Visa mer om programmetVisa mindre om programmet
Det här läser du på programmet
UXD-programmet utgår från ett helhetsperspektiv för att förstå och designa system och produkter som är både lätta att använda och ger användaren en bra upplevelse. Du får med dig både ett brett teoretiskt perspektiv (till exempel inom kognitionsvetenskap, systemutveckling, design och informationssäkerhet) och praktiska tillämpningar (till exempel bygga webbplatser och olika typer av prototyper). Under studierna får du även lära dig att utföra olika former av undersökningar, som intervjuer, observationer, experiment och att utvärdera användbarheten hos olika tekniska produkter och system.
Den första terminen fokuserar på introduktionskurser inom kognitiv psykologi och UXD. Du utvecklar även grundläggande kunskaper i skissteknik och prototyping. Andra året kombinerar du dina teoretiska kunskaper med praktiska projekt som genomförs ute på företag. Det tredje året spetsar du dina kunskaper och gör dig redo för ditt examensarbete. Examensarbetet kan du välja att göra i samarbete med ett företag.
En mer detaljerad beskrivning av programkurserna hittar du i programöversikten.
Representanter från näringslivet är med i vårt programråd vilket garanterar att du har en uppdaterad och eftertraktad kompetens efter examen.
Jobb efter examen
Det finns idag ett stort fokus på användbarhet och användarupplevelse i olika typer av IT-system och som UX-designer blir du eftertraktad på arbetsmarknaden.
Andra titlar du kan få i ditt framtida yrkesliv är användbarhetsexpert, UX-writer, informationsarkitekt eller interaktionsdesigner. Du kan både vara anställd på ett företag eller jobba som konsult.
Läsa vidare efter programmet
Tre års studier på User Experience Design leder till en kandidatexamen med huvudområdet informationsteknologi. Efter din examen kan du fortsätta med magister- eller masterstudier på Högskolan i Skövde. Du har också möjlighet att läsa vidare på magister- eller masternivå på andra lärosäten, både i Sverige och utomlands.
Forskning inom området
Läs mer om vår forskningsmiljö Interaction Lab.