Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Helios energihub

      Forskningsgrupp Virtual Manufacturing Processes
      Forskningsmiljö Virtual Engineering

      Kort om projektet

      Projektnamn

      HelioS Energihub: En prototyp för ett kommersiellt energihanteringssystem för lokal energiflexibilitet och självkonsumtionsförbättring

      Projekttid

      September 2024 – Augusti 2027

      Finansiering och samverkan

      ÅForsk

      Detta projekt syftar till att utveckla en prototyp av ett kommersiellt energihanteringssystem baserat på ett övervaknings- och datainsamlingssystem. Systemet ska övervaka och styra både lokal produktion och konsumtion av energi.

      Byggnader står för ungefär 40 procent av energiförbrukningen och är den sektor som förbrukar mest. Därför är det avgörande att aktivera smarta energihanteringssystem (EMS) som inkluderar el-, värme- och kylsystem, så att de kan fungera som flexibla och responsiva aktörer i elektriska och termiska nätverk. Det är nödvändigt för att integrera intermittenta förnybara energikällor (RES) och energilagringssystem (ESS).

      Ska utveckla en prototyp av ett energihanteringssystem

      Detta projekt syftar till att utveckla en prototyp av ett kommersiellt smart EMS baserat på ett övervaknings- och datainsamlingssystem (SCADA). Systemet kommer att övervaka och styra både lokal produktion och konsumtion av energi. SCADA-systemet kommer att implementeras i ett multi-energibärarsystem som omfattar el, värme och kyla inom en verklig energihub som kallas HelioS.

      Syftet är att öka energiflexibiliteten och självförsörjningsgraden. För att uppnå detta behöver ett optimalt batterienergilagringssystem (BESS) dimensioneras för att säkerställa en pålitlig källa för kraft och energi. Det kommer att användas för att reducera toppbelastning, optimera laddning av elfordon (EV) och möjliggöra lokal energiflexibilitet, vilket i sin tur leder till kostnadsbesparingar.

      De specifika målen för HelioS energihub-projektet är:

      1. Utvärdera kapaciteten hos HelioS energihub för att hantera variationer i lokal produktion och efterfrågan.
      2. Identifiera den kostnadsoptimala lösningen för ett specifikt energislag.
      3. Fastställa den optimala storleken på BESS inom HelioS energihub för att möjliggöra lokal energiflexibilitet och förbättrad självkonsumtion.
      4. Utveckla ett realtids-EMS baserat på SCADA-systemet för att övervaka HelioS energihubs drift för laboratorie- och forskningsändamål.

      Solcellsproduktionen på Högskolan i Skövde

      HelioS energihub, som har en betydande effektbelastning och solcellsproduktion på cirka 200 kWp vid Högskolan i Skövde, syftar till att maximera självkonsumtionen och minimera nätavgifter. Lösningen innebär att dimensionera BESS optimalt med hänsyn till systembegränsningar, såsom osäkerheter, variationer i efterfrågan och energipriser på marknaden.

      Detta kommer att kompletteras med ett realtids EMS för att säkerställa lokal energiflexibilitet och besparingar. Det smarta EMS, som utgör en av huvudkomponenterna i prototypen, inkluderar SCADA-systemet och intelligenta metoder för att möjliggöra realtidskommunikation mellan olika delar av systemet. Delarna inkluderar solcellssystemet, BESS, värmepump, elektrisk kylmaskin samt värme- och kylförvaring.

      Lokal energiflexibilitet

      Målet är att förbättra effektiviteten, erbjuda lokal energiflexibilitet och maximera självkonsumtionen. HelioS energihub-projektet adresserar också viktiga frågor ur ekonomiska, tekniska och miljömässiga perspektiv.

      Projektresultaten kan sammanfattas i två huvudsakliga målgrupper:

      • En helhetslösning som förenar teknik och ekonomi för en specifik affärsmodell med fokus på energiflexibilitet och besparingar.
      • Ett realtids EMS baserat på SCADA-systemet som övervakar driften av HelioS energi hub för laboratorie- och forskningsapplikationer.

      Medverkande forskare

      Publicerad: 2024-10-04
      Senast ändrad: 2024-10-04
      Sidansvarig: webmaster@his.se