
Handledning av blivande skolsköterskor under deras verksamhetsförlagda utbildning är en central del i specialistutbildningen, men lite är känt om hur skolsköterskor själva upplever detta uppdrag. Denna studie syftar till att belysa skolsköterskors erfarenheter av att handleda studenter, med fokus på de utmaningar och möjligheter som uppstår när både handledare och student är legitimerade sjuksköterskor.
När en student läser på specialistsjuksköterskeprogrammet till Skolsköterska är det obligatoriskt att genomföra verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VFU är en praktiskt inriktad kurs vars syfte är att ge studenten en möjlighet att utveckla både sina teoretiska samt praktiska färdigheter.
VFU-handledaren ansvarar tillsammans med ansvarig chef att tillhandahålla lärande miljöer så att målen för studenternas VFU uppfylls. Handledningen sker individuellt och i dialog med studenten.
Variation i erfarenheter utmanar handledaren
Studenternas variation av tidigare erfarenheter kan utmana handledaren hur denne ska möta och tillgodose den enskilda studentens behov.
En annan presumtiv utmaning kan vara att både student och handledare är legitimerade sjuksköterskor vilket kan leda till att det mer uppfattas som en kollegial handledning.
VFU-studenters erfarenhet har studerats i flertalet studier, både på grundnivå och på avancerad nivå, men det saknas idag forskning kring skolsköterskors upplevelser av att handleda blivande skolsköterskor.
Frågor som; Hur skolsköterskan upplever att det är att handleda blivande skolsköterskor, deras upplevelser att handleda en student som redan har en yrkeslegitimation samt eventuellt gedigna erfarenheter inom professionen, deras upplevelser hur en skolsköterska på bästa sätt kan möta och handleda studenten på dennes individuella nivå, är några av de frågor som önskas fås svar på.
Syfte
Syftet med forskningsprojektet är att belysa skolsköterskors upplevelser av att handleda skolsköterskestudenter under deras verksamhetsförlagda utbildning.
Studien är tänkt att genomföras med en kvalitativ metod med en fenomenologisk ansats. Genom en kvalitativ design kan en djupare förståelse fås av människors livsvärld och erfarenheter.
Livsvärldsteorin är en essentiell del i fenomenologin och kan tydliggöra människors förhållande till världen omkring dem och till varandra (Dahlberg, 2014).
Med detta perspektiv ska skolsköterskors erfarenheter av att handleda skolsköterskestudenter under deras verksamhetsförlagda utbildning belysas via intervjuer.
Intervjuerna kommer att analyseras med hjälp av innebördsanalys enligt Dahlberg (2014). Studien är relevant både för utvecklandet av skolsköterskors verksamhetsförlagda utbildning, skolsköterskans profession samt för våra barn- och ungdomars framtida hälsa.