Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Malin snorklade i Norge som sommarkurs

      Publicerad 5 oktober 2023

      När Malin Landgren fick höra talas om sommarkursen på en norsk forskningsstation vid Oslofjorden sökte hon den med en gång. Tillsammans med fem andra studenter varvade hon dagarna med lektioner, snorkling i Oslofjorden och timmar i labbet.

      Malin Landgren har läst programmet som numera heter Ekologi och hållbar utveckling på Högskolan i Skövde och tog sin examen i juni. En av lärarna, Sonja Leidenberger, lektor i biovetenskap och forskare väckte Malins intresse för artbestämning och marina smådjur.

      – Sonja berättade om forskningsprojektet Biologisk mångfald i det marina algbältet och att forskarna samlat in marina smådjur på olika platser utmed Norges kust. Jag sa att jag var intresserad i fall de skulle behöva assistenter, berättar Malin Landgren.

      Någon assistent behövdes inte, däremot skulle man inom projektet ge en sommarkurs för att väcka intresset hos studenter att jobba mot artbestämning och marina miljöer

      – Jag sökte och blev antagen. Vi var totalt sex studenter från Sverige, Norge, Spanien och Tyskland. Vi hade alla lite olika bakgrund och utbildningsnivåer.

      Snorklade i Oslofjorden

      En vecka i augusti samlades kursdeltagarna på Forskningsstationen i Drøbak, Trollboden vid Oslofjorden och under kursen varvades teori och praktik. Praktik som innebar att ta på sig våtdräkt och hoppa i vattnet.

      – Vi fokuserade på några olika djurgrupper och fick lära oss mer om deras morfologi, ekologi och om olika biotoper. På lektionerna gick vi igenom hur vi skulle kunna identifiera olika djurarter och var sen ute i fält för att samla både alger och marina smådjur. Vi snorklade på olika platser i Oslofjorden, ibland gick vi i från strandkanten och ibland utgick vi från båt.

      På plats i labbet fick studenterna sedan använda det material de samlat in. Det handlade om att både testa och identifiera såväl alger som olika smådjur från fjorden.

      – Kursen hade stort fokus på att öka kunskapen kring marina smådjurs taxonomi.

      Under kursen bodde deltagarna på forskningsstationen.

      – Forskningsstationen låg precis vid vattnet och det var en mysig liten norsk by. Både boende och mat betalades av norska Forskerskole i Biosystematikk (ForBio), så det enda vi behövde betala själva var resan.

      Vad var det bästa med kursen?

      – Det skulle vara lätt att säga att snorklingen var det bästa, men det var ändå att träffa så engagerade forskare som verkligen brinner för sitt ämne. Det var otroligt inspirerande och jätteintressant att lyssna på dem. Sen är ju ämnet intressant – att så små djur kan vara så betydelsefulla. Kursen var dessutom ett fantastiskt tillfälle för att knyta nya kontakter.

      Allt samlat på campus

      På Högskolan i Skövde läste du programmet som numera heter Ekologi och hållbar utveckling. Varför valde du just den utbildningen och vad tyckte du om den?

      – Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor och djur. Miljöintresset har allt funnits, även om jag först nog inte förstod att jag skulle kunna jobba med det. Jag tittade runt på olika utbildningar och programmet på Högskolan skiljde sig från andra kandidatutbildningar eftersom det har fler praktiska moment och kändes mer användbart för arbetslivet. Vi har bland annat fått lära oss GIS, (geografiska informationssystem), att göra miljöbedömningar och en hel del naturvårdsbiologi.

      Malin Landgren läser nu Masterprogrammet Biologi vid Göteborgs universitet.

      – Jag har redan märkt att jag har mycket kunskap med mig och kan mycket tack vare att jag läst kandidatprogrammet på Högskolan i Skövde. Nu när jag läser i Göteborg ser jag en stor fördel med att allt är samlat på ett campus på Högskolan i Skövde och att labbsalarna verkligen är jättefina. Det var kul att studera i Skövde, konstaterar hon.

      Vad vill du jobba med efter studierna?

      – Jag skulle vilja jobba med naturvård på ett konsultföretag, fast jag har blivit sugen på att forska också, så vi får se.

      sjöborrarSjöborrar. Bild:Hedda Prøsch Meier  

      Läs mer om programmet Ekologi och hållbar utveckling
      Läs mer om forskningsprojektet Biologisk mångfald i det marina algbältet

      Publicerad: 2023-10-05
      Senast ändrad: 2023-10-05
      Sidansvarig: webmaster@his.se