Syftet med detta projekt är att skapa och upprätthålla en internationell öppen databas som innehåller både EEG-data från sömn och tillhörande drömdata.
För närvarande finns det endast databaser som möjliggör åtkomst till drömrapporter utan neurofysiologiska data eller neurofysiologiska sömndata utan information om subjektiva upplevelser.
EEG-studier av drömmar – En viktig metod
EEG-studier av drömmar är en viktig metod för att undersöka de underliggande neurokognitiva processerna till mänskligt medvetande under sömn. Dessa är dock begränsade av det antal observationer som kan samlas in per studie.
För att möta dessa utmaningar har ett samarbete inletts med flera laboratorier över hela världen för att upprätta DReam EEG and Mentation (DREAM) databas.
Det centrala teamet består av Naotsugu Tsuchiya, William Wong och Jennifer Windt (Monash University, Australien), Valdas Noreika (Queen Mary University of London, Storbritannien), Thomas Andrillon, Ruben Herzog och Nicolas Decat (Paris Brain Institute, Inserm-CNRS, Sorbonne Université, Frankrike).
DREAM-databasen
Monash University är värd för denna databas. Databasen inkluderar för närvarande 20 dataset och 2649 uppvaknanden med EEG-data från sömn (≥20 s, ≥100 Hz, ≥2 elektroder) fram till tiden för uppvaknande samt en standardiserad drömrapports klassificering av deltagarnas upplevelser under sömnen.
Databasen expanderar kontinuerligt när nya data läggs till och är tillgänglig här: DREAM-databasen.