Nobel har huvudrollen vid höstens sista föreläsningskväll på Högskolan i Skövde

2018-12-03

Det har varit mycket Nobel hela det här året, och som vanligt kulminerar det i december. Något som traditionsenligt också uppmärksammas på Högskolan i Skövde där lärosätets egna experter inom respektive prisområde ger sin syn på utmärkelserna. Vid höstens sista populärvetenskapliga café, onsdagen den 5 december, tar Högskolans forskare sig an uppgiften att förklara vad som ligger bakom årets Nobelpriser.

- Då försöker vi på ett så begripligt sätt som möjligt presentera priserna och pristagarna i kemi, fysik, medicin och ekonomi. Och naturligtvis senaste nytt kring litteraturpriset, berättar Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och kvällens moderator.

Nobelkvällen är ett utmärkt sätt att för var och en att uppdatera sig innan man sätter sig framför teven på själva Nobelkvällen måndagen den 10 december. De fem föreläsarna under kvällen är doktorand Erik Lagerstedt som tar sig an fysikpriset, biträdande professor Mikael Ejdebäck kemipriset, professor Katarina Ejeskär medicinpriset och från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde kommer Ulrika Persson för att prata om ekonomipriset. Dessutom har lektor Stefan Ekman lovat att presentera och diskutera en möjlig kandidat till litteraturpriset.

Hen är en potentiell pristagare
- Eftersom Svenska Akademien inte delar ut något pris i år, så tänkte jag lyfta fram en potentiell pristagare, diskutera kvaliteterna och det speciella i författarskapet. Kort sagt det som gör hen till en trolig pristagare inom det kommande decenniet, säger Stefan Ekman.

Onsdagen den 5 december blir alltså en kväll där frågetecken ska rätas ut kringlaserfysik och upptäckten av optiska pincetter, om så kallad fagdisplay av peptider och antikroppar, om en ny typ av cancerbehandling där man får immunförsvaret att angripa cancerceller och om innovation, klimat och ekonomi i samverkan. Dessutom ska det alltså skådas i kristallkulan för att se vem som kan bli litteraturpristagare något av de kommande åren.

De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Onsdagen den 5 december kl 18.30 - 21.00. Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110
(Obs! Media har möjlighet att träffa kvällens föreläsare från ca kl 18:00.)

Fri entré. Kom och festmingla från kl 18.00.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33,
0702-39 95 55, e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Doktorand Erik Lagerstedt från institutionen för informationsteknologi tar sig an fysikpriset.när Högskolans experter förklarar årets Nobelpriser.