Peter Thorvald
Institutionen för ingenjörsvetenskap
Människan inom industrin sågs länge som en kugge i produktionen, men idag är industriarbetaren snarare en kunskapsarbetare, som behöver utrustas med både IT-kunskaper och förmåga till problemlösning. Detta innebär att tekniken måste anpassas efter människan istället för tvärtom.
Inom Industri 5.0 finns ett tydligt människocentrerat fokus, där ny teknologi används för att effektivisera, förbättra och förenkla mänskligt arbete. I tider med integrerade system som maskininlärning och Internet of Things handlar mycket av arbetet idag om att interagera med ny teknik, som till exempel förstärkt verklighet (engelskans augmented reality), virtuell verklighet och kollaborativa robotar.
Men hur ”pratar” en robot med en människa? För att det ska kunna bli ett sömlöst arbete mellan människa och teknik så behöver det finnas kommunikation däremellan: systemet behöver veta vad människan kommer att göra och människan behöver kunna se vad utrustningen kommer att göra, för att arbetet ska optimeras och kollisioner och missförstånd undvikas.
Inom WISER-området Människan i produktionen ligger fokus på det användarcentrerade perspektivet och hur produktionssystem kan anpassas efter de människor som jobbar med dem, med hänsyn till fysiska och kognitiva förutsättningar.
För framtidens produktionsarbetare kommer den digitala kompetensen kring människa-teknikinteraktion att vara central, för att utmaningarna inom digital transformering ska kunna mötas. Dessutom behöver industrin möta demografiska förändringar och locka nya människor till industriarbeten.
För att skapa förutsättningarna behövs både kompetenshöjning och träning. Inom WISER kommer bland annat ergonomiska simuleringskurser att ges, där deltagarna får bygga upp virtuella miljöer och modellera scenarion för att till exempel undvika arbetsskador. Målgruppen för kurserna på det här området är alla som jobbar med produktionsplanering på en arbetsplats.