Populärvetenskapliga caféer - öppna föreläsningar av forskare för allmänheten

Nyfiken på forskning och vad forskningen kan bidra till? Då är de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde något för dig! Här träffas intresserade, både från Högskolan och allmänheten, för att lyssna till forskare som tar upp en aktuell fråga eller berättar om nya, spännande rön.

En gång i månaden (ibland två!)

Föreläsarna kommer både från Högskolans egna forskargrupper och exempelvis från andra lärosäten runt om i Sverige. 

Föreläsningarna, som oftast följs av frågor och diskussioner, anordnas ungefär en gång i månaden per termin och arrangeras i samarbete med Folkuniversitet och Skaraborgs Senioruniversitetet.

Föreläsningarna ges på Högskolan i Skövde, sal G 110 om inget annat anges. Tiden är 18.30, även det om inget annat anges.

Entrén är kostnadsfri - och det finns, precis som på andra caféer, möjlighet att köpa fika före föreläsningen och i pausen.

PROGRAM FÖR DE POPULÄRVETENSKAPLIGA CAFÉERNA HÖSTEN 2019

SEPTEMBER

Vad är typ 2 diabetes? Vem får den? Hur ska den behandlas?

Margareta Hellgren är distriktsläkare i Skövde och har doktorerat på diabetes. Hon har efter sin disputation fortsatt forska inom ämnet. I våras fick hon som första allmänläkare i Sverige ta emot utmärkelsen Årets diabetolog.

Ca 450 000 människor i Sverige har typ 2 diabetes. Margareta tar upp den aktuella forskningen kring sjukdomen. Hon kommer att berätta om hur den
här typen av diabetes kan förebyggas samt behandlas på bästa sätt för att
hälsa och god livskvalitet ska bibehållas.

Tisdag 10 september kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

OKTOBER

Religionskollision i det sekulära Sverige
Om minoriteter, majoriteter och tolerans

Eli Göndör är fil. doktor i religionshistoria med inriktning islamologi och Mellanöstern. Han forskar vid Göteborgs universitet om religiöst menings-skapande och extremism. Dessutom ingår han i den externa kunskaps- och referensgruppen i Moderaternas nytillsatta integrationskommission.

Eli Göndörs senaste böcker är Religionskollision, Muslimer i Sverige och I guds namn – om våld och politik i islam.

Onsdagen den 2 oktober kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

Kampen om din patientjournal

Det blev biträdande professorn i informationsteknologi Rose-Mharie Åhlfeldt som fick ta över  Hanife Rexhepis föreläsning när den senare blev sjuk strax före föreläsningen i oktober. 

För många invånare är det självklart att köpa en resa eller beställa varor på nätet, men när det gäller sjukvården är det fortfarande fax och telefon som gäller. Det finns ett starkt politiskt tryck för att effektivisera vården med hjälp av digitalisering. 

Visionen är att göra det möjligt för patienter att nå all information om sin vård via nätet, liksom att läsa den egna journalen.

Här kan du ta del av Rose-Mharies presentation.

Onsdag 23 oktober kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

NOVEMBER

Tidig Nobelkväll med Högskolans egna forskare

Traditionsenligt presenterar och kommenterar Högskolans egna forskare årets Nobelpris, vinnarna och deras arbete. Men i år, på begäran av Skaraborgs Akademi som tvingats senarelägga sin kväll, så kommer Nobelkvällen en månad tidigare än vanligt. I år ligger den några veckor efter att Nobelpriserna tillkännagivits. En utmaning för Högskolans forskande experter – som lovar att ändå ge inspirerande och pedagogiska presentationer.

Som vanligt  ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för festligheterna i TV och förstå vad som egentligen ligger bakom världens finaste pris i litteratur, fysik, kemi, medicin och ekonomi.

Onsdag 6 november kl. 18.30, Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105
- OBS SALEN!

Skaraborgs Akademi avslutar höstterminen -
utser Årets hedersskaraborgare, föreläser och delar ut pris   

Skaraborgs Akademi, med valspråket Snille och blixt, brukar gästa Högskolan i november. Så även hösten 2019. Den här kvällen utser akademin Årets hedersskaraborgare – och priset går i år till en alldeles speciell person som du inte vill missa. Därav det senarelagda föreläsningsdatumet.

Dessutom delar Akademin den här kvällen ut pris till den doktorsavhandling vid Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Flera av ledamöterna kommer också att hålla föreläsningar.
Akademin har som syfte att ”sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. De aderton ledamöterna är i första hand namn-kunniga skaraborgare i förskingringen.

Torsdag 28 november kl. 18.30, Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

Camilla Lundberg, musikkritiker i Expressen och musikansvarig på SVT föreläste 2014 om manligt och kvinnligt i den klassiska musiken. Som belöning fick hon liksom sina företrädare ett förgyllt kunskapens äpple.

Sören Holmberg 

Sören Holmberg

 

Marie Demker

Marie Demker

Gert Wingårdh

Gert Windgårdh

 

Agnes Wold

Agnes Wold

Kontaktpersoner

Eric Hellgren, Högskolan i Skövde
0702-12 11 62
e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet
0500-48 51 33
0702-39 95 55
e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet
0737-07 64 81
e-post:  ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Tidigare tillfällen

Tidigare tillfällen med populärvetenskapligt café