Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Populärvetenskapligt café: Skaraborgs Akademi delar ut pris och föreläser

      Datum 16 november
      Tid 18:30 - 21:00
      Plats Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

      Torsdagen den 16 november står Skaraborgs Akademi för värdskapet vid höstens tredje populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde. – Jag kan utlova en innehållsrik kväll. Särskilt är jag väldigt glad och stolt över priset till årets doktorsavhandling. Den behandlar psykisk ohälsa, vilket är ett växande sak i samhället, säger akademins sekreterare Karl-Erik Tysk.

      Förläggaren Per Bergström kommer att föreläsa under Skaraborgs Akademis kväll på Högskolan i Skövde.

      Skaraborgs Akademi består av arton namnkunniga skaraborgare i förskingringen. De har mottot ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet” och har som vana att besöka Högskolan varje höst. Vid höstens tredje populärvetenskapliga café bjuder Akademin precis som tidigare på ett omfattande och varierat program. Och besöket kringgärdas som sig bör av en del hemlighetsmakeri.

      Hedersskaraborgaren på plats

      – Vi väntar som vanligt till den här kvällen innan vi presenterar Årets hedersskaraborgare. Det är en programpunkt många i publiken ser fram emot och vi vill gärna att den blir en överraskning. Men jag kan i alla fall avslöja att det rör sig om en ganska känd kvinna från Skaraborg som på ett förtjänstfullt sätt arbetat ideellt för kvinnors hälsa, säger Karl-Erik Tysk.

      Årets hedersskaraborgare har lovat att finnas på plats för att ta emot sin hedersbetygelse och låta sig intervjuas.

      Uppmärksammad avhandling

      Traditionsenligt inleds kvällen med att Skaraborgs Akademi delar ut pris till den doktorsavhandling på Högskolan i Skövde som förtjänar särskild uppmärksamhet. I år går äran och de 10 000 kronorna, finansierade av Länsförsäkringar Skaraborg, till Kristina Carlén, lektor i folkhälsovetenskap. Hon får det hedrande priset för en avhandling som ger ”ett betydelsefullt bidrag till arbetet att främja ungas psykiska hälsa, vilket ligger väl i tiden med tanke på att ungas psykiska ohälsa ökar kraftigt”, som det står i motiveringen.

      – Jag är väldigt glad att vi hedrar Kristina Carlén med det här priset. Ämnet för hennes forskning, psykisk ohälsa hos ungdomar, är något som berör många människor. Dessutom blir hennes föreläsning begriplig även för oss i publiken, vilket inte är fallet när det gäller avancerad forskning.

      Högskolornas betydelse och översatt litteratur

      Skaraborgs Akademi ger varje år ut en antologi. I år heter boken ”Alla tiders Skaraborg” och den kommer att presenteras under kvällen, som avslutas med att två av akademins ledamöter föreläser. Den här gången är det Madelene Sandström, ekonom och ämbetsman, som ska prata om det passande ämnet ”Högskolornas betydelse för Sveriges utveckling”. Kvällens andra akademiföreläsare är förläggaren Per Bergström som valt rubriken ”Hälften av den svenska nationallitteraturen är översatt”.

      Madelene Sandström, ekonom och ämbetsman, ska prata om ämnet ”Högskolornas betydelse för Sveriges utveckling".

      Populärvetenskapligt café

      De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

      Läs mer om programmet på sidan för Populärvetenskapliga caféer.

      Fri entré! Begränsat antal platser!

      Publicerad: 2023-10-12
      Senast ändrad: 2023-10-12
      Sidansvarig: webmaster@his.se