
I DigiKRAFT är målsättningen att främja ett hälsosamt åldrande genom att ge struktur och utrymme för existentiella samtal, där en central komponent är att identifiera små och stora mål som ger styrka, glädje och mening i livet.
Den ofrivilliga och existentiella ensamheten hos personer som bor på äldreboende är ett identifierat problemområde, på såväl lokal som nationell nivå. Detta trots att personal finns tillgänglig dygnet runt.
I DigiKRAFT ges vårdpersonal kunskap och verktyg för att utföra omvårdnadsarbetet med hög kvalitet i den nära vården. Nära vård syftar på en vård som är proaktiv, hälsofrämjande och personcentrerad, som använder digitala lösningar och eftersträvar en hållbar vård med hög kvalitet.
Verksamhetsutveckling och forskning
I DigiKRAFT, som genomförs både som verksamhetsutveckling och forskning, utbildas omvårdnadspersonal på äldreboende för att genomföra Reflekterande KRAFT-givande samtal, vilket är ett personcentrerat stöd för ökad delaktighet, aktivitet, meningsfullhet och minskad ofrivillig och existentiell ensamhet.
Genom att stärka kompetensen hos de som dagligen arbetar nära de äldre personerna kan förhållningssättet i de dagliga mötena utvecklas. Vidare förmodas omvårdnadspersonalen utveckla kunskap och mod att genomföra samtal som syftar till att minska den ofrivilliga och existentiella ensamheten. Genom att ge personer på äldreboende möjlighet att reflektera över livet och rikta sin kraft mot det som ger glädje och mening, med en person som lyssnar, kan hälsan stärkas.
Bygger vidare på tidigare forskning
Utifrån resultat från två tidigare forskningsprojekt, där legitimerad personal har genomfört samtal med äldre personer främst i ordinärt boende, har samtalen visat sig vara till nytta för både äldre personer i dagligt liv och för hälso- och sjukvårdpersonalen i omvårdnadsarbetet. Samtalen har visat sig stödja äldre personers lärande i livet med långvariga hälsoproblem till att öka känslan av att ha mål och mening i livet, bli mer aktiva och genomföra små och stora livsprojekt. De äldres välbefinnande har ökat i jämförelse med personer som inte erhållit dessa samtal. Samtalen har i tidigare forskningsprojekt utförts av legitimerad personal, såsom sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter, främst inom ordinärt boende.
I tillägg till tidigare projekt används Digitala Samtal som en plattform för reflektion och dokumentation. DigiKRAFT inleddes våren 2023, med start på ett äldreboende i Skaraborg med medverkande forskare Cecilia Åberg (projektansvarig), Mia Berglund och Catharina Gillsjö, Högskolan i Skövde. En doktorand antogs i projektet hösten 2023 vid Forskarutbildningen i hälsovetenskap inom forskningsområdet Hälsa i det digitala samhället, Högskolan i Skövde via forskarskolan SHIFT CARE.
Mer om KRAFT-givande samtal i äldreomsorgen
Se film från webbinarium om reflekterande KRAFT-givande samtal inom äldreomsorgen. (Filmen saknar textning)