Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Möt duon som styrt Studentkåren under pandemin

      Publicerad 21 december 2021

      Simon Wallin och Sabina Gudomlund Lindberg tillträdde som ordförande och vice ordförande för Studentkåren i Skövde i januari 2020. Väldigt lite blev som duon tänkt sig. Två och en halv månad senare försvann studenterna från campus på grund av pandemin. – Vi fick omstrukturera arbetet och göra prioriteringar, allt hände på en gång, konstaterar Simon Wallin.

      Simon & Sabina

      Även om Simon Wallin och Sabina Gudomlund Lindberg inom kort lämnar sina uppdrag är det bråda dagar. Studentkårens kansli flyttar till en ny byggnad på campus och de vill inte lämna över ett kontor fullt av flyttkartonger till sina efterträdare. Men är det något de vet är det att det sällan blir som man tänkt sig. Simon hade först inte alls tänkt sig uppdraget som ordförande.

      – Men vi är det perfekta teamet och har känt varandra sedan vi jobbade i sektionsstyrelsen 2018 och samarbetade mycket som introgeneral och ekonomiansvarig. Jag ville att vi satte oss som en duo i kårstyrelsen, så jag villkorade helt enkelt att om jag skulle vara vice ordförande, skulle Simon vara ordförande, säger Sabina och konstaterar att det var en intensiv övertalningskampanj.

      En kampanj som gick vägen. Duon Simon och Sabina kompletterar varandra, fyller i varandras svar och trivs uppenbarligen väldigt bra tillsammans och med uppdragen de haft.

      – Ja, vi har kunnat använda varandras kunskaper på ett bra sätt under den här tiden. Vi har lärt oss mycket av varandra, stöttat varandra och haft mycket dialog, säger Simon.

      Telefonen ringde hela tiden

      Från att en stor del av arbetet för Studentkåren brukar ha fokus på det studiesociala och roliga, blev det ett annat fokus. Omställningen till att plugga hemifrån har varit otroligt tuff, utmanande och självklart påverkat måendet hos många studenter. Det har också varit många praktiska frågor för kåren kring allt från tentor till teknisk utrustning och kvalitet.

      – Nu har mycket handlat om pandemin och olika anpassningar. Allt hände på en gång och för oss var det viktigt att informera vidare till studenterna så fort som möjligt. Telefonen var aldrig tyst, säger Sabina.

      De konstaterar att andra studentkårer har varit en ovärderlig guldgruva i arbetet.

      – Vi gillar båda att nätverka och det har varit bra att bolla frågor med andra kårer. Vi fick snabbt studentärenden om examinationer, kvalitet och frågor om zoom-övervakade tentor. Då pratade vi med KTH som var först ut med det, men inte gillade det. Men vi hade inget val, det blev zoom-övervakade tentor för studenterna här med.

      Nära samarbete med Studenthälsan

      Innan studieuppehållet för att arbeta heltid med kåren, läste Sabina programmet Kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi.

      – Visst har jag tagit med mig kunskap om olika samtalstekniker och samtalsmetoder från utbildningen. Jag har haft väldigt nära kontakt med många studenter som varit stressade och mått väldigt dåligt under pandemin. Jag kan inte ge några svar, men har lyssnat och hänvisat till Studenthälsan, som kåren har haft ett nära samarbete med under den här tiden. Något har jag väl gjort rätt när föräldrar hört av sig och tackat för att jag hjälpt deras barn.

      Simon har vid sidan av studier på Ekonomprogrammet en bakgrund inom Försvarsmakten och frågan är om det hjälpt honom i uppdraget som kårordförande under pandemin?

      – Att jag gjort värnplikt, varit gruppchef och gjort utlandstjänst, liksom att jag har arbetat många år som väktare har självklart format mig. Det har gjort mig mer bekväm i ledarposition, säkert gjort det lättare för mig att fatta snabba beslut och även påverkat mitt konsekvenstänk, men att jag är lite äldre, 35 år, spelar säkert också roll.

      En vice ordförande med guldstjärna

      Under de två åren duon jobbat tätt tillsammans har det varit en uppdelning mellan olika uppdrag och roller, men de har alltid täckt upp för varandra och bollat frågorna mellan sig. Kårens arbete har omprioriterats och pandemirelaterade frågor har präglat uppdraget. Simon har haft många möten med Högskolans ledning, suttit med i både krisgruppen och ledningsgrupper, medan Sabina haft större fokus på frågor och möten som rört arbetsmiljö, kvalitetsfrågor och inte minst studenters psykiska mående. Studentkåren har en anställd och tre arvoderade, men vid sidan finns ett hundratal engagerade studenter som hjälper till ideellt med olika uppdrag och evenemang.

      – Sabina är vår HR-avdelning som roddar i den här stora organisationen bakom kulisserna. Att motivera folk, att ha ett driv och uppehålla det i en pandemi är svårt, men Sabina har ett tydligt fokus på välmående och vad man behöver, så hon har en guldstjärna där, säger Simon.

      Vad har varit det svåraste under den här tiden?

      – Det var nog när Högskolan gick tillbaka från distans till undervisning på campus. Många studenter var väldigt oroliga för att åka kollektivtrafik och ville inte vara på campus, medan andra inte ville något hellre än att komma tillbaka. Det var en stor bredd på åsikter och vi ska representera studenternas åsikter och lägga fram det så tydligt vi kan. Vi har verkligen lärt oss att när vi kommunicerar ska vi ha med ett varför för att förklara.

      Vad tar ni med er från den här tiden?

      – Det har varit lärorikt, men annorlunda. En rik erfarenhet att genomlida pandemin. Jag tycker också vi fått ett kvitto på hur viktigt det studiesociala är på Högskolan. När det fungerar tar man det för givet, men det spelar en väldigt stor roll för många studenter och under långa perioder har det varit tomt på campus och i kårhuset, säger Simon.

      – Jag tar med mig mycket om allt från krishantering till hur Högskolan fungerar, säger Sabina.

      Vad händer nu?

      – Jag har mycket kärlek till många yrken, men jag har landat i att jag vill jobba längst med HR, säger Sabina och konstaterar att hon har några kurser att läsa klart och sen kanske byta program till Personal, organisation och ledarskap här i Skövde.

      Hon brinner för frågor om lika villkor och jämlikhet och skulle gärna jobba med det inom spelindustrin eller på Högskolans HR-avdelning. Simon kommer under vårterminen skriva sitt examensarbete med inriktning marknadsföring och även han skulle gärna jobba på Högskolan framöver.

      Publicerad: 2021-12-21
      Senast ändrad: 2021-12-21
      Sidansvarig: webmaster@his.se