Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24

2012-02-08

De såg ovanligt pigga ut, de 30-talet studenter som under 24 intensiva timmar tömt sig på all kreativitet och idétänkande. Det dygnslånga maratonloppet i problemlösning kallas Drivhuset24 industrispecial och hölls på Högskolan tisdag till onsdag.

Tröttheten hölls på avstånd med kaffe, pizza och massor av godis.

Uppdragen hade kommit från företag och organisationer i Skaraborg och var mycket varierande – precis som grupperna av studenter som kom från olika utbildningar, även om designingenjörsstudenterna var i majoritet. Gemensamt för de fem grupperna var att deltagarna aldrig tidigare samarbetat så här och i många fall inte ens kände varandra tidigare.

De fem grupperna fick var sitt av följande uppdrag:

  • Transformera kulturarvet till utställningsytan i Inredia-huset i Tibro.
  • Visualisering av förbättringsförslag för produktionen på ventilationstillverkaren Swegon.
  • Designa en visningslokal för information rörande återvinning för Götene Vatten & Värme
  • Utforma en grafisk profil och logga för industrinätverket Pursteel
  • Tips på hur Tibro kommun på ett spännande sätt kan jobba med invigningar och marknadsföring av det nya Inrediahuset och dess verksamhet

När juryn, som bestod av Svante Syk, uppfinnare och beteendevetare, från Edåsa Innovation samt Carina Sjövill marknadsförare och e-handelskonsult på IT-företaget Mindius, hade sammanträtt fanns både en vinnare och ett hedersomnämnande. Vann gjorde grupp fem vars idéer kring vad de kallade ”Nya, gamla museet” och  förslaget handlade om att flytta det gamla möbelmuseet i Tibro till de nya lokalerna i Inredia, det moderna besöks- och inredningscentrumet som ska invigas i höst. 

Gruppen hade nytänkande idéer kring en museidel som vände sig till alla sinnen i kombination med en mycket proffsig presenation fällde juryns avgörande.

Det gjorde också grupp fyras vågat designade friggebod som kan komma att bli den informationspunkt som ska placeras på Götenes återvinningsstation.  Den idén och alla förslag som hörde till var riktigt bra tyckte juryn och delade därför ut ett speciellt hedersomnämnande. Den vinnande gruppen kunde glädja sig åt presentkort på Arena Skövde, så att de efter fullbordat värv nu kunde ”rocka loss i badhuset”!

Bakom evenemanget stod den fristående organisationen Drivhuset som har till uppgift att hjälpa högskolestudenter att starta och driva företag.

Linnéa Söderling, projektledare för Drivhuset, var förvånad över att studenterna inte var helt utmattade efter nattens tankearbete.
– Jag trodde att de skulle ligga och sova i var sitt hörn! Men de ser riktigt fräscha ut.

Enligt Linnea är en sådan här övning jätteviktig för studenterna.
– Att få träffa nya människor och bli satta i arbetsgrupper, respektera varandras idéer, kunna säga för och emot, kunna välja ut den idé man ska gå vidare med - det är skitviktigt inför framtiden.

Richard Andersson är Drivhusets verksamhetsledare i Skaraborg och han sammanfattade vad alla kände – att alla jobbat hårt ända fram till målet och nu kunde ta del av fem mycket imponerande förslag. Alla höll också med Richard om att man haft roligt – och att alla var nöjda med vad de åstadkommit.

Även uppdragsgivarna såg glada och belåtna ut. För flera av dem var Drivhuset24 en ny upplevelse, och också första gången som de samarbetat med akademiker.

För studenter och företag gav Drivhuset24 nya kontakter och deltagarna ska träffas igen. Om jungefär en månad bjuder Drivhuset alla medverkande på sopplunch och då får också företagen möjlighet att presentera hhur de olika förslagen tagits emot på hemmaplan och vad som hänt sedan sist.

Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24

Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24Juryns medlemmar Svante Syk och Carina Sjövill presenterade vinnarna.

Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24Hederspris delades ut till gruppen som designade ett återvunnet hus för Götene Vatten och Värme.

Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24