Ny uppdragsutbildning stärker skydd mot cyberhot i Västra Götaland

2018-04-12

Nu ska Västra Götalands offentliga sektor bli mer säker. Genom den nya uppdragsutbildningen inom informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde får regionens kommuner konkreta verktyg för att identifiera och skydda sin information. Det ska minska risken för dataintrång.

 

Uppdragsutbildning i informationssäkerhet

Jonas Berggren, Färgelanda, Rasmus Olsson, Svenljunga och Torbjörn Svedung, Mellerud är tre av deltagarna i den nya uppdragsutbildningen som leds av Rose-Mharie Åhlfeldt och Marcus Nohlberg från Högskolan i Skövde.

Informationssäkerhetsprogrammet 2020, som uppdragsutbildningen är en del av, har skapats inom ramen för den digitala agendan vars syfte är att förbättra och underlätta digitaliseringen i Västra Götalands offentliga sektor. Den gemensamma satsningen från regionen och kommunerna, med Combitech som samarbetspartner, omfattar 18 miljoner kronor de närmsta åren.
– Nu finns infrastrukturen på plats. Såväl på jobbet som hemma har de flesta bredbandsuppkoppling, exempelvis. Det har också gjort att mängden information ökat drastiskt. Nu är det därför dags att ta nästa steg – och vara bättre förberedd för de risker som finns. Det gäller inte minst inom offentlig sektor. Och här finns det behov av kompetensutveckling. Därför är vi väldigt glada att den här utbildningen nu påbörjas, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor i informationsteknologi och kursledare för utbildningen vid Högskolan i Skövde.

Lär sig att skydda rätt information

Utbildningen på 7,5 högskolepoäng genomförs för de första 17 kommunerna under 2018. Och 2020 är förhoppningen att de flesta av kommunerna i Västsverige vidareutbildat en medarbetare.
– Målet efter utbildningen är att kommunerna ska bli bättre på att skydda det som behöver skyddas, snarare än att det som är lätt att skydda, säger Marcus Nohlberg, lektor i informationsteknologi, och kursledare jämte Rose-Mharie Åhlfeldt och fortsätter:
– Det kan förstås vara lättare sagt än gjort. Men genom verktyg för att identifiera hotbilder och arbeta strukturerat med riskanalyser och säkerhetsåtgärder är mycket vunnet.
I uppdragsutbildningen sker gemensamma träffar under flera tillfällen. Och däremellan jobbar deltagarna med sina hemuppgifter i den egna verksamheten.
– På det sättet blir utbildningen något som kommer kommunen och samhället till nytta med en gång, säger Rose-Mharie-Åhlfeldt.

  

 

 

Relaterad information

Informationssäkerhetsprogram 2020

Kontakt