Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Högskolan får utmärkelse – Attraktiv arbetsgivare för forskare

      Publicerad 26 oktober 2021

      EU-kommissionen har godkänt Högskolan i Skövdes ansökan om att få använda utmärkelsen ”HR- excellens inom forskning”. Det betyder att Högskolan uppfyller EU:s högt ställda kvalitetsmål inom områden som rekrytering, personalvård, kompetensutveckling och arbetsmiljö.

      Medarbetare står i Portalen och diskuterar

      Högskolan i Skövde är ett av fjorton lärosäten i Sverige som fått godkänt av EU-kommissionen att få använda utmärkelsen HR Excellence in Research. Det innebär att Högskolan uppfyller kraven i Europeiska stadgan för forskare och Riktlinjer för rekrytering av forskare som utgörs av totalt 40 principer. Stadgan och riktlinjerna är även känt under förkortningen HRS4R.

      Cecilia Harryson är HR-specialist på Högskolan i Skövde och hon är idag mycket glad över utmärkelsen som föregåtts av en hel del arbete och administration.

      – Att få en godkänd ansökan bekräftar allt arbete vi har lagt ner och att vi är på rätt väg med vårt redan befintliga arbete på Högskolan. Mycket av det som vi redovisar i vår handlingsplan är sådant som vi redan har tänkt eller till och med påbörjat ett arbete med, säger Cecilia Harryson.

      Det är även något som bedömargruppen lyfter fram. ”Högskolan har gjort en grundlig analys av sin nuvarande praxis och relevant lagstiftning. Det syns också att de redan har en HR-strategi på plats med många initiativ på gång”, skriver de i sin rapport om ansökan.

      Stärker Högskolans konkurrenskraft

      Utmärkelsen kan framöver bli obligatorisk för vissa EU-finansierade projekt och kan ha en positiv påverkan även på svenska finansiärer, menar Cecilia Harryson. Den gör Högskolan mer attraktiv för blivande forskare och Högskolans forskare mer attraktiva för samarbetspartners.

      – Utmärkelsen visar att vi tar forskarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö på allvar. Att vi är engagerade i att skapa rättvisa, transparenta rekryteringar och bedömningsförfaranden vid anställning och karriärutveckling. Den är också ett bevis på att vi arbetar för att ständigt utveckla oss och bli mer konkurrenskraftiga, säger Cecilia Harryson.

      ”Det är nu det roliga börjar”

      Nu, när utmärkelsen är på plats börjar arbetet med att förverkliga det som finns nedtecknat i handlingsplanen. Cecilia Harryson säger att det är nu det roliga börjar.

      – Nu börjar arbetet med att implementera de 19 punkter som vi har satt upp i vår actionplan, vi har två år på oss att göra detta samt fortsätta utveckla vissa av punkterna och revidera planen efter behov. De ska bli så spännande att se hur arbetet kommer utvecklas.

      Den europeiska forskningen ska bli världens mest konkurrenskraftiga

      EU-kommissionen utfärdade i mars 2005 en rekommendation om den Europeiska stadgan för forskare och Riktlinjer för rekrytering av forskare. Bakgrunden till stadgan är att man vill upprätta ett starkt europeiskt område för forskningsverksamhet samt stödja och strukturera den europeiska forskningspolitiken.

      I enlighet med Europeiska Rådets ambition att stärka Europa till världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi, vill man genom stadgan förbättra villkoren för den fria forskningen, främja den öppna arbetsmarknaden för forskare genom att öka mobiliteten, motverka diskriminering av alla former, främja tillgång och utbyte av kunskap samt främja ett kontinuerligt kvalitetsarbete hos europeiska lärosäten.

      Publicerad: 2021-10-26
      Senast ändrad: 2021-10-26
      Sidansvarig: webmaster@his.se