Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Sarah bygger Frölundas mentala styrka i jakten på SM-guld

      Publicerad 7 februari 2024

      Sarah Eriksson har hittat rätt i arbetslivet. Som mental coach hjälper hon ishockeyspelare på elitnivå att utveckla sina förmågor och stärka sina mentala styrkor. Hon arbetar med Frölundas SHL-lag och har även jobbat med talangutveckling i ett NHL-lag. Och det startade med valet att studera på Högskolan i Skövde.

      – Ishockeyspelarnas psykologiska och mentala mående är kopplat till prestationen på isen. Det handlar om att utveckla spelarnas förmågor och få dem att förstå sitt mindset för att allt ska fungera optimalt för dem på isen. Jag har själv hållit på med många uthållighetsidrotter och blev intresserad av hur stor påverkan hjärnan faktiskt har på våra fysiska prestationer.

      Men vi backar lite i tiden först. På gymnasiet i Lund läste Sarah naturvetenskapligt program med teknisk inriktning och därefter studerade hon till högskoleingenjör i bebyggelseutveckling vid nuvarande Malmö universitet.

      – Jag gillade att jobba i projektform, att det fanns en tydlig start och ett tydligt slut tilltalade mig och som ingenjör jobbar du ofta på det sättet. Men mitt examensarbete handlade om humankapital och redan då förstod jag nog egentligen att jag ville inrikta mig mer mot psykologi och ha fokus på människan.

      Startade företag i Spanien

      Jobbet som ingenjör tog Sarah till Skövde där hon arbetade för NCC och Calles Bygg i några år, innan en lågkonjunktur slog till i början av 2000-talet. Familjen flyttade då till Spanien och paret Eriksson startade företag inom logistik och försäljning.

      – Det var där jag verkligen förstod att jag borde utbilda mig med något inom psykologi. 2015 var vi tillbaka i Sverige och jag funderade på att gå tillbaka till skolan.

      En utbildning på internationell nivå

      Sarah sökte olika fristående kurser, men hittade sen programmet Kognitiv neurovetenskap – Tillämpad Positiv Psykologi på Högskolan i Skövde.

      –Jag tyckte det lät komplicerat och undrade om jag skulle klara det. Jag sökte och kom in och det är jag otroligt tacksam för. Lärarna som är involverade i programmet ligger på världsnivå inom området med sin kunskap och det är verkligen ett jätteprivilegium att ha haft så bra lärare. Utbildningen håller internationell nivå och jag gillar bredden som inriktningen tillämpad positiv psykologi ger.

      Sarah kompletterade sin utbildning med flera fristående kurser ibland annan idrottspsykologi, talangutveckling, motivationsklimat, kommunikation för ledare och affärsorganisation.

      –Dels gillar jag prestationsidrotter själv, dels skulle jag gärna jobba med idrottare. Mitt examensarbete handlade om hjärnskakningar bland ishockeyspelare och när de är redo att börja spela igen efter en sådan.

      Inbjudan från NHL

      Examensarbetet ledde till att Sarah blev inbjuden till ett NHL-lag i samband med deras Development camp i Winnipeg, Kanada för att prata om hur den mentala biten påverkar spelare och deras återhämtning. Under sin utbildning hade hon också fått möjlighet att ha tillämpade coachsamtal med ishockeyspelare som sedan ledde vidare till individsamtal. Nu är hon mental coach för Frölunda HC:s herrlag som spelar i SHL.

      – Mental träning är lika viktig som den fysiska träningen för en bra prestation. Vi jobbar ständigt med den mentala delen och ser hur spelarnas resurser kan utvecklas och hur vi kan stärka deras styrkor. Positiv psykologi är inte något klämkäckt, utan ett verktyg för välmående. Välmående kan också handla om att hitta meningsfullhet, konstaterar Sarah.

      Nämn något du har haft stor användning av från din utbildning?

      – Att man verkligen lär sig att vara kritisk när man pluggar. Att våga ifrågasätta det man läser och förstå hur viktigt det är att forskning görs på rätt sätt. Också att sätta värde på vetenskapen för den är bra för allt möjligt i vårt samhälle.

      Har du några tips till blivande eller nuvarande studenter?

      – Att ta en kurs i taget. Många är rädda för att misslyckas med en tenta eller uppgift, men ibland kan det faktiskt bli bättre om man måste gör om något. Jag fick göra ett omtag på mitt examensarbete och det blev mycket bättre. Ja, det blev en språngbräda till NHL och det jag jobbar med idag.

      Läs mer om programmet Kognitiv neurovetenskap – Tillämpad Positiv Psykologi
      Läs Sarah Erikssons examensarbete (länk till DIVA-Portalen)

       

      Publicerad: 2024-02-07
      Senast ändrad: 2024-02-07
      Sidansvarig: webmaster@his.se