Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Tidig Nobelkväll när Högskolans forskare förklarar årets priser

      Publicerad 4 november 2019

      Redan andra veckan i november är det i år dags för experterna på Högskolan i Skövde att förklara Nobelpriserna och presentera pristagarna. Det sker vid höstens fjärde populärvetenskapliga café, onsdagen den 6 november, och är alltså en extra tuff utmaning för lärosätets forskare.

      I vanliga fall brukar Högskolans mycket uppskattade Nobelkväll ligga i anslutning till själva Nobeldagen, som infaller den 10 december. Men i år får Högskolans forskare bara en månad efter att Nobelpriserna tillkännagivits på sig att sammanställa sina presentationer.

      - Orsaken till tidigareläggningen är att vår andra återkommande programpunkt för hösten, Skaraborgs Akademi, har uttryckt en stark önskan om att få byta plats, berättar Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och kvällens moderator.

      - Akademin utser varje år en hedersskaraborgare som bör finnas på plats för att ta emot hedersbetygelsen. Och årets hedersskaraborgare kunde bara medverka sista veckan i november, så vi valde därför att helt enkelt göra en rockad. Men vi kommer precis som vanligt på ett så begripligt sätt som möjligt presentera priserna och pristagarna i kemi, fysik, medicin, ekonomi och litteratur. 

      Annorlunda Nobelkväll

      Nobelkvällen blir också lite annorlunda på ett annat sätt. Det beror naturligtvis på att det gäller att pressa in två pris i litteratur under kvällen. Svenska Akademien delade ju inte ut något pris under 2018, men det blev i stället två i år, ett för 2018 och ett för 2019. Som vanligt är det Stefan Ekman, lektor i Medier, estetik och berättande, som står för presentationen. Årets pristagare är författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke.

      Vid sidan av Stefan Ekman är de fyra föreläsarna under kvällen doktorand Erik Lagerstedt som tar sig an fysikpriset, biträdande professor Mikael Ejdebäck kemipriset och professor Katarina Ejeskär medicinpriset. Det blir också en kort presentation av ekonomipriset.

      Nobelkvällen på Högskolan i Skövde är ett utmärkt sätt att förbereda sig för festligheterna i teve i december och för att förstå vad som ligger bakom världens finaste priser.

      Onsdagen den 6 november blir en kväll där frågetecken ska rätas ut kringupptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna, om laddningsbara litiumjonbatterier, om hur celler känner av och anpassar sig till halten av syre och om arbetet med att mildra den globala fattigdomen. Och så en närmare betraktelse över de två litteraturpristagarna.

      De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

      Onsdagen den 6 november kl 18.30 - 21.00. Obs tiden!
      Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110
      (Obs! Media har möjlighet att träffa kvällens föreläsare från ca kl 18:00.)

       Fri entré. Kom och festmingla från kl 18.00.

      Kontaktpersoner

      Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se  

      Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33,
      0702-39 95 55, e-post jfreddie0@gmail.com

       Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se 

      Publicerad: 2019-11-04
      Senast ändrad: 2020-01-21
      Sidansvarig: webmaster@his.se