Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Expert inom bioinformatik till Högskolan i Skövde

      Publicerad 25 mars 2020

      Under de två kommande åren stärker Högskolan i Skövde upp området bioinformatik genom en ny internationell gästprofessor vid namn Kristian Vlahoviček; en tjänst som finansieras av KK-stiftelsen.

      Högskolan i Skövde har under flera år samarbetat med universitetet i Zagreb, Kroatien, inom området bioinformatik, och har nu fått möjlighet att skapa ett mer formellt och långsiktigt typ av samarbete genom gästprofessorn Kristian Vlahoviček. Samarbetet kommer att gynna såväl studenter som partnerföretag som är kopplade till Högskolans samverkansplattform BioS (Bioscience for Society).

      Kopplar samman biologi och informationsteknologi

      – Mitt forskningsområde är bioinformatik, eller beräkningsbiologi, vilket innebär att vi använder datorer för att analysera våra gener och försöka förstå hur livet fungerar på cellnivå. Inom det här forskningsområdet kopplar vi samman biologi med informationsteknik, så att vi kan analysera storskaliga data och konstruera användbar kunskap ur det, för att förstå hur livet fungerar, säger Kristian Vlahoviček.

      I Kroatien fokuserar Kristians forskargrupp på två olika områden; det första är att med hjälp av bioinformatik studera hur djur utvecklas från en enda cell till en multicellulära organismer. Det andra området är inriktat på bakterier och den roll som bakteriesamhällen spelar i människors liv och välbefinnande.

      – När vi studerar bakterier som bor i oss människor (det är faktiskt så att hälften av cellerna i människokroppen tillhör bakterier, vilket är ganska imponerande) så ser vi att bakterier bidrar mycket till vårt välbefinnande, till vår hälsa, vår kondition och till vårt immunförsvar. När vi studerar dessa "mänskliga passagerare" hoppas vi kunna hitta nycklar för att förbättra människors hälsa genom till exempel icke-invasiva metoder eller metoder som behandlar själva bakterierna snarare än människorna själva.

      Hur kom det sig att du blev intresserad av bioinformatik?

      – Jag började som en helt vanlig datanörd och hamnade i forskningsområdet biologi för att biologi har blivit ett väldigt digitalt område under de senaste två decennierna. DNA-sekvensering idag har blivit så mycket billigare och kraftfullare än vad det var för 20 år sedan, och de nya processerna för att extrahera genetisk information från storskalig data har varit drivkraften i min forskningskarriär.

      En vinst för externa företagspartners

      Professor Vlahoviček kommer att hålla i viss undervisning och studenthandledning vid Högskolan, men också vara del i forskningsprojekt med externa företagspartners som kommer att kunna dra nytta av hans kompetens genom seminarier, workshops och samarbetsprojekt i samarbetsplattformen BioS.

      – Genom att kunna dela expertkunskap i toppmoderna metoder för storskalig dataanalys med våra samarbetspartners i BioS kan vi bidra till deras långsiktiga kompetensutveckling. Vi förväntar oss också att Kristians kompetens kan stärka samproduktionen när det gäller utnyttjandet av våra forskningsresultat och idéer för nya samarbetsprojekt, säger Zelmina Lubovac, biträdande prefekt vid Institutionen för biovetenskap vid Högskolan i Skövde.

      Öppen för samarbete

      – Jag ser fram emot att arbeta i en internationell miljö och få möjlighet till kontakt med forskare inom andra områden vid Högskolan i Skövde. Jag är mycket öppen för samarbetsprojekt, säger Kristian Vlahoviček.

      Professor Vlahoviček forskar inom utvecklingsgenomik, metagenomik, populationsgenomik och glykomik, ursprung till multicellularitet, epigenomik av cancer, utveckling och tillämpning av datavetenskapliga metoder såsom maskininlärning i genomik och molekylärbiologi.

      Publicerad: 2020-03-25
      Senast ändrad: 2020-03-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se