Detta projekt började redan på 1990-talet som ett doktorand- och postdoktorsprojektet för professor Antti Revonsuo. Det övergripande målet har varit att kritiskt analysera den filosofiska grunden för medvetandet som vetenskap samt de olika filosofiska och empiriska teorierna om medvetandet.
Projektet har utvecklat en naturalistisk teori om medvetandet kallad ”Biologisk realism” (Revonsuo 2006, 2010), som förklarar medvetandet som en emergent nivå av biologisk organisation i hjärnan: en inre simulering av världen som framträder för oss både under vakenhet och drömmande.
Denna ansats är filosofiskt nära besläktad med Searles ”Biologiska naturalism” (se Revonsuo 2018), men motsatt till eliminativa, illusionistiska och reduktiva närmanden till fenomenalt medvetande, som avvisar medvetandets subjektiva och kvalitativa aspekter.
Teorin förkastar även de för närvarande populära informationsteorierna och panpsykismen, där medvetandet inte anses vara ett specifikt hjärnbaserat eller biologiskt fenomen överhuvudtaget (för en kritisk analys av fältets nuvarande tillstånd, se Revonsuo 2025).
Biologisk realism utgör den filosofiska bakgrunden till professor Revonsuos och hans forskargrupps empiriska forskning om exempelvis drömmars natur och funktion samt de neurala korrelaten till perceptuellt medvetande.