Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Söktips och sökstrategier

      En viktig del av ditt arbete som student är att hitta relevanta källor för de arbeten du ska göra. För att lyckas med detta behöver du söka i olika databaser. För att dina sökningar ska bli bra finns olika sökstrategier och tips att ta hjälp av.

      Söktips

      Använd LibSearch (extern länk) för att leta reda på en bok. Skriv in ord ur titeln och/eller författare i sökrutan. Finns boken tillgänglig syns det vid Hylla var i biblioteket boken är placerad.

      Om en bok har en eller flera redaktörer eller fler än tre författare är bokens titel huvuduppslag, det vill säga det som boken ställs upp efter i hyllan. Om boken är utlånad går den att reservera genom att logga in på ditt bibliotekskonto (extern länk) eller kontakta informationsdisken.

      Är boken kurslitteratur står den i hyllan för Kurslitteratur. Kurslitteratur kan du inte låna hem utan den kan endast läsas på plats i biblioteket. Mer information om kurslitteratur.

      Finns inte boken på Högskolebiblioteket i Skövde, pröva att söka fram den i LIBRIS (extern länk) som är en gemensam bibliotekskatalog för svenska bibliotek. I de flesta fall går böcker som hittas i LIBRIS att fjärrlåna, då beställs boken och skickas till Högskolebiblioteket i Skövde. Det går också att lämna förslag på böcker för biblioteket att köpa in.

      För att läsa e-böcker, logga in med samma inloggningsuppgifter som gäller för exempelvis studentmejlen eller Canvas. 

      Sök på artikeltiteln i LibSearch (extern länk), har biblioteket en prenumeration på tidskriften kommer du åt artikeln.

      Du kan också söka fram tidskriften i bibliotekets tidskriftslista (extern länk). Sök på hela tidskriftsnamnet (inte artikeltiteln) eller ISSN och leta dig sedan vidare till rätt år, volym och nummer på tidskriftens webbplats. 

      Vissa tidskrifter finns i tryckt form i biblioteket, detta framgår i tidskriftslistan. Du kan inte låna hem tryckta tidskrifter. Det går däremot bra att kopiera artiklar från dem.

      Att söka information steg för steg

      LibSearch 

      I LibSearch på bibliotekets startsida söker du i de flesta av bibliotekets databaser samtidigt. Det kan därför vara ett bra ställe att börja söka om du är osäker på vad du letar efter. I LibSearch har materialet en sida med information om materialet, så kallad artikelpost, vilket underlättar för dig som student när du ska bedöma dess vetenskaplighet.

      Databaslistan

      Om du vet vad det är för typ av material du är ute efter, exempelvis vetenskapliga artiklar och inom ett specifikt ämne, använd bibliotekets databaslista. I databaslistan kan du filtrera fram relevanta databaser utifrån ämne och typ av material, exempelvis vetenskapliga artiklar.

      Google Scholar

      Om du väljer att använda dig av Google eller Google Scholar (extern länk) behöver du vara uppmärksam på att det ställer stora krav på dig som student att bedöma material du hittar i fråga om vetenskaplig kvalitet och typ av material. I Google Scholar hittar du många olika typer av material, allt från studentuppsatser till vetenskapliga artiklar. Du behöver därmed kunna avgöra vad som är vad.

      För att hitta bra sökord, utgå från din frågeställning eller uppgift och identifiera centrala begrepp.

      Identifiera nyckelord (film 02:14) från Malmö universitetsbibliotek (play.mau.se)

      Tänk på följande:

      • Översätt dina begrepp till engelska, till exempel med NE:s ordböcker (extern länk)
      • Finns det synonymer?
      • Finns det förkortningar?
      • Finns det snävare eller mer generella begrepp?
      • Engelsk/amerikansk stavning

      Ett av de bästa sätten att få fram relevanta sökord är att testsöka med dem i olika databaser. Får du relevanta träffar i träfflistan? Undersök i så fall vilka ämnesord/descriptors dessa artiklar är taggade med. Alla databaser taggar dock inte sitt material eller samlar dessa taggar i ämnesordlistor, så kallade tesaurer.

      Synonymer och relaterade ord (film 03:14) från Malmö universitetsbibliotek (play.mau.se)

      Det finns några grundläggande sökstrategier som är bra att känna till och som fungerar i de flesta databaser.

      Trunkering

      Trunkering är en sökteknik som ökar antalet träffar och gör så att du söker på olika ändelser av ett ord genom att sätta en asterisk efter ordstammen. Vissa databaser använder andra tecken än en asterisk för trunkering, om du är osäker kan du titta i databasens hjälptexter.

      Exempel på trunkering med asterisk: learn* . Detta ger träff på till exempel learning, learner, learners och så vidare.

      Sökteknik: Få fler träffar med trunkering (film 01:12) från Örebro universitet (youtube.com)

      Frassökning

      En annan sökteknik är frassökning. Frassökning ger dig färre, men oftast mer relevanta träffar. Vid frassökning söker du och får träff på just den ordföljden och inte orden var för sig långt ifrån varandra i texten.

      Exempel på frassökning: "public health".

      Tänk på att sammansatta ord på svenska ofta särskrivs på engelska, exempelvis folkhälsa och dess engelska motsvarighet public health. Det kan därför vara bra att använda frassökning för dessa begrepp.

      Sökteknik: frassökning (film 01:09) från Örebro universitet (youtube.com)

      Söka med boolesk logik

      De booleska operatorerna är ANDOR och NOT. De är användbara när du vill kombinera olika sökord eller begrepp. I vissa svenska databaser kan operatorerna OCHELLER och INTE användas.

      AND används för att kombinera två eller flera sökord. I många databaser är AND standard, om du inte skriver in någon operator söker databasen med AND mellan sökorden. Desto fler sökord med AND emellan, desto färre träffar får du.

      Exempel på sökning med AND: child AND diabetes

      OR mellan sökord ger träffar där båda eller endast ett av orden förekommer. Söker du med OR, ökar antalet träffar. OR- operator är användbar då du söker med olika synonymer. 

      Exempel på sökning med OR: student OR pupil

      När olika kommandon kombineras är det viktigt att tänka på i vilken ordning de ska gälla. Detta kan ofta styras med hjälp av parenteser. Här är några vanliga exempel, där AND utgör den överordnade operatorn som kombinerar delsökningar där operatorn OR ingår:

      diabetes AND (children OR adolescents OR teenagers)

      NOT utesluter träffar ur sökresultatet. Du skriver då NOT före ordet du inte vill ska finnas i sökresultatet.

      Det finns undantag för hur de booleska operatorerna fungerar, exempelvis används AND NOT i Scopus istället för NOT. I databasernas hjälptexter kan du läsa mer om hur booleska operatorer används i respektive databas.

      Exempel på sökning med NOT: cats NOT dogs.

      Ett tips är att skriva de booleska operatorerna med versaler för ökad tydlighet och läsbarhet. 

      Boolesk logik – kombination av ord (film 02:09) av Örebro universitetsbibliotek (youtube.com) 

      Att använda sökord i databaser (film 03:21) av Malmö universitets bibliotek (play.mau.se)

      Olika sökstrategier ger olika resultat. Om du skriver en litteraturöversikt och strävar efter att hitta allt material inom ett område så är blocksökning den mest relevanta sökstrategin. Om du däremot vill snäva in och söka mer preciserat så kan ämnesordssökning, fältsökning, kedjesökning eller citeringssökning vara en mer relevant sökstrategi.

      Fältsökning

      Ett sätt att precisera din sökning är att bara söka i vissa av artikelpostens fält, så kallad fältsökning.

      En artikelpost innehåller den samlade informationen om materialet i databasen inlagt i olika fält. Om du söker efter en viss författare kan du välja att precisera din sökning genom att bara söka i författarfältet.

      Ett vanligt sätt att öka relevansen på träffarna är att bara söka i titelfältet. Då titeln ska tala om vad artikeln handlar om, innebär det ofta att artikeln har en hög relevans om ditt sökord förekommer i densamma.

      Fältsökning (film 01:36) av Linnéuniversitetets universitetsbibliotek (youtube.com)

      Ämnesordssökning

      Ämnesordssökning är en snäv sökning med hög relevans. Du söker då med speciella ord, så kallade ämnesord, i ämnesordsfältet i artikelposten. Ämnesorden hämtar du från en speciell lista i databasen, en så kallad thesaurus.

      Ämnesord (Subject headings, descriptors) är ord som databasleverantören valt ut för att beskriva innehållet i en artikel. De som taggar artiklarna får inte fritt välja ord utan orden måste väljas från speciell lista i databasen. Det gör att man konsekvent använder samma ord för att beskriva samma sak. När du sedan gör en ämnesordssökning med ordet får du upp alla artiklar om fenomenet, eftersom samtliga artiklar blivit taggade med samma ord.

      Du kan också använda ord från thesaurus för att göra en fritextsökning, det vill säga söka i alla fält i artikelposten, exempelvis titel och abstract. Du gör då en mer omfattande sökning eftersom du söker efter ordet i fler fält, men där en del träffar kommer ha låg relevans.

      Ämnesordsökning (film 05:36) från Linnéuniversitetets universitetsbibliotek (youtube.com)

      Blocksökning

      Blocksökning är en sökmetod som är bra när du ska söka uttömmande och strukturerat.

      När du identifierat de betydelsebärande delarna i din frågeställning kan du dela in dessa i olika sökblock. I varje sökblock kombinerar du olika sökord och termer med hjälp av OR, till exempel ämnesord från kontrollerade ordlistor, fritextord, och synonymer. Dina olika sökblock kombinerar du sedan med AND för att få med olika delar i din sökning.

      Genom att dela upp sökningen i olika block kan du smidigt justera i din sökning genom att lägga till och ta bort ord.

      Exempel på blocksökning, hur den struktureras och kan se ut (Lunds Universitet).

      Filmer om blocksökning på Lunds Universitets webbplats.

      Skapa sökblock (film 02:23) Karolinska Institutet (play.ki.se)

      Kedjesökning och citeringssökning

      Kedjesökning och citeringsökning påminner mycket om varandra i det att du utgår från en känd artikel för att hitta andra relevanta källor. Skillnaden är att i kedjesökning tittar du på artikelns referenslista, tidigare forskning, medan en citeringsökning undersöker du hur artikeln har citerats av andra studier, senare forskning.

      Citeringssökningar kan du endast göra i vissa databaser till exempel Web of Science och Scopus, under förutsättning att artikeln du utgår från finns indexerad i desamma. Det går också att göra citeringssökningar i sökmotorn Google Scholar.

      Kedjesökning och citeringssökning (film 03:26) (play.his.se)

      Blir träffarna för många behöver sökningen avgränsas genom att exempelvis fler sökord läggs till eller att sökorden görs mer specifika. Du kan också testa söktekniken frassökning. Du hittar en genomgång av denna sökteknik i avsnittet "Hur ska jag söka?". Du kan också överväga att testa exempelvis fältsökning eller ämnesordssökning. Se avsnittet "Olika sökstrategier för olika resultat".

      Skriver du in för många ord från början kan detta resultera i få träffar. Du kan då testa att ta bort något av begreppen. När det kommer till avsnittet tidigare forskning i uppsats/examensarbetet, tänk på att alla artiklar inte kan belysa alla aspekter av ditt ämne och att det är du som sammanställer dem till en helhet. Det kan därför vara värt att testa med två av dina begrepp i taget i olika kombinationer.

      Du kan också testa söktekniken trunkering för att söka på olika ändelser av ett ord. Läs mer i avsnittet "Hur ska jag söka?".

      Fundera också på om det finns mer generella övergripande termer eller synonymer du kan söka med. Du kan söka med flera synonymer samtidigt genom att använda operatorn OR. Du hittar mer om detta i avsnittet "Hur ska jag söka?".

      Du kan också testa kedjesökning och citeringssökning, om du har hittat en artikel du tycker är relevant. Du hittar mer information om det i avsnittet "Olika sökstrategier för olika resultat".

      Kännetecken för en strukturerad sökning

      En systematisk litteraturöversikt är en specifik forskningsmetod som följer vissa bestämda steg. När det gäller litteraturöversikter för examensarbeten är det bättre att tala om strukturerad sökning eftersom en systematisk litteraturöversikt kräver mer än vad som är möjligt inom ramen för ett examensarbete.

      En strukturerad sökning kännetecknas av att du har en medveten strategi för hur du söker; vilka sökord du använder, hur du kombinerar orden och i vilka fält du söker, samt var du söker; vilka olika databaser du gör sökningar i.

      Testsök först

      Innan du helt bestämt dig avseende ämne och avgränsningar behöver du testsöka kring ämnet för att se så att träfflistan blir tillräckligt stor inom det område du är intresserad av. Är träffmängden för liten kommer det bli svårt att hitta tillräckligt med artiklar som passar mot de inklusions- och exklusionskriterier du tagit fram.

      Hitta relevanta söktermer och databaser

      När du testsökt och formulerat din frågeställning behöver du fortsätta att hitta relevanta söktermer och ämnesord att bygga upp sökningen kring. I avsnittet Olika sökstrategier för olika resultat på den här sidan kan du läsa om blocksökning, ett sätt att dela upp din frågeställning i olika delar för att enklare kunna skapa den typ av söksträngar som behövs för att kunna söka strukturerat.

      För att hitta så mycket relevant material som möjligt när du söker räcker det ofta inte med att söka i endast en databas eftersom olika databaser täcker in olika typer av material. Du kan därför behöva söka i ett par eller flera olika databaser.

      Strukturerad sökning som en del av din metod

      När den strukturerade sökningen är en del av din metod behöver du noga redovisa hur du sökt och vilka databaser du använt.

      Karolinska Institutets webbplats kan du läsa om de olika stegen du behöver arbeta med när du använder strukturerad sökning som en del av din metod i ditt examensarbete. Biblioteket ger vägledning i den del som rör själva litteratursökningen, men inte inom metodens övriga delar.

      Fördjupad information kring systematiska litteraturöversikter

      Vill du få en fördjupad förståelse för systematisk litteraturöversikt som metod kan du läsa mer i SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) metodbok Utvärdering av insatser i hälso- och sjukvården och socialtjänsten (pdf).

      Att hantera sökresultatet

      En väsentlig och tidskrävande del av sökningen är att gå igenom din träfflista. Ett sätt att effektivisera är att filtrera träfflistan på till exempel publiceringsår, språk och typ av material.

      Tänk alltid igenom hur du vill filtrera träfflistan och vad det får för konsekvenser. Undvik till exempel att filtrera på fulltext, då detta begränsar dig till de artiklar som finns som fulltext i databasen. Biblioteket kan mycket väl ha tillgång till artikeln via något av sina andra abonnemang.

      I många databaser finns funktioner som syftar till att hantera träfflistan. Till exempel:

      • Konto där du kan spara dina sökningar och artiklar, så att du kan komma åt dem senare.
      • Skicka e-post med artikelinformationen eller söksträng
      • Ladda ner artikeln om den finns i fulltext.

      Det väsentliga är att du skannar igenom träfflistan efter relevant material innan du går in och läser artiklarna på djupet.

      Att effektivt gå igenom en träfflista (film 03:08) (play.his.se)

      Vetenskapliga artiklar är på många sidor och det är därför bra att ha en lässtrategi för att få en överblick över artikeln. Då kan du avgöra om den är relevant innan du sätter dig och läser artikeln på djupet.

      Att effektivt läsa en vetenskaplig artikel (film 02:58) (play.his.se)

      Biblioteket – öppettider och kontakt

      Påsk 2024

      29 mars 2024

      1 april 2024

      Långfredag 29 mars

      Stängt

      Påskafton 30 mars

      Stängt

      Påskdagen 31 mars

      Stängt

      Annandag påsk 1 april

      Stängt

      Ordinarie öppettider

      Måndag–torsdag

      8–21 (passerkort krävs 8-10, 18-21)

      Fredag

      8–18 (passerkort krävs 8-10)

      Lördag

      10–16

      Söndag

      Stängt

      Ordinarie tider informationsdisk och telefon

      Måndag-fredag

      10-18

      Lördag

      10-16

      Söndag

      Stängt

      Publicerad: 2020-02-04
      Senast ändrad: 2020-06-24
      Sidansvarig: webmaster@his.se