär att vara praktikant i EU

2016-06-08

Högt tempo. Långa dagar. Intensiva veckor. Samtidigt väldigt spännande. Hela tiden dynamiskt. Massor nytt att lära. Intressanta möten. Att vara praktikant vid EU-parlamentet är händelserikt. Isabelle Waldenvik från Skövde hade stora förväntningar när hon bara någon vecka in på det här året packade väskorna för under ett halvår jobba för EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Nu har hon facit i hand.


Forskning: Gränsöverskridande karriär i handeln

2016-06-07

I detaljhandeln handlar karriär inte bara om att klättra i hierarkin och stiga i graderna utan karriärvägarna inom handeln kan beskrivas som gränsöverskridande. En grupp forskare i Skövde har studerat karriärutveckling i detaljhandeln närmare.


Rektorsrekrytering och utvecklingsplan på Högskolans styrelsemöte

2016-06-03

Högskolan i Skövdes styrelsemöte den 3 juni innehöll inga beslutspunkter. Däremot fick styrelsen information om läget i den pågående rektorsrekryteringen och diskuterade frågor som rör arbetet med Högskolans utvecklingsplan.


Forskning: Rollspel och datorsimulering från Skövde ska ”rädda” Sverige vid en svår krissituation

2016-06-01

Vad händer om vårt betalningssystem kraschar? Eller en annan omfattande kris drabbar vår ekonomiska infrastruktur? Det ska ett stort forskningsprojekt ge svar på genom rollspel och datorsimuleringar utformade av bland andra Högskolan i Skövde. Forskare vid Institutionen för informationsteknologi har fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att ta reda på hur samhället på bästa sätt kan återhämta sig efter en IT-incident, naturkatastrof, politiska oroligheter eller annat som på ett dramatiskt sätt påverkar betalningssystem, transport- och livsmedelsförsörjningen.


Skövdeforskare till Kina för samverkan med dataspelsutvecklare

2016-05-30

Två forskare inom datavetenskap på Högskolan i Skövde drar österut i sommar – till Kina! Det är biträdande professorn Per Backlund och lektor Jianguo Ding som under den andra veckan i juni besöker kollegor och dataspelsutvecklare i Shanghai. I delegationen ingår också representanter från Gothia Innovation (företaget som driver och utvecklar Gothia Science Park i Skövde) och samarbetspartners från Danmark.


Forskning: Anna vill förbättra fordonsmontörernas arbetssituation

2016-05-27

De allt större valmöjligheterna, som fordonsköpare fått under senare år, att kundanpassa sitt fordon, är positivt för kunderna, samtidigt som det ställer till problem för bilmontörerna. Men det finns sätt som kan underlätta jobbet och lätta på den mentala belastningen hos montörerna. Det visar den doktorsavhandling som Anna Brolin lägger fram på torsdag, 2 juni. Anna är doktorand vid Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, avdelningen


ASSAR Industrial Innovation Arena: Sveriges viktigaste mötesplats för framtidens industri

2016-05-26

ASSAR Industrial Innovation Arena är en integrerad innovationsmiljö som kommer att invigas i Skövde under 2017. Initiativtagarna till satsningen är Högskolan i Skövde, Gothia Innovation AB, Volvokoncernen, Volvo Car Corporation och Industrial Development Center West Sweden AB.


Sök Högskolans mångfaldsstipendium för 2015 - 16

2016-05-23

Nu är det dags för alla studenter som har lämnat in eller ska lämna in sina examensarbeten att se om uppsatsen platsar för Högskolans mångfaldsstipendium. Detta tilldelas ett examensarbete på grundnivå eller avancerad nivå som särskilt utmärker sig på temat mångfald. Stipendiet är på 5000 kr.


Regnig men festlig avslutningshögtid

2016-05-20

Idag arrangerades en festlig avslutningshögtid i Götasalen på Högskolan i Skövde. Senare idag arrangerar Studentkåren vårbal på Scandic Billingen.


Forskning: Veronica Fornlöf vill förbättra livslängden för flygmotorer

2016-05-17

Det var först när Veronica Fornlöf började arbeta inom flygindustrin 2011 som hennes intresse för flyg tog fart. Det var också med jobbet som hon kom att besökta Flygvapenmuseet i Linköping, den stad där hon en stor del av 2000-talet hade studerat vid universitetet. Idag handlar det mesta om JAS Gripens motor och den är också grunden till hennes forskning. Den 30 maj försvarar hon sin licentiatavhandling vid Högskolan i Skövde.


Anna trivdes i Alicante trots svårigheter med spanskan

2016-05-09

Anna Vargs studietid utomlands har varit minst sagt händelserik. Hon beskriver sin termin vid universitetet i spanska Alicante som en berg- och dalbana med både skyhöga toppar men även ett par dalar. Vilket hon tycker är helt normalt när man är borta en termin, och motgångarna behövde inte vara något negativt.


Alexander uppskattade det kulturella utbytet i Sydkorea

2016-05-04

Utbytet med andra människor, att få träffa människor från ett flertal länder. Det var det bästa med utlandsstudierna sammanfattar Alexander Gärdelöf sin termin vid Catholic University i Sydkorea, Alexander läste Industriell ekonomi och logistik vid Högskolan i Skövde och ville komplettera sin svenska utbildning med ett halvår utomlands.


Josefine föll direkt för historiska Kraków

2016-05-02

Att gå runt i samma lokaler som den världsberömde astronomen Nicolaus Copernicus promenerade i på 1400-talet gjorde att delar av Josefine Wallström utlandsstudier kändes viktigare än hon tänkt sig och hon själv blev lite stoltare!


Högskolan i Skövdes rektor tar plats i Vinnovas styrelse

2016-04-28

Regeringen har beslutat att Högskolan i Skövdes rektor, Sigbritt Karlsson, ska ingå i Vinnovas styrelse.


Skövderapport: Tillväxten av svenska dataspelsutbildningar stannar av när växande spelbransch jagar nya medarbetare

2016-04-27

Den svenska spelindustrin växer stadigt och därmed ökar efterfrågan på nya medarbetare. Samtidigt bromsar tillväxten på landets spelutbildningar. Efterfrågan från industrin börjar överskrida tillgången till nyexaminerade spelutvecklare. Denna iakttagelse gör dataspelsforskaren Björn Berg Marklund vid Högskolan i Skövde. Han har sammanställt en rapport över de svenska spelutbildningarnas utveckling från 2001 till 2016 och lyfter frågan om vad den här utvecklingen innebär för förhållandet mellan utbildning och industri.


Patrick hittade sig själv i New Mexico

2016-04-27

Att studera utomlands en eller två terminer handlar inte bara om att lära sig nya saker inom sitt ämne. Det händer mycket inombords hos dig också, det kan tidigare ekonomstudenten Patrick Johfur intyga. Han tycker att han under sin tid vid universitetet i USA verkligen utvecklades som människa.


Så vill styrelsen att Högskolan i Skövdes nya rektor ska vara

2016-04-22

En person som är väl förankrad i forskarsamhället och har stor erfarenhet av akademiskt ledarskap på hög nivå. En människa som har integritet, mod och är lyhörd. Det är några av de egenskaper en ny rektor för Högskolan i Skövde behöver ha. Den 22 april fastställde Högskolans styrelse anställningsprofilen.


DREAM-projektet av japanskt intresse

2016-04-21

Högskolan i Skövdes forskning inom människa-robotinteraktion presenteras idag för internationella besökare.


Dataspelsstudenter utvecklar miljöspel med pengar från Arvsfonden

2016-04-20

Molnspelet – det är arbetsnamnet på det dataspel som två studenter vid Högskolan i Skövde är i full gång i att utveckla för och tillsammans med Dalénium Science Center i Stenstorp. För att kunna slutföra sitt projekt har studenterna Paul Löwen-Åberg och Viktor Enghed fått hjälp av Allmänna arvsfonden som finansierar vidarutvecklingen av utbildningsspelet, som har miljö och kretslopp som tema.


Sista chansen att vara fadder under 16/17

2016-04-19

Onsdag 20 april stänger fadderanmälan för läsåret 16/17. Det behövs fortfarande fler faddrar inom ingenjörsprogrammen samt inom biomedicin.


Stabilt söktryck till Högskolan i Skövde

2016-04-18

När Antagning.se stängde anmälan den 15 april kunde Universitets- och högskolerådet (UHR) räkna in 376 138 anmälningar till höstens program och kurser på Sveriges universitet och högskolor. En minskning med drygt 2 procent jämfört med förra året. På Högskolan i Skövde ligger antalet förstahandssökande till program på en stabil nivå och man ser en ökning när det gäller sökande till fristående kurser.


Skövdeforskare utvärderar restaureringen av Hornborgasjön

2016-04-13

Uppdraget var som gjort för forskare på Högskolan i Skövde. De tyckte de tre ekologerna när de såg att Naturvårdsverket skulle utvärdera restaureringen av Hornborgasjön. Fram till september kommer de nu att bedöma vilka konsekvenser restaureringen fört med sig för fåglar, växter och vatten.


Sugen på att göra ex-jobb utomlands?

2016-04-07

Nu har du som student vid Högskolan i Skövde möjlighet att göra något utöver det vanliga med ditt examensarbete. Ansök om ett MFS-stipendium och var med och förändra världen på riktigt.


Yang och Pablo vinnare i Volvos idétävling Involve

2016-04-01

Skövdestudenterna Pablo Pareja Ortega och Yang Li tog hem segern i Volvo Groups idétävling Involve. Vinsten är en USA-resa där de kommer att besöka tre av Volvos verksamheter och ett av deras partneruniversitet.


Design för alla genom digitala människomodeller

2016-03-30

Alla människor är olika, vissa är långa och andra är korta. Vi har också olika proportioner, två personer av samma kroppslängd har troligtvis inte samma ben- eller armlängd. Det är därför viktigt att en produkt eller arbetsplats utformas med hänsyn till denna mångfald, något som tyvärr inte alltid görs idag. Erik Brolin, doktorand, har tillsammans med Chalmers, Högskolan i Skövde och Fraunhofer-Chalmers Centre för industrimatematik samarbetat i ett flertal forskningsprojekt. I projekten har ett datorprogram utvecklats som gör det möjligt att virtuellt studera om en planerad arbetsplats eller produkt är lämplig för olika människor.


Miranda läser till ingenjör – för att få arbeta med människor

2016-03-29

- Ingenjörsyrket innebär mycket mer kontakt med människor än vad man tror när man sitter i skolbänken, säger Miranda som nu läser magisterprogrammet Industriell systemteknik och planerar att doktorera inom System Dynamics.


Skövdeprofessor sakkunnig i vetenskapligt råd för barnmorskor

2016-03-23

Anette Ekström, professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, är ny medlem i Svenska barnmorskeförbundets vetenskapliga råd.


Skövdestudenter tävlar om Volvoresa till USA

2016-03-21

Volvokoncernen har arrangerat en idétävling öppen för studenter vid Högskolan i Skövde och Mälardalens Högskola. Första pris i tävlingen är en resa till USA. Onsdagen den 23 mars avgörs finalen – och från Skövde finns sex studenter i final.


Utbildning kombinerar biologi och miljövetenskap

2016-03-16

Hannes Byström har varit allt från egen företagare och barista till bartender med inriktning på öl. Men hela tiden har intresset för samhällsutvecklingen varit stort och ambitionen inriktad mot att påverka människors miljömedvetenhet och engagemang. Efter att ha läst enskilda kurser på Högskolan i Skövde hittade han precis det program han letat efter, Biovetenskap – biologiska resurser och hållbar utveckling som startade i höstas. Hannes är alltså en av dess första studenter, och det var mycket som lockade honom att söka.


Mentorprogrammet – där engagerade studenter möter erfaret arbetsliv

2016-03-15

Nytta och nöje, dialog och kunskapsutbyte, engagemang och nyfikenhet. Det finns många sätt att beskriva mentorprogrammet på Högskolan i Skövde. De här orden är valda av ett av paren i årets mentorprogram. En uppskattad samarbetsform mellan studenter och representanter från arbetslivet. I mars börjar rekryteringen av adepter och mentorer till nästa mentorprogram som startar i höst.


Kreativ kortidé vann Drivhuset24

2016-03-14

På Drivhuset24 ska studenter under ett dygn lösa uppdrag åt olika företag. Juryns pris för bästa lösning gick till ett nytt koncept för Skövdebostäders hyresgästkort.


Forskare från Skövde talar på Game Developers Conference

2016-03-10

I mars genomförs en av världens största konferenser inom dataspel i San Francisco. Och med på talarlistan för Game Developers Conference (GDC) finns i år forskare från Högskolan i Skövde.


Forskare på Högskolan i Skövde bakom statens lista över öppna standarder

2016-03-10

Under 2015 och en bit in i 2016 har forskare vid Högskolan i Skövde på uppdrag av Statens inköpscentral utrett om en mängd vanligt förekommande IT-standarder är att anse som öppna standarder enligt den definition som EU-satt upp. Projektet är nu avslutat och har resulterat i ett rejält dokument där en mängd olika IT-standarder gås igenom punkt för punkt.


Forskning: Den skandinaviska modellen – en framgångsfaktor på glid?

2016-03-01

Forskning visar att en skandinavisk modell för ledarskap och arbetsorganisation, med ledord som decentralisering och delegerat ansvar, är en framgångsfaktor för företag. Men hur ser det egentligen ut på svenska företag idag? Har de skandinaviska idéerna försvunnit eller lever de kvar? Det ska en forskargrupp vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås ta reda på.


Magkänslan gjorde att Marie valde att bli UX-designer

2016-02-29

Efter 16 år som reporter på Sveriges Radio tyckte Marie Schnell att det var dags att göra något annat. Vid 40 plus fanns det fortfarande tid att ta sig an en ny utbildning och kanske rent av helt byta jobb. Sagt och gjort, valet föll på det utbildningsprogram på Högskolan i Skövde som verkade roligast – User Experience Design. Det var i första hand det tvärvetenskapliga – kombinationen psykologi, data- och designvetenskap – som lockade.


Högskolan medverkar på länsstudiedag

2016-02-26

Måndagen den 7 mars arrangerar Gymnasium Skövde Kavelbro och Gymnasium Skövde Västerhöjd årets länsstudiedag för samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor inom Utbildning Skaraborg och naturbruksgymnasierna.


Diabetessjuksköterska – ny utbildning vid Högskolan i Skövde

2016-02-23

Uppskattningsvis har 400 000 personer i Sverige idag någon form av diabetes och rollen som diabetessjuksköterska blir allt viktigare. Därför startar Högskolan i Skövde nu upp ett specialistsjuksköterskeprogram inom diabetesvård, i samverkan med Göteborgs universitet och Högskolan i Väst.


Uppsats om barnramsor ur ett genusperspektiv belönas med Högskolans mångfaldsstipendium

2016-02-22

Lina Hegerius, tidigare student på magisterprogrammet i pedagogik, tilldelas Högskolan i Skövdes mångfaldsstipendium år 2015 för sitt examensarbete “Förskollärares val av sånger och ramsor ur ett genusperspektiv”.


Skövdestudenten Anna kan bli Årets it-tjej

2016-02-16

För andra året i rad har en student vid Högskolan i Skövde nominerats till Microsofts rikstäckande tävling Årets it-tjej. Anna Madsen, tredjeårsstudent på systemvetarprogrammet, är bland de nio semifinalisterna som slåss om de tre finalplatserna. It-branschen lider stor brist på kvinnor. Det är den främsta orsaken till att Anna anmält sig till tävlingen. Hon vill vara en förebild och föreläsa på högstadier och gymnasier för att locka fler tjejer att börja plugga informationsteknologi.


Människor och robotar – sida vid sida in i framtiden

2016-02-15

Allteftersom robotar blir smartare blir även deras möjlighet att samarbeta direkt med människor allt större. Volvo Cars och Högskolan i Skövde ingår ett i EU-projekt, SYMBIO-TIC, tillsammans med 13 partner i sex andra EU-länder. Projektet utvecklar ett nytt sätt för människor och robotar att jobba tillsammans utan att behöva stängsla in robotarna.


Plusresultat och högpresterande studenter

2016-02-12

Ambitiösa studenter och duktiga lärare sätter avtryck i Högskolan i Skövdes årsredovisning. Under föregående år har studenternas prestationsgrad varit rekordhög.


Forskare analyserar verksamhetsutvecklarens roll i vården

2016-02-11

Forskare vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås kommer under tre års tid att analysera och utvärdera verksamhetsutvecklarens roll i vården.


Låg förekomst av musslor i Göta älv visar på oroväckande miljöpåverkan

2016-02-10

Levande sjöar och vattendrag är ett av riksdagens beslutade mål för en långsiktigt hållbar miljö i Sverige. Det innebär att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt varaktiga och att deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Ett sätt att arbeta för detta är kartlägga förekomsten av musslor, något som en forskargrupp vid Högskolan i Skövde gjort i Sveriges största vattendrag Göta älv.


Bananflugan – i forskningens tjänst

2016-02-04

I källaren på en av byggnaderna vid Högskolan i Skövde finns ett mycket litet och mycket viktigt laboratorium. Här bedrivs forskning på cancersjukdomar, fertilitet, glutenintolerans och genetiska skelett- och muskelsjukdomar. Den som står i fokus för all denna forskning, förutom forskarna själva, är den vanliga bananflugan.


Skövdeforskare ska göra elektronisk sport mer åskådarvänlig

2016-02-03

Vad är det som gör elektronisk sport till en positiv upplevelse för åskådarna – och hur kan upplevelsen bli ännu större? Det ska ett forskningsprojekt på Högskolan i Skövde ge svar på. Projektet, som delfinansieras av Västra Götalandsregionen, är ett samarbete mellan Högskolan och dataspelsföretaget Stunlock Studios samt ytterligare två parter, Tarhead Studio och Folkuniversitetet.


Framgångsrikt samarbete mellan Borås och Skövde

2016-01-29

Det är tre år sedan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde inledde sitt strategiska forskningssamarbete. Ett arbete som har gett resultat över förväntan.


Studenthandledare effektiviserar studier

2016-01-28

För att ge studenterna på ingenjörsutbildningarna ännu bättre förutsättningar att klara sin utbildning, har man på Institutionen för ingenjörsvetenskap startat ett pilotprojekt med studenthandledare.


Dataspel från Skövde ska öka barns medvetenhet om risker på nätet

2016-01-28

Dataspelet ”Djurparksgömmet” har alla förutsättningar att bli en världssensation. Det har utvecklats av en forskargrupp vid Högskolan i Skövde och avsikten med spelet är att göra spelande barn i åldrarna 8 – 10 år medvetna om risker som finns på nätet och förebygga dem. Spelet har redan uppmärksammats av radio och teve, och dessutom testats av polisen. – Det finns flera aspekter som gör spelet väldigt speciellt, alltifrån hur det är uppbyggt till syftet med det, berättar Tarja Susi, lektor i kognitionsvetenskap och projektledare.


Forskning: Biomarkörer kan bidra till tidigare upptäckt av cancer

2016-01-26

Benjamin Ulfenborg, forskare vid Högskolan i Skövde som disputerar den 3 februari, vill kunna bidra till att cellförändringar som tyder på cancer eller risk för cancer upptäcks så tidigt som möjligt. Hans forskning går ut på att hitta så kallade biomarkörer för att identifiera förändringar i celler som kan tyda på cancerutveckling. – Just nu finns ingen direkt klinisk användning för det jag kommit fram till. Men på sikt tror jag att den här typen av forskning kommer att bli mycket betydelsefull för diagnostik och prognostik, alltså förutsägelser, av cancer säger Benjamin.


Samarbete ger fler studentbostäder i Skövde

2016-01-25

Det finns ett behov av 300 nya studentboenden i Skövde för att möta det behov av bostäder som finns bland studenterna på Högskolan i Skövde, det framgår av en rapport som Skövdebostäder, Högskolan i Skövde, Skaraborgs sjukhus Skövde, Basfast Väst och Studentkåren i Skövde tillsammans har arbetat fram.


Högskolan i Skövdes rektor tar plats i UKÄ:s insynsråd

2016-01-22

Regeringen har beslutat att rektor Sigbritt Karlsson ska ingå i UKÄ:s insynsråd.


Unik kurs ett erkännande för forskningen på Högskolan i Skövde

2016-01-19

Institutionen för handel och företagande vid Högskolan i Skövde får för första gången ge en nationell forskarutbildningskurs. – Unikt och ett erkännande för vår forskning, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi och kursansvarig.


Högskolan välkomnar nya internationella studenter

2016-01-15

En liten men glad grupp internationella studenter har nu anlänt till ett vintervitt Skövde. Våra nya internationella studenter kommer bland annat från Tyskland, Spanien, Holland, Irland, Hongkong, Iran, Irak, Finland och Litauen.


Vårterminen startar

2016-01-15

Den 18 januari startar vårterminen på Högskolan i Skövde och samma dag ordnas ett gemensamt välkomnande för de nya studenter som börjar sina utbildningar. Det rör sig om sjuksköterskestudenter, basårsstudenter och magisterstudenter i infektionsbiologi och bioinformatik.


Dataspel som läromedel visar på svårlösta problem

2016-01-13

De senaste åren har intresset för att använda dataspel i klassrumsundervisning ökat kraftigt. Men hur bra fungerar dataspel som läromedel egentligen? Björn Berg Marklund, lärospelsforskare vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna ny forskning på området. Forskningen visar hur viktigt det är att kartlägga hela systemet som omger spel i skolan – sammanhanget mellan elever och spelande, som ofta står i centrum för lärospelsdebatter, är bara en liten del av helheten.


Så slipper du julstressen

2015-12-16

Varje år, samma sak. ”Nu kommer julstressen! Ta skydd!” Nästan helt synkroniserat med att vinterdäcken åker på börjar medierna rulla ut varningar om den kommande ”julstressen”. Väl så, men vad är så speciellt med just ”julstressen” egentligen? Vad med ”jag-hinner-inte-svara-på-alla-mail-stressen” eller ”jag-får-inte-ihop-ekonomin-stressen”? Är det helt andra sorters stress eller är all stress i grund och botten samma sak? Låt oss kika närmre på detta. Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap reder ut begreppen och kommer med tips på en stressfri jul.


Innovativa forskningsmiljöer stärker Skaraborg

2015-12-15

Med stöd från EU:s strukturfonder startar Högskolan i Skövde upp sex stycken nya forskningsmiljöer i januari 2016. Områdena virtuell hälsa och kunskapsdriven industri kommer att stå i fokus.


Testmiljöer minskar gapet mellan forskning och innovation

2015-12-15

För att skapa så realistiska situationer som möjligt arbetar forskare på Högskolan i Skövde med så kallade demonstratorsmiljöer, eller testmiljöer, i samarbete med offentlig sektor och näringsliv. I januari 2016 startar man upp sex nya testmiljöer för forskning.


Samarbete kan ge förskollärarutbildning i Skövde

2015-12-11

Högskolan i Skövde vill försöka hjälpa Skaraborgs kommuner att hantera bristen på förskollärare. Högskolans styrelse har fattat ett inriktningsbeslut som innebär att lärosätet aktivt ska arbeta för att inleda ett samarbete med ett lärosäte som idag ger förskollärarutbildning. Det blir inte någon egen förskollärarutbildning men trots detta kan det ändå komma att finnas förskollärarstudenter i Skövde i framtiden.


Forskning: Äldreomsorgen mycket bättre än sitt rykte

2015-12-09

Vårdtagare inom äldreomsorgen och deras anhöriga är mycket nöjda med den omsorg som ges. Detta oavsett om vårdgivaren är privat eller kommunal. Och det är i relationen mellan vårdtagare och vårdgivare som nöjdheten skapas. Det visar en avhandling som är del i ett samarbetsprojekt mellan psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Högskolan i Skövde.


Sveriges starkaste kluster för dataanalys finns i Skövde

2015-12-03

Forskningsmiljön för dataanalysforskning, även kallat Big data, vid Högskolan i Skövde har expanderat sin verksamhet med hjälp av nytt forskningsstöd från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen). Som första lärosäte i Sverige har man även startat Sveriges första master/magisterprogram på området Data Science.


Kunskapsdriven industri: Stor efterfrågan på simuleringsingenjörer

2015-12-02

På Högskolan i Skövde finns världsledande forskning inom Virtual Engineering, ett område vars syfte är att företag så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen ska kunna fatta rätt beslut och därigenom korta utvecklingstiden till marknad. Virtual Engineering gör också att företag kan testa, optimera och verifiera förändringar av befintliga produkter och produktionssystem.


Tyst minut 12:00

2015-11-16

Måndag den 16 november klockan 12.00 har EU utlyst en tyst minut för att hedra offren för fredagens terroristattacker i Paris. Högskolan i Skövde kommer att delta. Den tysta minuten hålls i G-husets entré. Högskolan i Skövde kommer att flagga på halv stång. Efter den tysta minuten hissas flaggan i topp.


Skövdeforskare fick akademipris för avhandling om dataspel

2015-11-13

Anna-Sofia Alklind Taylor heter årets mottagare av Skaraborgs Akademis pris som går till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som bäst förtjänar särskild uppmärksamhet. Anna-Sofia, som är lektor i datavetenskap, fick ta emot priset vid torsdagens populärvetenskapliga café på Högskolan. Prissumman är på 10 000 kronor och skänks av Länsförsäkringar Skaraborg.


Högskolan satsar på samarbeten med afrikanska lärosäten

2015-11-08

Måndagen den 9 november börjar tvådagarskonferensen vid Högskolan i Skövde om långsiktiga svensk-afrikanska samarbeten. Konferensen har lockat drygt 140 personer från 10 länder, fyra ambassadörer samt Ghanas utbildningsminister.


Engagerade studenter möter nyfiket arbetsliv

2015-11-02

​En gång om året möter det skaraborgska arbetslivet studenter på Högskolan i Skövde för att diskutera samarbete, i första hand genom projekt- och examensarbeten. På onsdag, 4 november kl 16.00 – 17.30, är det dags igen för ExjobbExpo i Portalen i Skövde.


Två nya professorer i omvårdnad vid Högskolan i Skövde

2015-10-22

Sedan en dryg månad tillbaka finns två nya professorer i omvårdnad vid Högskolan i Skövde: Professor Lena Mårtensson, med forskningsfokus på smärtlindring vid förlossning och professor Anette Ekström, som forskar om stöd vid barnafödande och amning.


Forskning: Nöjda medarbetare och lönsamma företag

2015-10-20

Hur skapar man lönsamma företag där medarbetarna mår mycket bra? Det ska forskare vid Högskolan i Skövde nu bringa klarhet i.


Projekt vid Högskolan får innovationspris av EU

2015-10-16

Projektet ”Scandinavian Game Developers”, där Högskolan i Skövde ingår, är ett av de mest innovativa regionala projekten i EU och har vunnit priset "Regiostars Award". Genom projektet har datorspelsbranschens konkurrenskraft stärkts.


Sweden Game Arena prisades på Näringslivsgalan

2015-10-16

I samband med gårdagens näringslivsgala fick Jörgen Hansson (Högskolan i Skövde), Kristina Eklöf (Skövde kommun) och Patric Ericsson (Gothia Innovation) ta emot Näringslivsforum Skövdes pris för arbetet med plattformen Sweden Game Arena. Priset tilldelas någon som tydligt har flyttat fram Skövdes positioner.


Spel ska stötta konfirmandundervisning

2015-10-15

I framtiden kommer konfirmander att kunna lära sig mer om kristen tro genom ett spel i mobilen. I ett nystartat projekt samverkar Svenska kyrkan, Högskolan i Skövde och iUS Innovation AB för att tillsammans utveckla spelet som kan få spridning i hela Svenska kyrkan.


Populärvetenskaplig föreläsare vid Högskolan i Skövde får pris

2015-10-14

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, forskar om sambandet mellan spädbarnets tarmflora och allergiutveckling. ”Vår miljö har blivit alldeles för ren och steril!” hävdar Agnes Wold. Kvällen den 14 oktober höll hon populärvetenskapligt café på temat ”Ingen har dött av dammråttor” vid Högskolan i Skövde. I samband med föreläsningen fick Agnes Wold årets Lars Salvius-pris om 100 000 kronor.


Forskning: Uppmärksam vårdpersonal – nyckeln till att upptäcka smärta hos personer med demenssjukdom

2015-10-07

Det kan vara svårt att upptäcka tecken på smärta hos personer med demenssjukdom då dessa personer ofta har svårigheter att beskriva sin smärta i tal. Christina Karlsson, doktorand vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna sin forskning som visar att uppmärksam vårdpersonal, personalkontinuitet och samarbete mellan sjuksköterska och undersköterska är viktiga delar för att upptäcka smärta.


Fem nya program på Högskolan i Skövde

2015-10-05

Högskolan i Skövde startar nya utbildningar inom folkhälso-, vård- och ingenjörsvetenskap nästa höst.


Start för årets mentorprogram

2015-09-22

Arbetslivserfarenhet och yrkeskunnande möter nyfikenhet, entusiasm och nyvunnen teoretisk kunskap – mentorprogrammet på Högskolan i Skövde startar i veckan med 86 förväntansfulla par. Mentorprogrammet är ett av Sveriges största och engagerar varje läsår inte bara en stor skara studenter utan också representanter från näringsliv och organisationer runt om i Skaraborg.


Internationalisering och jämställdhet i fokus för Högskolan i Skövdes styrelse

2015-09-18

Det var inga beslutspunkter på Högskolan i Skövdes styrelsemöte fredagen den 18 september. Istället använde styrelsen sin kraft till att under två dagar föra strategiska diskussioner om lärosätets arbete med internationalisering och jämställdhet.


Två ingenjörsstudenter från Högskolan i Skövde i final

2015-09-01

Två studenter från Institutionen för ingenjörsvetenskap, Marcus Johansson och Jacob Nilsson, är i final med två Chalmersstudenter i tävlingen Automation Student 2015.


Mindfulness – vägen till hållbart åldrande

2015-08-28

Ny forskning från Högskolan i Skövde visar att mindfulness kan bidra till hållbara sociala relationer och till att skapa mening i livet genom att bland annat användas som egenvård i påfrestande situationer.


Unik forskning uppstår i mötet mellan högskolorna

2015-08-27

När Högskolan i Borås expertis inom textil och materialteknik möter Högskolan i Skövdes expertis inom informationsteknologi händer spännande saker. Under ett forskningsmöte den 26 augusti i Borås presenterades bland annat en robot som styrs med hjälp av en handske och som i framtiden kan komma att underlätta människans samarbete med robotar och andra maskiner.


Högskolan i Skövde representerade på utställning i Mexiko

2015-08-25

Högskolan i Skövde finns just nu representerade på Meta Narrativas; en utställning om digitala berättelser som arrangeras av Iberoamerikanska Universitetet i Mexico City.


95 avgiftsskyldiga studenter har tackat ja till Högskolan i Skövde

2015-07-20

Den internationella antagningsomgången till höstens kurser och program stängde 15 januari. Under våren har 95 avgiftsskyldiga studenter tackat ja till den plats de antagits till.


Excellent lärmiljö viktigt när Högskolan i Skövde antar nya studenter

2015-07-13

Högskolan i Skövde fortsätter att öka när det gäller antal personer som söker sig till våra grundutbildningsprogram. Av dessa har nu 1 968 personer fått besked om att de antagits till sin valda utbildning och är välkomna att tacka ja till studier senast 31 juli. Ytterligare 2 641 har fått positivt besked om att de är antagna till en kurs under hösten. Extra roligt att uppmärksamma är att vår satsning på kvinnor inom dataspel gett frukt då vi antagit 45 procent fler kvinnor till dessa utbildningsprogram i år jämfört med 2014.


Ökad konkurrenskraft med Kunskapsdriven industri

2015-07-05

Samverkansplattformen Kunskapsdriven industri är ett utvecklingsprojekt vars mål är att skapa en regional attraktionskraft inom styrkeområdet Virtual Engineering, detta genom att kraftsamla, synliggöra och positionera regionens samlade kompetens. – Industrin står inför nya utmaningar i det industriella ledarskapet som handlar om att öka förutsättningar till individer i företag som ger dem möjlighet att tänka ut nya idéer och utveckla dessa. Vi vill få företag att sätta kontinuerlig innovation på sin dagliga agenda, säger Kenneth Johansson, processledare för Kunskapsdriven industri.


Högskolan i Skövde bidrar med expertis i Almedalen

2015-06-16

Under årets Almedalsvecka finns experter från Högskolan i Skövde för att i olika seminariesammanhang bidra med sina specialistkunskaper. Innehållet sträcker sig från ungdomsdemokrati till jämställdhet i spelvärlden och öppna standarder.


Forskning: Effektivare informationshantering ger bättre vård

2015-06-09

Vård och omsorg står inför omfattande utmaningar att nå hög kvalitet i mötet med vård- och omsorgstagare. Tillgången till patientinformation och medicinsk kunskap är därför en nyckelfråga för att skapa förutsättningar för en sådan vård. Stora förväntningar ställs på att IT-systemen ska kunna bidra till att förbättra vårdkvaliteten och det är därför viktigt att IT-systemen utvecklas från ett processorienterat sätt där patienten är central och aktiv medaktör, menar Hanife Rexhepi som presenterar sin licentiatavhandling vid Högskolan i Skövde i mitten av juni.


Akademi och näringsliv samverkar inom området biomarkörer

2015-06-03

Akademi och näringsliv samverkar inom området biomarkörer Området biomarkörer är brett och applicerbart inom flera olika fält. Inom medicinen fungerar biomarkörer som ett hjälpmedel för diagnos och inom miljömedicinen kan man med biomarkörernas hjälp få reda på hur olika gifter påverkar miljön. Både akademi och näringsliv ser ett stort behov av att utveckla området vidare – och det gör man nu, med ett nytt masterprogram inom området.


Forskning visar på vilket sätt modeller kan bidra till verksamhetsmål

2015-06-01

Den 3 juli försvarar Julia Kaidalova sin licentiatavhandling: "Towards a definition of the role of enterprise modeling in the context of business and IT alignment". Denna licentiatuppsats undersöker hur man med hjälp av modeller kan säkerställa att utvecklingen av IT-system bidrar till verksamhetsmål.


Forskare från Högskolan i Skövde bidrar till Kammarkollegiets vägledning för upphandling av IT-system

2015-05-28

Forskare vid Högskolan i Skövde har på uppdrag av Kammarkollegiet analyserat vilka standarder som uppfyller kraven för en öppen standard och därmed kan rekommenderas till svenska myndigheter. Resultatet bidrar till Kammarkollegiets riktlinjer för användning av öppna standarder vid upphandling av programvaror och tjänster inom offentlig sektor.


Styrelsen vill att rektor stannar till 2019

2015-05-22

Högskolan i Skövdes styrelse kommer att vända sig till regeringen och föreslå att Sigbritt Karlsson omförordnas för en andra rektorsperiod, detta beslutade styrelsen vid dagens möte. Om regeringen följer högskolestyrelsens rekommendation förlängs Sigbritt Karlssons förordnande som rektor fram till sommaren 2019.


​Forskning: Högskolan i Skövde släpper spel som inkluderar personer med synnedsättning

2015-05-20

En forskargrupp vid Högskolan i Skövde har under det senaste året utvecklat ett äventyrsspel som kan spelas både av seende spelare och spelare med olika grader av synnedsättning. Spelet, som heter Frekvens Saknad, är anpassat för telefoner och surfplattor och finns att ladda ner gratis från den 20 maj.


Guldäpplet från studenterna till bästa lärarna

2015-05-13

Rekordmånga nomineringar har kommit in till årets Guldäpple. Guldäpplet är en utmärkelse som studenterna genom Studentkåren ger till de allra skickligaste lärarna.


Fler kvinnor söker till dataspelsutbildningarna i Skövde

2015-05-05

Över 40 procent av de som söker en dataspelsutbildning i Sverige inför hösten 2015 söker sig till Högskolan i Skövde – och antalet kvinnor som söker till spelutbildningarna i Skövde har ökat med över 50 procent jämfört med förra året.


QI – Ett nätverk som stöttar ingenjörskvinnor

2015-05-04

Den 6 maj startar Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde upp ett nätverk för ingenjörer - ett nätverk som bland annat har som mål att skapa ett större intresse för ingenjörsutbildningar bland kvinnor. Nätverket vill även lyfta inspirerande förebilder som är kvinnor inom yrkeskåren samt arbeta för en jämställd bild av ingenjörsyrket.


Högskolan i Skövde behåller sitt höga söktryck

2015-04-17

Anmälningstiden för landets högskoleutbildningar har just gått ut och antalet individer som sökt ett program på Högskolan i Skövde har ökat. Nationellt sett redovisas en minskning av antalet sökande individer jämfört med förra året.


Skövde kommun och Högskolan i Skövde samarbetar för att öka ungdomars inflytande

2015-04-14

Sedan två år tillbaka samarbetar Skövde kommun och Högskolan i Skövde inom området ungdomspolitik för att öka ungdomars inflytande och ta tillvara ungdomars intresse av att delta i kommunens utveckling. Samarbetets första fas, som bland annat inkluderar forskning på området, ligger delvis till grund för regeringens demokratiutredning och resultaten kommer att presenteras under årets Almedalsvecka.


Högskolan i Skövdes rektor blir expert i regeringens forskningsberedning

2015-04-09

Högskolan i Skövdes rektor, Sigbritt Karlsson, blir en av expertledamöterna i regeringens forskningsberedning. Beredningen fungerar som rådgivare i arbetet med den kommande forskningspropositionen.


Sommarjobb för ingenjörsstudenter stärker Skaraborgsregionen

2015-04-08

Att sommarjobba med det man utbildar sig till är en dröm för många studenter – och för ingenjörsstudenter vid Högskolan i Skövde är det en verklighet. Under sommarveckorna erbjuder ett tiotal industriföretag runtom i Skaraborg ett 30-tal platser till Högskolans Produktion- och Maskiningenjörer.


Hongkong nästa för Skövdestudent

2015-03-26

Sofia Fröjdman börjar i höst sitt tredje år på User Experience Design-programmet vid Högskolan i Skövde, ett område som utvecklas mer och mer. Och till hösten påbörjar hon livet som utbytesstudent i Hongkong där hon bland annat ska studera datavetenskap under ett halvår.


Forskning: Micro-RNA - nyckeln till tidig diagnos av livmodercancer

2015-03-25

Cancer i livmodern är den vanligaste gynekologiska cancerformen för kvinnor i västvärlden. Sanja Jurcevic är doktorand vid Högskolan i Skövde och disputerar inom kort vid Örebro universitet. Hon har i sin forskning studerat så kallat mikro-RNA som kan användas för att snabbare diagnosticera livmodercancer – vilket skulle kunna ge ett bättre utgångsläge för många som drabbas.


Avbrott – arbetsmiljöproblem eller en skön paus?

2015-03-24

Du får mejl varje halvtimma, din arbetskollega behöver hjälp och Internet slutar fungera. Det är exempel på vanliga avbrott som kan förekomma under en arbetsdag. Rebecca Andreasson vid Högskolan i Skövde har i sitt masterarbete studerat just avbrott och vilka typer av avbrott som finns på en arbetsplats.


Earth Hour-veckan på Högskolan: klimatteater, bokmarknad och hållbar mat

2015-03-19

Lördagen den 28 mars 2015 är det dags för världens största miljömanifestation; Earth Hour. På Högskolan i Skövde uppmärksammar man Earth Hour-veckan med klimatteater, bokmarknad och hållbar mat på Campus.


Forskning: Lunchpromenaden – en D-vitamininjektion för kroppen

2015-03-18

Dennis Larsson, professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, har forskat inom området D-vitamin sedan 1994 och understryker vikten av att få i sig D-vitamin året om för att må bra och för att förebygga sjukdomar.


Ny säsong av realityserien Kaffe & 28 kvadrat

2015-03-13

Högskolan i Skövde var 2014 först ut av alla svenska lärosäten med att sända en egen realityserie med studenter i rollen som sig själva. Nu är det dags för säsong två. Den 16 mars visas första avsnittet i den nya säsongen – och i år får vi får följa två studenter en hel termin.


En modernare mjölk tog hem priset i Drivhuset24

2015-03-09

Att arbeta med problemlösning och kreativitet 24 timmar i sträck låter som en omöjlig uppgift. Men det är något som ett trettiotal studenter från eftergymnasiala lärosäten i Skaraborg fick testa på under tävlingen Drivhuset24, och det med bravur. Vinnaren blev fem studenter från Högskolan i Skövde och BYS som hade ett förslag på hur man ska göra det mer attraktivt att dricka mjölk.


Plugga lokalt och jobba globalt

2015-03-04

En spännande tid väntar ingenjörsstudenterna Andreas och Jessica vid Högskolan i Skövde. Under våren kommer de göra sitt examensarbete i Kina. Men äventyret slutar inte där. Till sommaren tar de examen och ska ut i arbetslivet som automatiseringsingenjörer, ett yrkesval med många möjligheter.


Ex-jobb utomlands? Just nu har Högskolan 5 MFS-stipendier att dela ut

2015-03-03

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendium som kan sökas av studenter som ska skriva uppsats på grund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- eller masternivå). Stipendiet är på 27 000 kr och är till för att stödfinansiera resan till landet och uppehället medan man hämtar in material till sin uppsats.


Game Developers Conference och Game Connection

2015-03-03

Sweden Game Arena storsatsar på Game Developers Conference i San Francisco i år. Game Developers Conference, GDC, är en av världens största dataspelskonferenser. Parallellt med konferensen arrangeras dessutom Game Connection, GC, en arena för affärsmöten och trendspaning inom dataspelsbranschen.


Forskning: Söker facit till ett långt och friskt liv

2015-02-26

Aktiva seniorer i Skövde och Borås sitter inne på svaret. De vet hur man gör för att leva länge och hålla sig frisk. Nu ska forskare från Borås och Skövde undersöka deras gener i kombination med beskrivningar av deras livsstil, för att få en inblick i hur man gör.


Forskning: HPV möjlig orsak till prostatacancer

2015-02-19

Prostatacancer är ett ökande hälsoproblem bland män i Sverige och en persons sexuella bakgrund kan vara en riskfaktor. Neha Singh, forskare vid Högskolan i Skövde, publicerade nyligen en artikel i Nature Publications som visar att patienter med prostatacancer också har en HPV-infektion. Det öppnar upp för möjligheten att i framtiden kunna vaccinera även män med HPV-vaccin på samma sätt som man gör med unga kvinnor idag för att förebygga livmoderhalscancer.


Sommarkurs på konsthall förenar spelkultur med konst

2015-02-10

Spelutveckling kombineras med konst när Akademin Valand och Högskolan i Skövde startar en ny sommarkurs, förlagd till Konsthallen, Skövde kulturhus. Tillsammans med lärare och internationella gästföreläsare ska kursdeltagarna utforska relationen mellan konst, lek och spel.


Forskning: Stärkta relationer efter samtal om e- och IT-tjänster

2015-02-10

Kunder och leverantörer från såväl privat som offentlig sektor möts och pratar om e- och IT-tjänster tillsammans med forskare. På så sätt kan kundrelationen stärkas och e-tjänster utvecklas som ger större nytta för alla parter. Samtalen är en del i ett forskningsprojekt om framtidens e-tjänster. Flera stora företag är involverade.


En verksamhet väl rustad för framtiden

2015-02-06

Högskolan i Skövdes styrelse har fastställt lärosätets årsredovisning för 2014. Utbildningarna håller god kvalitet och forskarna får i allt högre grad sina resultat publicerade. Bokslutet visar på ett ekonomiskt överskott. Verksamheten är sammanfattningsvis väl rustad för framtiden.


Stor solcellssatsning på Högskolan i Skövde

2015-02-05

1000 kvadratmeter solcellspaneler, egenproducerad el till delar av Campus och tre laddningsstolpar för elbilsparkering. Det är vad som kommer ta form under våren 2015 på Högskolan i Skövde. Fastighetsägaren Akademiska Hus och Högskolan i Skövde satsar gemensamt i solcellsanläggningen som även kommer att användas till forskning och undervisning.


Skövdes spetsområde inom dataspel lyfts fram i IVA-rapport

2015-02-04

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har släppt en ny rapport: ”Mobilisering för ökad regional attraktionskraft”. I densamma lyfts Skövde och dess satsning på dataspel fram som ett exempel där uthålligt arbete med ett spetsområde bidrar till ökad regional konkurrens- och attraktionskraft.


Kårordförande med studenternas bästa i fokus

2015-02-03

Vid årsskiftet fick Studentkåren vid Högskolan i Skövde en ny ordförande; Aiat Almansour. Aiat vill lägga fokus på studenterna och göra dem medvetna om vad Studentkåren kan hjälpa studenterna med. Aiat har en förhoppning om att föra Studentkåren vid Högskolan i Skövde framåt i utvecklingen under 2015.


Ny kurs fokuserar på djurs beteende i djurparker

2015-02-02

Djurparksdjurens biologi och beteende är en nystartad distanskurs som anordnas av Högskolan i Skövde, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara och Stiftelsen Nordens Ark i samarbete. Syftet med kursen är att lära sig mer om hur djur beter sig på en djurpark, kopplat till djurens biologi.


Minneslåda ger äldre ökat välbefinnande

2015-01-27

Sjuksköterskestudenten Roberta Eriksson vid Högskolan i Skövde blev i december en av sex finalister till Queen Silvia Nursing Award. Robertas bidrag var en individuell minneslåda som ska hjälpa äldre med demens att minnas positiva minnen och få ökat välbefinnande.


Ny yrkeshögskoleutbildning inom dataspelsutveckling till Skövde

2015-01-22

Onsdagen 21 januari meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan att tillstånd att bedriva yrkeshögskoleutbildningen Dataspelsutvecklare inom Design/Scriptning och Programmering beviljats för start i september vid Folkuniversitet i Skövde. Utbildningen är ett samlat initiativ från branschen, Högskolan i Skövde och Gothia Science Park (GSP).


Forskning: Vätternrödingen straffas dubbelt av ett varmare klimat

2015-01-21

Storrödingen betraktas idag som akut hotad och i Vättern har beståndet minskat kraftigt sedan 1950-talet. Åtgärder mot överfiske och inplanterade konkurrenter har under senare år förbättrat läget för vätternrödingen något, men den hotas nu också av ett varmare klimat. Varma vintrar har nämligen gjort det svårare för rödingen att hitta föda, och det gäller både nykläckta yngel och större fiskar. Detta visar en studie som letts av Tomas Jonsson, lektor i teoretisk ekologi vid Högskolan i Skövde, och som är publicerad i Nature Communications.


Terminstart vid Högskolan i Skövde

2015-01-16

Nytt år betyder nya kurs- och programstarter vid Högskolan i Skövde. Även i januari. Till vårterminsstarten 2015 har Högskolan antagit totalt 2425 nya studenter – bland annat startar ett 90-tal nya sjuksköterskestudenter och runt 15 yrkeslärarstudenter.


Varmt bemötande i ett kallt Skövde

2015-01-15

I dagarna välkomnas de nya internationella studenterna till Högskolan i Skövde. Totalt 80 internationella studenter kommer att tillbringa vårterminen i Skövde och för de flesta det är första gången i Sverige. Mångfalden bland studenterna är stor; 25 länder är representerade bland studenterna.


Forskning: Ditt husdjur gör dig gladare

2015-01-08

Hunden är människans bästa vän, sägs det. Och kanske ligger det mycket mer i uttrycket än man kan tro. Linda Handlin, som forskar vid Högskolan i Skövde, menar att när en hundägare interagerar med sitt djur sker en höjning av hormonet oxytocin - ett hormon som minskar stress, ökar välbefinnande och helt enkelt gör oss gladare.


”Årets förening” Safir strävar mot nya mål

2014-12-29

På ett år har Högskolan i Skövdes nya ekonomförening fått stor framgång. I årsskiftet 13/14 startades föreningen Safir upp med målet att bli ett stöd och även en representation för ekonomistudenterna vid Högskolan i Skövde. Den 16 november tilldelades Safir utmärkelsen ”årets förening” av Sveriges ekonomföreningars riksorganisation, som ett kvitto på årets framgång. Med det i ryggen ser de nya styrelsemedlemmarna i Safir ljust mot framtiden.


Högskolan i Skövde utvecklar sin forskning i samarbete med KK-stiftelsen

2014-12-22

Åtta nya doktorander kan tas in till företagsforskarskolan ApplyIT (nuvarande IPSI) . Fyra nya forskningsprojekt kan startas och två nya medarbetare med viktig specialkompetens kan rekryteras. Högskolan i Skövde fortsätter att utveckla sin forskning med stöd av KK-stiftelsen, som beslutat om finansiering inför 2015.


Tacksamhet gör dig gladare och nöjdare med julen

2014-12-19

Julhelgen är till för att spendera mer tid med nära och kära och ofta kan man känna lite extra tacksamhet under julfirandet. Enligt Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde leder kontinuerlig utövning av tacksamhet till ökat välbefinnande.


Forskning: Snabbare diagnostik av blodförgiftning räddar liv

2014-12-18

Sepsis, även kallat blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som uppträder i kroppen som svar på en infektion. Sjukdomstillståndet uppstår ofta snabbt, ibland på några timmar. Varje timmas fördröjning av antibiotikabehandling ökar risken att dö, därför är det viktigt att snabbt kunna diagnosticera drabbade patienter. Forskare vid Högskolan i Skövde och Unilabs AB samt läkare vid Skaraborgs sjukhus samarbetar i ett gemensamt forskningsprojekt för att hitta vägar att snabbare diagnostisera sepsis – och rädda liv.


Forskning: Människans interaktion med autonoma robotar

2014-12-17

För människor är det naturligt och relativt enkelt att tolka andra människors sociala signaler och rörelsemönster, men när det är tekniska system vi ska interagera med, som en robot eller en självkörande bil, kan det uppstå problem. En stark distribuerad forskningsmiljö som leds av forskare vid Högskolan i Skövde har nu fått finansiering från KK-stiftelsen för att närmare studera människans interaktion med sådana autonoma system.


Forskning: Forskningsprojekt får anslag från Barncancerfonden

2014-12-16

Barncancerfonden har presenterat deras framtida finansiering av forskningsinsatser, som är valda utifrån höstens ansökningar. Katarina Ejeskär, lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, är en av de forskare som finansieras. Katarinas projekt som forskar i barntumörer får 400 000 kronor för kommande två år.


Så utvecklar Högskolan i Skövde verksamheten

2014-12-11

Styrelsen för Högskolan i Skövde har sammanträtt och slagit fast budgeten för 2015. Bland satsningarna finns bland annat 15 miljoner kronor för att Högskolan i Skövde ska dra till sig mer forskningsmedel från EU. Därtill informerades styrelsen om nya utbildningsprogram samt förstärkning av samarbeten i Skaraborg på vårdområdet och inom industrin. Ytterligare en aktuell fråga var hur det rikspolitiska budgetläget påverkar Högskolan i Skövde.


Kreativitet och nytänkande ger pris

2014-12-05

Under höstterminen har studenter på Högskolan i Skövde haft chans att delta i en tävling där de skulle ge sin bild av Högskolan i Skövdes ledord ”You create reality”. Bidrag av alla former var välkomna då huvudsaken var att tänka kreativt och att skapa något som representerar ledorden. Förstapriset i tävlingen går till studenten Evelina Waara.


Juleljusen på Högskolan i Skövde följer hållbarhetstrenden

2014-12-05

Vid första advent installerades adventsljusstakar med hållbart ljus på Högskolan i Skövde. I år ersätts vanliga glödlampor i ljusstakarna med LED-lampor – en liten men symbolisk del av Högskolan i Skövdes modernisering av ljuskällor


Forskning: Effektivare informationssökningar i stora textmassor

2014-12-02

I dagens digitala samhälle både skapar och lagrar vi mer information än tidigare, vilket kräver nya metoder för att söka information i stora mängder data. Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås samarbetar just nu i ett forskningsprojekt för att hitta nya, effektivare sätt att söka information i stora textmassor.


Dataspelsguru inom Game Writing föreläser på Högskolan i Skövde

2014-12-02

Spelindustriveteranen och författaren till boken Slay the Dragon! Writing Great Video Games Robert Bryant föreläser vid Högskolan i Skövde den 4 december för studenter inom dataspelsutveckling.


Skövde Academic Game Award delas ut för andra året

2014-12-01

2 december delas Skövde Academic Game Award ut för andra året. Utmärkelsen instiftades av kommunstyrelsen i Skövde 2013, i syfte att uppmuntra unga dataspelstalanger på Högskolan i Skövde och uppmärksamma spelutveckling som en del i Skövdes identitet. Vinnaren av Skövde Academic Game Award får ta emot ett stipendium på 20 000 kr.


Forskning: Ny metod banar väg för mer hållbart fiske

2014-11-24

I dagsläget finns en stor osäkerhet kring fiskbeståndet i världens hav och det är både svårt, tidskrävande och kostsamt att samla in information om hur bestånden ser ut. Forskare vid Högskolan i Skövde har nu tagit fram en helt ny metod för att kunna övervaka fiskbeståndet i våra vatten i realtid, vilket gör det enklare att räkna ut fiskerikvoter på ett mer hållbart resurseffektivt sätt.


Högskolan i Skövde i tio-i-topp i nationell kvalitetsranking

2014-11-20

När Universitetskanslersämbetet nu har slutfört sin stora kvalitetsutvärdering av utbildningarna vid Sveriges alla lärosäten kan man konstatera att Högskolan i Skövde hamnar på en sjundeplats nationellt av de 27 lärosäten som fått minst tio utbildningar granskade. Det framgår av en färsk rapport av Mats Ericsson, professor vid KTH.


Från Studentkåren till Silicon Valley

2014-11-18

Under årsskiftet byter studentkåren skepnad och välkomnar in nya medlemar, och samtidigt tackar Högskolan i Skövde detta års medlemmar för ett händelserikt år. En av de som avgår är Emil Forslund som varit kårordförande under 2014. Nya utmaningar väntar för Emil då han ska tillbringa sitt sista halvår som student på ett företag i Silicon Valley, Kalifornien.


Forskning: Användarmedverkan ger bättre e-tjänster

2014-11-17

E-tjänster används allt mer av offentliga myndigheter för att kommunicera med invånare och företag. Om invånare och företag själva får vara med i processen att ta fram e-tjänster ökar chanserna att de upplevs som bättre och enklare att använda, menar Jesper Holgersson, som doktorerar vid Högskolan i Skövde i slutet av november.


Pris till forskning inom kognitionsvetenskap

2014-11-12

Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den bästa avhandling vid Högskolan i Skövde. I år heter pristagaren Henrik Svensson, biträdande lektor i informationsteknologi. Den prisvinnande avhandlingen handlar om hur simuleringar ligger bakom våra tankar. Prissumman ligger på 10 000 kronor och skänks årligen av Länsförsäkringar Skaraborg.


Studenter ska inspirera som klimatambassadörer

2014-11-10

Klimatsmart livsstil blir ett populärare begrepp i takt med att varningar om växthuseffekten och andra miljöfaror blir fler och allvarligare. Men vad kan man göra för att försöka rädda miljön och hur lever man klimatsmart? Det är det som Högskolan i Skövdes klimatambassadörer försöker lära sig i den nya kursen ”klimatambassadör för klimatsmart samhälle”.


Nöjda medarbetare vid Högskolan i Skövde

2014-11-06

Högskolan i Skövde har genomfört en medarbetarundersökning bland sina anställda. Resultatet är generellt sett positivt och står sig väl i relation till andra jämförbara verksamheter.


Jämställdhet i fokus på spelmässa

2014-10-27

Sexismen i dataspelsbranschen har lyfts fram i media den senaste tiden. När Högskolan i Skövde tar plats på den stora spelmässan Comic Con Gamex i Stockholm visar man att man arbetar aktivt med sådana etiska frågor i sina utbildningar – i montern har man en uppställning med jämställdhetsambassadörer tillika dataspelsutvecklare.


DONNA, kvinnor i dataspelsbranschen och #gamergate

2014-10-23

Fyra snabba frågor till Jenny Brusk, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde, med anledning av "Gamergate", dess motreaktion och den senaste tidens eskalerande trakasserier mot kvinnor i dataspelsbranschen.


Distriktssköterskeutbildning i det absoluta toppskiktet nationellt

2014-10-22

Universitetskanslerämbetet offentliggjorde idag resultaten från sin senaste utvärdering som granskat totalt 134 utbildningar till specialistsjuksköterska i Sverige. Utbildningen till distriktssköterska vid Högskolan i Skövde har granskats och får omdömet ”mycket hög kvalitet”.


Fortsatt ökat söktryck till Högskolan i Skövde

2014-10-20

Antalet förstahandssökande till vårens program på Högskolan i Skövde ökar med 26 procent enligt statistik från Universitets- och högskolerådet. Också antalet sökande till kurser ökar med 13 procent jämfört med föregående år.


Forskning: Extra ebolautbildning för studenter

2014-10-16

Allteftersom sjukdomen ebola skördar sina offer i Afrika förbereder sig omvärlden på olika sätt för att möta risken för spridning. Även på Högskolan i Skövde vidtar man åtgärder och lyfter in ett extra utbildningstillfälle för studenter som studerar immunologi för att skapa större kunskap om hur den aktuella sjukdomen attackerar immunförsvaret.


Teknikcollegedag ska inspirera gymnasieelever

2014-10-14

Onsdagen den 15 oktober bjuder Högskolan i Skövde in teknikstuderande gymnasieelever till en temadag om framtidens teknik. Eleverna kommer att få träffa forskare och delta i olika experiment och övningar. Eleverna som deltar i dagen går alla på en gymnasieskola som ingår i Teknikcollege.


Spelteknologi i vandringsutställning

2014-10-14

Hur förhåller vi oss egentligen till begreppet tid? Det frågar sig Regionmuseet Kristianstad genom utställningen Det ligger i tiden – en vandringsutställning producerad i samarbete med Högskolan i Skövde. Dataspelsinspirerade interaktiva stationer ska leda besökaren genom utställningen som öppnar den 26 oktober och kommer att visas på olika museer runtom i Sverige.


Forskning: Bröstcancerforskning vid Högskolan i Skövde

2014-10-13

I oktober sätts extra fokus på bröstcancer i media, på företag och i organisationer. Vid Högskolan i Skövde pågår kontinuerligt forskning om ämnet bröstcancer, vilka risker som finns, och hur livet för en drabbad kan underlättas med hjälp av fysisk träning.


Elever från Västerhöjd provar på studentlivet

2014-10-07

Elever från gymnasieskolan Västerhöjd i Skövde testar på livet som student på Högskolan i Skövde under veckan. Under dagarna erbjuds de att gå på ordinarie föreläsningar, introduceras i biblioteket, träffa utbytesstudenter och Studentkåren i Skövde.


Noel Sharkey blir Högskolan i Skövdes första hedersdoktor

2014-10-06

Den 10 oktober firar Högskolan i Skövde akademisk högtid med professorsinstallation och lärosätetes första doktorspromovering. Samtidigt promoveras professor Noel Sharkey, brittisk forskare i robotik, till hedersdoktor i informationsteknologi vid lärosätet. Sharkey blir Högskolan i Skövdes första hedersdoktor.


Industriveteraner i den svenska spelbranschen möts när Microsoft Game Camp i Skövde avslutas

2014-10-02

Microsoft Game Camp Sweden har under sex månader samlat en stor del av Sveriges mest talangfulla spelutvecklare från Högskolan i Skövde. När eventet avslutas idag får dessa talanger möta trion som i början av 1990-talet var en stor del av det som lade grunden till det svenska spelunder, som år efter år utvecklas explosionsartat: Fredrik Liljegren, Martin Walfisz och Peter Zetterberg.


Ex-jobb utomlands? Sök MFS-stipendium senast 1 november

2014-10-02

Internationella erfarenheter, kontakter utomlands och en förmåga att tänka nytt är något som efterfrågas av dagens arbetsgivare. Nu har du som student vid Högskolan i Skövde möjlighet att göra något utöver det vanliga med ditt examensarbete. Ansök om ett MFS-stipendium och var med och förändra världen!


Magisterutbildningen i pedagogik vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2014-10-01

UK-ämbetet offentliggjorde idag resultaten från den rikstäckande utvärdering som granskat totalt 57 utbildningar i pedagogik, didaktik och utbildningsvetenskap i Sverige. Högskolan i Skövdes magisterutbildning i pedagogik har granskats och får omdömet ”hög kvalitet” av Universitetskanslerämbetet.


När kulturarv möter spelteknologi

2014-09-29

Idag gestaltas vårt kulturarv allt mer virtuellt, i olika digitala medier. De nya medierna öppnar upp nya kommunikationsvägar för besöksmålsutveckling. Den 1-2 oktober arrangerar Högskolan i Skövde för tredje året i rad ett seminarium om kulturarv och spelteknologi; en mötesplats för spelutvecklare och kulturarvsaktörer.


Studenter från Högskolan i Skövde hjälper till i renoveringen av Vasaskeppet

2014-09-26

Regalskeppet Vasa vittrar sönder, och för att Vasamuseet ska kunna bevara skeppet intakt i 1000 år behövs akut renovering. Studenter från Högskolan i Skövde har i sitt examensarbete bidragit med ny kunskap för att rädda Vasaskeppet.


Högt internationellt söktryck till Högskolan i Skövde

2014-09-23

Universitets- och högskolerådet har nu kommit med en rapport om att sökande till internationella utbildningar vid svenska lärosäten minskar med 20 procent. Men Högskolan i Skövde visar på positiva siffror – antalet sökande till våren har här ökat med 60 procent jämfört med föregående år.


Supermentoråret inleds på Högskolan i Skövde

2014-09-17

Det har vuxit stadigt sedan starten för tio år sedan och det här läsåret passerar mentorprogrammet på Högskolan i Skövde för första gången den magiska gränsen hundra mentorpar. Så många studenter och lika många mentorer är inbjudna till den första gemensamma träffen för hösten på torsdag 18 september.


Forskning: Instruktörens roll underskattad i lärospel

2014-09-16

Vissa typer av dataspel används inom utbildning och träning. Dessa spel, kallade serious games, är i stort behov av en aktiv instruktör som kan leda och stötta spelarna genom spelupplevelsen. Doktoranden Anna-Sofia Alklind Taylor, som i dagarna presenterar sin forskning vid Högskolan i Skövde, har studerat hur dataspel ska designas för att bättre stödja dessa instruktörer.


Examensarbete: Digitalisering begränsar äldre

2014-09-11

Hur påverkar digitaliseringen i samhället egentligen äldre som inte vuxit upp med digital teknik? Det har Eva-Maria Ternblad, nyexaminerad student vid Högskolan i Skövde, undersökt i sitt examensarbete. Specifikt har hon kikat på hur kollektivtrafikens digitaliserade tidtabeller påverkar äldre i vardagen.


Svensk spelindustri i stark tillväxt

2014-09-11

Svensk spelindustri står starkare än någonsin. Och fortsätter växa explosionsartat. I Spelutvecklarindex 2013, som släpps idag, kan konstateras att tillväxten i omsättning är 80 procent högre jämfört med förra året och att svenska spelföretag omsätter 6,55 miljarder kronor. Skövde och Göteborg befäster sina positioner på topp 5-listan av svenska kommuner med flest spelföretag.


Faddrar ger nya studenterna ett bra första intryck

2014-09-08

Under introveckan på Högskolan i Skövde arbetar ett 170-tal studentfaddrar med att hjälpa de nya studenterna tillrätta i studentlivet. Vad innebär det egentligen att vara fadder? Följ med så tar vi rygg på Moa Grandin som är fadder för första gången.


Student gav virtuell rundtur i Boulogner under matfestivalen

2014-09-04

Max Mellhage som studerar magisterprogrammet Medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde, arbetar med en virtuell visualisering av den gestaltningsplan som finns för Skövdes stadspark Boulogner. Projektet presenterades i ett tält under Skövdes Matfestival där besökare kunde lämna synpunkter och förslag på utformningen av Boulogner.


Forskare från Högskolan i Skövde leder EU-seminarium

2014-09-02

Uppdraget att leda ett EU-seminarium om IT-frågor ges inte till vem som helst. När ett seminarium om öppna standarder och inlåsningseffekter hålls den 9 september leds seminariet av Björn Lundell, biträdande professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.


Rektor Sigbritt Karlsson hyllas med Skövde kommuns förtjänsttecken

2014-08-30

I samband med årets Matfestival i Skövde delade Skövde kommun ut sitt nyinstiftade förtjänsttecken för första gången. Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde, var en av de fyra personer som tilldelades priset.


Högskolan i Skövde välkomnar världen med kärleksmums

2014-08-29

På måndagseftermiddagen välkomnade Högskolan i Skövde höstterminens ungefär 150 internationella studenter för en introduktion. De internationella studenterna kommer från cirka 30 olika länder. För de flesta av dem är det första gången de besöker Skövde, och Sverige, och de fick med sig många goda råd på vägen:


Forskning: Att förebygga sexuell grooming mot barn på nätet

2014-08-29

”Sexuell grooming” online innebär att vuxna tar kontakt med barn i ett sexuellt syfte via internet. Barnen riskerar att utsättas för övergrepp och i vissa fall leder dessa kontakter även till ett fysiskt möte där barn riskerar ytterligare övergrepp. Forskare vid Högskolan i Skövde startar nu upp ett forskningsprojekt för att öka barns säkerhet på nätet i samarbete med stiftelsen Change Attitude.


Högskolan i Skövde bjuder in till valdialog

2014-08-25

Den 9 september bjuder Högskolan i Skövde in till valdialog och frukost – ett öppet forum där samtliga riksdagspartier är inbjudna och får berätta sin vision om framtidens utbildningspolitik med fokus på högre utbildning, forskning och samverkan.


Stand-up, studentmässa och kortege under introduktionsveckan

2014-08-21

I höst startar 1800 nya programstudenter vid Högskolan i Skövde. Deras första vecka är fullmatad med introduktionsaktiviteter och avslutas fredag den 5 september med traditionsenlig kortege genom centrala Skövde och festligheter i Boulognerskogen som även är öppna för allmänheten. De nya studenterna välkomnas bland annat av rektor Sigbritt Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson.


Mentorskap – ett lyckat samarbete mellan högskola och arbetsliv

2014-08-18

Högskolan i Skövde stärker kontakten mellan studenter och deras framtida yrkesliv, bland annat genom ett mentorprogram där de antagna studenterna får tillgång till en personlig mentor från arbetslivet under ett läsår. Två deltagare senaste året är Miso Strbac, produktionsledare inom logistik på Volvo Group Truck Operations och Alexandra Bengtsson, student inom industriell ekonomi och logistik. Båda är överens om att mentorprogrammet varit en riktig fullträff.


DN Debatt 14 juli: ”Missa inte chansen till nya jobb i dataspelsbranschen”

2014-07-14

Med rätt satsningar från regeringen på fler utbildningsplatser, företagsnära forskning och stöd till nya företag skulle den svenska dataspelsbranschen på tio års sikt kunna växa från dagens 2 000 till upp emot 20 000 anställda.


Västra Götalandsregion storsatsar på dataspel

2014-06-26

Regionutvecklingsnämnden tog idag beslutet att storsatsa på dataspelsbranschens fortsatta utveckling och tillväxt i Skövde. Satsningen innebär att Sweden Game Arena, som drivs av Högskolan i Skövde, Gothia Innovation AB och Skövde kommun kan accelerera med kraft.


Forskning: Forskare på Högskolan i Skövde arbetar för framtidssäkra arkiv

2014-06-25

Vilka filformat ska museer och arkiv använda för att framtida generationer ska kunna ta del av de dokument, bilder och filmer vi skapar idag? Forskare på Högskolan i Skövde ingår nu i ett internationellt forskningsprojekt som ska hjälpa till att svara på frågan.


Forskning: Plantor med uppdrag att rena jord och rädda liv

2014-06-24

Arsenik är ett av de mest förekommande ämnena i jordskorpan och finns överallt i naturen. Det är också extremt giftigt för oss människor och långvarig exponering kan leda till många allvarliga sjukdomar. Forskare i molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde har nu gjort nya framsteg och tagit fram en helt ny typ av planta som kan suga upp och lagra arsenik – i sina rötter.


Forskning: KRAFT-givande samtal stödjer äldre i vardagen

2014-06-19

I dagens vård har samtalets plats nästan försvunnit och många äldre patienter känner sig ensamma och utelämnade, speciellt vid tillfällen när de måste lära sig att hantera ohälsa i sin livssituation. Detta vill forskare vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås råda bot på. Genom en studie i tre olika kommuner skapar man nu utrymme för samtal, kraft och livsglädje som ger äldre stöd att hantera vardagen med långvarig smärta.


Forskning: Forskarkraft att räkna med inom framtidens e-tjänster

2014-06-18

40 forskare från högskolorna i Borås och Skövde samarbetar inom temat Informations- och kommunikationsteknik. Tillsammans bildar de en inflytelserik grupp inom forskningen kring framtidens e-tjänster.


Forskning: Dataspelsforskning inspirerar till nytt ambulansträningscenter i Skövde

2014-06-16

Ett nytt simulatorträningscenter för ambulanssjukvård i Skövde, en nationell forskningsplattform med simuleringsträning och en certifieringsorganisation för hela Sveriges ambulanssjukvård. Det håller nu på att bli verklighet genom ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Högskolan i Borås och Västra Götalandsregionen.


Högskolorna i Borås och Skövde vill se smartare fördelning av forskningsanslagen

2014-06-10

Sverige behöver en ny strategi när det gäller fördelning av forskningsanslagen. Det menar högskolorna i Borås och Skövde, som under årets Almedalsvecka bjuder in politiker, näringsliv och sakkunniga till diskussion.


Skövdes treenighet pratar dataspelsutveckling i Almedalen

2014-06-10

Årets Almedalsvecka närmar sig och i år kommer Sweden Game Arena, det vill säga Högskolan i Skövde, Skövde kommun och Gothia Science Park att finnas på plats och samla politiker, näringslivsrepresentanter och beslutsfattare för att skapa intresse och synliggöra vilken enorm potential som finns inom dataspelsbranschen – i synnerhet för Skövde och Sverige internationellt sett.


Lyckat samarbete mellan Stadsmuseet och Högskolan i Skövde

2014-06-09

Den uppmärksammade utställningen "Att döma av utseendet" som visats 15 mars – 31 maj på Stadsmuseet i Skövde går nu vidare till Göteborg. Den kommer där att visas på Naturhistoriska museet från 27 juni till årsskiftet.


Stipendier till nästa generations svenska spelutvecklare

2014-06-05

Idag samlades en stor del av Sveriges mest talangfulla spelutvecklare på Microsoft Game Camp Sweden för att visa upp sina spel, dela erfarenheter och ta del av inspirerande föreläsningar. Under dagen belönades tio studenter med stipendier från Microsoft, Gothia Science Park och Sparbanksstiftelsen Alfa.


Forskning: Meningsfullhet och gemenskap stärker tonårsflickors hälsa

2014-06-04

Värdelös, misslyckad, tjock och ful. Är det nästa generation svenska kvinnor på väg ut i vuxenlivet? Inte nödvändigtvis. Margaretha Larsson, universitetsadjunkt vid högskolan i Skövde, presenterar i dagarna en ny avhandling på Linnéuniversitetet med nya verktyg för att stärka och stödja tonårsflickors hälsa.


Forskning: Spädbarns rörelser inspiration för robotar

2014-06-02

Människor och djur har förmågan att anpassa sig till en ständigt föränderlig värld. Att ge robotar en liknande förmåga skulle öppna upp många nya möjligheter. Cai Li (Gauss Lee), doktorand vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna sin forskning om hur robotar kan ta klivet ut i en vardaglig miljö.


Skandinavisk dataspelskonferens på Högskolan i Skövde

2014-06-02

Den 3-4 juni 2014 arrangerar projektet Scandinavian Game Developers en konferens om dataspel, spelande och dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde. Konferensen ligger i anslutning till Högskolan i Skövdes spelstudenters avslutningsvecka vilket innebär att vi erbjuder en kombination av studentarbeten på både kandidat- och magisternivå.


Forskning och internationalisering: Färre kejsarsnitt med sterila vatteninjektioner

2014-05-23

Den 24-31 maj kommer en Australiensisk forskargrupp att besöka Högskolan i Skövde. Anledningen är det gemensamma forskningsprojekt man driver med målet att minska antalet kejsarsnitt i världen. De australiensiska besökarna kommer även att föreläsa för studenter på barnmorskeprogrammet och besöka Skaraborgs Sjukhus Skövde (SkaS).


Studie av svensk marknadsföring i Saudiarabien belönas

2014-05-21

En studie på effekterna av religion och etiska värderingars inverkan på internationell marknadsföring i Saudiarabien belönas med mångfaldsstipendiet för år 2013 på Högskolan i Skövde.


Forskning: I självkörande bilar blir förarens förståelse av bilen livsviktig

2014-05-20

Med dagens teknik är det möjligt att konstruera bilar som kör mer eller mindre utan mänsklig inblandning. Men skulle du själv vilja sitta bakom ratten på en sådan bil utan att få information om bilens förmåga att köra själv eller att få indikationer om när du som förare måste ta över? Tove Helldin, som i dagarna presenterar sin doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde, har forskat om hur dessa komplexa system kan bli mer användarvänliga.


Forskning: Aggressivare bröstcancer vid kronisk exponering av kadmium

2014-05-19

Kadmium är ett känt cancerframkallande ämne. Nya studier från forskare vid Högskolan i Skövde och Dominican University of California visar nu att även en mycket låg kadmiumhalt kan vara farlig och leda till att bröstcancerceller blir mer aggressiva.


Studenter tävlar med sin affärsidé

2014-05-13

Studenterna Josefina Lönn och Joakim Sjöblom går första året på programmet Personal, organisation och ledarskap. I dagarna tävlar de med sin affärsidé "Mina tjänster" i Venture Cup och Business Challenge – och du kommer att kunna följa dem i nästa säsong av tv-serien Draknästet.


Rekordintresse för sommar- och höstterminerna

2014-05-09

När Högskolan i Skövdes styrelse samlades vid fredagens styrelsemöte rapporterade rektor Sigbritt Karlsson om goda resultat från den senaste myndighetsdialogen med utbildningsdepartementet och rekordhöga söksiffror inför såväl sommar- som höstterminerna.


Biomedicinutbildningarna kvalitetssäkras

2014-05-07

Universitetskanslerämbetet, som genomför en regelbunden kvalitetsgranskning av landets högre utbildningar, ser vissa brister i kvaliteten på biomedicinutbildningarna vid Högskolan i Skövde.


Pedagogik i fokus – nytt samarbete i Södra Ryd

2014-05-06

Tillsammans med Rydskolan och Skövdebostäder drar Högskolan i Skövde igång ett demokrati- och mångfaldsprojekt för att lyfta Södra Ryd som stadsdel – med pedagogikämnet som verktyg.


Student står pall för trycket i VM

2014-04-30

Den 1–11 maj pågår historiens första student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala. Robin Alexandersson går första året på Ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde och är uttagen att representera Sverige (och Skövde) i lagets offensiva linje.


Barnmorskeprogrammet vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2014-04-30

Universitetskanslerämbetet meddelade idag att barnmorskeprogrammet vid Högskolan i Skövde får omdömet ”hög kvalitet”.


Fler internationella studenter till Högskolan i Skövde

2014-04-29

Nationellt ökar antalet antagna internationella studenter till högskolor och universitet med 15 procent. Högskolan i Skövde följer trenden och ökar antalet med 16 procent inför hösten 2014.


Skövdelektor gästtonsättare i Ohio

2014-04-24

Lars Bröndum, lektor i musik på Medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde har blivit inbjuden som gästtonsättare för att närvara vid uruppförandet av sitt verk för Stråkorkester "Variations for String Orchestra on Hultkläppen's Polska from Bergsjö".


Rekordhögt söktryck till Högskolan i Skövde

2014-04-22

Aldrig förr har fler sökt till Högskolan i Skövde. Anmälningstiden för landets högskoleutbildningar har just stängt och Högskolan i Skövde visar på rekordhöga siffror. Igen.


Rektorer vill sköta utbildningsgranskningarna

2014-04-16

Lärosäten vill få rätten att själva svara för utbildningsgranskningar. Dessa skulle helt eller delvis ersätta Universitetskanslerämbetets utbildningsgranskningar.


Microsoft samlar nästa generations svenska spelutvecklare

2014-04-10

Idag samlas nästa generations svenska spelutvecklare på Microsoft Game Camp Sweden. Tillsammans med erfarna mentorer ska 125 spelutvecklingsstudenter i Skövde utveckla nya spel och dela med sig av sina erfarenheter. Microsoft Game Camp Sweden är ett samarbete mellan Microsoft och Sweden Game Arena som drivs av Gothia Science Park, Högskolan i Skövde och Skövde kommun.


Högskolan i Skövde vinnare när samverkan rankas

2014-04-08

För sjunde året i rad rankar Svenskt Näringsliv samverkan på Sveriges universitet och högskolor. Av de 100 bästa utbildningsprogrammen finns 16 på Högskolan i Skövde när det gäller samverkan med näringslivet.


Äkta robotar – möjligheter och begränsningar med framtidens teknologi

2014-04-02

Fyra snabba frågor till Erik Billing, postdoktor vid Högskolan i Skövde, som föreläser om Äkta robotar idag vid ITARC14, en konferens för IT-arkitekter i Stockholm.


Partnerprogrammet: Möten mellan människor skapar nya idéer

2014-04-02

Partnerprogrammet vid Högskolan i Skövde startade upp hösten 2013 och är nu i full gång. Med satsningen vill Högskolan stärka samarbetet med näringsliv, kommuner och organisationer och skapa nya idéer genom möten och samverkan. Alexander Karlsson, lektor i datalogi vid Högskolan i Skövde och David Nilsson, underhållschef på Volvo Group Truck Operations i Skövde är två av deltagarna.


Positiv psykologisk coachning ökar välbefinnandet på Försäkringskassan

2014-03-28

Studenter vid programmet Psykologisk coach vid Högskolan i Skövde har under en sexveckorsperiod coachat anställda vid Försäkringskassans kontor i Gamlestaden, Göteborg. Resultaten visar ett tydligt ökat välbefinnande hos de anställda efter perioden – och nu vill man utöka samarbetet för att skapa en ännu bättre arbetsmiljö.


Forskning: Överlevnadsmodell förbättrar stridspilotens vardag

2014-03-27

Hur vet man vilken flygrutt som är säkrast när man som stridspilot är ute på ett uppdrag? Industridoktoranden Tina Erlandsson vid Högskolan i Skövde kan svara på den frågan – i dagarna presenterar hon sin forskning; en modell som hjälper stridspiloter räkna ut vilken rutt som är säkrast att ta i ett kritiskt läge.


Högskolor i samarbete utbildar barnsjuksköterskor till Skaraborgsregionen

2014-03-26

Högskolan i Skövde erbjuder i dagsläget flera specialistsjuksköterskeprogram men för närvarande inte med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Ett nytt samarbete med Hälsohögskolan i Jönköping öppnar nu upp möjligheter för blivande barnsjuksköterskor att göra praktikdelen av utbildningen lokalt i Skaraborg.


Kaffe & 28 kvadrat - en realityserie från Högskolan i Skövde

2014-03-14

Den 14 mars släppte Högskolan i Skövde de två första avsnitten av en webbsänd realityserie i högskolemiljö, därefter släpps ett avsnitt i veckan med säsongsavslutning den 11 april. Totalt består realityserien från Högskolan i Skövde av sex avsnitt. I serien får vi följa tre studenter i rollerna som sig själva genom studentlivets höjd- och lågpunkter; med fokus på hur det är att leva som student i Skövde.


Forskning: Mindfulness – ett verktyg för att skapa mening och hållbara social relationer

2014-03-13

Idag har mindfulness blivit ett populärt begrepp. Det används inom såväl personlig utveckling, sjukvård, stresshantering som inom religioner. Men få vet vad mindfulness egentligen är. Det visar en licentiatuppsats i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, skriven av Håkan Nilsson, adjunkt i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde.


Galen paketlösning gav Julia segern i Drivhuset24

2014-03-13

Julia Sjöstrand går tredje året på programmet för Personal, organisation och ledarskap på Högskolan i Skövde. I början av mars vann hon och hennes kamrater i lag ”Alice i Trädgårdslandet” Drivhuset24 på Inredia i Tibro. Det var andra gången på två år som Julia var med om att vinna det som beskrivs som ”Årets vaknaste och populäraste tävling, 24 kreativa timmar, utmaning, gratis käk, värdefulla kontakter och ett minne för livet!”


Skövdestudenter möter spelindustrin i USA

2014-03-12

TarHead Studio består av en grupp studenter vid Högskolan i Skövde. I veckan åker två av gruppens medlemmar till San Francisco för att pitcha sitt nya spel RUiN på en av världens största spelutvecklarmässor.


Forskning: Falsk säkerhet med reflexväst

2014-03-10

En forskargrupp vid Högskolan i Skövde har det senaste året gjort nya upptäckter när det gäller cyklisters synlighet i trafiken. Forskningens resultat gäller inte bara användandet av reflexer, utan hur viktigt det är att reflexerna är placerade på rätt ställe på kroppen för att cyklistens omedvetna rörelseinformation ska uppmärksammas av bilister.


Studier mitt i livet

2014-03-04

När man står mitt i livet och tycker det är dags att ta ett steg vidare i karriären kan man komplettera sin profession med pedagogik och bli yrkeslärare. Två studenter som valt att göra detta och studera till yrkeslärare vid Högskolan i Skövde är Thomas Evjenth och Mari Sallander.


Ny bok om tecknade karaktärer

2014-02-27

Lars Vipsjö, lektor i Medier, estetik och berättande och Kevin Bergsten, tidigare datorspelsstudent vid Högskolan i Skövde, har skrivit och illustrerat en bok tillsammans.


Hög tid att söka stipendium

2014-02-24

Ska du genomföra hela eller delar av ett projekt- eller avhandlingsarbete i utlandet? Eller är du nästan klar, eller precis klar med dina studier inom äldrevård, rehabilitering, hospits och sjukgymnastik? Ska du resa i dina studier?


Forskning: Ny forskning stärker sjösäkerheten

2014-02-24

När en båt plötsligt avviker från sin rutt och kommer för nära land kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Rikard Laxhammar, industridoktorand från Saab AB och Högskolan i Skövde, presenterade i dagarna sin forskning där automatiserade övervakningssystem upptäcker avvikelser i båtars rörelsemönster och därmed hjälper sjöövervakare i sitt arbete.


Kandidatutbildningen i omvårdnad vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2014-02-19

Universitetskanslerämbetet meddelade idag att kandidatutbildningen i omvårdnad vid Högskolan i Skövde får omdömet ”hög kvalitet”.


Forskning: Dataspelskaraktärer blir mer mänskliga genom att skvallra och ljuga

2014-02-18

Socialt intelligenta spelkaraktärer med en naturlig dialog, människolika i sitt sätt att förhålla sig till varandra, som skvallrar, intrigerar och har en egen agenda – med hjälp av ny forskning kan det bli verklighet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet och Högskolan i Skövde.


Högskolan i Skövde stärker Framtidens företagande med internationell expertis

2014-02-17

Våren 2011 tog Högskolan i Skövdes rektor, Sigbritt Karlsson, initiativ till ett forskningscentrum på temat Framtidens företagande. Nu gör man ett strategiskt grepp och knyter James Reardon, professor i marknadsföring vid University of Northern Colorado till sig, för att ytterligare stärka forskningsutvecklingen på detta område.


Fortsatt goda prestationer när Högskolan i Skövde summerar

2014-02-07

När Högskolan i Skövdes styrelse vid fredagens styrelsemöte godkände årsredovisningen för 2013 är det ett år med goda resultat. Högskolan i Skövde har 30 miljoner i budgetöverskott, full produktion i utbildningsuppdraget och forskningsmedlen som vunnits i konkurrens med andra forskare har ökat med nära 20 procent.


Forskning: Väldesignade arbetsplatser från början – med Workstation Design Toolkit

2014-02-03

Idag är det vanligt att arbetsplatser ”bara byggs” utan att ha gått igenom en strukturerad designprocess. Ofta leder det till brister inom både ergonomi och produktivitet, som gör att arbetsplatsen måste byggas om. Forskare vid Swerea IVF och Högskolan i Skövde har nu tillsammans med AB Volvo och Volvo Cars utvecklat en metodik och en app som hjälper konstruktören att göra rätt från början.


Forskning: Inkluderande speldesign – Högskolan i Skövde utvecklar dataspel med fokus på synskadade

2014-01-24

Under de närmaste 18 månaderna kommer en forskargrupp vid Högskolan i Skövde utveckla två typer av spel som inkluderar synskadade spelare. Spelen kommer att vara anpassande för telefoner och surfplattor – och kommer att kunna laddas ner gratis efter projektets slutförande.


Från Kina till Skövde - nu börjar livet som utbytesstudent

2014-01-15

I ymnigt snöfall välkomnade Högskolan i Skövde idag de internationella studenter från hela världen som ska studera här i vår. En del av dem är nykomlingar i Sverige och Skövde, andra är återvändare som studerat vid Högskolan i Skövde tidigare. Totalt rör det sig om 65 utbytesstudenter och ett tjugotal masterstudenter.


Forskningen på Högskolan i Skövde håller hög klass

2014-01-14

Under 2013 utvärderades all forskning och samproduktion vid Högskolan i Skövde av internationella experter och nu presenteras resultatet i en rapport. Högskolan i Skövdes verksamhet bedöms hålla hög kvalitet och visar på högsta betyg på flera punkter i en internationell jämförelse.


Högskolan i Skövde välkomnar 110 nya sjuksköterskestudenter

2014-01-13

Vid terminsstarten vid Högskolan i Skövde i januari börjar totalt 2936 nya studenter på program och fristående kurser – programstudenterna domineras vid denna terminsstart av sjuksköterskestudenter, en utbildning med högt söktryck, och i vår hittar man 110 nya studenter på denna attraktiva utbildning.


Öka sannolikheten att uppnå ditt nyårslöfte och samtidigt förbättra ditt välmående

2013-12-27

Många avlägger nyårslöften vid årsskiftet, eller sätter upp nya mål för sig själv, med mer eller mindre lyckat resultat. Hur påverkar egentligen det här med nyårslöften vårt välmående? Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde hjälper till att reda ut begreppen och ger goda råd kring hur nyårslöften kan påverka ditt välmående positivt.


Forskningsfinansiär satsar drygt 34 miljoner i Högskolan i Skövde

2013-12-17

Högskolan i Skövde stärker nu forskningen i samproduktion med näringslivet genom den nya investeringen för 2014 från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) på 34,5 miljoner.


Forskning: Simulering och flermålsoptimering – nya möjligheter för produktionsföretag att optimera sin verksamhet

2013-12-17

Den 18 december är ett historiskt ögonblick för Högskolan i Skövde. Lärosätet examinerar då den allra första egna doktorn. Forskaren i fråga heter Tehseen Aslam, och har sedan 2006 forskat inom simulering och flermålsoptimering. Forskningen han nu presenterar skapar nya möjligheter för produktionsföretag att optimera sin verksamhet.


Strategiska Europasatsningar för utbildning och forskning på agendan för 2014

2013-12-12

Högskolan i Skövdes styrelse har haft sitt sista möte för verksamhetsåret 2013 och styrelsen har lagt ut planen för 2014. Fokus för mötet var inriktat på en strategisk satsning för utbildning och forskning.


Forskning: Lärospel - när dataspelen kliver in i klassrummet

2013-11-29

Högskolan i Skövde har de senaste åren etablerat sig som ett av Sveriges snabbast växande dataspelscentrum. Nu kommer ytterligare forskning inom dataspelsområdet. Doktoranden Björn Berg Marklund presenterar i veckan fram sin avhandling om lärospel; dataspel som är utvecklade för att användas i läromiljöer.


Pris till avhandling om äldre med kronisk smärta

2013-11-22

Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den bästa avhandling vid Högskolan i Skövde. I år heter pristagaren Catharina Gillsjö, lektor i omvårdnad. Den prisvinnande avhandlingen handlar om hur äldre människor som lever med ständig smärta från muskler, leder och skelett hanterar sin smärtfyllda vardag och om hemmets betydelse för äldre. Prissumman ligger på 10.000 kronor och sponsras av Länsförsäkringar Skaraborg.


Allt fler söker studieplats

2013-11-22

Nu presenterar Universitetskanslersämbetet sin årliga mätning av antal behöriga förstahandssökande per antagen student och Högskolan i Skövde har stadigt ökat söktrycket till sina utbildningsprogram. I årets mätning är konkurrensen bland de sökande på en bra nivå. Många som ska studera vid högskolan för första gången har valt Högskolan i Skövde i första hand.


Forskning: Simuleringar ligger bakom dina tankar

2013-11-22

Kognitionsvetenskapen har under de senaste tre decennierna fokuserat till stor del på att förstå hur vår kognition är grundad i kroppsliga förmågor. Henrik Svensson, doktorand och adjunkt i datavetenskap på Högskolan i Skövde presenterar i veckan en avhandling som visar hur man kan förklara högre kognitiva förmågor som simulerade handlingar och perceptioner samt introducerar hypotesen att en funktion av våra drömmar under vår barndom är att hjälpa hjärnan att utveckla förmågan att skapa simuleringar som också kan användas i det vakna tillståndet.


Karriärmöjligheter för kvinnor och män inom handeln

2013-11-21

I dagarna går startskottet för ett nytt forskningsprojekt på Högskolan i Skövde. Det handlar om att belysa möjligheter till utveckling och karriär inom detaljhandeln – och utreda om förutsättningarna ser annorlunda ut beroende på om man är man eller kvinna.


Internationalisering: Högskolan i Skövde besöker Sydkorea

2013-11-20

En viktig del i Högskolan i Skövdes internationaliseringsarbete är att utveckla nya, attraktiva utbytesavtal med utländska lärosäten. Högskolan i Skövde har i dagsläget 90 avtal i ett trettiotal länder. Och snart kan det bli fler. Rektor Sigbritt Karlsson och vicerektor Afrouz Behboudi åker i dagarna till Sydkorea för att undersöka möjligheterna för samarbete med ett flertal sydkoreanska lärosäten.


Patientjournaler på nätet - en verklighet inom fem år

2013-11-18

Inom fem år ska alla i Sverige ha tillgång till sin patientjournal via nätet. Det är tidtabellen för den politiskt beslutade reform som ska göra det lättare för patienter att bli delaktiga i vården och hålla sig informerade om sin hälsa och sin behandling. Högskolan i Skövde är en del i forskningsprojektet DOME, med syfte att utifrån studier av e-hälsoprojekt bygga upp kunskap om införande och användning av e-hälsotjänster.


Högskolan i Skövde vinnare av Volvo Cars Technology Award 2013

2013-11-12

Forskare från Högskolan i Skövde tog i veckan emot Volvo Cars Technology Award 2013. Projektet som fick pris, Holistic Simulation Optimisation (HSO), är ett samverkansprojekt mellan Volvo Cars och Högskolan i Skövde och har pågått sedan 2008. Resultatet från fallstudier på plats på Volvo Cars ligger till grund för projektet.


Skövde blir mötesplats för Sveriges vårdutvecklare

2013-11-11

Svensk sjuksköterskeförenings konferens om verksamhetsförlagd utbildning, i dagligt tal kallad VFU-konferensen, arrangeras en gång per år vid olika lärosäten i landet. I år arrangeras konferensen i samarbete med Högskolan i Skövde och äger rum den 13–14 november på Billingehus i Skövde. Konferensen är den största som Högskolan arrangerat sett till antalet deltagare.


Delad femteplats i kvalitetsligan för Högskolan i Skövde

2013-11-08

I halvtidsresultatet i den stora kvalitetsutvärderingen av landets högskoleutbildningar är Högskolan i Skövde på femte plats ihop med Göteborgs universitet. De båda västgötska lärosätena ligger strax efter Linköpings universitet, Stockholms universitet, Karolinska Institutet och Chalmers. ”Högskolan i Skövde letar sig in bland de äldre universiteten”, skriver rapportförfattaren Mats Ericson professor vid KTH och ordförande i SULF.


Högskolan i Skövde lär seniorer spela dataspel

2013-11-07

Den 7 november gick Seniordagen av stapeln på Skövde Kulturhus under temat ”Senior i det digitala samhället”. Under eftermiddagen hade besökarna möjlighet att prova på att spela dataspel under ledning av Marcus Toftedahl och en grupp dataspelsstudenter från Högskolan i Skövde.


Fortsatt högt söktryck till Högskolan i Skövde

2013-11-04

Antalet ansökningar till Högskolan i Skövdes utbildningar - program och fristående kurser - med start vårterminen 2014 har ökat med 14,4 procent sedan förra året, att jämföra med en nationell ökning på 4,7 procent. Antalet förstahandssökande till Högskolan i Skövdes program har ökat med 55 procent. Det visar färska siffror från Universitets- och högskolerådet efter anmälningsstoppet 15 oktober till vårterminens universitets- och högskoleutbildningar i hela landet.


Dataspelsstudenter släpper spel om sorg

2013-10-30

Det var när dataspelsstudenten Emil Helge läste en artikel om sorgens fem faser (The Five Levels of Grief) som idén till PC-spelet GRiEF föddes. Efter att idén fångats upp på Högskolan i Skövde satte man samman en grupp studenter, numera kallade TarHead Studio, som förverkligade spelidén. GRiEF släpps i sin helhet den 1 november under spelmässan Gamex i Högskolan i Skövdes monter (E:02).


Högskolan i Skövde bekräftar sin höga kvalitet inom IT- och Ingenjörsutbildningar i Sverige

2013-10-29

Idag offentliggjordes resultaten för Sveriges teknik- och ingenjörsutbildningar. Totalt handlar det om 364 utbildningar vid 24 lärosäten. I granskningen framgår att Högskolan i Skövdes dataspelsutbildningar håller högsta kvalitet och att ingenjörsutbildningarna håller hög kvalitet, liksom utbildningen i logistik. Universitetskanslersämbetet granskar regelbundet utbildningskvaliteten vid landets universitet och högskolor.


Att lära med hjälp av spel - öppen föreläsning

2013-10-28

Välkommen till en föreläsning med Martin Sillaots, filosofie doktor och dataspelsexpert från Baltic Film and Media School (Tallinn, Estland) där han berättar om Game Based Learning - att lära med hjälp av spel. Vilka fördelar finns? Varför används det så sällan? Hur kan hindren övervinnas?


Internationell 3D-aktör väljer Högskolan i Skövde

2013-10-28

Det internationella företaget Pilgway, som ligger i framkant när det gäller 3D-teknologi, investerar i akademisk dataspelsutveckling världen över med sin nyskapande 3D-mjukvara. Nu väljer företaget att samarbeta med dataspelsutbildningen på Högskolan i Skövde – en satsning som är värd runt 360 000 kronor.


Högskolan i Skövde presenterar framtidens dataspelsutvecklare

2013-10-25

Under dataspelsbranschens stora mässa Gamex, 31 oktober – 3 november, är det framtidens dataspelsutvecklare som möter besökaren i Högskolan i Skövdes monter; studenter som tänker utanför de traditionella spelramarna med stor fokus på jämställdhet.


Arbetsliv och akademi i samverkan

2013-10-24

Med målet att öka utbytet mellan näringslivet och den akademiska världen i Skaraborg bjuder forskningscentrat Framtidens Företagande vid Högskolan i Skövde in till en samverkanskväll på Gothia Science Park den 29 oktober. Deltagarna är såväl kommuner som företag och organisationer i regionen för att man ska kunna ta ett gemensamt grepp och samverka kring arbetslivsfrågor, organisering och utveckling.


Ny webbplats med besökaren i fokus

2013-10-23

Den 23 oktober lanserade Högskolan i Skövde sin uppdaterade webbplats. Besökare på www.his.se möter nu både ett nytt utseende och till viss del en ny struktur. Den nya webbplatsen ska på ett bättre sätt tillgodose besökarens behov av information om och kontakt med Högskolan i Skövde.


Gymnasieelever prövar på livet som student på Högskolan i Skövde

2013-10-07

25 elever från gymnasieskolan Västerhöjd i Skövde kommer under några dagar att få testa på hur det är att vara student.


Toppnotering av dataspelsstudenter på Högskolan i Skövde

2013-10-03

När höstterminen nu startat noterar Högskolan i Skövde en tydlig ökning av antalet studenter på utbildningarna inom dataspelsutveckling. Strax över 500 studenter är inskrivna på de åtta utbildningsprogrammen.


Spelteknologi lyfter fram kulturarv

2013-09-30

Kombinationen kulturarv och spelteknologi är ett område som växer och breder ut sig i olika riktningar. Nya kommunikationsvägar används för att förmedla berättelserna, de som egentligen bär fram kunskapen om kulturarvet.


Lärarstudenter gör exjobb i Tanzania

2013-09-27

Nu väntar nya äventyr för Hanna Tornblad och Karin Widell, två lärarstudenter vid Högskolan i Skövde, som under 8 veckor ska göra sin Minor Field Study (MFS) i Tanzania.


Promisepriset 2013 till Skövdestudent

2013-09-17

Charlotta Zelander Bävholm har vunnit Promisepriset 2013 för sitt examensarbete om karaktärer till e-learningspel för högstadieelever.


Rekordstort mentorprogram nystartar på Högskolan i Skövde

2013-09-16

Allt fler studenter vid Högskolan i Skövde upptäcker fördelen med att under studietiden ha kontakt med en mentor ute i arbetslivet. För knappt tio år sedan då mentorprogrammet startade var det ca 20 studenter som deltog. När mentorer och adepter träffas för första gången det här läsåret på tisdag kväll är de rekordmånga – 93 par!


Ny prorektor stärker Högskolan i Skövdes samverkan inom utbildning och forskning

2013-09-12

Det är viktigt för både regionen och Högskolan i Skövde att samverka. Med Lena Mårtensson som ny prorektor på Högskolan i Skövde får ledningen en starkare kraft för samarbeten.


Högskolans forskare svarar på hur cancern kom till världen i Hjärnkoll

2013-09-09

Sveriges Radios program Hjärnkoll hade höstpremiär i förra veckan. Varför skickar vårdcentraler remisser till sjukhus med papper och inte elektroniskt? Hur kom cancern till världen och varför finns den?


Utländska experter på besök

2013-09-04

Högskolans forskning är större än någonsin och har idag 97 aktiva forskare och omsätter 93 Mkr. Under vecka 37 ska 22 utländska experter utvärdera vår forskning ur ett internationellt perspektiv.


Prislappen för socialt utanförskap

2013-08-30

Ingvar Nilsson är nationalekonomen som under 30 år har studerat vad socialt utanförskap kostar. Den 6 september föreläser han för politiker och tjänstemän från hela Skaraborg.


En omtänksam högskola gör allt mer och bättre

2013-08-30

Ett ännu bättre välkomnande till en mer öppen och omtänksam Högskola. Studentkåren i Skövde och Högskolan i Skövde vill nu överträffa förra årets lyckade introduktion av nya studenter. Den 2 september börjar det stora kalaset.


Parker Hannifin skänkte viktig labbutrustning till Högskolan i Skövde

2013-08-22

Högskolan i Skövde behövde pneumatisk utrustning till utbildningen i produktionsteknik. Företaget Parker Hannifin skänkte de delar som behövdes.


170 internationella studenter börjar på Högskolan i Skövde

2013-08-22

Den 26 augusti börjar introduktionen för de internationella studenter som ska börja sina studier på Högskolan i Skövde höstterminen 2013.


Gymnasieskolor och Högskolan utvecklar samarbete kring gymnasieelevers examensarbeten

2013-08-19

Fredagen den 16 augusti startade ett nytt, unikt och förhoppningsvis långsiktigt samarbete mellan gymnasieskolorna i Skövde, Mariestad och Tidaholm och Högskolan i Skövde.


Examensarbete gör att lastbilsförare alkotestar rätt

2013-08-19

En anläggning för automatisk nykterhetskontroll av lastbilsförare införs i dagarna vid Stena Lines tysklandsterminal i Göteborg. Instruktionerna som lastbilsföraren får vid alkobommen bygger på ett examensarbete i kognitionsvetenskap från Högskolan.


Tidigare student vann 9 miljoner i dataspels-VM

2013-08-16

Laget The Alliance kammade hem segern i dataspels-VM i USA. Totalt vann laget 9 miljoner svenska kronor och är nu värdsmästare i spelet Dota 2.


Forskning: Möjligt att producera äkta och automatiska hallucinationer med hjälp av hypnos

2013-08-14

En grupp forskare från Högskolan i Skövde och Åbo Universitet (Finland) har hittat evidens för att det är möjligt att påverka och förändra hur man ser objekt i yttervärlden.


Studenten Olle tävlar i Köpenhamn

2013-07-05

Olle Torkelsson, student vid Designingenjörsutbildningen vid Högskolan i Skövde, deltar i innovation Camp i Köpenhamn.


Högskolan i Skövde deltar i forskningsprojekt om inbyggda system

2013-07-02

Högskolan i Skövde ingår i den nya forskningsmiljön TOCSYC. Tillsammans med fem andra parter ska Högskolan i Skövde utveckla metoder som används för att testa så kallade inbyggda system. KK-stiftelsen satsar 27 miljoner kronor i forskningsmiljön.


EU-kommissionen tar stöd i IT-forskning från Högskolan i Skövde

2013-07-01

EU-kommissionen har presenterat en vägledning som är tänkt att användas när offentliga organisationer i unionen ska utveckla och upphandla sina IT-system. Delar av innehållet i vägledningen baseras på forskning från Högskolan i Skövde.


Dataspelsstudenter utvecklar spel om Skövdes historia

2013-06-27

Dataspelsstudenter från Högskolan i Skövde har för Skövde kommun tagit fram dataspelet "Elins Mysterium" som lanseras den 29 juni. Spelet riktar sig till barn 8-13 år. Det ska på ett lustfyllt & lärorikt sätt få unga att uppleva Skövdes historia.


Kvalitetsutvärdering: Magisterutbildningarna i bioinformatik och molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2013-06-26

Universitetskanslerämbetet meddelade idag att magisterutbildningarna i bioinformatik och molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde får omdömet ”hög kvalitet”.


Flexibel montering möter industrins utmaningar

2013-06-24

Det skulle gå att höja produktiviteten i fordonsindustrin med upp till 10 procent bara genom att låta monteringspersonalen vara mer flexibel.


Högskolan i Skövde deltar avancerad flygforskning

2013-06-20

Högskolan i Skövde deltar i ett nytt forskningsprojekt. Det handlar om att utveckla testmetoder för programvaror i flygplan.


Fem studenter fick marknadsföringspris

2013-06-17

Jasmin Dzafic, Malin Holgersson, My Lövgren, Sheila Nguyen och David Renman tog hem det stora Oxford University Press-priset för bästa PESTLE- och SWOT-analys i kursen Marknadsföring I.


Högskolan i Skövdes rektor blev årets inspirerande ledare

2013-06-13

Högskolan i Skövdes rektor Sigbritt Karlsson har fått utmärkelsen årets inspirerande ledare 2013 av fackförbundet ST.


Studenter fick produktionstekniskt pris

2013-05-31

Högskolans i Skövdes studenter Bjarne Bergström och Tommy Sellgren har tagit emot pris för bästa examensarbete inom Produktionsteknik.


Högskolan i Skövde uppmärksammade skickliga pedagoger

2013-05-30

Torsdagen den 30 maj fick totalt åtta lärare vid Högskolan i Skövde kvitto på sin pedagogiska kompetens.


Pedagogisk kvalitet uppmärksammas

2013-05-28

På torsdag den 30 maj uppmärksammar Högskolan i Skövde sina första fem lärare som har nått den akademiska nivån meriterad lärare. Samtidigt delar Studentkåren ut utmärkelsen Guldäpplet till den lärare som studenterna vill uppmärksamma särskilt.


Högskolan i Skövdes rektor kan bli årets offentliga chef

2013-05-23

Högskolan i Skövdes rektor Sigbritt Karlsson har blivit nominerad till utmärkelsen årets offentliga chef. Vem som får utmärkelsen avgöras den 29 maj.


Högskolan inspirerar till skräddarsydd utbildning

2013-05-20

Om en arbetsgivare behöver kompetensutveckla medarbetare inom ett visst område kan Högskolan i Skövde skapa en utbildning. Den 23 maj arrangerar Högskolan en inspirationsdag för att berätta mer om vilka möjligheter det finns att skräddarsy utbildningar.


Nio studenter fick stipendier vid våravslutningen

2013-05-17

Den 17 maj höll Högskolan i Skövde sin officiella sommaravslutning. Studenterna fick lyssna på tal och musik. Dessutom fick nio studenter ta emot stipendier.


Masterstudent vid Högskolan fick diplom av handelsministern

2013-05-17

Den 29 april uppmärksammade handelsminister Ewa Björling 24 framstående studenter för att de valt Sverige som destination för sina högre studier. På plats fanns ett hundratal inbjudna gäster, däribland ambassadörerna för de representerade länderna.


Högskolan i Skövde får topplaceringar i miljöranking

2013-04-19

Högskolan i Skövde har gått från en bottenplacering till en topplacering i Naturvårdsverkets årliga rapport ”Miljöledning i staten”.


Byt en bok för allt i världen

2013-03-20

Lördagen den 23 mars klockan 20.30 till 21.30 pågår Earth Hour över hela världen – och på Högskolan i Skövde. I år är temat "I will if you will" – en utmaning som sträcker sig bortom timmen.


Högskolan får ännu bättre lärare

2013-03-06

Urban Carlén är lektor i datavetenskap på IKI och är sedan årsskiftet också operativt ansvarig för den nya högskolepedagogiska enheten. En del av Urbans uppdrag är den pedagogiska karriärstegen.


Skövdeforskare deltar i miljardsatsning från EU

2013-01-29

Forskare vid Högskolan i Skövde deltar the Human Brain Project. En miljardsatsning från EU där över 80 olika forskningsinstitutioner samarbetar för att kartlägga den mänskliga hjärnan.


Margot Wallström föreläser om kvinnor i konflikter

2012-12-06

Margot Wallström föreläser tisdagen den 11 december på Högskolan i Skövde under temat "När kvinnor blir vapen i världens och vardagens konflikter".


Forskning: Äldre med smärta är en utsatt grupp

2012-12-05

De finns runt om oss i vårt samhälle, äldre människor som lever med ständig smärta från muskler, leder och skelett. Men hur hanterar dessa människor sin smärtfyllda vardag och vilket stöd får de från vården?


Fler väljer Högskolan i Skövde

2012-11-27

Högskolan i Skövde gör en positiv förflyttning i antalet sökande, det visar SCB:s nya rapport ”Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2012”.


VFU 2013 blir en av Högskolan i Skövdes största konferenser hittills

2012-11-23

Nu är det klart, i november 2013 hålls Svensk sjuksköterskeförenings konferens om verksamhetsförlagd utbildning i Skövde. Det blir en av de största konferenser som Högskolan i Skövde hittills varit värd för.


Högskolan i Skövde tar emot toppforskare från Brasilien

2012-11-19

Två brasilianska toppforskare kommer till Högskolan i Skövde. De ska studera kopplingen mellan akademi och näringsliv samt forska om informationssäkerhet. Försvars- och säkerhetskoncernen Saab är en viktig part i det svensk-brasilianska samarbetet.


Företagarrookie rivstartar entreprenörsprojekt

2012-10-24

Ulrika och Helen Odh driver ett eget hemtjänstföretag. Men hur går man från att vara anställd sjuksköterska till egen företagare i vårdbranschen? Det berättar systrarna Odh om på Högskolan i Skövde den 29 oktober.


Bangkokresa kan öppna för framtida samarbete

2012-09-03

Henrik Linderoth, docent från Högskolan i Skövde, har under sommaren besökt Asian Institute of Technology i Bangkok och Ho Chi Minh City. En resa som på sikt kan leda till nya forsknings- och utbildningssamarbeten för Högskolan i Skövde.


Många vill plugga på Högskolan i Skövde

2012-08-06

Idag skickas beskedet i andra antagningsomgången ut till de som sökt utbildning vid högskola eller universitet inför hösten 2012. Konkurrensen om platserna till Högskolan i Skövde är tuffare i år, och många har tackat ja i första antagningsomgången.


Skolors datoravtal begränsar elevers kreativitet

2012-07-05

Skolor som har öppen programvara i elevdatorer begår ofta ett fel. Eleverna får skriva under avtal som i sin förlängning kan innebär en begränsning av elevernas kreativitet. Det visar preliminära forskningsresultat från Högskolan i Skövde.


Skövdeappen 2.0 är här

2012-05-14

Nyligen lanserades en ny, uppdaterad, version av den mycket populära Skövdeappen. Bland nyheterna hittas bland annat möjligheten att boka evenemang, en sökfunktion och schemavisning för Högskolans lärare, direkt i appen.


Bästa marknadsplan utsedd

2012-04-13

För andra året i rad vid ekonomprogrammet på Högskolan i Skövde utses den bästa marknadsplanen i kursen Industriell marknadsföring.


Aftonbladets Hierta i spexupplaga

2012-04-13

Omtag! Mer militäriskt! Torrare! Så lät några av direktiven från publiken när årets spexare från Högskolan i Skövde framförde sitt allra senaste verk.


Oxford University Press-priset i Marknadsföring

2012-04-13

Vinnare i tävlingen för bästa marknadsplan inom ramen för Butikschefsprogrammet har utsetts. De vinnande studenterna studerar vid lärcenter i Varberg.


Nytt utbytesavtal med USA

2012-04-12

Igår eftermiddag signerade rektorn Sigbritt Karlsson avtal med Rockford College i Illinois, USA.


Studenter visade framfötterna

2012-03-23

På Högskolan i Skövde finns ett aspirantprojekt kopplat till automatiseringsingenjörsprogrammet.


Student skapar kvinnligt nätverk på Högskolan i Skövde

2012-03-22

På studentbloggaren Madelene Janssons initiativ, som läser sista året på Personal organisation och ledarskap, har ett kvinnligt nätverk startats upp i syfte för att inspirera och stärka kvinnor inför arbetslivets utmaningar.


Studenter livetentar för europeisk spelguru

2012-03-21

På fredag presenterar studenter från programmen inom dataspelsutveckling sina spelprojekt live på webben. I publiken finns spelgurun Samuli Syvähuoko som tipsar och ger feedback till studenternas nya spelidéer.


Radio Lillfredag för en djupare diskussion

2012-03-20

Emelie Lundqvist läser andra året på programmet för Dokumentär medieproduktion. Tillsammans med fem studentkollegor har hon startat Högskolan i Skövdes första studentwebbradio – Radio Lillfredag, som sänder fyra tisdagskvällar under våren.


Högskolan i Skövde bjuder studenter på korv och karriärtips

2012-03-09

Tisdag 13 mars är succén Korv & karriär tillbaka på Högskolan i Skövde. Aktiviteten som startade i Skövde har spridit sig över högskolesverige.


Ömsesidigt utbyte för studenter och näringsliv

2012-03-07

Jonas Svefors tog examen från internationella ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde 1998 – idag, onsdag, kommer han själv att gästföreläsa för studenter som går ekonomprogrammet.


Nytt projekt ska locka fler tjejer till dataspelsbranschen

2012-03-07

Sociala medier, appar och onlinespel har förändrat det svenska spellandskapet. Idag spelar män och kvinnor i lika stor omfattning dataspel, men trots detta är nio av tio spelutvecklare män.


Rekordtidigt intresse för mentorskap

2012-02-24

Aldrig tidigare har mentorskapsprogrammet på Högskolan i Skövde haft studenter som gjort sin intresseanmälan redan i februari – förrän i år!


Studenter, organisationer och företag möts på Framtid

2012-02-22

Idag, onsdagen den 22 februari, pågår arbetsmarknadsmässan Framtid på Högskolan i Skövde.


24 timmar av utmaning

2012-02-08

Trettio studenter. Fem uppdrag från företag och organisationer. 24 timmar att arbeta med utmaningen. På tisdagseftermiddagen samlades studenter, representanter från uppdragsgivarna och Richard Andersson från Drivhuset för en Drivhuset24 Industrispecial.


Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24

2012-02-08

De såg ovanligt pigga ut, de 30-talet studenter som under 24 intensiva timmar tömt sig på all kreativitet och idétänkande. Det dygnslånga maratonloppet i problemlösning kallas Drivhuset24 industrispecial och hölls på Högskolan tisdag till onsdag.


2011 års mångfaldsstipendiater belönade

2012-01-20

Caroline Jonegård och Eddie Svedlund heter mottagarna av 2011 års mångfaldsstipendium på Högskolan i Skövde.


Fortsatt positivt i andra antagningen

2011-08-08

Tiden för att tacka ja till sin utbildningsplats på Högskolan i Skövde har passerat och antagningsomgång 2 är gjord. Det är fortsatt positiva resultat för Högskolan i Skövde.