Visa mer om programmetVisa mindre om programmet
Förkunskapskraven till programmet är en kandidatexamen i biomedicin, molekylärbiologi eller datavetenskap, eller motsvarande.
Det här läser du på programmet
Inom ämnet bioinformatik läser du kurser som fokuserar på bland annat bioinformatiska algoritmer, programmering, storskalig dataanalys samt forskning och utveckling. I studierna varvar du föreläsningar med laborationer i datormiljö. Du lär dig olika datorbaserade verktyg för att sammanställa och analysera data från forskningsprojekt och biologiska experiment samt olika metoder för analys av bland annat DNA-sekvenser och genuttrycksdata.
Programmet är ettårigt och den första terminen innehåller fyra kurser. De två första kurserna är Bioinformatiska koncept och metoder och Bioinformatisk analys med Python. De ger en bred introduktion till fältet, och grunderna i programmering och algoritmutveckling. Därefter läser du kursen Bioinformatisk analys med R som introducerar programmeringsspråket R och statistisk analys av storskalig biologisk data. Terminen avslutas med Bioinformatik - forskningsprocessen som innehåller en seminarieserie som ger dig inblick i aktuell forskning. Det är även en förberedande kurs inför examensarbetet.
Den andra terminen ägnas åt examensarbetet där du formulerar och arbetar med ett relevant forskningsproblem.
All undervisning är på engelska.
Jobb efter examen
Arbetsmarknaden inom bioinformatik utvecklas hela tiden. Genom den snabbt ökande tillgången på ny biologisk information, ökar behovet av utbildade bioinformatiker. Beroende på vad du har studerat i din grundutbildning kan du till exempel arbeta som molekylärbiolog med bioinformatiska metoder, eller med utveckla nya bioinformatiska metoder och verktyg. Jobben finns inom bland annat forskningsinstitut, biotekniksektorn, läkemedelsföretag och företag som arbetar med bioinformatisk utveckling eller konsultverksamhet.
Läsa vidare efter programmet
Efter din examen kan du fortsatta med forskarutbildning i bioinformatik.
Forskning inom området
Forskningen inom det bioinformatiska området går snabbt framåt. Den kan delas in i utveckling av nya bioinformatiska verktyg och tillämpning av verktyg för att analysera biologiska data. De viktigaste forskarområdena för forskargruppen Translationell bioinformatik på Högskolan i Skövde är utveckling av algoritmer och AI-baserade metoder för integrering av storskalig data och identifiering av biomarkörer. Exempel på tillämpningsområden som gruppen arbetar med är sjukdomsmodellering, läkemedelsutveckling och stamcellsdifferentiering.