Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      En bättre hemmamiljö för äldre i fokus på internationellt läger

      Publicerad 9 juli 2018

      Befolkningen blir allt äldre. Och många bor kvar i sina egna hem allt längre. Det gör att hemmamiljön – med möbler och interiör – behöver utvecklas och anpassas. Under ett internationellt läger i Danmark har Högskolan i Skövdes designingenjörsstudenter och forskare sammanstrålat med möbelföretag och designers från en rad länder. För en bättre livskvalitet för äldre.

      Under Innovation Camp, i Herning, Danmark har den senaste veckan studenter och företag tillsammans med forskare och lärare från sex olika länder slutit upp för att klura, knåpa, och tänka fram lösningar som förbättrar äldres levnadsvillkor. Lägret är en del av EU-projektet BaltSe@nior, och finansieras av Interreg BSR, Östersjöprogrammet, med Högskolan i Skövde som en av aktörerna. Projektledaren Lotten Svensson, lektor i företagsekonomi, gillar det som lägret bidragit med.
      – Innovation och internationalisering får här ett konkret sammanhang där studenter, lärare och företag möts där nya idéer skapas till framtidens boende. På så sätt kan vi ta steg att möta framtida behov och krav från en åldrande befolkning som vill leva bra i många år.

      Skövdestudenten Oskar i vinnarlaget

      Förutom forskarna Lotten Svensson, Catharina Gillsjö och Jan Sedenka har Högskolans laguppställning på plats utgjorts av tre designingenjörsstudenter. De har ingått i olika grupper som fått utveckla varsin idé och prototyp. En grupp utvecklade en multifunktionell fåtölj, en annan en odlingsbänk anpassad för äldres behov. Och den tredje, som utnämndes till den bästa av en jury på plats, utvecklade en kontrollpanel som bygger på en träplatta med små enheter med belysning i valfri färg. Vid beröring tänds lamporna – vilket kan fungera som en påminnelse för människor med demens om att utföra olika uppgifter. I vinnarlaget ingick bland annat Oskar Franzén, designingenjörsstudent vid Högskolan i Skövde.
      – Det var lite av en överraskning, men väldigt roligt. Det här kan faktiskt vara en möjlig produkt att utveckla.

      Äldre ska ges bättre möjligheter i sin hemmamiljö

      Catharina Gillsjö, som är lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, fyller i:
      – Deltagarna har varit måna om att få fram nya idéer som fungerar i praktiken. Det vi framförallt tar med oss hem är hur bra designers, företag och seniorer – som besökte oss under veckan – kan arbeta tillsammans. Nyckelordet är verkligen tillsammans, för att främja hälsa och välbefinnande hos de äldre med innovativa lösningar.

      Projektet BaltSe@nior pågår fram till i mars 2019. Tills dess är också tanken att embryon, som såtts under lägret i Danmark ska ha hunnit växa och gro ytterligare. Som kan hjälpa äldre även lokalt. Under hösten kommer de tre prototyperna att visas upp på hemmaplan i Skaraborg.
      – Vi vill främja tillväxt i Skaraborg och hälsa och välbefinnande hos äldre. Det här ska bidra till att fler ska kunna bo kvar hemma och leva ett oberoende liv med stöd av digitala lösningar och anpassad inredning, avslutar Lotten Svensson.

      Publicerad: 2018-07-09
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se