Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Sveriges ledande historieprofessor föreläser om kristendomen och det medeltida Skaraborg

      Publicerad 9 april 2018

      Till vårens fjärde populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdagen den 11 april, kommer en av Sveriges ledande medeltidshistoriker – professor emeritus Thomas Lindkvist. Västergötland hade en särställning i det svenska riket under tidig medeltid. Mycket tyder på att här fanns de som kristnades först i det som skulle bli Sverige. Men sen hände något…

      Ett av bevisen för att kristendomen kom mycket tidigt till Västergötland är fynden i Varnhem. Här har arkeologerna hittat ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet. Förra året besökte cirka 70 000 historieintresserade det som kallas för Kata gård och som i mitten på mars öppnades för årets säsong.

      En av Thomas Lindkvist forskningsområden är kristnandet av Sverige.
      – Att Västergötland hade en särställning på tidig medeltid vet vi, bland annat genom att här fanns det första biskopssätet. Men från att ha varit ett dynamiskt centrum blev Västergötland något av en politisk periferi från mitten av 1200-talet. Varför? Vad var det som hände?

      Motstånd mot kungamakten

      Det tänker Thomas Lindkvist berätta om vid sin föreläsning, och han kommer att ta sin utgångspunkt i Västgötalagen.
      – På många sätt visar den på motstånd mot kungamakten – ett motstånd som bars upp av de mäktiga lagmännen. Västergötland vände sig mot väster, inte mot öster som var fallet i området runt Mälardalen. Kontakterna med Norge och Danmark var därför av större betydelse här, säger Thomas Lindkvist.

      – Den äldsta landskapslagen i Sverige är den från Västergötland, men den har också särdrag. Kungamaktens och kyrkans ställning var svagare i jämförelse med till exempel Östergötland och Uppland. Västergötland uppvisar också många egenheter i förhållande till resten av det medeltida Sverige. Skattesystemet var annorlunda, liksom även sättet att värdera jorden. 

      Thomas Lindkvist är sedan 1999 professor, numera emeritus, i medeltidshistoria vid Göteborgs universitet. Han har främst forskat om medeltida jordbruks- och lantbrukshistoria samt om kristnandet och riksbildning i Sverige. Han disputerade vid Uppsala universitet 1979. Avhandlingen hade titeln ”Landborna i Norden under äldre medeltid”. Han har därefter intresserat sig för frågan om statsbildning och samhällsomvandling i Sverige under äldre medeltid.

      – Jag har bland annat deltagit i det tvärvetenskapliga projektet ”Sveriges kristnande” där jag skrev om sambandet mellan religionsskifte, kyrklig organisation och den politiska omvandlingen i Sverige. Nu forskar jag kring legitimering av makt under medeltiden, samt medverkar i ett jämförande projekt om kristnande och statsbildning i norra och östra Europa.

      Thomas Lindkvist har varit verksam som forskare och lärare vid Uppsala universitet, Åbo akademi, universitetet i Greifswald och Högskolan Dalarna och är nu alltså professor emeritus vid Göteborgs Universitet.

      Tid: Onsdagen den 11 april, kl 18.30 – 20:30. Obs tiden
      Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

      Ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet.

      Publicerad: 2018-04-09
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se