Pernilla Bjerkeli
Lektor i folkhälsovetenskap
Institutionen för hälsovetenskaper
Välkommen till huvudämnet Folkhälsovetenskap vid Institutionen för hälsovetenskaper!
Folkhälsovetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som studerar hälsan samt dess förändring och fördelning mellan olika befolkningsgrupper i takt med samhällets förändringar och dess utmaningar. Folkhälsovetenskap fokuserar på att förstå samhällets, arbetslivets, hälsosystemens, levnadsvillkorens och klimatets betydelse för befolkningens hälsa lokalt och globalt. Slutmålet är att bibehålla eller uppnå en god hälsa för såväl nuvarande som kommande generationer med fokus på jämlikhet i hälsa.
Folkhälsovetenskapen som tvärvetenskap samexisterar med en rad områden som alla bidrar med specifika kunskaper till folkhälsovetenskapens unika perspektiv och bredd. Man kan se ämnet som ett tvärvetenskapligt paraply.
Bildillustration där benämningar på olika områden – som psykologi, etik och omvårdnad – samsas under ett utfällt paraply som har texten "Folkhälsovetenskap".
Hos oss kan du läsa folkhälsovetenskap på både grund- och avancerad nivå. På grundnivå erbjuder vi ett treårigt Folkhälsovetenskapligt program (180 hp) som leder fram till kandidatexamen. På avancerad nivå kan du läsa Folkhälsovetenskap – smittskydd och vårdhygien och Folkhälsovetenskap – digital hälsa och kommunikation. Båda leder fram till en magisterexamen. Samtliga utbildningsprogram är nätbaserade med undervisning och kommunikation online via Högskolans digitala lärplattform Canvas, samt några obligatoriska campusträffar.