
Forskningslitteraturen om digital transformation har stark slagsida mot att beskriva det privata näringslivet och stora resursstarka organisationer, men vi vet mindre om digital transformation i mindre offentliga organisationer som inte är så resursstarka. I det aktuella fallet har sex kommuner i Västra Skaraborg (V6) valt att hantera sina begränsade resurser genom att samverka kring frågor om en ökad digitalisering av kommunala verksamheter samt genom en gemensam IT-funktion i kommunalförbundet Göliska IT.
För en enskild liten kommun finns det tydliga vinster i att dela resurser (ekonomi, kompetens, erfarenheter) gemensamt med andra kommuner. Då det inte enbart är de digitala resurserna som är begränsade i en liten kommun utan även andra resurser, beskriver kommunerna den önskade digitala transformationen som central för att bibehålla service gentemot medborgare och näringsliv, och i bästa fall utveckla servicen så att den digitala tekniken kan frigöra mänskliga resurser så de kan användas där de gör störst nytta.
Men samverkan innebär också nya utmaningar, då flera kommuner i samverkan och dessutom en gemensam IT-funktion innebär en ökad komplexitet.
Projektet adresserar därmed gemensamma utmaningar för enskilda kommuners digitala transformation samt faktorer som uppstår vid kommunöverskridande samverkan kring digital transformation.
Projektet genomförs i samarbete med forskare inom IT respektive organisation och ledarskap vid Högskolan i Skövde. Projektet fokuserar på det förutsättningsskifte som krävs för digital transformation i kommunal samverkan; inkluderande en välfungerande samverkan, behov av nya och utvecklade kompetenser, ansvarsfördelning, styrmodeller och att rådande normer/beteenden utmanas.