Anmälan
Välj ett tillfälle för att visa utbildningsplan, kursutbud och behörighetskrav.
Höst 2025, Plats: Campus (Skövde), Takt: 100%
Anmälan
17 mars 2025 - 15 april 2025Ange kod HS-60230 på antagning.se
Välj ett tillfälle för att visa utbildningsplan, kursutbud och behörighetskrav.
Ange kod HS-60230 på antagning.se
Naturvetenskapligt och tekniskt basår är en förutbildning för dig som vill läsa vidare men saknar behörighet i naturvetenskapliga ämnen. Basåret är ett effektivt sätt att komplettera din behörighet samt ger dig en bra introduktion av hur det är att studera på högskola. Läser du utbildningen är du dessutom garanterad plats på ett av flera kandidat- och högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Skövde.
Naturvetenskapligt och tekniskt basår är en högskoleförberedande utbildning. Under ett år läser du fysik, kemi och matematik, och beroende på val av spår också biologi, på heltid. För att vara behörig att söka till basåret behöver du endast ha grundläggande behörighet.
Under hösten läser du Matematik Bas 1 och Fysik 1. Inför vårterminen väljer du ett spår, antingen naturvetenskapligt eller tekniskt spår.
Under det naturvetenskapliga spåret läser du Biologi 1 och 2 samt Kemi 1 och 2. Naturvetenskapliga spåret ger behörighet motsvarande gymnasiets; Ma3c, Fysik 1, Biologi 2 samt Kemi 2.
Under det tekniska spåret läser du Kemi 1, Fysik 2 samt Matematik Bas 2. Tekniska spåret ger behörighet motsvarande gymnasiets; Ma4, Fysik 2 samt Kemi 1.
Undervisningen består av föreläsningar, räkneövningar, laborationer och enskilt arbete. Studierna bedrivs på heltid vilket innebär att du behöver planera för 40 timmar i veckan för dina studier.
Du får ingen examen efter basåret, men däremot är du behörig att söka vidare till olika naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på universitet och högskolor. Du får även en garantiplats på ett av flertalet program vid Högskolan i Skövde.
Med godkända studieresultat från basåret med spår naturvetenskap garanteras du en studieplats på något av följande program vid Högskolan i Skövde:
Med godkända studieresultat från basåret med spår teknik garanteras du en studieplats på något av följande högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Skövde:
Högskoleingenjör i maskinteknik ger dig möjlighet till olika fördjupningar under tredje året. Inför det året kan du välja ett av följande fördjupningsområden:
Garantiplatsen gäller enbart till nästkommande programstart, du kan alltså inte spara din garantiplats.
Naturvetenskapligt och tekniskt basår
Naturvetenskapligt spår
Tekniskt spår
*Ger motsvarande behörighet Ma3c på gymnasiet. Behörighetskrav Ma1.
**Ger motsvarande behörighet Ma4 på gymnasiet. Behörighetskrav Ma3c.
Om du väljer att ansöka om studiemedel rekommenderar vi att ansöka för hela utbildningen på en gång (två terminer), eftersom det kan underlätta för dig i övergången mellan terminerna.
Läs mer och ansök om studiemedel på csn.se.
En studievecka motsvarar en arbetsvecka på 40 timmar. En del av tiden är föreläsningar, övningar eller laborationer och resterande tiden förväntas du arbeta själv eller tillsammans med dina studiekamrater för att lära dig kursinnehållet.
Du bör vara medveten om att utbildningen är en campusutbildning (undervisning på plats på Högskolan) och att studierna omfattar 100 % (40 timmars studievecka). Att arbeta heltid parallellt med sina studier brukar vara svårt att orka med. Vår erfarenhet är att det är väldigt få som lyckas med att kombinera heltidsarbete med heltidsstudier och nå godkända resultat.
Nej, eftersom utbildningen är behörighetsgivande utbildning så ger den inte högskolepoäng (hp) utan förutbildningspoäng (fup). När du läst Naturvetenskapligt och tekniskt basår med godkänt resultat ger den dig 60 fup. Teknisk eller naturvetenskaplig bastermin ger dig 30 fup.
Nej, studierna påverkar inte dina meritpoäng utan ger dig enbart den särskilda behörigheten för de kurser som ingår i programmen.
Nej, studier på behörighetsgivande utbildningar förbrukar studiemedel på gymnasienivå.
Det finns flera fördela med att läsa en behörighetsgivande förutbildning.
Det finns inga krav på att läsa alla kurser inom programmet. Du läser de kurser du önskar behörighet till, men tänk på att om det är längesedan du läste kursen kan det vara bra med repetition.
Nej, du måste läsa hela kursen Matematik Bas 1 för att få behörighet motsvarande Ma3c.
Nej, man kan endast läsa kurser inom valt spår (eller inom vald bastermin).
Nej, utbildningarna ges endast som campustubildningar.
Nej, vi hänvisar till komvux för att läsa in behörighet i Engelska 6.
Naturvetenskapligt och tekniskt basår riktar sig till dig som har grundläggande
högskolebehörighet. Första terminen läser alla grundläggande matematik och fysik.
Under andra terminen väljer du spår beroende på om du vill bli behörig till en
utbildning inom biovetenskap eller ingenjörsvetenskap.
Teknisk bastermin riktar sig till dig som redan har behörighet motsvarande Ma3c och Fy1 och behöver komplettera med Fy2, Ke1 och Ma4 för att söka en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Teknisk bastermin ges på våren och ansökan för vårterminen 2026 öppnar 15 september. Mer information om teknisk bastermin kommer upp på webbplatsen i god tid före ansökningsperioden.
Naturvetenskaplig bastermin riktar sig till dig som redan har behörighet motsvarande Ma2 och behöver komplettera med Ke1 och Ke2 samt Bi1 och Bi2 för att söka en utbildning inom biovetenskap.
Naturvetenskaplig bastermin ges på våren och ansökan för vårterminen 2026 öppnar 15 september. Mer information om naturvetenskaplig bastermin kommer upp på webbplatsen i god tid före ansökningsperioden.
Skövde är årets studentstad 2025. Här jobbar vi tillsammans för att du ska känna dig välkommen och få de bästa förutsättningarna för en rolig och utvecklande studenttid.
Välkommen du också!
Ansökningsperioden för programmet öppnar 17 mars och sista dag att söka är 15 april.
Via en ansökningsknapp på den här sidan kommer du till antagning.se där du slutför ansökan.