Andreas valde att fokusera på sitt intresseområde

Andreas Ahlm valde att läsa Dataspelsutveckling - Musik eftersom programmet hade både teoretiska och praktiska kurser som kombinerar det bästa av två världar.

Anders Ahlm i studio

Varför valde du att läsa Dataspelsutveckling – Musik?

Jag utvecklade i slutet av gymnasiet ett stort intresse för hur musik integrerar med rörlig bild. Efter ett års studier på kandidatprogrammet i kriminologi på Lunds universitet gjorde jag ett avbrott för att satsa på musiken. Ville då hitta en utbildning som fokuserade på mitt intresseområde. När jag läste om Dataspelsutveckling - Musik så klickade det direkt. Utbildningen har både teoretiska och praktiska kurser som kombinerar det bästa av två världar. Spel har också alltid varit en del av min vardag så att få inrikta sig på spelmusik var väldigt lockande.

Vad är det bästa med programmet?

Att befinna sig i en kreativ miljö där man delar samma intresse med andra. Det är inte bara dina klasskamrater som du kan ta lärdom av, utan studenterna från de andra disciplinerna är lika inspirerande. Spelprojekten är också en väldigt bra erfarenhet då man får testa hur det är att jobba i grupp och utveckla spel tillsammans, något som är otroligt viktigt att kunna när du ska arbeta med detta professionellt.

Vad gör du idag?

Sen några månader tillbaka avslutade jag min masterutbildning i filmmusikkomposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Jag assisterar och samarbetar med andra etablerade kompositörer i branschen (Jobbade i musikteamet på sista säsongen av tv-serien Bron t.ex.), jobbar med film samt skriver trailermusik till förlag som fokuserar på Hollywood-kampanjer.

Har du några tips till blivande studenter på programmet?

Utbildning är alltid bra och ett utmärkt tillfälle att med hjälp av andra studenter och lärare utvecklas som kreatör och människa. Men detta är en tuff bransch och ska man lyckas måste man lägga ner eget arbete. Identifiera vad du känner att du behöver bli bättre på och jobba på det utanför skolan. Det gäller att försöka ligga steget före. Hitta folk du respekterar och fråga om feedback på ditt material, detta kan vara lärare eller andra kompositörer. Skriv mycket musik på fritiden och var öppen och trevlig mot andra, det kommer man långt på. Lycka till!