Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Högskolan vill växa med 30 procent på tre år

      Publicerad 9 februari 2018

      Högskolan i Skövdes styrelse vänder sig återigen till regeringen med en önskan om att få möjlighet att öka lärosätets utbildningsvolym med 30 procent på tre år. Samtidigt håller styrelsen ögonen på utvecklingen av det nya system som ska fördela pengar till Sveriges högskolor och universitet i framtiden. Ett system som kan få stor påverkan på hela Skaraborgsregionen.

      Varje år i februari föreslår Högskolan i Skövdes styrelse en långtidsbudget för lärosätet som skickas in till regeringen. I dokumentet förklarar styrelsen hur Högskolan vill utbilda och forska de kommande tre åren samt hur mycket statliga pengar som behövs för detta. Därefter dröjer det till hösten och regeringens budgetproposition innan Högskolan får veta om det blir något ekonomiskt tillskott.

      Ökning med kvalitet

      Det budgetunderlag som Högskolan i Skövdes styrelse beslutade föreslå den 9 februari är ett dokument präglat av satsningar. Styrelsen vill att Högskolan i Skövde ska få möjlighet att växa med 30 procent på utbildningssidan under den kommande treårsperioden.

      – Högskolan i Skövde vill utbilda fler människor på både kurser och program. Men vi vill absolut inte riskera den goda kvalitet vi har i utbildningarna idag. Det gör att nya utbildningar eller utbildningsplatser bara kan skapas genom interna omprioriteringar eller genom att Högskolan i Skövde får ökat anslag till både utbildning och forskning, förklarar Kerstin Norén som är ordförande i Högskolans styrelse.

      Om Högskolan får möjlighet att öka sin utbildningsvolym kommer ökningen att ske inom de områden där lärosätet redan i dag utbildar. Högskolan vill också öka andelen fristående kurser för att kunna erbjuda mer flexibel vidareutbildning till redan yrkesverksamma människor.

      – I budgetunderlaget för vi också fram det strukturella problemet att det går 30 statligt finansierade platser för högre utbildning per tusen invånare i Sverige som helhet, men bara 15 i Skaraborg. Vi menar att siffrorna är ett starkt argument för att Högskolan borde få möjlighet att växa inom såväl utbildning som forskning, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

      Ett framtida system som påverkar Skaraborg.

      Just nu pågår en stor utredning om hur de statliga pengarna till landets högskolor och universitet ska fördelas i framtiden. Utredningen leds av Pam Fredman (tidigare rektor på Göteborgs universitet) och ska lämna sitt betänkande till regeringen december 2018. Utredningen har offentliggjort en preliminär skiss på ett framtida fördelningssystem och den skissen diskuterade Högskolan i Skövdes styrelse vid sitt möte den 9 februari.

      Lågt räknat har staten de senaste tre åren skickat över en miljard utbildnings- och forskningskronor till Skaraborg genom Högskolan i Skövde. Frågan om hur Högskolan ska få sina pengar i framtiden rör därmed inte bara lärosätet, det påverkar hela Högskolans närområde.

      – Skaraborgsregionen har mycket att både vinna och förlora på att systemet som ger Högskolan pengar görs om. Vi kommer att lägga mycket tid på den här frågan under 2018 och hoppas att vi kan påverka det framtida systemet på ett sätt som är bra för både Högskolan och Skaraborgsregionen, avslutar Lars Niklasson.

       

      För ytterligare information kontakta


      Lars Niklasson, rektor för Högskolan i Skövde: 0500-44 81 43

      Publicerad: 2018-02-09
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se