Många vill plugga på Högskolan i Skövde

2012-08-06

Idag skickas beskedet i andra antagningsomgången ut till de som sökt utbildning vid högskola eller universitet inför hösten 2012. Konkurrensen om platserna till Högskolan i Skövde är tuffare i år, och många har tackat ja i första antagningsomgången.

Det gör att reservplatserna som nu erbjudits i andra omgången blir färre.

30 juli var den sista dagen för sökande att tacka ja till erbjudande om plats på Högskolan i Skövde. Efter detta påbörjades urvalet för andra antagningsomgången. Några avstår sin utbildningsplats som därmed kan erbjudas till dem som står som reserv nu i andra urvalet.

– I år är det fler studenter än tidigare som har Högskolan i Skövde som sitt förstahandsval. Detta, i kombination med 29 procent fler ansökningar, gör att många utbildningar fylls redan efter första urvalet. Det har med andra ord blivit tuffare att komma in på Högskolan i Skövde, säger rektor Sigbritt Karlsson.

Universitet och högskolor minskar sitt totala utbildningsutbud från 17 937 förra året till 17 300 för höstterminen 2012. Även antalet antagna minskar från drygt 273 000 till något över 272 000, trots att antalet behöriga sökande i år ökat från knappt 340 000 till drygt 350 000. Det visar statistik från Verket för högskoleservice. 
– Det beror ju på att högskolan fått ett mindre anslag till utbildning, vilket innebär färre platser. Det känns konstigt, när det finns ett stort intresse både från unga och äldre att läsa, säger Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde.

Även om konkurrensen om utbildningsplatser är hårdare finns det fortfarande möjlighet att lämna en sen anmälan till enstaka utbildningsprogram och kurser som har utrymme för fler studenter. Innan terminen börjar kommer det att ske förändringar i antagningsleden och det kan bli lediga platser. 
– Den 27 augusti inleder vi introduktionsveckan för nykomna studenter med ett gediget och spännande program.  Det ser jag fram emot, säger rektor Sigbritt Karlsson.

För ytterligare information kontakta:

Sigbritt Karlsson, rektor, Högskolan i Skövde, tel. 0500-44 81 43