Jessica Lee om dataspel och resestipendiumet till USA

Jessica Lee läser Dataspelsutveckling - programmering. Hon är 23 år och född och uppvuxen i Stockholm

Hur fick du reda på programmet?

Jag visste att jag ville studera programmering och gärna något spelrelaterat om det fanns. Jag gjorde lite research på Internet och tyckte att Högskolan i Skövdes utbildning stämde bäst överens med det jag sökte efter.

Varför valde du inriktningen programmering?

Som projektarbete i gymnasiet gjorde jag och mina kompisar ett väldigt simpelt point and click-spel där jag stod för det mesta av kodskrivandet. Det var första gången jag knäckte kod och jag kände att "Det här skulle jag kunna tänka mig att arbeta med". Matematik och problemlösning har alltid varit min starkare sida.

Vad har du för bakgrund?

I gymnasiet studerade jag naturvetenskap med profil miljö. Jag började inte programmera förrän sista terminen av gymnasiet till mitt projektarbete. Jag hade ingen aning om vad jag ville göra efter gymnasiet och tog ett sabbatsår efter studenten där jag arbetade som timvikarie samtidigt som jag funderade ut vad jag ville göra med min framtid.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att den är så pass nischad som den är. Dataspelselementen gör utbildningen roligare än en vanlig IT-utbildning, men man får samtidigt en helt vanlig datalogiexamen som man kan använda för att söka jobb både innanför och utanför spelbranschen. Det var väldigt viktigt för mig att inte känna mig avgränsad till bara spelbranschen med min examen eftersom jag vill ha många dörrar öppna. En annan viktig sak är att jag lärt mig extremt mycket på denna utbildning.

Vad är det bästa med Högskolan i Skövde?

I mitt tycke är det dataspelsutbildningarna. Det som fick mig att välja Högskolan i Skövde framför andra skolor med dataspelsutbildningar, var att skolan riktar sig in på de olika delarna av spelutveckling på djupet. Studerar du programmering får du lära dig avancerad programmering, väljer du t.ex. 3d-grafik får du lära dig att skapa 3D-modeller till spel, men inte nödvändigtvis programmera mycket. Man blir helt enkelt djupkunnig i det man vill specialisera sig på, istället för att man lär sig små delar av allt. En annan stor fördel med skolan är att de har väldigt mycket kontakter till spelbranschen.

Vad kan vara bra att tänka på innan man söker programmet?

Man får vara beredd på att lägga ner mycket egen tid för att klara utbildningen. Det är få föreläsningar och seminarier, med mycket eget arbete. Man får även vara beredd på att läsa en hel del matematik och jobba i grupparbeten.

Berätta om ditt resestipendium till USA

Jag fick höra att få personer hade sökt Sparbanksstiftelsen Alfas resestipendium i år och då tänkte jag att jag lika gärna kunde passa på att söka, då man inte förlorar något på det. Jag skrev ihop ett brev där jag berättade om min tid på Högskolan i Skövde, varför jag ville studera i USA och vad jag tänkt använda stipendiet till om jag fick det. Jag skickade in brevet tillsammans med en utskrift av mina betyg på högskolan tänkte att det bara var att hoppas på det bästa.

Jag kommer att studera på Rockford University i Illinois en termin. Eftersom jag bara har läst dataämnen konstant i tre år och har plockat ihop nog med datalogi-poäng för min kandidatexamen, kommer jag passa på att läsa lite andra kurser, bl.a. politik, kombinerat med ett par datakurser.

Vad är ditt drömjobb i framtiden?

Det hade varit kul att jobba med spel. Men jag är öppen för andra typer av programmeringsjobb också.

 

 

 

Jessica Lee