
Experiment med gummihandsillusionen manipulerar kroppsuppfattningen genom att få människor att känna att en falsk hand är deras egen. Ett standardformulär används för att mäta denna illusion, med specifika frågor som riktar sig mot två aspekter: "beröringsreferens" (Referral of Touch, RoT) från den falska handen och "ägandekänsla" (Sense of Ownership, SoO) över den. Trots formulärets popularitet har dess psykometriska egenskaper inte analyserats grundligt, och RoT- och SoO-frågor används ofta omväxlande i studier.
I denna studie användes Exploratory Graph Analysis för att undersöka frågestruktur och analysera korrelationer mellan SoO och RoT-uttalanden under olika förhållanden.
Resultaten visar att även om SoO och RoT är relaterade, kan de representera distinkta aspekter av illusionen. Vi fann också måttliga korrelationer mellan kontroll- och illusionsfrågor, vilket antyder att kontrollfrågor fortfarande kan spegla delar av illusionen.
Dessa resultat understryker behovet av en mer detaljerad analys av frågeformulär relaterade till kroppsliga illusioner för att förbättra deras tolkning och användning.
Detta projekt är ett samarbete mellan Giorgia Tosi (Università degli Studi di Milano-Bicocca), University of Reading Malaysia och Högskolan i Skövde.