Vanliga frågor

Vanliga frågor - Dataspelsutveckling programmering

Vilka programmeringsspråk använder ni i utbildningen?

Du kommer att komma i kontakt med flera olika programmeringsspråk under utbildningens tre år. Några kurser låter dig också välja programmeringsspråk. Språken C++ och C# finns som tydliga inslag men du kommer även i kontakt med språk som HLSL , assembler och javascript.

Måste jag ha programmerat innan jag kommer till er?

Du behöver inte ha programmerat innan du kommer till oss men all form av programmering du har erfarenhet av kommer troligen att göra din start mjukare. Det som är avgörande är hur du väljer att spendera din tid hos oss. Vi har många goda exempel från personer som påbörjat utbildningen utan programmeringserfarenhet men blivit duktiga programmerare efter tre år.

Får man jobb efter utbildningen?

Vi har tidigare studenter som gått utbildningen och som arbetar i spelföretag runt om i Sverige och utomlands. Om du kan få ett arbete efter utbildningen beror mycket på hur du tar tillvara på din tid hos oss. I Skövde finns det många spelutvecklare på liten yta så du har goda möjligheter att knyta kontakter under din tid här.

Behöver jag ha ett stort spelintresse för att lyckas bra i er utbildning?

Du behöver inte ha ett stort spelintresse för att lyckas bra hos oss och du behöver inte ha erfarenhet och intresse från några specifika spelgenrer. Det viktiga är att du är nyfiken på spelmediet.

Behöver jag en egen dator?

För att läsa kurserna behöver du inte ha en egen dator då det finns datasalar att tillgå de flesta timmar på dygnet. I vissa moment väljer många studenter att samlas på andra platser eller att studera hemma, i de fallen behöver du en egen dator.

Vilken dator bör jag köpa för utbildningen?

Överlag fungerar de flesta datorer som finns att tillgå men för att kunna arbeta i exempelvis spelmotorer behövs en dator med relativt mycket arbetsminne och ett grafikchip (GPU) som är ämnat för spel. Du behöver dock inte skaffa en av de kraftfullaste datorerna på marknaden.

Vad är skillnaden mellan programmerings- och designutbildningarna?

Traditionellt sett handlar designaspekter i spelutveckling om hur spelet ska fungera att spela och vad spelaren upplever som spännande och roligt. Programmering är en sorts länk från det vi vill skapa i spelet till hårdvaran i form av datorer, tv-spel eller telefoner. I detta arbete krävs det kreativa lösningar och logisk struktur. I praktiken är inte de traditionella inriktningarna design och programmering helt åtskilda, hos oss har designutbildningen inslag av programmering och i programmeringsutbildningen finns inslag av spelanalys.