Anna trivdes i Alicante trots svårigheter med spanskan

2016-05-09

Anna Vargs studietid utomlands har varit minst sagt händelserik. Hon beskriver sin termin vid universitetet i spanska Alicante som en berg- och dalbana med både skyhöga toppar men även ett par dalar. Vilket hon tycker är helt normalt när man är borta en termin, och motgångarna behövde inte vara något negativt.

– I mitt fall bidrog motgångarna till att se mer positivt på saker och ting fast det just då kändes omöjligt att ta sig förbi hindret. Att komma ensam till ett nytt land med ny kultur och nytt språk är inte det enklaste. Det gäller verkligen att visa framfötterna och vara frågvis, säger Anna.

Anna läste vid ekonomprogrammet – affärsjuridik på Högskolan i Skövde. Efter examen valde hon att plugga en termin utomlands och valet blev University of Alicante. Hon upptäckte att Spanien är ett land där invånarna har svårt att prata engelska och det tillsammans med hennes egen okunnighet i spanska medförde en språkbarriär. Anna anser att det är bättre att åka och studera i Spanien om man har förkunskaper i spanska.

Anna fick genom "Buddyprogrammet" möjligheten att träffa en fadder som tog hand om henne och hjälpte henne med allt möjligt, till exempel att vara tolk när hon mötte sin hyresvärd för första gången.

– Min fadder hjälpte mig också att registrera mig på kurserna, visade mig runt på campus innan studierna började och ordnade med busskort då universitetet låg 20-30 minuter från Alicante centrum. "Buddyprogrammet" är något jag starkt rekommenderar då du får hjälp med allt du kan tänka dig och samtidigt får du lära känna en person som är ursprungligen från Spanien.

Det fanns ett begränsat antal kurser, och Anna hade ännu färre att välja mellan på grund av att hon inte talade spanska. Följden blev att hon blev tvungen att läsa kurser som passade in i hennes schema istället för att välja kurser som hon var intresserad av.

Annas erfarenheter gör att hon rekommenderar andra utresande studenter att i första hand välja kurser som de är intresserade av, och i andra hand välja land.

– Betygsystemet på mitt partneruniversitet är väldigt olikt det svenska. I Spanien har du ett betygsystem med en skala från 1-10 där 5 och högre är godkänt. Det är även mer läxor och du läser alla kurser parallellt med varandra. Jag läste fem kurser samtidigt och hade läxa i varenda kurs varje dag. Dessa läxor var även en del av slutbetyget vilket medförde att läxorna kunde antingen dra upp ditt slutbetyg eller dra ner.

Alicante är en helt underbar stad som Anna gillar jättemycket. Lagom stor och perfekt för studenter. Man kan ta sig överallt utan att behöva använda någon transport.

– Du träffar alltid på någon av dina vänner och allting ligger nära. Alicante är en fin och ren stad och hamnen och stranden är jättefin och mysig. Det finns många restauranger att välja mellan och du kan även besöka fästningen Santa Bárbara, trevligt inte minst vid solnedgången.

Att bo i Spanien var billigt och det var enkelt för Anna att hitta en lägenhet i centrala stan. Studentlägenhet var inte något alternativ då dessa låg långtifrån Alicante centrum vilket gör att man går miste om studentlivet.

Avslutningsvis vill Anna sammanfatta sina tips och råd för andra studenter så här:

  • För det första - välj kurser före land! Spanien kan vara ett trevligt land att studera i bara man läser kurser som man själv är intresserad av. Då kommer studietiden gå mycket lättare och du kommer njuta av din studietid.
  • Gå med I "Buddyprogrammet", där får du möjlighet att lära känna nya människor och du får en fadder som hjälper dig med allt du kan tänka dig!
  • Välj en kurs där du har möjlighet att studera spanska. Det är nödvändigt eftersom du måste ta dig fram i Spanien på din traggliga spanska om du nu inte är en spanjor och kan flytande spanska.

Anna VargAnna Varg på strandpromenaden i Alicante

Anna Varg njuter av utsikten över Medelhavet på strandpromenaden i Alicante.

Sök utlandsstudier

Mer om utlandsstudier

Kontakt