Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Populärvetenskapligt café: Känd meteorolog om het sommar, klimatet och framtiden

      Publicerad 6 maj 2019

      Sommaren 2018 var speciell på många sätt. Alla minns vi de ovanligt höga temperaturerna, den dramatiska torkan, missväxten och de många svårsläckta bränderna. Var det en engångsföreteelse eller något vi måste förbereda oss på kan hända snart igen? Hur hänger det ihop med annat extremväder och förändringar av klimatet? En som förmodligen vet är meteorologen Martin Hedberg. Han har ett förflutet på TV, men har de senaste åren främst arbetat med förändringar av klimat och väder. Onsdag 8 maj kommer han till Högskolan i Skövde för att föreläsa.

      Martin Hedberg arbetar idag med klimat, scenarier och omställning av företag och verksamheter bland annat för att möta Parisavtalet, anpassa oss till extremt väder och minska negativa påverkan på klimat och ekosystem. Martin Hedberg är utbildad till meteorolog inom Flygvapnet och vid Stockholms Universitet. Han har arbetat inom Försvarsmakten, vid Sveriges Television, med expeditioner och sammanställning av klimatvetenskap för beslutsfattare.

      – Förändringar av klimat, ekosystem och energiresurser är några av vår tids stora globala frågor som påverkar såväl enskilda individer som regeringar och företag i smått och i stort. Det är mycket väsentliga frågor som dock allt för lätt glöms bort i det dagliga bruset av vardagssysslor, nyckeltal och kortsiktiga åtgärder, säger Martin.

      Engagera individen

      Hans vision är att göra vetenskapliga resultat tillgängliga för allmänheten samt att engagera såväl individer som organisationer och företag att lära sig mer. Dessutom att ta större hänsyn till de stora globala frågorna som påverkar oss allt mer. Just nu skriver Martin Hedberg på en bok om extremt väder.

      – I Skövde kommer jag att gå från det stora till det lilla. Från hur istider kommer och går till vilken roll vi har som individer för hur natur, samhälle och ekosystem utvecklas. Världen är vad som kallas ett "komplext adaptivt system", det förändras ständigt beroende på flöden av energi och information.

      Martin har såväl teoretisk som praktisk erfarenhet från att göra väderprognoser anpassade för specifika verksamheter, presentera vetenskapliga fakta och utveckla tjänster och produkter i digitala media.

      Martin Hedberg grundade ett av Sveriges första privata väderföretag tillsammans med kollegan John Pohlman. I samarbete med Europeiska kommissionen grundade Martin och några andra meteorologer 2007 nätverket Climate Broadcasters Network Europe.

      Onsdagen den 8 maj kl 18:30 – 20:30. Obs tiden!

      Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

      Fri entré. Fika finns att köpa från kl 18.00.

      De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

      Kontaktpersoner

      Publicerad: 2019-05-06
      Senast ändrad: 2020-01-22
      Sidansvarig: webmaster@his.se