Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Studenter från Skövde fick unik upplevelse på Irland

      Publicerad 22 februari 2024

      – Det har varit speciellt att upptäcka att man kan sättas i grupper med personer från helt olika kulturer med helt olika modersmål och ändå kunna samarbeta och lösa problem tillsammans på så kort tid, säger Pernilla Schälin Einarsson. Tillsammans med fyra andra studenter från Högskolan i Skövde har hon deltagit i Europauniversitetet INGENIUMs Winter School på Irland.

      Studenterna som deltog från Skövde var Al Baara Khattab, Gueldon Roble, Pernilla Schälin Einarsson, Linnéa Bring och Karin Albuquerque Hallberg.

      Högskolan i Skövde är en del av lärosätesalliansen INGENIUM. Under en vecka träffas ett 50-tal studenter från INGENIUM Universitys tio olika lärosäten på Irland med Munster Technological University som värd. Från Högskolan i Skövde var studenterna Pernilla Schälin Einarsson, Gueldon Roble, Linnéa Bring, Karin Albuquerque Hallberg och Al Baara Khattab på plats för att delta i INGENIUMs första Winter School.

      – Det är en helt unik upplevelse. Det bästa var att få träffa alla nya människor från olika bakgrunder, och se vår förmåga att etablera något gemensamt. På en vecka gick vi från att vara fullständiga främlingar till att bli vänner som man saknar och känner sig ledsen över att säga hejdå till, säger Al Baara Khattab.

      Vinnare från Högskolan

      Det övergripande temat var entreprenörskap och på programmet för dagarna i irländska Cork stod allt från föreläsningar och workshoppar till studiebesök och hackathon. Gueldon Roble som läser systemvetenskap på Högskolan i Skövde, vann tillsammans med fyra studenter från andra europeiska lärosäten INGENIUMs hackathon.

      – Ämnet var hållbar utveckling och vi arbetade utifrån FN:s tredje globala mål om hälsa och välbefinnande. Vårt förslag var en app i vilken studenter snabbt och enkelt ska kunna skapa spontana event. Det var verkligen jättekul att vi vann och det är dökul att träffa studenter från andra länder och jag har bytt en hel del kontaktuppgifter, berättar Gueldon Roble.

      Studenterna fick också lära sig mer om den irländska kulturen och en lektion i irländsk dans. På en av middagarna fick de visa upp sina nya färdigheter när ett band spelade upp till dans. På schemat stod allt från teambuilding och studiebesök till diskussioner om jämlikhet och praktiska övningar.

      – I mindre grupper diskuterade vi olika frågor om jämlikhet och presenterade sen vad vi kom fram till. Det var väldigt intressant att höra hur alla tänkte och att se skillnaden mellan Sverige och andra länder. Vi diskuterade även cybersäkerhet och tilldelades olika arbetsområden och fick tänka ut vad vi skulle göra om vi blev utsatta för en cyberattack, det var både roligt och lärorikt, berättar Linnéa Bring.

      Legobyggande studenter

      Inför en workshop i Team Leadership som handlade om Entrepeneurial and Leadership Mindset blev de tilldelade legobitar och en och annan student började nog fundera på vad de skulle göra. Alla deltagare fick åtta likadana legobitar och uppdraget var att bygga var sin anka.

      – Alla byggde helt olika ankor, en metafor för hur vi alla tänker olika, konstaterar Karin Albuquerque Hallberg.

      Därefter skulle de bygga sina egna mindsets. Även om alla hade likadana bitar att tillgå, blev alla mindset olika i sin konstruktion.

      Nya vänner i Europa

      På frågan om vad som var det bästa med veckan på Irland lyfter de att få möjlighet att åka iväg och träffa studenter från andra länder.

      – Det bästa har varit att få vänner från andra delar av Europa. Nu har jag personer att besöka runt om i Europa och vi funderar på att träffas redan i vår, säger Karin Albuquerque Hallberg.

      – Att få se ett nytt land och lära sig om deras kultur samt att träffa alla andra studenter och lära sig mer om deras länder och studentliv var definitivt något av det roligaste, konstaterar Linnéa Bring.

      I maj är det dags för INGENIUMs Summer School. Varför ska studenter söka dit?  

      –För att lära sig mer om olika kulturer, träffa nya vänner och framför allt diskutera viktiga frågor för jämlikhet och hållbar utveckling, säger Linnéa Bring.

      – Det är en upplevelse som man bär med sig hela livet. För mig personligen så känner jag att jag har utvecklats som person på flera olika plan av att ha deltagit i detta. Och man har skapat vänskaper som kommer vara hela livet, säger Pernilla Schälin Einarsson.

      Något av en tidsresa blev det också när studenterna besökte Cork City Goal och fick höra historier om personer som tillbringat många år, inlåsta på det gamla fängelset. 

      I samband med en middag delades stipendium ut till vinnarna av INGENIUMs hackathon. Gueldon Roble från Högskolan i Skövde var i det vinnande laget. Prisutdelare var Ignacio Villaverde, rektor för University of Oviedo.

      Två gånger om året arrangeras 10 Days of INGENIUM där representanter från de olika lärosätena får möjlighet att träffas för möten inom olika arbetsområden. Fem studenter från varje lärosäte kan ansöka om att få vara med och representera sin högskola eller universitet. I maj är det dags för andra upplagan av Summer School.

      Läs mer om INGENIUM
      Läs om studenterna som deltog i INGENIUMs Summer School i Karlsruhe 2023

      Publicerad: 2024-02-22
      Senast ändrad: 2024-02-22
      Sidansvarig: webmaster@his.se