Visa mer om programmetVisa mindre om programmet
Det här läser du på programmet
Kognitiv neurovetenskap är utbildningens ämnesmässiga huvudområde. Inom området studerar du biologisk psykologi såsom sambandet mellan hjärnfunktion och kognitiva förmågor som uppmärksamhet, perception, minne och förändrade medvetandetillstånd. Du lär dig om människans beteende, tankar och känslor med utgångspunkt i hjärnans anatomi och fysiologi. Kunskap kring forskningsmetodik och statistik samt hjärnavbildningsmetoder är därför centrala delar i utbildningen. Det sker i form av att du till exempel får utforma vetenskapligt experiment som innefattar att samla in och analysera data. Vetenskapligt skrivande såsom att författa vetenskapliga texter ingår också.
Programmet har inriktning tillämpad positiv psykologi som är ett evidensbaserat ramverk med syfte att främja psykiskt välbefinnande. Inom positiv psykologi studerar du vad psykiskt välbefinnande är och vad som påverkar det. Du läser kurser i tillämpad positiv psykologi inom vilka du lär dig hålla serier av individuella samtal som syftar till att öka individens välbefinnande.
Du kommer lära dig att bedriva målinriktade förändringsprocesser där såväl vetenskapliga mätningar av psykiskt välbefinnande som evidensbaserade övningar ingår. Du kommer även lära dig att tillämpa förändringsinriktad samtalsmetodik såsom styrkefokuserande motiverande samtal. Du får också träna dig i ett empatiskt förhållningssätt och att förhålla dig till yrkesetiska principer.
Programmet inkluderar även kurser i etik och socialrätt. Drygt hälften av programmets kurser ges på engelska
Jobb efter examen
Precis som många akademiska utbildningar leder programmet fram till en akademisk kandidatexamen och inte till en specifik yrkesexamen. Tidigare studenter arbetar bland annat som skolkurator, inom socialpsykiatrin, kriminalvården (anstalt och frivård), ungdomsvård som exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin och behandlingshem, med arbetsmarknadsinsatser på arbetsförmedlingen, som coach, inom myndigheter som handläggare på exempelvis försäkringskassan eller socialtjänsten, forskningsassistent och doktorand.
Flera studenter har även valt att gå vidare med studier på avancerad- och forskarnivå nationellt såväl som internationellt vilket även lett fram till doktorsexamen och anställning vid olika lärosäten som lärare och forskare.
Läsa vidare efter programmet
Utbildningen leder till en kandidatexamen i kognitiv neurovetenskap och efter avslutat program kan du läsa vidare på avancerad nivå. På Högskolan i Skövde är du behörig till det ettåriga magisterprogrammet Kognitiv neurovetenskap – medvetandet och hjärnan (Cognitive Neuroscience – Mind and Brain). Det finns även möjligheter att läsa vidare på andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
Forskning inom området
Forskning i kognitiv neurovetenskap sker på Högskolan i Skövde inom forskningsgruppen Kognitiv neurovetenskap och filosofi. Det handlar om både teoretisk och empirisk forskning inom olika medvetandetillstånd såsom sömn, anestesi, drömmar och hypnos. Forskningen fokuserar till stor del på de teoretiska och filosofiska problemställningar som rör det mänskliga medvetandet. Forskarna studerar även uppmärksamhet, visuell perception, empati, etik och subjektivt välbefinnande.
Delar av forskningen genomförs i forskargruppens EEG- och VR-laboratorium vid Högskolan i Skövde.
Möjlighet till utlandsstudier
Det finns goda möjligheter till utlandsstudier, både under och efter programstudierna. Lämplig tidpunkt för det varierar utifrån vilka kurser som ges och när de ges. Programansvarig och studievägledare är behjälpliga vid planering av utlandsstudier.