Högskolan i Skövde lär seniorer spela dataspel

2013-11-07

Den 7 november gick Seniordagen av stapeln på Skövde Kulturhus under temat ”Senior i det digitala samhället”. Under eftermiddagen hade besökarna möjlighet att prova på att spela dataspel under ledning av Marcus Toftedahl och en grupp dataspelsstudenter från Högskolan i Skövde.

På seniordagen fick besökarna dels möjlighet att prova det senaste inom spelutveckling, OCULUS RIFT, men även prova ett traditionellt pusselspel som spelas med handkontroll.

 – En trend som vi ser när det gäller dataspel idag är att fler och fler spelar. Vi ser både en tydlig breddning av målgruppen och att spelen är mer inkluderande än tidigare. Därför är det väldigt värdefullt för oss som dataspelsutvecklare att möta en målgrupp som kanske inte är så van vid dataspel, men som vi gärna vill lära känna bättre, säger Marcus Toftedahl, adjunkt på Högskolan i Skövde.

På Högskolan i Skövde fokuserar man på att skapa spel som kan spelas av alla åldrar, oavsett bakgrund eller spelvana. Som ett led i detta har man bland annat tagit fram spel i samarbete med lokala kulturarvsaktörer, som Karlsborgs Fästningsäventyr och Elins Mysterium.

– Forskare vid Max Planck-institutet i Tyskland presenterade i veckan resultat som pekar på att dataspel utvecklar de delar av hjärnan som styr minne, rymdsuppfattning och finmotorik. Den här forskningen ligger helt i linje med de projekt som vi gör här på Högskolan i Skövde under samlingsnamnet Serious Games, berättar Marcus Toftedahl. Det handlar om att utnyttja spelmediets fördelar för andra syften än enbart ren underhållning, men att man fortarande bibehåller det som engagerar spelarna.

Senior spelar dataspel
Senioren Johnny Johansson provar Oculus Rift.

Läs mer om våra dataspelsutbildningar

Kontakt