Högskolan i Skövde välkomnar världen med kärleksmums

2014-08-29

På måndagseftermiddagen välkomnade Högskolan i Skövde höstterminens ungefär 150 internationella studenter för en introduktion. De internationella studenterna kommer från cirka 30 olika länder. För de flesta av dem är det första gången de besöker Skövde, och Sverige, och de fick med sig många goda råd på vägen:

– Sitt inte inne framför tv:n, utan gå ut och lär känna människor och staden. Utnyttja tiden här till att utvecklas, sa Aloysius Nnaji , internationell koordinator vid Högskolan i Skövde.

Rektor Sigbritt Karlsson har i ett inlägg på sin blogg förklarat betydelsen av internationaliseringen och även vikten i att utnyttja sin tid som student i ett annat land. Hon menar att man så mycket som möjligt ska ta del av det sociala och naturen runt om kring.

De internationella studenterna har två veckors introduktion framför sig då de genom olika aktiviteter lär känna varandra, skolan och den svenska kulturen. Introduktionsveckorna är till för att de ska komma in i studentlivet här i Skövde så lätt som möjligt. Ett exempel på en sådan aktivitet är mathandlingen som står på schemat tillsammans med IC (International Committee), för att de ska lättare hitta vad de letar efter i matbutikerna.

En av studenterna är Jincy Philip från Indien som ska studera molekylär bioteknik på masternivå vid Högskolan i Skövde denna hösttermin:

– Jag har valt att studera vid Högskolan i Skövde med förhoppning om god kvalitet i undervisningen och ser fram emot att starta.

Daniella och Laura, båda från Irland, valde Skövde som studieort på grund av möjligheten att få se Sverige på ett sätt som de annars inte skulle göra. Vid frågan om vad de ser fram emot med vistelsen här i Sverige svarar de snabbt att de är väldigt förväntansfulla för resan till Lappland, som IC erbjuder.

Efter introduktionen bjöd skolan på en traditionell fika innehållande kärleksmums och kaffe, och redan där lärde sig studenterna en viktig del av den svenska kulturen – fikat.

Internationella studenter på Högskolan i Skövde.
Glada vänner på fikat från Spanien och Mexiko.

Internationella studenter på Högskolan i Skövde.
Jincy Philip med sin man Gibi John Jacob.