Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Brottslingars psyke blev start på karriär som gör skillnad

      Publicerad 31 januari 2024

      På en utbildningsmässa hittade Carina Johansson exakt den utbildning hon letat efter. Ett unikt kandidatprogram som kombinerar ämnesområdena psykologi och biologi med stort fokus på hjärnan och vårt medvetande. Carina flyttade till Skövde för att läsa kognitiv neurovetenskap och med sina kunskaper har hon nu ett arbete där hon kan göra skillnad.

      Redan i årskurs nio hade Carina Johansson klart för sig att hon, när det var dags för högskolestudier, skulle fokusera på den mänskliga hjärnan och beteendevetenskap. Beteenden, både människors och djurs, har alltid intresserat henne.

      – Något jag länge tyckt har varit spännande är vilka likheter och skillnader det finns i hjärnan för personer som begår mycket grova brottsliga handlingar. Det finns en del poliser i släkten, så det kanske är därifrån intresset kommer, säger hon.

      För Carina som är halvamerikan och har tillbringat mycket tid hos släkten i USA var det självklart att plugga vidare med en gång efter gymnasiet, precis som hennes jämnåriga släktingar på andra sidan Atlanten.

      – I Sverige är det inte lika vanligt att man läser vidare med en gång, men för mig var det helt naturligt. Jag ville plugga något med fokus på hur hjärnan fungerar, men visste inte riktigt vad då jag ville ha en blandning av psykologi och biologi. Jag trodde att det var en kandidatutbildning i biologi som var aktuell, tills jag träffade personer från Högskolan på utbildningsmässan som berättade om programmet Kognitiv neurovetenskap med inriktning på neuropsykologi och medvetandestudier. Då visste jag exakt att det var den utbildningen jag letat efter, fast jag inte hade känt till den. Så det var verkligen en slump.

      Genuint intresse för beteendevetenskap

      Carina stortrivdes i Skövde under studietiden.

      – Jag kommer från ett litet samhälle och känner mig obekväm i stora städer. Skövde var perfekt, här finns allting och man kan gå till fots till nästan allt. Jag trivdes väldigt bra och ställde mig omgående i bostadskön så det var ingen svårighet att få studentboende.

      När Carina pratar om sin studietid på Högskolan är det med en tydlig värme i rösten. Hon konstaterar att det var stor åldersspridning på studenterna i klassen och även att den geografiska spridningen var stor.

      – Men gemensamt var att verkligen alla hade ett genuint intresse för ämnet och man lärde sig så otroligt mycket. Utbildningen var bra och lärarna var så otroligt engagerade och de brinner för sina ämnen. De gjorde det roligt att plugga och Högskolan har en bra studiemiljö. Självklart är studierna viktiga, men det är också viktig att som student uppleva allting runtomkring och vara delaktig. Det är lite som en egen värld att plugga på högskola.

      Viktigt att göra skillnad

      Under utbildningen ingår kurser som bland annat kognitiv neurovetenskap, socialrätt, förändrade medvetandetillstånd, psykiatri, psykologi och etik.

      – Jag tycker verkligen man ska trycka på att det är en beteendevetenskaplig utbildning och om jag ska nämna bara en kurs så blir det evolutionspsykologin. Vi talar ofta om att vi separerar oss från djuren, men här ser man verkligen hur evolutionen fortfarande påverkar oss i stor utsträckning. Det är ett otroligt intressant och roligt ämne som kastade om en hel del hur man ser på sig själv och samhället.

      Först var Carina inriktad på forskning, men arbetar sedan drygt ett och ett halvt år inom socialtjänsten med försörjningsstöd. Hon gör många utredningar och möter dagligen personer i behov av olika former av stöd och hjälp från samhället.

      – Neuropsykologin ger kunskap om och förståelse för psykiska sjukdomar och hur de kan påverka människor på så olika sätt. Många klienter har neuropsykiatriska sjukdomar som vi läste mycket om under utbildningen. Jag vill hjälpa människor och jobba med det jag har läst. För mig är det viktigt att göra skillnad i samhället med mina kunskaper.

      Läs mer om utbildningen Kognitiv neurovetenskap – neuropsykologi och medvetandestudier
      Läs mer om våra andra utbildningar inom beteendevetenskap

      Publicerad: 2024-01-31
      Senast ändrad: 2024-01-31
      Sidansvarig: webmaster@his.se