Viktigt vid distansstudier

Att läsa på distans kräver planering, samarbete och lite datorvana. Om du inte har detta kommer du att kunna få problem med dina studier.

Eget ansvar och planering

 • Strukturera din tid så att du hänger med då distansutbildning ofta innebär mycket självstudier.
  Du måste planera din tid för att hänga med på en distanskurs. Den här typen av utbildning innebär ofta mycket självstudier och att du själv ser till att ta del av undervisningsmaterial så som föreläsningar på webben. Distansutbildning kräver samma insats som vilken annan högskoleutbildning som helst.
 • Var ute i god tid så att du hinner skaffa allt material du behöver för en kurs.
  Skaffa material så som böcker och artiklar i tid. Högskolan får inte skicka ut material på grund av upphovsrätten. Däremot kan vi hänvisa till olika sökverktyg. Därför måste du ta dig tid att hitta information eftersom du kanske inte lyckas på första försöket.
 • En distanskurs är inte enklare version av att läsa på campus
  Det är precis samma krav på vilka mål och kunskaper som du ska ha efter avslutad distansutbildning som om du läst på campus.
 • Att läsa på distans innebär inte att du aldrig har kontakt med lärare och kurskamrater.
  Även distanskursser kräver samarbete och aktivt deltagande i undervisningen även om det sker via nätet.
 • Eftersom de mesta av kommunikationen inom utbildningen sker genom en dator bör du ha vissa grundläggande datorkunskaper.
  För att underlätta för dig har vi samlat information om våra olika verktyg.
 • Om det finns en studiehandledning tillgänglig för den kurs du funderar på att söka rekommenderar vi att du tittar på den innan du söker.
  I den kan du hitta kursens upplägg vad gäller föreläsningar, inlämningsuppgifter och tentamen. Besök även kurshemsidan om en sådan finns.Som distansstudent har du rätt till samma stöd som campusstudenter. Ta därför hjälp av de resurser Högskolan erbjuder så som Bibliotek och studieverkstan. Det mesta finns tillgängligt via webben.