Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ”Det nya normala” i fokus

      Publicerad 18 oktober 2023

      Den 24 oktober arrangerar Högskolan i Skövde och PICS samverkansplattform Informationssäkerhetsdagen, där ökade säkerhetshot och komplexiteten kring informationssäkerhet diskuteras. Som en del av European Cybersecurity Month har evenemanget fokus på att minska kunskapsbrist, främja samarbete, och betonar vikten av att hantera skyddsvärd information i ”det nya normala”.

      Womans eye with futuristic digital data concept for technology, virtual reality headset, biometric retina scan, surveillance or computer hacker security

      Informationssäkerhetsdagen är ett årligen återkommande evenemang på Högskolan i Skövde. Dagen sätter fokus på aktuella frågor inom informations- och cybersäkerhet. Temat för i år är ”det nya normala”.

      – Först kom pandemin, vilket var en väldigt annorlunda situation. Sedan följde ökade säkerhetshot på grund av kriget i Ukraina, vilket var speciellt då. Men nu är det inte så speciellt längre, det är det nya normala. Vi lever i en ganska speciell värld just nu, och vi behöver diskutera hur vi hanterar det på bästa sätt, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor i informationsteknologi och projektledare för informationssäkerhetsdagen.

      Internationell talare för första gången

      Under årets evenemang kommer fyra talare att dela med sig av sin kunskap inom området. Robin Blokker, IT-säkerhetsspecialist vid Försvarets radioanstalt, FRA, samt teknisk talesperson vid Nationellt cybersäkerhetscenter, kommer ge en överblick över hur nuläget inom fältet ser ut. Tobias Ander, informationssäkerhetsexpert, ska berätta om hur vi bygger upp en informationssäkerhetskultur i våra organisationer så att vi kan hantera det nya normala. André Catry, Senior Advisor inom IT-säkerhet och cyberrisk, ska berätta mer om kryptering och svårigheten med att kryptera säkert, vad som är tillräckligt i vissa lägen, men inte i andra.

      – Vi tycker att vi är så säkra när vi krypterar, men det är inte hela sanningen. Med tanke på att det nu är ökade lagkrav från EU måste vi börja fundera på om det verkligen är rätt sätt vi hanterar det här på, säger Rose-Mharie Åhlfeldt.

      För första gången finns också en internationell talare med i programmet. Boris Radanović, onlinesäkerhetsexpert vid The UK Safer Internet Centre (UKSIC) i Storbritannien, kommer ge deltagarna en överblick kring hur internet och cybersäkerhet utvecklas till att bli allt mer komplext.

      Informationssäkerhet är viktigare än någonsin

      Rose-Mharie Åhlfeldt menar att kunskapsgapet inom området inte blir mindre. Inte heller blir frågor om cyber- och informationssäkerhet mindre aktuella, snarare tvärt om. Det är viktigare än någonsin att fokusera på ämnet och att både privat och offentlig sektor förstår att cyber- och informationssäkerhet är något samhället måste arbeta med.

      – Vi ser en otrolig kunskapsbrist fortfarande och det finns också en stor kompetensbrist. Det är för få som jobbar med de här frågorna. Därför är det viktigt för oss som lärosäte att bidra till samhället med den kunskap och de kontakter vi har här.

      Deltagarna i informationssäkerhetsdagen kommer från både kommuner, regioner och länsstyrelser. Deltar gör även Högskolans samverkanspartner och studenter inom området, exempelvis från Högskolans utbildning Nätverks- och systemadministration samt masterprogrammet Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet. Förra året deltog 80 personer och Högskolan hoppas på ännu fler i år.

      – Vi har arrangerat informationssäkerhetsdagen sedan 2017 och ser att vi varje gång har återkommande deltagare. Vi får ofta frågor kring om vi ska ”köra i år igen”, så det här är något folk har förväntningar kring och ser fram emot. Det ser vi som ett gott betyg.

      – Vi samordnar det här för att vi som lärosäte tycker att det är viktigt. Det är också viktigt att visa att vi samarbetar med många, inklusive nationella och internationella aktörer. Allt behöver inte hända i Stockholm, avslutar Rose-Mharie Åhlfeldt.

      Läs mer om samverkansplattformen PICS

      Kontakt

      Bitr. professor i informationsteknologi

      Publicerad: 2023-10-18
      Senast ändrad: 2023-10-18
      Sidansvarig: webmaster@his.se