
Vi undersöker om risken för att utveckla diabetes kan minskas genom att undvika gluten i dieten, och om tillskott av probiotika (Probion Active) kan ge en liknande effekt.
Samma individer som har hög risk att utveckla glutenintolerans har även hög risk att utveckla diabetes, på grund av gemensamma genvarianter. Gluten bryts ner både genom kroppsegna enzym, och via tarmbakterier, men görs inte detta effektivt slås immunförsvaret på felaktigt.
Detta kan leda till autoimmuna reaktioner även utanför tarmen, och kan leda till försämrad förmåga att reglera blodsockernivåerna, och i förlängningen till diabetes. Därför tror vi att gluten kan fungera som en trigger och öka risken att få diabetes, speciellt för personer med högrisk-gener.
I studien mäts reaktionen på gluten och om detta förändras med probiotikatillskott i 20 friska individer med förhöjd risk att utveckla diabetes, genom att mäta blodsockernivå, inflammation och tarmbakterier efter måltider med eller utan gluten.
Projektet genomförs i samarbete med Göteborgs universitet. Utöver forskare från Högskolan i Skövde medverkar Åsa Torinsson Naluai från Göteborgs Universitet.