Erfarna mentorer bidrar till Högskolans utveckling

2017-04-07

Mikaela Stang ”gillar sociala kontakter”, lägg till att det inte ingår praktik i ekonomprogrammet. Sammantaget innebar detta att hon anmälde sig till mentorprogrammet på Högskolan i Skövde. Sedan i höstas har nu Mikaela en mentor i Marie Lindholm, kontorschef vid Nordea i Skövde.

Deras möten är inte bara trivsamma, utan dessutom utvecklande.  För båda två! Sakta men säkert löper dock mentorsperioden ut. Mikaela avslutar sina studier senare i vår. Siktet är nu inställt på att återvända hem till Stockholm och att få arbete.

– Jag är öppen för mycket, men förstås helst ett arbete som har med ekonomi att göra på något sätt.

Hon funderar en hel del på det där med jobbintervjuer, cv, och erfarenhet. Så fort en undran eller en tanke dyker upp, så noterar hon den och skickar till Marie. På så sätt skapas en form av dagordning som mentor och adept, det vill säga Marie och Mikaela, förhåller sig till när de träffas.

– Det är Mikaela som sätter agendan utifrån hennes tid och hennes behov. Ofta pratar vi om arbetslivet och hur det fungerar där, men givetvis finns jag för att lyssna och stötta även i andra fall, säger Marie.

Och visst har det hänt att det blir mer privata samtal. I de situationerna är Marie en vuxen lyssnare och bollplank. De har personkemi, menar Mikaela. Annars hade det aldrig fungerat. Och då hade de inte heller blivit mentor och adept. Den där känslan att hitta varandra, den är jätteviktig för fortsättningen.

– Vi hade en första kontakt i somras och sedan träffades vi i september och det kändes bra direkt, minns Mikaela.

Marie nickar. Hon gillar Mikaela som är spontan, rättfram och tar plats. På ett bra sätt. 

Givande mentorskap

Marie har varit mentor för andra tidigare studenter. Och hon kommer att fortsätta även efter att Mikaela lämnat sina studier.

– Mentorskapet ger mig otroligt mycket. Mötena med dessa unga människor, att få se dem utvecklas, att dela erfarenheter med dem. Jag lär mig massor som jag har nytta av också i mitt arbete. Jag får helt enkelt en ung människas infallsvinklar.

Dessutom är Högskolan viktig för regionen. Och kan Marie som mentor dra ett litet strå till stacken för att skapa ett attraktivt mentorprogram, då gör hon det.

– Jag vet att många studenter värdesätter att ni från näringslivet engagerar er helt ideellt på det här sättet. Och att ni medverkar vid olika träffar på Högskolan, det är väldigt värdefullt, säger Mikaela och tillägger att hon personligen gärna skulle se än fler föreläsningar av personer ”från verkligheten”.

Kanske i form av lunchföreläsningar, resonerar hon. 

Håller kontakt

Som mentor och adept träffas Marie och Mikaela i snitt en gång i månaden. Oftast på banken där Marie arbetar. Men eftersom Mikaela gillar sociala kontakter och Marie vurmar för nätverkande, har Mikaela också följt med på möte med Rotary och varit med vid kundträffar.

– Mina nätverk, som Näringslivsforum, Rotary, Cityföreningen i Skövde med flera, de är superviktiga för mig. Att bygga upp ett nätverk av kontakter är också något av det som Mikaela och jag har pratat en hel del om.

Och så det där med att se andra som ”en tia”, påpekar Mikaela:

– Det har du lärt mig. Att på en skala från ett till tio försöka se alla som tior. Marie nickar. Jo, hon jobbar så.

– Jag försöker se alla som tior och sedan får de själva bevisa motsatsen. Det enda vi kan förändra är oss själva och hur vi ser på andra människor.

Mikaela nickar. De har pratat om just det. Och om så mycket annat också. Så med all säkerhet kommer de att ha kontakt med varandra även längre fram.

Mentorprogrammet startar i oktober

Högskolan i Skövdes mentorprogram startar i oktober och pågår ett halvår. Studenter som läser ett utbildningsprogram på grundnivå kan söka programmet under våren. Intresserade mentorer är välkomna att anmäla sig löpande under året.

Mer information om Mentorprogrammet - för studenter

Mer information om Mentorprogrammet - för intresserade mentorer

Mikaela Stang och Marie Lindholm

Student Mikaela Stang och mentor Marie Lindholm

Kontakt