Vätterjungfrun dyker upp i Karlsborg

2018-05-03

Nu släpps den tionde boken i barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB). Den här gången utspelar sig berättelsen i Karlsborg där Vätterjungfrun – med hjälp av Kira och Luppe – försöker undkomma den onde cirkusdirektören. På lördag är det dags för lansering på Karlsborgs bibliotek.

Vätterjungfrun

Ska Vätterjungfrun, med Kiras och Luppes hjälp, lyckas komma undan från cirkusdirektören och den elake vätten Vilhelm von Vreten?

När Kira och Luppe kommer till Karlsborg i sin jakt på cirkusdirektören och hans trollkumpaner visar det sig att det är Vätterns eget sjörå, Vätterjungfrun, som cirkustrollen är ute efter. Cirkusdirektören har också hjälp av en elak vätte, Vilhelm von Vreten. Äventyret börjar vid Moliden där trollen slagit upp sitt cirkustält. Därifrån rör sig handlingen ut över Vätterns böljor och till fästningen. Andra lokala platser som besöks i boken är kanalen vid Brovaktarstugan och Bottensjön.
– Ganska tidigt i arbetet med boken förstod vi att det finns otroligt många sägner kopplat till Vättern, där Karlsborgsbor sägs ha sett väsen av olika slag. Så det ville vi ta fasta på. Dessutom känns sjöjungfrun som ett sagoväsen som barn kan relatera till, säger Louise Persson, adjunkt i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde, som skrivit boken som Therese Johansson illustrerat.

En bok som ger adrenalinpåslag

Den lokala närvaron med platser som ortsbefolkningen i Karlsborg kan relatera till ska också öka läsvärdet.
– Vi vill, med KLUB-projektet i stort, främja kulturarvet i Skaraborg – och väcka intresset bland barnen. Genom att vara platsspecifika tror vi också att berättelserna blir enklare att ta till sig. Här vill jag lyfta samarbetet med representanter från Karlsborgs kommun som gett tips om intressanta ställen för boken att utspela sig på, säger Louise vidare och tillägger:
– Sedan är det en spännande historia också. Hela boken är en jakt i högt tempo som ger adrenalinpåslag.

Fler böcker i barnboksserien om Kira och Luppe kommer efter sommaren. Då väntar boksläpp i Grästorp, Lidköping, Götene och Töreboda.

  

 

 

 

Om boksläppet

Lördagen den 5 maj kl. 11-13 på Karlsborgs bibliotek.

Relaterad information

Mer om projektet

Nedladdning Google Play

Nedladdning App Store

Kontakt