Kan utbildning minska digitalt utanförskap bland äldre?

Vårt samhälle blir mer och mer digitalt. I Sverige ska digitaliseringen av offentlig sektor snabbas på och vi är duktiga på att dra nytta av dess möjligheter. Samtidigt står hundratusentals svenska pensionärer utanför det digitala samhället. Vad kan vi göra för att öka de äldres innanförskap?

 Se seminariet i sin helhet på Västsvenska arenans Facebooksida.

Äldres digitala innanförskap i fokus under Almedalen

Digitaliseringen är en stor möjlighet för samhället. Det innebär att Sveriges invånare har en större närhet till samhällsservice, jämfört med hur det såg ut för tio år sedan. Men det krävs att människor förstår tekniken bakom, för att kunna ta till sig servicen till fullo.

Genom utbildning kan det digitala utanförskapet bland äldre brytas – och det rejält. Det visar projektet ”Mer Digital” – en satsning från början anordnad av Telia och Sunne kommun, där Högskolan i Skövde stod för forskningsinsatsen.

Projektet går ut på att pensionärer, som är nyfikna på digital teknik och som frivilligt anmält sig till att delta, blir får gå en utbildning. Lärarna är högstadieelever som känner sig hemma i digitala miljöer. Pensionärerna var nyfikna på, och fick lära sig bland annat hur de ringer via Skype, lägger upp annonser på Blocket och hanterar bankers e-tjänster.

Resultatet från Sunne visade att en övervägande majoritet blev mer digitala av utbildningen. Nu står flera kommuner i kö för att delta.

Medverkande

  • Eva Söderström, Bitr. professor i datavetenskap, Högskolan i Skövde
  • Barbro Westerholm, Riksdagsledamot, Liberalerna
  • Mia Forsäng, Business Accelerator, Telia
  • Kristina Lundberg, Näringslivsutvecklare, Sunne kommun

Moderator: Elisabeth Oesterreich, Kommunikationschef, Högskolan i Skövde

Tid & Plats

Tid: onsdag 3 juli, kl. 15:30 – 16:15
Plats: Skogen, Västsvenska Arenan

Kan utbildning minska digitalt utanförskap bland äldre?

Kontakt