Radio Lillfredag för en djupare diskussion

2012-03-20

Emelie Lundqvist läser andra året på programmet för Dokumentär medieproduktion. Tillsammans med fem studentkollegor har hon startat Högskolan i Skövdes första studentwebbradio – Radio Lillfredag, som sänder fyra tisdagskvällar under våren.

Webbradion har vid varje sändning olika teman. I den första sändningen, i februari, diskuterades film och i sändningen tisdagen den 20 mars är temat dataspel. 
- Vi vill ta upp dataspel med fokus på framtiden. Stora medier debatterar dataspel utifrån våld och beroenden medan vi vill visa den andra sidan. Det är en bransch som håller på att växa sig stor. Vad händer med dataspelsbranschen? Vad är dataspel? Det är mer än våld och småpojkar som sitter på sina rum och spelar. Och dataspel är stort här i Skövde. Vi vill ha en lokal förankring på det vi gör, men det ska ändå funka nationellt.

Snabbt från tanke till handling

Radio Lillfredag är en studentproduktion från Högskolan i Skövde. Hela radioredaktionen består av sex personer som träffas för planeringsmöten, sändningar och uppföljningsmöten. När idén om att starta webbradion kom gick allt fort. 
- Vi kände att vi ville prova på att göra radio, så vi bestämde oss att för att starta upp det. Vi hade en deadline på en månad, då skulle vi fixa allt från marknadsföring till koncept för våra sändningar. Vi vill ha ett koncept med ett ämne som man diskuterar och alltid ha en gästpratare som har djupare kunskap inom ämnet. Sen har vi alltid någon typ av reportage, något att referera till som får oss ut ifrån rummet.

Mycket skulle på plats – bland annat budgeten. Fast någon ekonomi var det inte tal om. Istället arbetar Emelie och hennes kollegor med en så effektiv och billig produktion som möjligt. Svaret på det som ändå skulle kosta pengar blev kontakter. Vinsten i radion finns i den personliga utvecklingen.
- Det är roligt med alla gästpratare som ställer upp, det ligger inga pengar i det alls. Vi har gjort nästan allt själva. Kollar man på alla som söker jobb i mediabranschen så vill de inte ha våra betyg utan de vill att vi ska kunna visa upp vad vi gjort. Jag tror att det står väldigt högt på CV:t.

Lillfredag är som en lillördag fast på en tisdag

Namnet Lillfredag kom till när de satt och bollade idéer.
- Man kallar ju onsdag för lillördag. Eftersom vi sänder på tisdagar blev det lillfredag, vi stoppade liksom över konceptet till en annan dag. Annars är det ju sett som lite tråkigt med tisdagar.

De fyra sändningarna under våren är vad radioredaktionen planerat för. 
- Vi har gjort det till ett kort projekt som håller sig till våren. Fyra av oss är nominerade till utlandsstudier till hösten. Men, det ska ju inte sägas att det inte finns möjlighet att fortsätta projektet om man skulle vilja det, avslutar Emelie.

Radio Lillfredag för en djupare diskussionEmelie Lundqvist är student vid Högskolan i Skövde och en av radiopratarna på Radio Lillfredag. Totalt består radioredaktionen av sex personer.